FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Muze mi prosim nekdo poradit s nasledujicimi…

Muze mi prosim nekdo poradit s nasledujicimi problemy? Jelikoz mam omezeny pristup k WWW, prosim pokud by bylo mozno na email vit.jurasek@vegateam.cz Diky Muj problem, se kterym mi nikdo nedokaze presne poradit je: a) zda se vydelky z autorskych honoraru z tvorby software zapocitavaji do penez, ze kterych platim socialni pojisteni (zde se rady ruznych odborniku ruzni) b) jak se lisi autorske honorare prilezitostne a pravidelne - zde zhruba vim o co jde, ale na kom zalezi zvazeni druhu? na me nebo na uradech? c) zda je mozne mit autorske honorare pri vykonu civilni sluzby (zde se opet rady odborniku ruzni - jedni tvrdi ze ne, druzi tvrdi, ze autorem mi nemuze nikdo nikdy zabranit byt a tudiz za to brat i honorar). a pokud to lze, vyplyva z toho nejake dalsi omezeni? Predem moc dekuji za kazdou radu, ktera je mi velmi draha.

Dobrý den! Podnikám jako fyzická osoba a zajímalo…

Dobrý den! Podnikám jako fyzická osoba a zajímalo by mě za jeké období zpět mi může finanční úřad vyměřit daň z příjmu (kontrolovat účetnictví). Pro příklad uvádím dva případy: a) v roce 1997 jsem byla v zisku a zaplatila daň b) v roce 1997 jsem měla ztrátu, kterou jsem si postupně odečítala až do roku 1999. Doslechla jsem se, že v případě b) se lůta prodlužuje. Je to tak?

Dobry den, nekde jsem se docetl, ze od letosniho…

Dobry den, nekde jsem se docetl, ze od letosniho roku nove muzu (OSVC - zprostredkovatelska cinnost) uplatnit do danove uznatelnych nakladu porizeni obleku ci jineho obleceni. Je to pravda? Diky za odpoved

V první polovině příštího roku změním trv…

V první polovině příštího roku změním trv.bydliště. Přiznání k dani z PFO chci podat prostřednictvím daň. poradce,abych daň mohl zaplatit až v červnu. Jak určit, ke kterému fin. úřadu jsem povinen podat daň. přiznání při změně bydliště? K původnímu nebo už novému? Děkuji.

Dobrý den. Mám následující dotaz. Je správně…

Dobrý den. Mám následující dotaz. Je správně následující operace. Po doplacení leasingu (JU) vložím auto do majetku firmy. Za měsíc tento automobil vyřadím a následně daruji manželovi. Ten zaplatí 1 % darovací daň. Pokud auto obratem prodá a základem darovací daně byla částka 160 tis. a prodá jej za 160 tis., je pro daň z příjmů základ 0? Pro bývalého majitele (podnikatele) je to daňově neutrální? Musí pro darovací daň existovat odhad znalce či stačí určit tržní cenu? Děkuji za odpověď a jsem s pozdravem.

Musí podnikatel platit nemocenské a sociální…

Musí podnikatel platit nemocenské a sociální zabezpeceni, podniká-li při zaměstnání?

Prijali jsme pracovnika na trvaly pracovni pomer…

Prijali jsme pracovnika na trvaly pracovni pomer v srpnu 2001. Pred tim pracoval v Anglii. Da se vubec provest rocni zuctovani, kdyz byl zamestnan a pobiral prijmy v zahranici i kdyby je dolozil dokladem? Co nezdanitelna castka? Pracovnik, ale nebude moci prijmy v zahranici dolozit do 15 února pristiho roku, protoze pry firma je ochotna poskytnout mu vyuctovani az po uzaverce v dubnu.

S jednou firmou se dohadujeme o nami vystavene…

S jednou firmou se dohadujeme o nami vystavene fakture jiz dva roky. Stale nam ji nezaplatili a zpochybnuji nase plneni. Jedna se o malou castku asi 2500 a tak bychom radi vystavili dobropis na stejnou castku, abychom tuto pohledavku vyresili. Mame jen obavy, aby financni urad nemel namitky, ze jde o dobropis k tak stare pohledavce. Jaky je Vas nazor? Take jsme uvazovali, ze by nam firma vystavila fakturu na stejnou castku (protoze pro nas provadela podobne sluzby, ktere si neuctovala) a pak bychom provedli vzajemny zapocet pohledavek. Muzete nam poradit? Dekuji.

Dobrý den,od zari budu dalkove studovat na statni…

Dobrý den,od zari budu dalkove studovat na statni VS.Toto studium je placene.Soucasne jsem zamestnancem,zamestnavatel mi prislibil,ze me bude uvolnovat.Je mi 23 let.Mam nejake naroky na danove ulevy-nizsi dan? Dekuji.

Dobrý den. Mám následující dotaz. Jakou sazbou…

Dobrý den. Mám následující dotaz. Jakou sazbou DPH je zatížena zabudovaná krbová vložka s možností ohřevu vody. Tato vložka je trvale obezděna jako krb. S možností výměny se nepočítá, pokud by to bylo nutné, musel by se krb vybourat. Není to tedy klasický kotel topení, který patří do základní sazby. Děkuji za odpověď.

