FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Ráda bych poprosila o odpověď na otázku v diskuzi ze dne 28.6.01 s názvem JÚ-výrobky pod jménem Marta. Bude-li to možné, odpovězte. Třeba i odmítnutím. Děkuji Marta
Vazeni, student starsi 26 let zamestnany na plny uvazek 40 hod.tydne na HP predlozil potvrzeni, ze je ucasten presencniho doktorskeho studia. Dle zakona u tohoto typu studia plati ulevy az do 28 let veku. Muzeme priznat nezdanitelnou castku a odpocet z vym. zakl. pro ZP nebo je nase povinnost uvedene skutecnosti prezkoumavat?
Rada bych vedela podminky a limity pro Dohodu o prac. činnosti a Dohodu o provededeni prace.dekuji R.
Měli jsme (s.r.o.) v domě nájemnici, která neplatila nájem. Podali jsme proto na ni žalobu, ale ještě před ukončením soudu nájemnice umřela, nám zůstal dluh ve výši 60tis.Kč. Můžeme tuto pohledávku v letošním roce odepsat v plné výši? Toto nájemné nám už nikdo nezaplatí. děkuji
Mám následující dotaz: OSVČ má auto na leasing, dojde k havárii a pojišťovana zaplatí po odečtení spoluúčasti opravu auta. Bude příjem od pojišťovny zdanitelným příjmem podnikatele? Pozn. Leasing ještě neskončil a tak auto je majetkem leasing. společnosti. Děkuji Holanová.
Chcel by som Vás poprosiť o radu. V SR podnikám ako živnostník a v súčasnosti si vybavujem povolenia k podnikaniu v ČR. Mám už vystavený živnostenský list zahraničnej FO. Momentálne mám podaný návrh na zápis do "Obchodního rejstříku". v Obchodnom zákonníku som sa dočítal, že každá osoba, ktorá sa zapisuje do "Obchodního rejstříku", musí viesť podvojné účtovníctvo. Bude sa to vzťahovať aj na mňa? Ďakujem Vám vopred za ochotu a radu. S pozdravom Emil Kašuba
Po podání přiznání na DPH mi byl vrácen přeplatek,v roce 1998. Po dvou letech byla provedena kontrola a bylo zjištěno,že přeplatek byl vyplacen neoprávněně. Za dobu,než byla daň vyměřena a vydán platební výměr,vzniklo penále(za přibližně 550dní).Je FU oprávněn si účtovat penále,přestože jsem zaplatila ihned,když jem obdržela platební výměr? Je nějaká možnost jak donutit FU při vytýkacím řízení, aby jejich termín vyměření daně byl kratší než zatím obvyklých 6 a více měsíců?
Zaměstnanec má uzavřenu pracovní smlouvu s občanským sdružením. V případě, že obdrží výpověď, má nárok na odstupné a z jakých prostředků ? Občanské sdružení získává ze 70 - 80 % prostředky na činnost od státu dle schváleného projektu (v tom samozřejmě není počítáno s případným odstupným).
Dozvěděla jsem se o slevě na silniční dani za základě normy EU 2, v roce 2001,bylo možné tuto slevu uplatnit i v roce 2000? a to i již po podání daňového přiznání?Napříkalad podat opravné daňové přiznání?
Prosím o stanovisko,zda se jinou evidencí pro osoby nezapsané v OŘ, myslí živnostenský úřad a jestli musí obchodní listiny obsahovat místo zápisu a č.J. živnostenských listů. /máme 6 živnostenských listů/
Ráda bych se zeptala jak je to s uplatňováním nákladů na mytí os. automobilu. Auto je v majetku firmy a je využíváno jak ke služebním, tak i k soukromým účelům. Lze tyto náklady uplatnit jako daňově uznatelné? Podnikám na ŽL, plátce DPH. Děkuji.
