FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

K předchozímu dotazu bych se chtěla ještě zeptat,…

K předchozímu dotazu bych se chtěla ještě zeptat, zda odhadní cenu k dani darovací mohu stanovit sama a zda může manžel daný automobil např. za dva roky prodat? Děkuji předem za odpověď. E.R.

Jsem studentkou vyssi odborne a vysoke skoly,je…

Jsem studentkou vyssi odborne a vysoke skoly,je mi 22 let a pracuji v knihkupectvi, zamestnavatel mi nabidl jako pracovni smlouvu smlouvu o provedeni prace a na zaklade teto smlouvy mi me prijmy za dva mesice po odecteni castky 4120,- Kc dani dvaceti procenty. Chtela bych se zeptat, jestli to je v poradku a kolika procenty mi jako studentovi muze zamestnavatel danit prijmy mesicne? dekuji predem za odpoved

Auto jsem po ukončení leasingové smlouvy zařadila…

Auto jsem po ukončení leasingové smlouvy zařadila do majetku firmy (JU), tak jak mi ukládá zákon o dani z příjmů. Je pravda, že pokud jej obratem vyřadím a převedu na sebe jako občana, není nic zdanitelným příjmem? Z kterého ustanovení vyplývá, že pokud pak na toto auto budu chtít uplatňovat cestovné, mohu pouze za pohonné hmoty a ne základní sazbu? Mohu pokud tedy tento automobil vyřadím, pak uplatňovat základní sazbu 3,30 plus průměr PHM na auto manžela (s kterým také opravdu jezdím)? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, koupil jsem si nedávno auto. Jedná…

Dobrý den, koupil jsem si nedávno auto. Jedná se o starší vůz, r.v. 1978, motor o objemu 2,3 litru. Ve velkém TP nemá uvedenou spotřebu. Jak určit spotřebu pro účetní potřebu - pro cesťáky? Děkuji za odpověď.

můžete mi říci přesnou definici obchodního podílu…

můžete mi říci přesnou definici obchodního podílu? jedná se s.r.o.

Zamestnavatel mi nabidl moznost ziskani opce na…

Zamestnavatel mi nabidl moznost ziskani opce na akcie. Zajimalo by me, zda danova povinnost vznika jiz pri nabyti opcniho prava (nepenezni prijem), ci az pro pripadnem prodeji ziskanych akcii (budou-li prodany drive nez 6 mesicu po nabyti).

Dobrý den potřebovala bych poradit. Jedná se o…

Dobrý den potřebovala bych poradit. Jedná se o fakturované služby s 5% DPH,ke kterým se nyní dává čerpadlo zdarma v hodnotě asi 2000Kč, které je naší fy namontováno za poplatek /tzn. platí se jenoum práce/. Já účtuji v jednod. účet. vše s 5%DPH. Je to správně? Nemá se ze zboží,které je poskytováno zdarma odvádět 22%DPH?

Dobrý den Jsem zaměstnancem firmy a daňové…

Dobrý den Jsem zaměstnancem firmy a daňové přiznání za mne podává a daně odvádí zaměstnavatel. V letošním roce jsem si pořídil živnostenský list a po zaměstnání ještě soukromě podnikám. Zajímalo by mne, jak to bude na konci roku s daňovým přiznáním a s placením daní. Děkuji předem za odpověď.

Dobrý den! V roce 1998 měl tchán (fyzická osoba)…

Dobrý den! V roce 1998 měl tchán (fyzická osoba) kontrolu na daň z příjmu. Výsledkem byl nedoplatek daně z r.1996 ve výši 52.000Kč, který tchán ihned zaplatil. Tchán v roce 1999 zemřel. Nyní dostala tchýně Platební výměr na penále od 1.4. 97 do 23.10. 98 na částku 55000. Je možné se tomuto placení vyhnout? Je postup FU správný - poslat doručenku na tchýni, přičemž až uvnitř je uveden dlužník: tchýně, za zemřelého: tchán. Tchán podnikal samostatně a jeho firma smrtí zanikla. S pozdravem Petr Zíka

chtěl bych upřesnit předešlý dotaz- s manželkou…

chtěl bych upřesnit předešlý dotaz- s manželkou jsme státní zaměstnanci- příští rok chceme řešit naši bytovou otázku- uvažujeme o využití splácení ze stavebního spoření a event. z hypotečního úvěru- jaké jsou možnosti odpočtu úroků z daně- zdá je výhodnější odpočet ze st. spoření event. z hyp. úvěru, jsme čtyřčlenná rodina se 2 dětmi do 6 let- prosím o radu- předem děkuji

Pokud založím s.r.o. k 1.1.2002 a v tomto roce…

Pokud založím s.r.o. k 1.1.2002 a v tomto roce odkoupím balík neuhrazených pohledávek od podnikatele fyzické osoby - JÚ. Zde budou i pohledávky s dobou splatnosti více než 4 roky. / z let 1992 a později/.Mohu z nich uplatnit daňový jednorázový odpis a tvořit zákonné opravné položky podle zákona o rezervách? Jak to bude s dobou promlčení u těchto odkoupených pohledávek, začne běžet nová - 4 roky od doby odkupu? Děkuji za odpovědi.

prosím o radu, naše s.r.o.koupila v r. 2000…

prosím o radu, naše s.r.o.koupila v r. 2000 majetek ¨na který vytvořila rezervu na opravu. Rezerva se tvoří v r. 2000 a 2001. Opravy by měly proběhnout v r. 2002. zajímalo by mne, zda mohu na nemovitostech /stavbách/ provádět po ty dva roky tvorby drobné opravy typu vymalování místností, částečný nátěr oplocení. rezerva se tvoří i na opravu oplocení tj výměna pletiva, oprava rozpadající se brány. Děkuji

