FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Právě mi FÚ za rok 1998 naúčtoval penále za…

Právě mi FÚ za rok 1998 naúčtoval penále za pozdní uhrazení DPH. Již však z podnikání nemám žádné příjmy, mám pouze příjem ze zaměstnání. Mohu si na konci roku odečíst příslušné penále a žádat vrácení záloh na daně z příjmu ze zaměstnání? Děkuji. Jan Bejček

Zajímalo by mne zda jsem v případě prodeje…

Zajímalo by mne zda jsem v případě prodeje osvobozen z daně z převodu bytu, který je 1 rok v OV, ale bydlím v něm samozřejmě mnohem dele než je podmínka 2 roky pro osvobození od daně z převodu (prodeje)? Děkuji za odpoveď.

Jak se vypočítá měsíční pruůměrný čistý výdělek? …

Jak se vypočítá měsíční pruůměrný čistý výdělek? Započítává se i dovolená do tohoto výdělku?

Dobrý den, prosím o odpověď na následující dotaz:…

Dobrý den, prosím o odpověď na následující dotaz: Pořídili jsme stroj na finanční leasing, jako vedlejší pořizovací náklady platíme, jako nájemce celní poplatky, dopravu, atd.. /tzn. jiný majetek/. Prosím, o odpověď, jak zúčtovat tento majetek 1/ pokud budou tyto náklady do Kč 40.000,- /účet 518 ***, již v roce pořízení/ nebo,až po 3 letech po ukončení leasingu. 2/ Pokud budou tyto náklady převyšovat Kč 40.000,- /042 ***/ a dále odpis již v roce pořízení? Děkuji

Minulý týden jsem se Vás zkusil zeptat na…

Minulý týden jsem se Vás zkusil zeptat na studentku, která nastoupila do práce a školu ukončila až 2 měsíce po nástupu do práce, jak se na ni bude hledět z hlediska daně z p. a sociál. a zdrav. pojištějí. Do 24 hodin jsem neobdržel odpověď. Je to tedy pravda, že odpovídáte do 24 hodin nebo jde o klamavou reklamu ?

Student střední školy má přerušeno studium od 2…

Student střední školy má přerušeno studium od 2/2001 - 1/2002 ze zdravotních důvodů. Může rodič uplatnit měsíční odpočet na dani z příjmů ? (1960,-)

Jjaké daně a v jaké výši je nutné zaplatit pří…

Jjaké daně a v jaké výši je nutné zaplatit pří prodeji bytu v OV? Děkuji. S pozdravem Ctirad Andráši

Jsem fyzická osoba účtující v jednoduchém…

Jsem fyzická osoba účtující v jednoduchém účetnictví a řeším problém přechodu na podvojné účetnictví v souvislosti s povinným zápisem do obchodního rejstříku (počítám se schválením technické novely OZ - obrat přes 100 mil). Hledám nějakou cestu optimalizace daňových dopadů této transakce. Napadly mě dvě varianty řešení a to formou prodeje podniku nebo vkladu podniku do základního kapitálu akciovky, kterou mám již založenu. U obou variant však vidím jistá úskalí, které mi nikdo není schopen fundovaně vyřešit. U první varianty prodejem podniku na základě smlouvy o koupi podniku spatřuji problém v tom, zda příjem z pohledávky z prodeje podniku spadá do §7 nebo do §10. Pokud bych mohl příjem z prodeje podniku danit dle §10, mohl bych po prodeji podniku případně ukončit podnikání bez daňových dopadů a danit jen to co v budoucnu z titulu prodeje podniku skutečně skutečně přijmu. U druhé varianty vkladu podniku do základního kapitálu vidím problém v tom, zda mi okamžikem vkladu vzniká nějaký nepeněžní příjem ve formě nových akcií podléhající zdanění v roce vkladu nebo podléhá zdanění až v okamžiku prodeje těchto akcií. Žádám Vás o posouzení daňových dopadů obou popsaných variant případně o navržení jiného postupu, jak se vyhnout obrovskému dodanění v okamžiku přechodu na podvojné účetnictví (zásoby jsou jen zlomkem hodnoty firmy, většina jsou pohledávky). V případě nejasností v definici otázky mě prosím kontaktujte e-mailem krempek@opava.cz S pozdravem Křempek

