FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

dobry den,mel bych dotaz na vysi platby dane z…

dobry den,mel bych dotaz na vysi platby dane z přijmu (popripade odpocitatelne polozky)a socialniho a zdravotniho pojisteni jsem li student vs a vedu zivnost v oblasti nakup, prodej.Za odpoved predem dekuji H.

mám střední ekonomickou školu a 10 let podnikám v…

mám střední ekonomickou školu a 10 let podnikám v obchodě. účetnictví se vedu sám. mohu si založit další živnostencký list a podnikat ještě v oboru účetnictví? kopii odpovědi mi prosím zašlete na e-mail. děkuji

Jsme vlastníky činžovního domu a jsme plátci DPH.…

Jsme vlastníky činžovního domu a jsme plátci DPH. v 10/96 jsem dům koupily. Dnes chceme prodat jeho jednu bytovou jednotku dle prohlášení vlastníka za prodejní cenu 1.400.000Kč. Je právné, že tato cena obsahuje 5%DPH? Potom musíme toto DPH odvést FÚ. Děkuji

Je mozno danove uznatelny prispevek zamestnanci…

Je mozno danove uznatelny prispevek zamestnanci na soukrome zivotni pojisteni 8000,- rocne proplatit zamestnanci (ktery si pojistne plati sam z uctu), nebo musi byt zaplacen primo na ucet zivotni pojistovny?

Prosím o radu.Příjmy podle §10 zdaňuje fyz.osoba…

Prosím o radu.Příjmy podle §10 zdaňuje fyz.osoba jen pokud přesáhnou 10000Kč/rok. V roce 99 jsem měl čistý zisk z prodeje akcií,držených méně než 6 měsíců, 7000Kč.Akcie jsem koupil za 90tis. a prodal za 97tis.Bylo nutné uvádět zisk 7tis. do daň.přiznání? Děkuji.

Prodavame druzstevni byt, ve kterem bydlime mene…

Prodavame druzstevni byt, ve kterem bydlime mene nez 5 let. Chteli bychom se zeptat, jestli existuji (krome 5ti leteho uzivani bytu) i dalsi podminky, pri jejichz splneni by byl tento prijem ozvobozen od dane z prijmu (napr. pokud budou penize pouzity na ziskani jineho bydleni). Dekuji predem za odpoved.

Dobrý den. Účtuji v jednoduchém účetnictví,…

Dobrý den. Účtuji v jednoduchém účetnictví, neplátce DPH. Koupil jsem počítač s cenou do 40000 Kč i s DPH. Zařazen jako DIM. Jak to bude s zařazením v případě modernizace počítače nebo dokoupení tiskárny, v danem, příp. příštím, zdaňovacím období. Děkuji

prosim o odpoved, zda je nutno vyplacet…

prosim o odpoved, zda je nutno vyplacet zamestnanci nahrady za pouzivani jeho soukromeho automobilu pro potrebu zamestnavatele kazdy mesic nebo zda staci nahrady vyplatit jednou rocne

Dobry den, pred 2 roky jsem zdedil druzstevni…

Dobry den, pred 2 roky jsem zdedil druzstevni byt, ktery jeste neni v osobnim vlastnictvi. Nyni byt "prodal" (pravo v nem bydlet) za 400.000 Kc. Jak vysokou dan z tohoto zisku musim platit? Pry nedavno vysel novy zakon ktery to upravuje... Predem dekuji za odpoved.

V roce 2001 se daňový subjekt rozhodl…

V roce 2001 se daňový subjekt rozhodl zlikvidovat a vyřadit majetek - nevyhovující montované rodinné domky. S dodavatelem byla uzavřena smlouva o dílo na likvidaci uvedených staveb s tím, že plněním ze strany objednatele bude materiál z demontovaných staveb. V souladu s § 23 odst. 6 zákona o daních z příjmů byla částka za materiál z demontovaných staveb, která na základě znaleckého posudku činila cca 700 tis. Kč, zaúčtována na příslušný výnosový účet. Podle § 25 odst. 1 písm. o není daňově uznatelným nákladem zůstatková cena majetku vyřazeného v důsledku darování nebo bezúplatného převodu. Tato ZC činila cca 1.200 tis. Kč. O zahrnutí částky 700 tis. Kč do zdanitelných výnosů nelze diskutovat.Je však nutno z daňově uznatelných nákladů vyřadit celou ZC (tj. 1.200 tis.Kč), nebo lze s ohledem na ustanovení §23 odst. 4 písm.d vyřadit z daňově uznatelných nákladů pouze částku 500 tis. (tj.1.200 - 700) Kč? Děkuji

