FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Jsme nezisková organizace, ke své činnosti používáme dvě auta, jedno na dopravu pracovníků na jednání a akce sdružení a druhé (pick-up) převážně na zásobování, ani jedno tedy k podnikání. Je potřeba provést registraci k silniční dani či nikoliv?
Vážení, vedle výkonu závislé činnosti podnikám i na živnostenský list. Při mém podnikání mi pomáhá manželka. Co vše musím podniknout pro to, abych z ní udělal spolupracjící osobu ? Kde všude musím ohlásit, že se stala spolupracující osobou? Jaké povinnosti z této spolupráce vyplývají (z hlediska daní, sociálního a zdravotního pojištění)? Když manželku nahlásím jako spolupracující osobu,od kdy toto začne platit? (lze vznik spolupráce nahlásit i zpětně, když faktická spolupráce začala například před 6 měsíci) ? Děkuji za Vaši odpověď
Vážení, náš podnik se rozhodl platit za vybrané zaměstnance životní kapitálové pojištění (8000 Kč/rok), které plně splňuje podmínky pro veškeré daňové výhody. Můj dotaz je následující : Pokud smlouvy byly podepsány a pojistné uhrazeno v plné výši (tzn.8000 Kč/rok/zaměstnanec) například v měsíci srpnu, je nutné provést časové rozlišení těchto nákladů ? Dále bych se rád zeptal, zda je nutné měsíčně vykazovat na výplatních páskách těchto zaměstnanců částku měsíčního pojistného (tzn. v tomto případě 666 Kč), přestože je tento příjem zaměstnance osvobozen od daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti, sociálního i zdravotního popjištění. Děkuji za Vaši odpověď.
Vazeni, ve vyrobni firme jsem za svoji beznou podnikatelskou cinnost vytvoril v ucetnim roce zisk 100 000,-- Kc. Do obchodniho majetku firmy jsem vsak nakoupil verejne obchodovatelne akcie, ktere jsem pred koncem roku prodal se ztratou 100 000,--Kc. Jaky bude muj danovy zaklad?
Je odměna jednatele společnosti s ručením omezeným, který není jejím zaměstnancem, pro tuto společnost daňově uznatelným nákladem? Děkuji za odpověď.
Zdravim, mam dotaz ke stale provozovne v zahranici Rozumim-li tomu dobre stala provozovna vznikne pri souvislem poskytovani sluzeb napr poradenskych po 6 mesicu behem 12 mesicniho obdobi. Predpokladam, ze to musi byt 6 mesicu po sobe jdoucich a zajimalo by me zda prerusenim mohu tento vznik odvratit - tj, rekneme, ze budu poskytovat poradenstvi vzdy 2 mesice a jeden nikoli. Nebo se secitaji dny bez ohledu na dobu? Dekuji za odpoved.
Zdravim a predem dekuji za odpoved. Docetla jsem se, ze nakup materialu v zahranici nelze vyuctovavat v ramci vyuctovani nahrad za sluzebni cestu. Zajimalo by me jak podobne vydaje vyuctovat. Nas pracovnik odjel na sluzebni cestu do zahranici, aby poridil nabytek do kancelare, kterou jsme si tam pronajali. Dostal zalohu, prepoctenou kursem CNB v den poskytnuti zalohy. Po navratu jsme stejnym kursem prepocetli vydaje, nabytek jsme zauctovali zatim na 042, ostatni vydaje na prislusne ucty - vse proti uctu 355 (vzhledem k poskytnute zaloze). Pokud jsme postupovali nespravne muzete nam poradit spravny postup?
Ucetni software, ktery pouzivame umoznuje porizeni hromadneho vydajoveho dokladu. Firma, od ktere software mame nas ujistila, ze je naprosto v poradku mame-li souhrnny výdajový doklad napr. PV a-c. Ted jsem se ale docetla, ze danove doklady musi byt evidovany kazdy zvlast. Muze se povazovat za evidenci zvlast, je-li jeden doklad napr.PV250a a druhy PV250b na jednom archu? Dale by me zajimal Vas nazor jak evidovat vydajove doklady, ktere jsou z hlediska ucetnictvi danove doklady, zjednodusene danove doklady nebo nejsou danovymi doklady. V ucetnictvi jsou rozliseny prislusnymi kody, takze lze vytisknou kazde zvlast. Zalozeny jsou ale tak jak jdou za sebou v casovem sledu vcetne vyuctovani sluzebnich cest - tj cela ucelena rada vydajovych a prijmovych dokladu. Mame zvolit jine zakladani?
