FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobry den. Moje dve dcery studentky (14 a 17 let…

Dobry den. Moje dve dcery studentky (14 a 17 let)si sjednaly nekolikadenni brigadu na dohodu o provedeni prace, kdy jim bude vydelek danen 15% zvlastni sazbou. Mam dve otazky - mohou vubec legalne v tomto veku pracovat na brigade? a lze na zminenou 15% dan uplatnit odpocitatelnou polozku z titulu studujiciho? Dekuji za odpoved.

Dobrý den, podnikám jako fyzická osoba, a rád…

Dobrý den, podnikám jako fyzická osoba, a rád bych se poradil: je pravda že při příjmu částky do 10.000,- Kč stačí vystavit jen příjmový pokl. doklad a od této částky je nutné vystavení faktury? Případně bych vás chtěl požádat o upřesnění této částky, a zdroje, kde si k této problematice najdu více informací. Děkuji Michal Reiner

potřebovala bych vědět, kde najdu na Internetu…

potřebovala bych vědět, kde najdu na Internetu formulář "Vyúčtování daní z příjmů vybíraných srážkou" Děkuji

CO A KDY MÁM VYPLNIT A ODEVZDAT NA PATŘIČNÉ ÚŘADY…

CO A KDY MÁM VYPLNIT A ODEVZDAT NA PATŘIČNÉ ÚŘADY.PODNIKÁNÍ OD ROKU 2001 PŘÍJEM MAX 30-50.000,- PORAˇDTE PROSÍM

Dobrý den, mám následující dotaz: Plátce DPH …

Dobrý den, mám následující dotaz: Plátce DPH (prodej automobilů)uzavírá pro pojišťovny pojistné smlouvy, a to např. na základě smlouvy o obchodním zastoupení nebo zprostředkovatelské smlouvy. Za tyto úkony dostává od pojišťovny provizi. Má z této provize, kterou přijímá na bankovním účtu bez předchozí fakturace, odvádět DPH (a v jaké sazbě) nebo jde o osvobozené plnění podle § 29 ZDPH? Musí vystavovat daňový doklad? Děkuji předem za zodpovězení dotazu.

Děkuji Vám za odpověď na můj dotaz. Jelikož však…

Děkuji Vám za odpověď na můj dotaz. Jelikož však nejsem právník, chtěla bych se ještě dotázat. Pokud chci auto vyřazené z OM v JU darovat manželovi a nemáme žádnou manželskou ani předmanželskou smlouvu o případném vyjmutí tohoto majetku, toto auto mu darovat nesmím? (Pokud chápu dobře, jelikož je již v našem majetku společně?). Děkuji předem za odpověď. E.R.

Prosím o zodpovězení dotazu. Jsem fyzická osoba,…

Prosím o zodpovězení dotazu. Jsem fyzická osoba, zapsaná v OR. CHtěl bych založit sdružní, prosím ddělte mi co je k tomu potřeba.

Pokud to dobre chapu, nemohu behem civilni sluzby…

Pokud to dobre chapu, nemohu behem civilni sluzby mit prijmy pouze z autorskych honoraru z del, ktere jsem vyrobil jiz pred civilni sluzbou a behem civilky nemuzu tyto dila vyrabet? Dekuji moc Vit Jurasek

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na následující…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na následující věc. Moje matka vlastní společně se svojí sestrou rodinný domek + pozemky 50/50 %, dědictví po rodičích. Matka by mi nyní chtěla odkázat svoji polovinu buď formou závěti nebo darovat. Jak se tato záležitost bude řešit po stránce dědické, resp. darovací daně? Co pro nás bude výhodnější? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, do jaké odpis.skupiny se zařadí…

Dobrý den, do jaké odpis.skupiny se zařadí kompresor, který se používá na vrtařské práce a jakým způsobem se bude odepisovat, který byl pořízen červen 2001, zaplacený v hotovosti za 500 000 Kč bez DPH, jehož naše fy je druhým majitelem tzn. nebyl pořízen zcela nový. Za odpověď předem děkuji.

