FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Zboží, u něhož musí být při zabudování do stavby…

Zboží, u něhož musí být při zabudování do stavby z hlediska DPH rozdělěn základ daně /bojlery, svítidla, antény atd/se stává součástí stavby,vstupuje do ceny stavby a odepisuje se stejně dlouho jako stavba? Při výměně během doby odepisování se jedná o opravu? děkuji základ daně

S.r.o. vykáže ze rok 2001 zisk, uvažuje o…

S.r.o. vykáže ze rok 2001 zisk, uvažuje o vyplacení tohoto zisku mezi společníky. K jakému daňovému zatížení v tomto případě dojde? Domníváme se, že dojde k dvojímu zdanění ? nejprve daní z příjmu právnických osob (31%), poté při vyplacení společníkům budou tyto již zdaněné prostředky zdaněny ještě daní z příjmů fyzických osob (15%). Je toto dvojí zdanění nějakou úpravou poté odstraněno nebo alespoň sníženo?

Dobrý den, byla bych ráda pokud by jste mi…

Dobrý den, byla bych ráda pokud by jste mi poradili s následujícím problémem. Naši zaměstnanci nedostávájí příspěvěk na stravování ani se nikde nestravují. Jsme zemědělská firma, která v období žňových prací zajistila zaměstancům obědy z restauračního zařízení a nechceme, aby tyto obědy platili v žádné výši. Restaurace tyto obědy vyfakturovala s DPH 22%. Chci vědět jak mám postupovat v zaúčtování, zda-li si můžu uplatnit DPH nebo ne, jsou tyto náklady daňově uznané podle § 24 zákona o dani z příjmu nebo podle § 25 jako náklad reprezentační. Dále jsme poskytli těmto zaměstnacům z vlastní prodejny v horkých dnech pitné. Toto si myslím, že daňově uznatelné to je, ale nevím jestli odvést DPH jako při prodeji tohoto zboží. Co se týče stravování vím, že to řeší metodický pokyn D-185, ale nejsem si svým výkladem jistá. Děkuji J.G.

Kam účtovat omylem uhrazenou platbu na náš účet,…

Kam účtovat omylem uhrazenou platbu na náš účet, když firmě nepatří a v následujících dnech bude vrácena. Je možné tuto úhradu účtovat na 324 nebo na vnitřní zúčtování 395. Děkuji

Dobrý den, podnikám v administrativě. Je možné si…

Dobrý den, podnikám v administrativě. Je možné si do daňově uznatelných výdajů dát kurz AJ. Jeho znalost potřebuji také k podnikání. Děkuji E.R.

Vážení! Jsem australským občanem trvalým pobytem…

Vážení! Jsem australským občanem trvalým pobytem v Austrálii od r.1968.Současně jsem i držitelem platného českého cestovního pasu. Nedávno mi zemřela matka bytem v Čechách. Otčím, rovněž žijící v Čechách, mi nabízel úplatek 500.000 Kč za podepsání prohlášení, že se vzdávám značného dědictví. Když jsem odmítl podepsat, najmul si advokáta a nyní vyhrožuje, že budu postižen darovací daní na základě jeho výčtu všeho, co mi kdy společně s matkou darovali, včetně poštou zaslaných balíčků, a to za posledních 33 let! Podle jeho výpočtů hodnota všech darů, zahrnující občasné dary peněžní, přesahuje dva milióny Vašich korun.Ať pravda či ne, sdělte mi prosím, jak je tomu v takovémto případě s darovací daní a jejím případném vymáhání. Děkuji Vám předem za odpověď! Václav Hruška

S přáním pěkného dne, vás prosím o informaci,…

S přáním pěkného dne, vás prosím o informaci, jakému zdanění podléhají autorská práva - konkrétně: psaní článků. A případně jaké odvody jsou ještě nutné. Povinnost odvodu má vydavatel nebo redaktor? Děkuji Rollerová

Firma - PÚ - záleží pouze na rozhodnutí ÚJ …

Firma - PÚ - záleží pouze na rozhodnutí ÚJ zaúčtuje li mob. telefon za 10 tis. Kč na účet 028 , nebo 501 ? Děkuji za odpověď

Dobrý den, od 1.9.2001 naše firma vzala na dohodu…

Dobrý den, od 1.9.2001 naše firma vzala na dohodu o provedení práce důchodkyni na 20 hod za měsíc a odměna 3000,- Kč.Potřebuji vědět, zda srážíme daň 15 % jako firma , či nikoli . Děkuji

Přeji dobrý den. Ukončil jsem podnikání jako…

Přeji dobrý den. Ukončil jsem podnikání jako fyzická osoba.Jaká je doba pro uchování účetních dokumentů a co se stane při ztrátě některých dokumentů po skončení podnikání. Děkuji za odpověď.

