FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Pred 2,5 rokem mi byl otcem darovana nemovitost…

Pred 2,5 rokem mi byl otcem darovana nemovitost,rodiny dum, v odhadni cene 364000Kc.Otec dum vlastnil vice nez 5 let. Nemovitost jsem v cervenci letosniho roku prodal za 380000Kc. Nemel jsem tam hlasen trvaly pobyt ani jsem tam neprebyval.Budu platit dan z prijmu, kdyz jsem nemovitost nevlastnil vice nez 5let?

dobrý den, jsem lékař, pracuji v nemocnici, nyní…

dobrý den, jsem lékař, pracuji v nemocnici, nyní chci provozovat poradnu na intenetu a na telefonu, co mám udělat, vím, že není možné získat živnostenský list, jak ale platit daně, kde se nějak registrovat, jaké vést účetnictví

Dne 07.08. 2001 14:14 jsem vlozila do sekce …

Dne 07.08. 2001 14:14 jsem vlozila do sekce Daňové a účetní poradenství dotaz, ale bohužel jsem neobdržela odpověď. Zřejmě došlo k nějakým problémům, proto se na Vás opět obracím o pomoc. Predmet: Dotaz: Dobrý den, prosím o poskytnutí pomoci. Vedu jednoduché účetnictví. Podnikám v pronajatých prostorách a se souhlasem pronajimatele jsem provedla v březnu 2001 technické zhodnocení - dřevěná podlaha - cena 77.500,00 + 5% DPH 3.875,00 Kč = celkem 81.375,00 Kč. Platím měsíční nájem 5.000,00 + 800,00 Kč za slu?by. Od 4/2001 platím nájem měsíčně 2.500,00 + 800,00 za slu?by. Zbylých 2.500,00 se započítává s tech. zhodnocením - po dobu 31 měsíců. Mů?u si uplatnit odpočet DPH na vstupu 3.875,00 Kč? Musím částku 77.500,00 Kč časově rozli?it na úhradu nájemného v r. 2001 (9měsíců),v r.2002 (12měsíců) a v r. 2003 (10 měsíců)? Jak postupovat v případě ukončení nájmu např. k 31.12.2001 z hlediska DPH i z hlediska daně z přijmu ?Velice děkuji za odpověď. Květa Susserová

Jsem vlastníkem ideální části nemovitosti -…

Jsem vlastníkem ideální části nemovitosti - bytového domu, podíl odpovídá podílu podlahové plochy bytu, který užívám. Nabytí 1.6.1998. Kdy nejdříve mohu podíl prodat tak, abych nemusel platit daň z příjmu FO.

Jsme příspěvková organizace-základní škola…

Jsme příspěvková organizace-základní škola-zřizovatelem je město.O prázdninách byla rekonstruována naše školní jídelna - rekonstrukce byla finančně i účetně řešena přes městský úřad. Každý strávník si nyní musí zakoupit "čip" za Kč 130,-. Při ukončení stravování bude "čip" vrácen a strávník dostane zpět Kč 130,-. Z toho vyplývá, že někteří strávníci - žáci - budou "čip" vlastnit 9 roků. Proto vznášíme následující dotaz: Budou se tržby za "čipy" účtovat na účet 324 nebo na účet 955 nebo jiným způsobem? Děkuji za odpověď. Marie.

Dobrý den, jsou úroky zaplacené z hypotečního…

Dobrý den, jsou úroky zaplacené z hypotečního úvěru, který byl poskytnut na pořízení nového bytu v Praze, ve kterém bydlím (pracuji v Praze), daňově odečitatelnou položkou, pokud mám trvalé bydliště hlášeno mimo Prahu ? Předem děkuji za odpověď. J.Netík

Bydlim 1 rok v druzstevnim byte, ktery se nyni…

Bydlim 1 rok v druzstevnim byte, ktery se nyni prevadi do os. vlastnictvi. Jak dlouho od prevodu bytu do os. vlastnictvi v nem musim bydlet, aby nepodlehal Dani z prijmu, kdyz ho prodam?? Jak se prokazuje pro ucely zakona o dani z prijmu to, ze jsem v byte bydlela (mam na mysli lhutu 2 a 5 let v zakone)? Dekuji za odpoved.