Dobrý den, jsem předsedou Společenství vlastníků…

Dobrý den, jsem předsedou Společenství vlastníků jednotek. Ze zákona jsme vznikli v polovině roku 2000, ale registrováni v obch. rejstříku jsme byli před měsícem. Poté jsem se zaregistroval i na finančním úřadě. Musíme podat daňové přiznání za rok 2000? V případě že ano, co k tomu potřebujeme? Děkuji, Dan Valenta

Zdravim. Otazka: Stale nam pribyvaji faktury z…

Zdravim. Otazka: Stale nam pribyvaji faktury z ciziny a nejak jsme se zamotali v problematice kurzovych rozdilu. Pro prepocet bezne pouzivame denni kurzy. Fakturu v cizi mene prepocteme kurzem CNB v den zauctovani faktury do ucetnictvi - vetsinou v den obdrzeni (den vystaveni nebereme v uvahu, protoze nekdy faktura dojde za tyden, jindy je datum vystaveni mesic stare). Dame prikaz bance a banka provede platbu. Pri zauctovani vypisu nam vznika kurzova ztrata nebo zisk. Uctujeme: prijata faktura MD 5xx D 321 zaplacena faktura MD 321 D 221 kurz.ztrata MD 563 D 321 kurz.zisk MD 321 D 663 Tady si nejsme jisti zda postupujeme spravne. Banka pouziva jiny kurz nez je kurz CNB a protoze pri zauctovani zaplacene faktury bereme hodnotu na vypisu proti puvodně zauctovane, kurz CNB v den zaplaceni faktury se nam uz v kurzovych rozdilech nepromitne. Je to spravne nebo byste nam doporucili jiny postup?

Zdravim. Mam jeste jeden dotaz ke kurzovym…

Zdravim. Mam jeste jeden dotaz ke kurzovym rozdilum. Co s kurzovymi rozdily u zaloh? O zalohach v ucetnictvi neuctujeme az v okamziku zaplaceni. Jak postupovat u zaloh z ciziny. V evidenci mimo ucetnictvi si samozrejme zalohove faktury vedeme, takze tam ji muzeme prepocitat na koruny v den prijeti kurzem CNB. Ale kdyz ji zaplatime, banka ji zaplati jinym kurzem nez je kurz CNB toho dne. Jak mame zalohu zapsat do ucetnictvi? V hodnote jak byla zaplacena bankou, nebo prepoctenou kurzem CNB v den zaplaceni nebo pouzit hodnotu jakou jsme prepocetli pri prijeti? Jake rozdily zauctovat a jak?

Dobrý den. Jsme firma účtující v soustavě…

Dobrý den. Jsme firma účtující v soustavě podvojného účetnictví,nejsme plátci DPH. Můj dotaz se týká plateb za služby (nikoliv hmotné zboží)do zahraničí, které jsme nuceni nakupovat od zahraničního dodavatele přes Internet. Platby provádíme embosovanou mezinár. platební kartou způsobem Mail Order (sdělení čísla karty). Doklad za provedení platby (Receipt #...) obdržíme vždy výhradně v elekronické podobě, čili neobsahuje razítko ani podpis dodavatele, dokonce ani plnou adresu dodavatele, pouze veškeré údaje o nás jako o plátci. Můj dotaz zní: Je možné tyto výdaje zarnout do nákladů v případě že: a) platba proběhla kartou vystavenou k běžnému účtu firmy (inkaso se objevuje na výpisu z běžného účtu) b) platba proběhla kartou vystavenou k osobnímu účtu jednoho z jednatelů společnosti (mnohem přijatelnější podmínky pro držení karty ze důvodu bankovních poplatků). Je-li možno, jak se potom takováto transakce provede účetně? Vydáním peněz z pokladny jednateli? Mnohokrát díky za odpověď.