Mam dotazek: Zamestnavatel se rozhodl, ze za…

Mam dotazek: Zamestnavatel se rozhodl, ze za zamestnance zaplati jednorazove soukrome zivotni pojisteni na cely rok 2001 zpetne. Smlouva byla sjednana az k 1.10.2001. Jednorazova platba cini 12 000,- Zamestnavatel si na zaklade § 24 o.2) zo)zák.586/92 Sb. muze odecist ze zakladu dane (nakl.na dosazeni,udrzeni prijmu) 8 000,-Kc za zdan.obdobi,plati to i v tomto pripade,kdy se zaplati jednorazove za cely rok az v rijnu 2001 ? Diky za odpoved. Lucie Krchova, rafik@email.cz

Vážení, ráda bych v letošním roce provedla…

Vážení, ráda bych v letošním roce provedla danovou optimalizaci, pri mé podnikatelské cinnosti mi vypomaha dcera, ktera je studentkou vysoke skoly (provadi, kontroluje a pise na PC preklady, stara se o korespondenci atd.) Co je pro me vyhodnejsi a) uvest ji jako spolupracujici osobu (nevim jak se zdrav. a soc. poj? v tomto pripade) a nebo b) uzavrit s ni dohodu o provedeni prace? Prosim poradte mi. Dale bych prosila o radu, kde a jak nejvyhodneji prodat cenne papiry z kuponove privatizace. Dekuji V. Komarkova

Dobrý den, děkuji za předešlou spolupráci. Po…

Dobrý den, děkuji za předešlou spolupráci. Po absolvovaném školení jsme znejistěli v tom, zda správně chápeme způsob zdaňování tzv. manažerských vozidel (1% ze vstupní ceny). Řada zaměstnanců naší firmy má přiděleno manažerské vozidlo. Firma přitom vlastní i vozidlo s podstatně vyšší vstupní cenou, které je používáno pouze pro služební účely jako vozidlo reprezentativní. Pokud tento automobil použije zaměstnanec, který má přiděleno manažerské vozidlo, je nutno toto použití chápat jako přidělení jiného manažerského vozidla a připočíst v daném měsíci k základu daně procento z vyšší vstupní ceny? A co v případech, kdy manažerské vozidlo je např. z důvodu závady dočasně - i několik dní- mimo provoz a zaměstnaci jen jen na tuto dobu poskytnuto jiné? Děkuji za radu a přeji hezký den.

Dobry den, chtel bych se Vas zeptat, mam…

Dobry den, chtel bych se Vas zeptat, mam moznost byt externim spolupracovnikem jedne spolecnosti, podminka abych mohl vykonavat praci (uzavirani smluv) je ze musim prinest noveho klienta, resp. uzavrit novou smlouvu, ta smlouva musi byt podepsana, ale nemusi byt uhrazena, je pravda, ze smlouva vstupuje v platnost jednak podepsanim a naslednym uhrazenim castky? dekuji Jan Zita

Prosím Vás o odpověď na můj dotaz. Společnost si…

Prosím Vás o odpověď na můj dotaz. Společnost si v roce 1995 pronajala nemovitost. Smlouva a její dodatky řeší předběžné ujednání o každoročním prodlužování nájemní smlouvy.Ve smlouvě je ujednání o tom, že pokud bude nájem ukončen - bude uhrazeno zhodnocení nemovitosti- opravy.Od počátku nájemní smlouvy společnost chtěla pronajatou nemovitost koupit, ale z důvodu nevyjasněných vlastnických vztahů (SOU, Okresní úřad )se kupní smlouvu podařilo uzavřít až v roce 2001.V roce 1998 společnost začala vytvářet rezervu na opravu zmíněné nemovitosti. Za konkrétní písemné ujednání o možnosti oprav v roce 1998 jsme považovali ustanovení smlouvy a v roce 1999 vzhledem k formální změně majitele - z SOU na Okresní úřad písemné zavázání ( konkréntí vyjmenování oprav). K účtování rezervy v roce 1998 nás vedlo přesvědčení, že po mnohaletém úsilí nemovitost koupíme,ustanovení smlouvy o nepřetržitém pronájmu až do období koupě a vědomí, že o rezervě v roce 1998 učtuji v době uzávěrkových prací tzn. do 30.6.1999 a vím, že mám konkrétnější zavázání k opravám, než stanoví smlouva. Kontrola FÚ napadá tvorbu v roce 1998 a celou rezervu i včetně tvorby na rok 1999 a 2000 nechce uznat jako výdaj na dosažení příjmu. Musí být dle Vašeho názoru ve smlouvě stanoven konkrétní rozsah oprav(např. oprava omítky,střechy...)? Lze dle Vašeho názoru argumentovat skutečným stavem věci. tzn. tím, že nemovitost byla skutečně koupena,rezerva byla tvořena na tři roky a smysl tvorby byl splněn ? FÚ rezervu nechce v roce 1998 uznat z důvodu neexistence zavázání ke konkrétním opravám a nájenmní smlouvu na jeden rok i když existuje předběžné ujednání o prodlužování považuje za nedodržení lhůt pro možnost tvorby (v okamžiku tvorby jsem nevěděl že mi prodlouží? - i kdybych měl na dobu neurčitou tak mě přeci mohou smlouvu ukončit!)Vím že je dotaz bez konkrétních smluv problematický,ale děkuji Vám za odpověd´.