Nezisk.obč.sdruž., kde jsem členem koupil v…

Nezisk.obč.sdruž., kde jsem členem koupil v loňském roce objekt, který letos rekonstruujeme na chráněné bydlení pro občany se speciálními potřebami. Loni jsme pouze zainvestovali elektrickou přípojku (asi 150tis.). Zajímalo by mne zda se jednalo o zhodnocení a musíme o to povýšit cenu domu v HIM, nebo zda to musíme odepisovat samostatně, nebo zda se jedná pouze o opravu. Na vysvětlenou v domě byl zavedena elektřina již dříve, ale nevyhovovala současným normám (včetně přívodu), a krom jiného se posiloval přívod na možnost vyšších odběrů. děkuji

Při kontrole faktur z loňského roku jsme zjistily…

Při kontrole faktur z loňského roku jsme zjistily ,že jsme špatně provedli celkovou kalkulaci ceny a dodávku předražily,rozdíl chceme samozřejmě vrátit ale jak je to s DPH když to jsme již dávno odvedli.Jedná se o to , že jeden odběratel je plátce DPH a toto mu bylo vráceno FU druhý odběratel není plátce DPH. Do kdy se dá tato oprava na FU uplatnit(promlčení). Děkuji

Jsem fyzická osoba a omylem došlo k uzavrení dvou…

Jsem fyzická osoba a omylem došlo k uzavrení dvou hospodářských smluv na přibližně stejnou činnost, podle které provádět fakturaci když dvoustranné dohody nikam nevedou. Každý hájíme pro sebe finanční výhodnost. Děkuji

Dobrý den, mohu poprosit o odpověď z…

Dobrý den, mohu poprosit o odpověď z oblasti mzdového účetnictví? Jsem zaměstnán v rozpočtové organizaci a dostávám tzv. další platy v červnu a prosinci. Zajímalo by mě, jak se tyto další platy promítnou v následujícím kvartále do výpočtu průměrné mzdy např. pro naáhradu mzdy za dovolenou. Uvedu příklad. Měsíční plat pracovníka je 20.000. V červnu mu bylo vyplaceno za květen 20.000 + 10.000 jako 13.plat. Průměr pro dovolenou v měsíci červenci byl ale počítán z příjmů 3 x 20.000 (4. - 6. měsíc) + 5.000 (1/2 13. platu!). Je tento postup mzdové účetní v souladu se zákonem o mzdě, nebo jsou zaměstnanci šizeni? A pokud ano, kam se obrátit se žádostí o nápravu, pokud vedení dané instituce tvrdí, že tento výpočet je v pořádku, protože 13. plat je od měna za 6 měsíců, přesto, že do průměru za II. kvartál není z 13. platu započítáváno nic? Děkuji za vysvětlení.

Přihodila se nám nepříjemná situace s…

Přihodila se nám nepříjemná situace s reklamováním auta u Autotepasu pořizovaného prostřednictvím půjčky ze dne 30.5.2000. Nakonec došlo k tomu, že se vzájemně započetli pohledávky a my jsme odjeli s novým autem na novou leasingovou smlouvu. Pořizovací cena starého auta byla 759200Kč, zůstatková cena auta po jednoročním odpisu v roce 2000 byla 651393Kč. Auto jsme přenechali Autotepasu 12.6.2001 za 544876Kč. Můžete mi prosím říci, jak vysoký mohu uplatnit odpis auta v roce 2001 při rovnoměrném odepisování, a zda mohu nechat rozdíl ceny zůstatkové a ceny prodejní v daňově uznatelných nákladech? děkuji

Dobry den,zakoupili jsme reklamni plochu u…

Dobry den,zakoupili jsme reklamni plochu u nejmenovane spolecnosti.Pri kontrole FU bylo zpochybneno, ze ke skutecne realizaci doslo a na nasi firme lezelo bremeno dukazu.Ona agentura byla behem kontroly v likvidaci a dle FU tzv. nekontaktni. Pozdeji, po uzavreni kontroly a vyprseni vsech odvolacich lhut se objevili nami navrhovani svedci a nove skutecnosti, jimiz muzeme predmet plneni prokazat. Je nejaka sance nami proinvestovane ale FU neuznane naklady a vysledek kontroly zvratit? Dotaz kladu i v souvislosti s nalezem Ustavniho soudu, neboli ne vzdy musi dukazni bremeno ve smyslu vyse uvedem lezet na odberateli, jak ovsem pravi zakon.