Prosím o odpověď na tento dotaz.Jsem fyzická…

Prosím o odpověď na tento dotaz.Jsem fyzická osoba,vedu JÚ,mám os.auto na leasing.Za rok 2000 jsem v daň.přiznání zohlednila splátky pouze do září,protože jsem již neměla žádné příjmy z podnikání a tak i výdaje jsem žádné nepoužila.V roce 2001 jsem 3letý leasing ukončila a auto prodala servisu, kde jsem si vzala další auto protihodnotou na leasing. Zajímá mě jak mám letos danit prodej auta, jestliže bych jej nevložila do majetku. Poslední splátky jsem hradila z peněžních prostředků rodinného rozpočtu a do dnešního dne nemám žádné příjmy ani výdaje pouze prodané auto.Jak to bude s náklady, které jsem do září roku 2000 na auto měla. Děkuji za odpověď.

V r.1999 byl zakoupen indimetr, v prvotním…

V r.1999 byl zakoupen indimetr, v prvotním pořízení bylo i softwarové rozšíření na CD disku. Indimetr byl zařazen do strojních investic. V r.2001 bylo technicky zhodnocené sw rozšíření o 2 kanály v hodnotě 54000.- Kč.Jak zaúčtovat toto technic.zhodnocení?

Dobrý den, ráda bych se zeptala kolika procenty …

Dobrý den, ráda bych se zeptala kolika procenty (15% nebo 20%) se určí záloha na daň z příjmu ze závislé činnosti u zaměstnance - studenta, při HPP. Zaměstnanec je zároveň sám podnikatelem v jiném oboru a nemá u nás podepsané Prohlášení. Děkuji mnohokrát.

Firma s.r.o. dostala od leasingové firmy …

Firma s.r.o. dostala od leasingové firmy (pronajímatele) postoupen leasing osobního automobilu. Bývalý nájemce měl uzavřen leasing na období 36 měsíců, ale po třech měsících neměl finanční prostředky na úhradu a za stejných podmínek tento leasing postoupen dalšímu nájemci, tzn. firmě s.r.o. Leasingová společnost ale ve smlouvě žádá o úhradu paušálního poplatku ve výši 5000,-Kč + 5%DPH. Je tento poplatek daňovým nákladem?

Dobry den, rad bych se dozvedel co je potreba…

Dobry den, rad bych se dozvedel co je potreba udelat v nasledujicim pripade.Spolu se sestrou jsme zdedili po otci byt, ktery otec za zivota koupil, ale splacel ho v mesicnich splatkach.Byt neni cely splacen.Otec zemrel pred 3 mesici,ale zatim nas nekontaktoval zadny notar.Rad bych se zeptal jestli mame platit inkaso, ktere do bytu chodi, pripadne kolik cini vydaje na notare a jak to bude s placenim spaltek za byt.Dekuji za odpoved

S.r.o. se sídlem v ČR poskytuje služby (software)…

S.r.o. se sídlem v ČR poskytuje služby (software) právnické osobě se sídlem na Slovensku. Práce je vykonávána v kanceláři s.r.o. v ČR, hotová odesílána odběrateli na Slovensko. Podléhají příjmy z těchto služeb zdanění na Slovensku a pak následuje zápočet nebo vynětí?

Prosím o zodpovězení následujícího dotazu: V…

Prosím o zodpovězení následujícího dotazu: V roce 1995 jsem zakoupil auto na leasing. Po ukončení tříleté leas. smlouvy jsem ho zařadil do obchodního majetku. V současné době bych chtěl koupit auto. Můžu tedy toto staré auto prodat a částku použít na nákup nového nebo jak bych měl správně postupovat. Moc děkuji

Dobrý den, můžete mi, prosím, poradit s…

Dobrý den, můžete mi, prosím, poradit s následujícím problémem: OSVČ, neplátce DPH vyrábí své výrobky pro zákazníky(většinou nepodnikatelé), jaké ostatní doklady(dle našich zákonů) kromě účetních musí vystavovat (objednávka, zakázkový list, dodací list, smlouva o dílo)? Děkuji za odpověď nebo nabídku ceny.

Ve fiskálním roce 2000 jsem účtovala u osobního…

Ve fiskálním roce 2000 jsem účtovala u osobního vozu průměrnou spotřebu + 3,30 Kč na km. Auto je pořízeno na leasing, ale náklady - měsíční platby jsem do nákladů neúčtovala. FÚ mi sdělil, že i když se jedná o soukromé vozidlo ale je v leas. nájmu, nemám nárok na výše uvedenéí účtování, ale do nákladů mohu dát jen účtenky za PHM. DĚKUJI ZA ODPOVĚĎ JANDOVÁ

Podarilo se mi sehnat knihu Mezinarodni ucetni…

Podarilo se mi sehnat knihu Mezinarodni ucetni standardy 2000 a pokousim se zpracovat problematiku uctovani financnich derivatu podle podle norem IAS 39 a IAS 32. V uvodu je vsak veta: "Text je nutné cist v kontextu informaci uvedenych v podkladovych materialech a v provadeci smernici a dale v kontextu s Uvodem k Mezinarodnim ucetnim standardum." Nejsem si vsak jist, jestli jsou tyto informace soucasti IAS 2000. Kde tyto podkladove materialy mohu sehnat? Napiste mi take prosim, zda existuje jeste nejaka vhodna literatura na nasem trhu, ktera se problematikou uctovani financnich derivatu zabyva.Dekuji. S pozdravem Ing. Vit Vladik