Dědic družstevního členského podílu bytového…

Dědic družstevního členského podílu bytového družstava se rozhodne do jednoho roku po nabytí dědictví tento členský podíl včetně práv nájmu prodat. Je možné započítat dobu kdy byl zůstavidel členem družstva do pětileté lhůty pro osvobození od daně? Případně jak jinak použít získanou platbu za podíl, aby daňová zátěž dědice byla co nejmenší. Děkuji a přeji krásný den. Novotný

Dobry den, muzete mi poradit: Nase firma…

Dobry den, muzete mi poradit: Nase firma zajistuje pro nase zamestnance pitnou vodu. Od nejmenovane firmy jsme si na neurcito pronajali pristroj pro cepovani studene a teple vody, ke kteremu nam firma fakturuje instalaci + pet lahve + montaz a instruktaz k pouzvani. Podle meho nazoru se bude uctovat takto: -samotna voda bude nedanova polozka (neuplatneni DPH) -najem pristroje bude danova sluzba-najem (uplatneni DPH) -montaz a instruktaz bude danova ostat.sluzba (uplatneni DPH). Se samotnymi pet lahvemi si nejsme jisti. Na pocatku se ma platit nejaka jakoby zaloha na vratne obaly a lahve se budou prubezne obnenovat a bude se platit jen za vodu. Jak tento nakup (resp. zalohu na lahve) zauctovat ? Jako dlouhodobou zalohu (sml.na neurcito) a DPH se uplatnovat nebude ? Poslete mi prosim odpoved na muj email: rafik@email.cz. Mockrat dekuji za rady Krchova Lucie

Předčasné ukončení penzijního připojištění s…

Předčasné ukončení penzijního připojištění s využitím ročního odpočtu z daňového základu nese povinnost dodanit se stejně jako u životního pojištění. V par.15(12) zákona o dani z příjmu toto chybí. Děkuji za odpověď

Přeji pěkný den. Chtěl bych se informovat o…

Přeji pěkný den. Chtěl bych se informovat o odpočtu DPH při koupi nového auta, které po úpravách (přepážka, spec. folie na zadní skla, atd.) spadá do kategorie montážních či speciálních vozidel. Výrobci aut sice odpočet nabízejí, ale problém je s příslušným FÚ, který daň nemusí vrátit. Prosím o radu jak odpočet uplatnit.

Za jakou cenu z hlediska daňového lze prodat…

Za jakou cenu z hlediska daňového lze prodat podíl ve firmě.JT

Prosím o odpověď. Můj klient - fyzická osoba, má…

Prosím o odpověď. Můj klient - fyzická osoba, má ŽL na zprostředkování služeb. Montuje v zahraničí obytné kontejnery. On fakturuje zahraničnímu odběrateli montáž těchto kontejnerů. Věškerý materiál je již majetkem tohoto zahraničního odběratele. Můj klient si na tyto práce najímá živnostníky různých profesí a tito mu po skončení montáže účtují dohodnuté částky. Klient je plátcem DPH. Dle mého názoru je montáž obytných kontejnerů v zahraničí plněním, které není zdanitelné a klient má nárok na celý odpočet u přijatých zdanitelných plnění. Předem děkuji.

Příjemný pátek Vám přeji. Mám otázku: Jsme…

Příjemný pátek Vám přeji. Mám otázku: Jsme obchodní firma a čas od času se stane, že musíme FO zaplatit určitou částku (provizi) za technickou pomoc. Nevím, jakým způsobem se tyto částky daní (srážka u zdroje), v případě, že dotyčná osoba chce obdržet čisté peníze. Děkuji. T.H.

Vlastním 2 roky stavební pozemek. Chci jej prodat…

Vlastním 2 roky stavební pozemek. Chci jej prodat, budu muset zaplatit daň z příjmu?

Dotaz na spravnou sazbu DPH. Jsme SW firma a…

Dotaz na spravnou sazbu DPH. Jsme SW firma a platci DPH, a pro jinou firmu (tez platci DPH) jsem zpracovavala analyzu (dilo). Jaka sazba DPH (5 nebo 22%, ci zmenit formulaci smlouvy) bude figurovat na nami vystavene fakture, konkretne za naklady na cestovne souvisejici s provedenim dila ? Nase firma ma opravneni pouze na tvorbu SW, zadne povoleni na osobni autodopravu nema. Nase pani ucetni to nevi. Ja se dokonce domnivam, ze je chybne postavena smlouva o dilo, kde se krome ceny za dilo uvadi i povinnost druhe strany uhradit naklady za cestovne. Dekuji Vam za odpoved, Ludmila Bohuslavova.

Lze bílé a červené víno opatřené reklamním …

Lze bílé a červené víno opatřené reklamním potiskem firmy nákladovat jako reklamní předmět nebo došlo od loňského roku k nějaké změně? Děkuji za odpověď