Mohla bych poprosit o podrobný návod jak…

Mohla bych poprosit o podrobný návod jak vypočítat daň z příjmů OSVČ, jestliže poplatník platí měsíční zálohy na soc. i zdrav. pojištění. A prosím i o výpočet soc. a zdrav. pojištění... Děkuji

Jsme firma - importér zboží.Využíváme služeb…

Jsme firma - importér zboží.Využíváme služeb špediční firmy, jež nás zastupuje formou nepřímého zástupce při celním řízení (§107 odst.2 písm.b).Do dnešního dne jsme hradili celní dluh (DPH a clo) přímo na účet finančního úřadu. Nyní od nás naše špediční firma požaduje, abychom celní dluh hradili na její účet a ona ho uhradí u finančního úřadu za nás. Zajímá nás, zda je tento postup správný a kdo je ze zákonu povinnen - pro případ, že by špediční firma celní dluh neuhradila - provést úhradu celního dluhu. Děkujeme za pomoc a přejeme hodně úspěchů.JAN MORAVEK.

Pred rokem jsem koupila byt za 500.000,-Kč.V…

Pred rokem jsem koupila byt za 500.000,-Kč.V současné době se chci přestěhovat a tím pádem i byt prodat.Do bytu jsem investovala jako např.stavební prace atd. a tím samosřejmě cena bytu vzrostla na 700.000,-Kč.Za tuto cenu je považováno i příslušenství které v bytě zůstane a je mým osobním vlastnictvím.Ze zákona vyplývá že pokud nejsem majitel bytu 2 roky,daň z příjmu je 15%,ale copak zákon nepamatuje na možné investice?Když bych státu zaplatila 15% daně prodělala bych na tom a přece nebudu držet byt ještě další rok a sama budu žít někde v podnájmu jenom proto,že u nás jsou špatné zákony.Poraďte mi prosím co stím.Ke všem investicím mám samosřejmě doklady o zaplacení.A pokud existuje nějaký způsob,jak si to podat u finančního úřadu.Děkuji, s pozdravem Havrlantova

Hezky den. Měl bych na vás následující dotaz…

Hezky den. Měl bych na vás následující dotaz:Potřeboval bych zjistit daňové sazby (DPH,DPPO,DPFO), které platí na Slovensku (popř. také v Maďarsku, Polsku, Německu, Španělsku) eventuelně plánované změny na nejbližší období. Popř. mi prosím poraďte, kde mohu zmíněné informace sehnat,nejlépe na inetu.děkuji. Černík, student VŠE

Prosím o Váš názor: Absolventka vyšší obchodní…

Prosím o Váš názor: Absolventka vyšší obchodní podnikatelské školy ukončila studium ( a má potvrzení o skončení školy k 31.8.2001), před tímto datem nastoupila do práce 1.6.2001. Bude mít od června do srpna úlevy jako student? Děkuji za odpovězení dotazu, heslo jsem bohužel zapomněl. Lněnička

Prosím o informaci. Mám prodejnu s bytovým…

Prosím o informaci. Mám prodejnu s bytovým textilem, jsem plátce DPH. Zákazník si zakoupí záclonu a chce ji ušít.Jelikož nemám zaměstnanou švadlenu, zakázku ušije spolupr.firma, a já pak účtuji cenu záclony a cenu za ušití. Mohu učtovat cenu záclony a ušítí s 5% DPH.Předem děkuji.

Můj syn studuje v denním studiu postgradual…

Můj syn studuje v denním studiu postgradual.Dovršil již věkovou hranici 26 roků.Je povinnen platit zdravotní pojištění?Slyšel jsem,že u tohoto typu studia platí hranice 28 roků. Děkuji za odpověd F.Veselý