Dobrý den. Mám následující dotaz. Jak účtovat v…

Dobrý den. Mám následující dotaz. Jak účtovat v JÚ používání cizí měny. Zahájil jsem mezinárodní přepravu a nevedu valutovou pokladnu. Je možné vše převádět na koruny kurzem ČNB daného dne? Příklad: Z pokladny si vezmu 2000Kč a ty směním za DM. V Německu za tyto DM koupím naftu. Do účetnictví přidám doklad za naftu v DM přepočtený na Kč podle kurzu ČNB. Co se zbytkem DM? Poraďte nejjednodušší způsob účtování. Děkuji a přeji pěkný den. F. Marek

Dobrý den, jsem firma zabívající se prodejem…

Dobrý den, jsem firma zabívající se prodejem zdravotnické techniky. Některe naše produkty - zdravotnická zařízení - nemužou fungovat jinak, než spolu s počitačem. My nakupujeme počitač zvlašť s 22 % sazbou DPH a prislušné zdravotnické zařízení nakupujeme s 5% sazbou DPH. Tyto dava přístroje spojíme v jeden investiční celek, tento celek funguje pouze jako lečebný přístroj. Tedy PC neslouží k jiné činnosti. Mužeme tento investiční celek prodavat a fakturovat s 5 % sazbou DPH? Děkuji za odpoveď Střeštíková Martina

Firma v ČR uvažující o založení společnosti na…

Firma v ČR uvažující o založení společnosti na Slovensku si pronajme kanceláře na Slovensku od jiné firmy, púsobící v ČR i SR. Nájem bude platit v českých korunách firmě v ČR. Chce koupit nezbytné vybavení do pronajatých kanceláří - nábytek, fax apod. a vysílat pracovníka na služební cesty, který bude vždy po dobu služební cesty pracovat v těchto kancelářích. Vybavení patrně koupíme v SR, abychom ho nemuseli převážet. Jak zaúčtovat tyto náklady? Je možné aby měla firma trvale pronajaté kanceláře v cizině i když je bude využívat jen příležitostně, aby jí nevznikla stálá provozovna?

Vážení představitelé společnosti,mám dotaz…

Vážení představitelé společnosti,mám dotaz ohledně daňového přiznání. Co vše musí zahrnovat mé daňové přiznání jsem-li studentem doktorského studia (presenční forma),pobírám stipendium + plat jako státní zaměstnanec a dále mám příjem ze samostatně výdělečné činnosti jako fyz. os.,pokud je tedy stipendium a příjem jako zaměstnance státu již daněno zřejmě vyjma stipendium, pak by se mělo danění příjmu ze samostatně výdělečné činnosti danit samostatně bez zahrnutí vedlejších příjmů (zaměstnance + stip.)? A odečitatelné položky se tedy vztahují jen na příjem OSVČ? Předem děkuji za vaše informace.

Minulý týden jsem zaslal dotaz na odhad tržní…

Minulý týden jsem zaslal dotaz na odhad tržní ceny kadeřnictví na menším městě a dosud nepřišla odpověď. Nikde jsen nezjišťoval vaše finanční podmínky za odpovědi. Nedovedu posoudit zda můj dotaz je za peníze nebo zdarma, ani zda je na správné adrese. Prosím o odpověď e-mailem. Děkuji Jiří Svoboda

Finanční úřad se nám chystá doměřit případ, kdy…

Finanční úřad se nám chystá doměřit případ, kdy jsme neprovedli zajištění daně u cizího státního příslušníka, který podnikal na našem území, protože nejsme schopni již nyní prokázat, že se jednalo o daňového rezidenta (na našem území podnikal déle než 6 měsíců, ale daně neodváděl). Nevíme, na který účet toto zajištění daně včetně tzv. brutace zaúčtovat (cizinec nám to již samozřejmě neuhradí) a zda se jedná o daňově uznatelný nebo neuznatelný náklad. Můžeme očekávat i penále za pozdní platbu daně nebo se toto dále nepostihuje (postih byl formou tzv. brutace)? Předem děkujeme za Váš názor. E. Draslarová

Uzavřeli jsme pojistnou smlouvu na připojištění…

Uzavřeli jsme pojistnou smlouvu na připojištění pro případ závažných onemocnění pro zaměstnance, s roční platbou pojistného. Jak správně postupovat z hlediska daně z příjmů PO,FO a soc.pojištění? Děkuji A.Tichá

Jsem student a momentalne pracuji jako brigadnik…

Jsem student a momentalne pracuji jako brigadnik v jedne prazske firme.Muj hruby plat cini 11000Kc.Za mesic cervenec jsem dostal 8916Kc.Strzeno mi bylo 855Kc za zdr.pojisteni,349Kc za soc.pojisteni a 850Kc cinila dan.Chtel bych se zeptat jestli uvedena suma 8916Kc je spravna.18 let mi bylo 16.7. letosniho roku.

Dobry den mel bych dotaz ohledne zmen…

Dobry den mel bych dotaz ohledne zmen pravdepodobne v zivnostenskem zakone. Doslechl jsem se o tom, ze v nove verzi zakona je napsano - je treba pouzivat razitka se vsemi udaji vcetne nejakeho cisla ze zivnostenskeho listu. A dale pak o tom, ze veskere zivnostenske listy se budou muset nechat obnovit nebo inovovat. Chtel bych se zeptat co je na tom vsem pravdy a eventuelne koho vseho se to tyka. s pozdravem a s diky za odpoved Fejfar Jaroslav

Po doplacení leasingu byl automobil převeden do…

Po doplacení leasingu byl automobil převeden do majetku firmy (JU), tento automobil bych nyní chtěla darovat manželovi. Jak je to zde s daní z příjmu a s darovací daní? Děkuji za odpověď