Jsme občanské sdružení a vlastníme automobil a jeden malý rekreační objekt. Zajímalo by mne, zda musíme odvádět daň z nemovitosti a silniční daň? děkuji
Zajímalo by mne, zda musí občanské sdružení také tvořit zákonný rezervní fond jako podnikatelské subjekty. Jesli a no, tak v jaké výši. děkuji.
Mohli by jste mi prosím povědět, zda oprava střechy (výměny střešní krytina taška za tašku) se nejedná o zhodnocení?
Zajímal by jak postupovat účetně (HIM) s modernizací a zhodnocením nemovitosti. Nemovitost odpisujeme již 5 let a až letos jsme zateplili střechu. Mám cenu zateplení přičíst k zůstatkové ceně nemovitosti k odpisu, a nadále odepisovat z takto zvýšené ceny?
Jsem OSVČ , jednoduché účetnictví, nyní plátce DPH. Ještě jako neplátce DPH jsem koupil počítač(30 000 Kč)- účtoval jsem jako nákup DIM.Nyní ho chci vyřadit z majetku, protože jsem si koupil výkonnější.Jak postupovat? Provedu jen zápis o vyřazení na kartě DIM.Děkuji Ladislav
Dobry den, mohu pri financnim leasingu automobilu ojeteho (najemce je platce DPH, 36 mesicu, akontace casove rozlisena, vedeneo JU, pouzivan vuz pouze pro podnikatelske ucely, uhrazena silnicni dan) uctovat naklady za phmoty v plne vysi prokazane dokladem o nakupu? Lze z techo vydaju uplatnit odpocet DPH? Lze do nakladu dat uhrazene castky za servisni prohlidky a opravy? (nejde mi o technicke zhodnoceni), je mozne opet u techto nakladu uplatnit odpocet DPH? V planu je nasledne odkoupeni veci po skonceni leasingu a jeho zarazeni do obchodniho majetku. Dekuji za odpoved, Marek Kocan
Koupil jsem od právnické osoby v roce 1997 rodinný dvojdomek (2 bytové jednotky). V kupní smlouvě je výslovně uvedeno, že nesplacený zůstatek kupní ceny uhradím ve stejných splátkách během 60-ti následujících měsíců s tím, že nesplacený zůstatek bude úročen o 1% výš než bude v daném roce inflace (dle CPI) : 1) Mohu si takto hrazené úroky odečíst od zakladu daně z příjmů (jako např. u hypoték, apod...)? 2) Mohu tento odečet uplatnit i zpětně za roky 1998, 1999, 2000? Děkuji za odpovědi. S úctou Ing. Bohuslav Šolc
FO - JÚ - vyřadí z obchodního majetku ještě neodepsaný investiční majetek pro osobní potřebu.Prosím o sdělení dopadu na daň z přijmu a DPH. Děkuji za odpověď.
Dobry den, jsme právnická osoba (sro) a chtěli bychom pomoct dětskému domovu dodávkou hygienických potřeb ve výši cca 5.000-10.000Kč čtvrtletně. Je tento dar pro nás uznatelnou nákladovou položkou a do jaké výše. Díky.
Vracim se k jednomu dotazu ohledne vyplaty cestovnich nahrad. Prekroci-li zamestnanec cerpani nahrad a vznikne za nim pohledavka, je mozne mu tento dluh srazit ze mzdy, pokud neni ochoten v rozumne dobe penize vratit?
Dobrý den, Chci se zeptat, zda jako jednatel společnosti /dle společenské smlouvy/ mohu být zaměstnán stejnou společností s uvedením funkce v pracovní smlouvě "jednatel společnosti", nebo je z nějakého důvodu lépe zvolit jinou funkci. Děkuji Michal Pátek
Dobrý den. Prosím o Vaše stanovisko k následujícímu problému.Souikromá osoba předčasně ukončí leasingovou smlouvu na osobní automobil tak, že leasingové společnosti doplatí smluvní cenu za vozidlo a stane se jeho majitelem . Obratem vozidlo prodá, tzn. nesplní podmínku pro osvobození od daně z příjmu podle §4. Může v daňovém přiznání uplatnit dříve zaplacené leasingové splátky jako výdaje vynaložené na dosažení tohoto příjmu?