Žádám zdvořile o radu, jak v jednoduchém…

Žádám zdvořile o radu, jak v jednoduchém účetnictví postupovat z hlediska stanovení správné výše obratu a příjmů v následujícím případě: Mám na prodejně terminál sportky a zákazníci vsadí např. Kč 1 000,-, na výhrách vyplatím Kč 300,- Sportce zaplatím Kč 700,- a dostanu provizi ze sázek 6 %, t.j. 60,- a kam mám tyto položky zaúčtovat. Děkuji

Pracuji ve školství ve stálém pracovním poměru.…

Pracuji ve školství ve stálém pracovním poměru. Letos jsem začal externě pracovat na základě zprostředkovatelské smlouvy pro jednu stavební spořitelnu - uzavírání smluv o stavebním spoření a další související činnosti. Prosím o sdělení, jak mám své příjmy z této činnosti (provizi) zdanit, lze odepisovat náklady na tuto činnost a na jakých formulářích provést. Děkuji za laskavost a přeji hezký den! Ivo Liška

Prosíme o odpověď na následující otázku: …

Prosíme o odpověď na následující otázku: existuje nějaká "norma", kde je určeno na kolik zaměstnanců připadá mzdová účetní ? Děkujeme za odpověď.

Dobrý den. Mám následující dotaz.Manželka je v…

Dobrý den. Mám následující dotaz.Manželka je v zaměstnaneckém poměru a současně má firmu, která je plátcem DPH.Já podnikám ve firmě jež je sdružením fyzických osob a je neplátcem DPH.Plánujeme nákup automobilu do manželčiny firmy, neboť je možné odečíst u něj DPH.Je možné abych i já automobil používal pro svoji firmu? Je možné abych uplatňoval 50% rozdělení přijmů a výdajů na manželku jako osobu spolupracující liší-li se naše firmy plátcovstvím DPH?

Jak poskytovat stravne pracovnikum zamestnanym…

Jak poskytovat stravne pracovnikum zamestnanym podle ciziho prava, kdyz podle prava jejich zeme zadna davka stravneho neexistuje, zato maji narok na proplaceni bezneho jidla, ktere dolozi dokladem. Zatim jsme jim z tohoto duvodu zadne nahrady stravneho neproplaceli, ale protoze sluzebnich cest pribyva, budeme to muset nejak resit. Klasicke stravne proplacet nemuzeme, kdyz nejsou zamestnani podle ceskeho prava, ale kdybychom jim proplatili podobnou castku na uhradu stravy nebyl by to pro ne dalsi prijem, ktery by se jim musel zdanit? Pro nas by to byl v kazdem pripade zrejme nedanovy naklad.

Prosim o dopoved na jake ucty (uctujeme v PU)…

Prosim o dopoved na jake ucty (uctujeme v PU) zauctovat pronajem kancelare v cizine a vybaveni teto kancelare nabytkem a dalsim zarizenim? Je nutna nejaka analytika, aby se odlisilo ze se jedna o kancelar v zahranici?

V ucetnictvi pro prepocitavani pouzivama bezne…

V ucetnictvi pro prepocitavani pouzivama bezne kursy CNB. Pri zuctovani nahrad ze zahranicni sluzebni cesty pouzivame kurs CNB ze dne poskytnuti zalohy. Jak ale postupovat kdyz musela byt nakoupena mena v zahranici a cast teto meny se vraci do valutove pokladny. Vydaje prepocteme kursem, za ktery byla mena nakoupena ale co s menou, ktera se vraci do pokladny - prepocitava se do ucetnictvi jeste kurzem CNB toho dne kdy se prijima do pokladny (vyuctovani zalohy). A kdyz se z valutove pokladny vydava nova zaloha - prepocte se opet aktualnim kursem CNB dnem poskytnuti? Jeste bychom uvitali nazor jak postupovat kdyz zamestnanec poskytnutou zalohou v cizi mene uhradi vydaje, na ktere nema z hlediska vyuctovani narok a dojde ke schodku. Jak mame tuto pohledavku vymahat - ma to byt jen v ceske mene a je mozne mu neopravnene vydaje srazit ze mzdy? A na jake ucty zauctovat tyto naklady v ucetnictvi. Dekuji.