Zajímalo by mne, zda neziskové občanské sdružení (právnický subjekt, registrovaný MV) když jednou za rok zprostředkuje nějakou besedu, nad rámec svých stanov, musí k tomuto mít nějaké živnostenské oprávnění. Zrovna tak by mne zajímalo, když poskytujeme podnikatelským subjektům na našich akcích prostor k reklamě za úplatu jestli k této činnosti nemusíme mít živnostenské oprávnění?
Pokud dojde k zaplacení povinného ručení na vozidlo před uvedením do provozu /přidělením SPZ/, jedná se o režijní náklad nebo součást vstupní ceny IM? Děkuji za odpověď.
V roce 1996 jsem se nastehoval do bytu v majetku mesta. V roce 1998 se mnou zacal uzivat tento byt podnajemnik (oficialne na zaklade pisemne dohody s mestem). V roce 1999 jsem byt od mesta odkoupil (mesto si stanovilo 2 roky predkupni pravo na tento byt). Nyni chci tento byt (v osobnim vlastnictvi) prodat dosavadnimu podnajemnikovi. Jakou dan (dane) po prevodu na katastru nemovitosti zaplatim?
Dobrý den.mám klienta na kontrole na FU.Vše je v pořádku inventury sedí,ale jim se nelíbí výše rabatu 80% jedná se o restauraci ne na atraktivním místě.Je každý rok v zisku,ale přesto musíme prokázat zda výše rabatu je skutečná.Nevím ale jak./ceníky,kalkulace jídel jsme dodali/Dík
Vážení,mám dotaz v r.1995 jsem potřeboval udělat rekonstrukci objektu kterou mě zajištovalo několik firem.Teď se zjistilo na FU při kontrole,že jedna firma měla IČO které neexistuje a FU na mě chce abych prokázal ,že jsem o tom nevěděl chtějí živ.list té firmy který bohužel nemám mám pouze stav,povolení,prokektovou dokumentaci.Nemám protokol o předání stavby .Jedná se o celkovou částku Kč 500000,--kterou jsem zúčtoval jako investici a kažý rok ji odečítal od danového základu.Ted me pry hrozi když neprokážu již výše uvedené ,doměření daní.Nevím co mám dělat.Děkuji za odpověď.
Otázka:: FO podniká na ŽL a vlivem zdravotních problémů se asi stane invalidní (nebo částečně invalidní). Můžete mi prosím sdělit co to pro FO bude mít za následky vzhledem k podnikání? Může FO nadále podnikat na ŽL a kolik si může vydělat? Děkuji za odpověď Jana S.
Při daňové kontrole, která ještě není uzavřena, nám FÚ zjistil, že jsme v roce 1998 nezahrnuli do pořizovací ceny HIM částku z jedné faktury a zahrnuli ji přímo do nákladů (chyba účetní firmy). Zajímalo by nás, jak chybu opravit v účetnictví a v daňovém přiznání v roce 2001 a v letech předchozích (způsob účtování a způsob zahrnutí opravy do daňového přiznání). Finanční úřad nám částku neoprávněně zahrnutou do nákladů doměří. Musí však při vyčíslení naší daňové povinnosti brát v úvahu rozdíl v odpisech v jednotlivých letech 1998-2000, které jsme uplatnili a těmi, které bychom uplatnili, kdyby byl případ zaúčtován správně? Pokud ano, jak postupovat při projednání zprávy, pokud by nám tyto odpisy FÚ nezohlednil. Předem děkujeme za odpověď. I. Mundilová
Je možné u nového os. automobilu BMW r.v. 2001, uplatňovat slevu na silniční dani ve výši 25% dle §6 odst. 6 zák. o sil. dani, jestliže má v tech. průkazu uvedenu směrnici EU č. 98/69A?
Firma - podnikatelský právnický subjekt koupila nemovitost-činžák. V přízemí domu - nobytové prostory si zřídila kanceláře, v patře firma zbudovala byt pro svého ředitele a zbytek nemovitosti pronajímá. Zajímalo by mne, zda firma musí předepasat svému zaměstnanci-řediteli nájem, nebo nemusí. A za předpokladu že nepředepíše, zda se toto zobrazí pouze jako nepaněžní příjem ředitele. děkuji