FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Při vyhledávání jsem nalezl tento text: "Např. daň dědická činí u dědictví u mezi osobami příbuznými v řadě přímé při hodnotě dědictví ve výši 7 mil. Kč ( bez dalších odpočtů, např. dluhů apod. ) činí 102 000.-Kč. Tributum Company s.r.o." DOTAZ: Je to aktuální? V zákoně 357/1992 (novela k 1.7.2000) se hovoří o "osvobození od daně dědické, nabývá-li majetek osoba v I.skupině (tzn přímý příbuzný)" ?
Jsem u jedné firmy veden jako nezávislý distributor kosmetiky. Vlastním ŽL. Každý měsíc můsím odebrat od firmy zboží za cca 4.000,- kč jinak nemám nárok na provize z obratu distributorů, které jsem "naverboval" aby prodávali zboží od této firmy. Zajímá mne zda si mohu dávat toto zboží do nákladů, event. jak ho odepisovat. Hromadí se mi na skladě. Žádné zboží mimo tohoto nenakupuji. Kosmetiku neprodávám. Jakmile nesplním minimální odběr zboží, provizi nedostanu. Předem děkuji za odpověď. Macháček J.
Dobry den, do jake hodnoty je mozne dovezt zbozi pro osobni potrebu z Nemecka, aniz bych musel platit clo? Je mozne pozadat o odpocet nemecke DPH? Dekuji Martin Vrlik
Při předání podnikání /šití oděvů/ dohodnuta úhrada ve výši cca Kč 200.000,- jako odstupné. Jak v jednoduchém účetnictví tento výdaj zaúčtovat. Uplatnit odpisy jako u nehmotného majetku ? Děkuji za podání zrpávy
Prosim o odpoveď na dotaz. Od 1.7.2001 se ma platit spotřební daň u transformátorových olejů, jak je to v případě, že olej a práce na zakázce byla vykonána v červnu, ale zakázka byla předána v červenci, takže zdanitelné plnění je v červenci. Zda se bude účtovat spotřební daň a v jaké výši se spotřební daň účtuje. Dosud jsme plátci spotřební daně nebyli. Děkuji za odpověď. S pozdravem Kučvová Dana
Rád bych Vás požádal o radu v oblasti daňové uznatelnosti nákladů na pitný režim zaměstnanců (v našem případě se jedná o bezplatné poskytování balené pitné vody v letních měsících). Je tato problematika někde v daňových předpisech upravena ? Tyto náklady by měly být, dle našeho názoru, daňově uznatelné. Jak tento problém ošetřit ve firmě, aby při případné daňové kontrole nevznikly problémy?(vnitropodniková směrnice ?). Mohl by daňový kontrolor namítat, že z kohoutků teče pitná voda a nákup balené vody odmítnout uznat ? Za V Vaši odpověď děkuji. Petr Mojžíš
Dobrý den ! Chci prodat družstevní byt a kupující požaduje uzavřít "Dohodu o převodu členských práv a povinností v bytovém družstvu" s konkrétní částkou, aby mohl na koupi využít své stavební spoření (úvěr). Jsem, jako prodávající, po podpisu této smlouvy, povinnen platit nějakou daň ? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, na odstupném za členský podíl družstevního bytu jsem si vzal u VSS-KB překlenovací úvěr ve vyši 500.000,- Kč z kterého platím úrok cca 4000,-kč/měsic. Je možné si z dańového základu odečíst tyto zaplacené úroky ? Je nutné si nechat byt převést do osobního vlastnictví (po zaplacení zbylého členského podílu) abych úroky mohl odečíst. Děkuji za odpověď. Jirka
Vážení přátelé, srdečně zdravím a prosím o radu týkající se následujícího problému. Přivydělávám si poradenstvím, ke kterému částečně využívám dva byty, které mám v soukromém vlastnictví, nejsou v majetku firmy, a jsou v různých městech. Nevím, zda a pokud ano, do jaké výše mohu nájemné (event. náklady za elektřinu) zahrnout do daňově uznaného výdaje. Hezký den přeje Dr.Rešl
Mohli by jste mi prosím poradit cestu ke zvýšení kvalifikace z účetního (samostatný živnostník)na daňového poradce. Děkuji
Jsem FO a darem jsem získal cenné papíry(akcie). Dárce je osobou příbuznou v řadě přímé. 1. jak se stanoví hodnota daru, 2. je třeba podávat daňové přiznání(a při jaké hodnotě daru),popřípadě dar oznámit na FÚ, 3. jakou pořizovací cenu mohu uplatnit pokud CP prodám do šesti měsíců od nabytí.
Pořídili jsme vodovodní přípojku jako sdruženou investici. Dodavatel díla nám vyfakturoval náš podíl včetně 5% DPH. Celá přípojka nebude naším majetkem, ale majetkem podniku Vodovody a kanalizace, kterým se přípojka bezplatně převede. Předpokládáme, že pro nás je tento výdaj nedaňovým nákladem. Kam jej zaúčtovat na účet 588? Nejsme si jisti, jak s DPH. Máme nárok na odpočet DPH ? náklad souvisí s naším podnikáním, i když přípojku budeme převádět kvůli výhodnějšímu spravování na jinou firmu? Dále je realizována přípojka plynu. Tu financuje dodavatel plynu, mi si financujeme tzv. ?pomníček? v ceně asi 6000 Kč, kde je umístěn plynoměr a uzávěr plynu. Jedná o stavbu a jak ji odepisovat, popř. je možno tento náklad uplatnit jednorázově. Děkuji za odpověď. J. Mundil
Je mozne uzavrit dohodu o pracovni cinnosti rekneme na rok, odmenu stanovit hodinovou a v prislusnych mesicich zúctovavat jen odpracovane hodiny? Jde o to, ze tezko muzeme odhadnout jak budeme pracovnika v tom kterem mesici potrebovat a radi bychom si zjednodusili prihlaseni a odhlaseni k ZP a SP, abychom ho nemuseli opetovne prohlasovat a odhlasovat behem roku. Pravdepodobne nebude mit v nekterych mesicich zadny prijem - jak formulovat dohodu - lze napr. specifikovat "podle potreb organizace max. do poloviny normalniho prac. uvazku"?