Firma A plátce DPH nakoupila oblečení pro…

Firma A plátce DPH nakoupila oblečení pro pracovníky od neplátce DPH, protože ho nakonec používali pracovníci firmy B, toto oblečení jim přefakturovala a k ceně kterou sama zaplatila si ještě připočítala 22% DPH. Takto bylo oblečení přefakturováno za vyšší cenu než bylo nakoupeno s odůvodněním, že museli DPH připočítat. Firma B není plátce DPH, nemůže uplatnit odpočet a chce zaplatit pouze původní cenu od výrobce. Ptám se zda je postup firmy A správný. Děkuji.

Dobrý den., mám dotaz: Manžel podnikatel, plátce…

Dobrý den., mám dotaz: Manžel podnikatel, plátce DPH, (vyšší příjem), Manželka podnikatelka, neplátce DPH, (nižší příjem), oba vedeme JÚ. Pro vylepšení finanční situace jsme se přestěhovali k rodičům a svůj vlastní byt jsme na 1 rok pronajali za 30000 Kč měsíčně. Z toho 7000 nájem, 3000 záloha na energie a 20000 Kč pro- nájem zařízení bytu. Budou tyto příjmy podléhat §9 nebo §10 zákona daně z příjmu? Nedají se uplatnit paušální výdaje?

Vážení, FÚ mi při kontrole DPH neuznal dan na…

Vážení, FÚ mi při kontrole DPH neuznal dan na výstupu za prodej keramického zboží do zahraničí.Vývoz jsem uskutečnil formou zásilkového prodeje zahraničním osobám na formulářích celní prohlášky prostřednictvím poštovní celnice a dále jsem jej doložil výpisy úhrad ze zahraničí na bankovním účtu.Při vývozu jsem se opíral o ustanovení vyhl.135/98 Sb.§84.Protože se jednalo o drobné zásilky(do 30 tis.Kčs),JCD jsem nepoužíval.FÚ mi vývoz po věcné stránce nezpochybnil,ale trvá na dodatečném zaplacení DPH v plné výši.K tomu chci ještě podotknout,že již v r.1999 pří prověřování mé danové povinnosti z titulu DPH nebyl můj postup napaden,ačkoli skutečnost exportu bez JCD byla FÚ zjištěna.Mám šanci při odvolání? Děkuji za odpověd Jaroslav Kuba

Je povinnost dávat na paragony vytisknuté…

Je povinnost dávat na paragony vytisknuté počítačem razítko, které zahrnu do účetnictví? V obchodě kde jsem zboží nakoupila, odmitli dát razítko s tím, že tam být nemusí. Je to pravda?

Jestliěe se s.r.o. rozhodne nevypl?cet zisk mezi…

Jestliěe se s.r.o. rozhodne nevypl?cet zisk mezi spole?n?ky, co za nžj móěe nakoupit, popŢ. jakou ??stku móěe pouě?t pro zamžstnance a jak tyto n?leěitosti mus? vyk?zat v ś?etnictv?. (Móěe ze zisku kupovat pro zamžstnance napŢ. ob?erstven??)

Prosíme o vysvětlení pojmu "obrat" a "obchodní…

Prosíme o vysvětlení pojmu "obrat" a "obchodní obrat" firmy. Upozorňuji, že se nám nejedná o výklad obratu ve smyslu zákona o účetnictví, kde se hovoří o "čistém obratu" nebo zákona o dani z přidané hodnoty. Podle výkladu z námi dostupných odborných zdrojů je : obrat = peněžní ukazatel vyjadřující celkový rozsah pohybů ekonomických veličin (např. nákupů, prodejů, nákladů, výnosů) na různých úrovních (především v podniku) za dané období obvykle jeden rok a obchodní obrat = v národohospodářském měřítku součet hodnot dovozu a vývozu za určité období, zpravidla jeden rok (správně obrat zahraničního obchodu); v podnikovém měřítku prodejní a nákupní obrat. Vykládáme si to tak, že se v podnikovém měřítku jedná o součet prodeje a nákupu za určité období(obchodní obrat) nebo součet nákladů a výnosů za určité období(obrat firmy). Z toho všeho vyplývá, že tento výklad z nám dostupných odborných zdrojů je v rozporu s Vaší odpovědí na dotaz co se rozumí obchodním obratem firmy, na který jste odpověděli prostřednictvím pana Jana Petráše, TACOMA Consulting, a.s. Prosíme zdvořile o vyčerpávající odpověď. Děkujeme.