Zajímalo by mne, jaké datumy uvádět na dobropis. …

Zajímalo by mne, jaké datumy uvádět na dobropis. K vystavené faktuře v II.Q vystavujeme v III.Q dobropis v plné výši, a to po odvodech DPH. Jaké data budeme uvádět? Popř. máme podávat opravné daňové přiznání k DPH za II.Q? Děkuji za odpověď

Právnické osobě byl zcizen automobil před…

Právnické osobě byl zcizen automobil před ukončením leasingu. Vzhledem k tříměsíčními vyšetřování policie bylo pokračováno v leasingových splátkách a smlouva jako taková byla naplněna. Po třech měsících bylo vyšetřování s negativním výsledkem ukončeno. Pojišťovna vyplatila pojistnou částku leasingové společnosti, která ji s ohledem na ukončení leasingové smlouvy převedla na právnickou osobu. Dotaz: Jaký daňový dopad bude mít tato situace na hospodaření podniku s ohledem na ustanovení zákona o dani z příjmu?

Dobry den, mohli byste mi prosim poradit, kde…

Dobry den, mohli byste mi prosim poradit, kde bych sehnala nejake publikace popripade skoleni o uctovani a vedeni "bytovych druzstev a spolecenstvi vlastniku" Dekuji mnohokrat Lucie Krchova

Zajímalo by mě, jak se ohodnotí nemovitý majetek…

Zajímalo by mě, jak se ohodnotí nemovitý majetek pro odpisy. Budovu jsme koupily pře 10 lety, jedna část byla okamžitě pronajímána jako nebytový prostor. Na zbývajících 40% plochy máme nyní stavební povolení a budujeme zde další nebytový prostor. Lze v tomto případě, kdy zahájíme pronájem části nemovitosti až po více než 10 letech, uplatnit pro odpisy majetku odhadní cenu? nebo skutečně vynaložené investice? Děkuji.

Chtěl jsem se zeptat co musíme platit z daru a…

Chtěl jsem se zeptat co musíme platit z daru a jak si může dar odepsat firma. Jsme organizace Pionýr a chceme si nechat darovat oddílová trička v celkové hodnotě asi 2.000,- Kč. Bohužel nejsme v této oblasti profesionálové:-)

Prosím o pomoc v následujícím problému: …

Prosím o pomoc v následujícím problému: Podnikatel autodopravce /vl. ŽL/ má sám v pronájmu 3 vozidla a dále 2 vlastní. Vzhledem k tomu, že není sám schopen zajistit všechny cesty, jako řidič, objednává na tato vozidla autodopravce s vlastním ŽL/ten tedy jezdí na vozidlech 1. dopravce. Druhý dopravce žádné jiné jízdy nemá a ani nemá vl. vozidlo v podnikání. FÚ v této době u 1. dopravce zahájil neoficiální kontrolu. Pracovník finančního úřadu přišel k dopravci - zjistil všechny skutečnosti, dále vedení účetnictví apod. nenapsal protokol, řekl že tímto kontrolu nezahájil, že si přišel popovídat. Po této návštěvě přišla 1. dopravci, výzva, že nepodal vyúčtování k dani z příjmu ze závislé činnosti za rok 1999 a 2000. Dopravce není k této dani registrován. Pracovník FU tel. sdělil, že je povinen toto vyúčtování podat i nulové. 1/ Je dopravce povinný toto vyúčtování předkládat, v souč. nulovém stavu? 2/ Jak by bylo možné dokazovat, že se nejedná o zaměstnanecký poměr /i když FU bude tvrdit, že jde o par. 6 odst. 2/. 3/ Z jaké hodnoty FU doměří daň ze závislé činnosti, když fa od 2. na 1. dopravce za zdaň. období činí 140.000,-? a přitom 2. dopravce nějakou daň odvedl? 4/ Dalším dotazem je, jak smluvně ošetřit případ, kdy některá auta, která má dopravce pronajata, zpátky půjčuje původnímu vlastníkovi, pouze fakturuje sml. ceny za km / na těchto autech jezdí zaměstnanci vlastníka, automobilů/ Děkuji

Vážená společnosti, mezi Vašimi odpověďmi se…

Vážená společnosti, mezi Vašimi odpověďmi se uvádí, že nárok na uplatnění odpočitatelné částky má nárok i student dálkového studia na vysoké škole i po dovršení věku 26 let. Po dotazu na mě příslušném finančním úřadě mi ale bylo sděleno, že ale věková hranice 26 let platí. Mohli by jste mi prosím tento rozpor blíže vysvětlit, zřejmě mi ještě něco uniklo. Děkuji předem a přikládám dotaz, ze kterého na tuto možnost usuzuji. Karel Fait Otázka: Muzu uplatnit odecitatelnou polozku (8 oddil, bod 136 danoveho priznani - studium), kdyz mam prijmy ze zavisle cinnosti jako zamestnanec a z podnikani a studuji na VS. Je mi 30let. Predem dekuji za odpoved. Odpověď: Ano. Na uplatnění této nezdanitelné části má nárok i poplatník starší 26 let, který se soustavně připravuje na budoucí povolání. Pro uplatnění této nezdanitelné části není stanovena věková hranice. Luděk Hrubý TACOMA Consulting a.s.

Kde je možné získat přehled (porovnání) daní z…

Kde je možné získat přehled (porovnání) daní z příjmů fyz. osob v různých zemích světa ? Který stát má nejvyšší/nejnižší daň z příjmu fyz. osob ? Děkuji.