Ve stanovách občanského sdružení vzniklého podle zákona č. 83/1990 Sb., o sdružování občanů, jsou příspěvky vymezeny stanovami nekonkrétně tak, že jejich výši určí nejvyšší orgán sdružení. Vztahuje se na takto definované příspěvky osvobození od daně z příjmu?
Chceme prijmout studentku na brigadu, cca 1-2 mesice, administrativni prace, 8 hodin denne, odmenovani hodinovou sazbou. Chceme, aby bylo jasne, ze jde o dohodu o praci konanou mimo pracovni pomer? Dohody o provedeni prace uz u nas mela a nevesli bychom se do limitu 100 hodin a u dohody o pracovni cinnosti bychom byli limitovani uvazkem, ktery nema byt vetsi nez polovina normalniho tydenniho uvazku. Mohli bychom to obejit, ze bychom pouzili dohodu o pracovni cinnosti (polovicni uvazek) a zdvojnasobili odmenu, ale dali bychom prednost opravdu korektni dohode. Kdyz uvedeme ze se jedna o vypomoc nebo brigadu na dobu urcitou bude to dostatecne prukazne a zaroven v poradku? Vime, ze budeme odvadet Sp i ZP, protoze odmena bude pomerne vysoka, ale nevime zda mame studenta normalne prihlasit a po skonceni zase odhlasit na sprave soc. zabezpeceni a u zdravotni pojistovny, tak jako by se jednalo o bezneho zamestnance. Predem dekujeme za odpoved.
Musí se registrovat na finančním úřadě právnická osoba - organizační jednotka občanského sdružení vzniklá podle zákona č. 83/1990 Sb., o sdružování občanů, když nemá zdanitelné příjmy? Příjmy tvoří pouze členské příspěvky, dotace a dary. Není nám úplně jasný pokyn MF ČR Pokyn č. D-92 k uplatňování jednotného postupu při vymezení právnické osoby - organizační jednotky občanského sdružení pro daňové účely.
Komisionářská smlouva § 577 o.z. hovoří že komisionář se zavazuje vlastním jménem zařídit pro komitenta určitou obchodní záležitost a dále je povinen převést na komitenta hospodářský výsledek který ze sjednané činnosti vzniknul. Vjedné z vašich odpovědí na IT, jsem vyčetl " je třeba si uvědomit, že dodání zboží neprovádí komisionář ale komitent. Daňové doklady se tedy musí vystavovat jménem komitenta pro konečného zákazníka". Jak tedy je splněna podmínka že komisionář vlastním jménem zařídí .... ? a jak může komisionář převést na komitenta hospodářský výsledek, když vtomto případě žádný nemá ?
Převádím na komisionáře zboží k prodeji formou dodacího listu a to za ceny moje nákupní,jednou týdně vyhodnotíme prodané zboží a na toto zboží mu vystavím fakturu. Na základě komisionářské smlouvy jsem povinen uhradit komisionáři nutné nebo užitečné náklady spojené se zařizováním prodeje, komisionář je spětně povinen převést na komitenta hospodářský výsledek který z toho vyplynul. Ptám se, je možné aby částka na náklady komisionáře byla zahrnuta v jeho provizi a tuto by si komisionář ponechával daným procentem z hrubého zisku bez DPH a na komitenta by převedl zbytek hrubého zisku bez DPH. Jakým způsobem převést zbytek hrubého zisku na komitenta? (zúčtovacím dokladem ?)Zisk je převáděn ze zisku bez DPH, je již osvobozen od dalšího odvodu DPH ? Děkuji.
Jsem FO-podnikatel, chci zaměstnat studenta na dohodu o provedení práce cca 4xdo roka(vždy max. na 1 měsíc) s měsíčním výdělkem 5000,-Kč.Musím tuto částku danit, pokud tím nechci studenta zatěžovat? Děkuji za odpověď
Zajímalo by nás, účetnictví jakého roku zpětně po nás může finanční úřad požadovat k provedení daňové kontroly daně z příjmu právnických osob. Jsme v kanceláři tři a neshodneme se na výkladu paragrafu 47 Zákona o správě daní a poplatků. Dva se domnívají, že v tomto roce (2001) může finanční úřad provést daňovou kontrolu těchto roků: 2000, 1999, 1998 zatímco třetí se domnívá, že finanční úřad může navíc kontrolovat i rok 1997. Můžete nám pomoci v řešení našeho sporu? Předpokládáme zdaňovací období od 1. ledna do 31. prosince a zajímá nás i daň z přidané hodnoty. Celý dotaz se dá říci i jinými slovy a stručněji: 1. který rok nám může zkontrolovat (respektive doměřit daň FU, pokud přijde na kontrolu teď z hlediska daně z příjmu). 2. stejná otázka pro DPH (jsme měsíční plátci). S pozdravem, Novotný