FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Na pořizovaný dlouhodobý hmotný majetek máme od dodavatele již daňové doklady, stroj je dle smlouvy uveden do zkušebního provozu, po jeho úspěšném ukončení (cca 2 měsíce) bude dodavateli doplacen zbytek pohledávky (cca 10% z celkové pořizovací ceny). Musíme stroj aktivovat a zahájit odepisování již při uvedení do zkušebního provozu?
Dobry den, je mozne, aby spolecnost zrusila poskytovani stravneho a zaloh na zahranicni sluzebni cestu v cizi mene pred cestou a vyplatila zamestnancum vznikle naklady a zakonne nahrady az po navratu z cesty v ceskych korunach? Dekuji
Vážení, předem děkuji za odpověď na mé otázky: 1. Jsem fyzická osoba, JÚ, plátce DPH. Budu vyvážet zboží na Slovensko. Co všechno musím splnit, abych nezapomněl na nějaká legislativní pravidla. 2. Vystavím fakturu - s odběratelem uzavřená smlouva ohledně skonta - včasné zaplacení - 2%. Mně 2% z fakturované částky nebudou nikdy uhrazena, jak v JÚ zaúčtovat - zlikvidovat účetně. 3. Stroj na leasing (2.odp. sk.)- chci si vytvořit zákonnou - daňově účinnou rezervu - co vše musím doložit, abych splnil vše co je nutné
Hezký den, v srpnu (22.8.) jste jedné tazatelce odpověděli na dotaz týkající se nápojových automatů na pitnou vodu používaných pro potřeby zaměstnanců. Uvedli jste, že náklady spojené s provozem, instalací, zaškolením a údržbou těchto automatů jsou daňovými náklady. Mohli by jste mi prosím sdělit, o znění jakého paragrafu zákona o dani z příjmů (popřípadě jiného zákona) jste tvrzení ve Vaší odpovědi opřeli? Díky za odpověď. R.G.
Naše firma (a.s.) vydává v nákladu 500 ks podnikový časopis, který je expedován zaměstnancům zdarma. Jeho obsah je zaměřen na pořádané podnikové akce,seznámení s novými výrobky, novými zaměstnanci, informace z oblasti BOZP, společenskou kroniku, výběrová řízení ve firmě, nové směry v jednotlivých úsecích firmy. Lze považovat náklady na jeho pořízení za daňově uznatelné?
Od r. 1985 jsem bydlela ve státním bytě. V březnu letošního roku jsem byt koupila do osobního vlastnictví za Kč 100 000,--. Nyní mám možnost byt prodat za Kč 700 000,--. Je tento příjem od daně z příjmu osvobozen? Z jaké částky budu platit daň z převodu nemovitosti? Děkuji za odpověď. Paterová
Dobrý den. Chtěl bych se zeptat, zda jako podnikající fyzická osoba mohu ztráty z kapitálových obchodů daňově kompenzovat zisky z jiných činností. Děkuji.
Vážení. Mám nemovitost, která je evidována jako nebytové prostory. Tyto prostory pronajímám firmám, které mi platí nájemné. U většiny nájemníků cena obsahuje platby za plyn, elektřinu atd. Veškeré hodiny (elektřina...) jsou psány na mě.Jsou však i nájemci, kteří mají nájem bez těchto nákladů a já tyto náklady přefakturovávám. Otázka: Jak mám účtovat-evidovat zálohy za plyn...jak od nájemců, tak placené /mou osobou) JMP, JME,atd. Pozn. podle §8 příjmy z pronájmu - nemusím vést účetnictví
Jsme příspěvková organizace - základní škola - zřizovatelem je město.Z rozpočtu zřizovatele jsme obdrželi finanční prostředky formou grantu na vytvoření informačního a vzdělávacího centra školy.Příjem fin. prostředků byl zúčtován: Md 241 Dal 691. Nyní z těchto prostředků nakupujeme dlouhodobý majetek - počítače. Neměli-bychom zúčtovat převod ze str. Dal. účtu 691 na Dal účtu 916? Děkuji za odpověď.Marie
Jsem fyzická osoba a nijak nepodnikám. V panelovém domě, kde bydlím si chceme s několika nájemníky pronajmout suterénní místnost - nebytový prostor za účelem úschovy jízdních kol. Chci se ujistit, že pronájem nebytových prostor je osvobozen od DPH. Vlastník domu od nás kromě nájmu chce provizi za zprostředkování pronájmu a kauci ve výši jednoho nájemného, jako pojistku při případném neplacení nájemného. K oběma těmto položkám(provizi i kauci) si připočítává 22% DPH. je to správné? Děkuji Josef Vavřínka
Podnikatel FO ukončil řádně leasing osobního automobilu a auto zařadil do majetku firmy za cenu 1000 Kč/dle leaingové smlouvy- odkup/. Po nějaké době např. 1 měsíci se rozhodl tento automobil vyřadit z evidence a převést jej do osobního užívání. Je nutné tento automobil ocenit znalcem a jeho cenu pak dát do zisku firmy nebo mohu vycházet ze zůstatkové ceny 1000 Kč a za tu jej odkoupit? Jak je to v případě, že bych chtěla tento osobní automobil bezplatně darovat.
Koeficient při vícenásobném technickém zhodnocení u zrychlených daňových odpisů hmotného majetku. Pokud dojde k TZ majetku vícekrát za dobu jeho "daňové životnosti", je třeba při každém TZ počítat daňový odpis z plné výše koeficientu pro zvýšenou zůstatkovou cenu, nebo lze tento koeficient snižovat o počet let, které uplynuly od prvního TZ majetku? Příklad: Majetek ve 3. odpisové skupině zařazený v roce 1999, TZ provedeno v roce 2000 a 2001. Pro rok 1999 a 2000 platí koeficient 12. Pro rok 2001 to bude 12 nebo 11? Děkuji
Kolik procent je DPH v hostinské činnosti, bez stravování. Podle jaké vyhlášky.Předem děkuji.
Cjtěla jsem se zeptat jak to funguje s bavracením DPH firmám v zahraničí a kde zjistím,které firmy v CR se tím zabývají.Děkuji za odpověd M.Vaňková
Dobrý den, jsem fyzická os.-podnikatel a pracoval jsem doma (adresa sídla mé firmy byla shodná s adresou bydliště). Nedávno jsem si pronajal kancelář, ale adresa sídla firmy zůstala na adrese bydliště. Je možné i nadále uplatňovat určité procento výdajů na provoz bydliště do výdajů k podnikání? Děkuji!
Mám-li příjem pouze ze závislé činnosti a u zaměstnavatele mám podepsané daňové prohlášení a vyjímečně získám v tomto roce jednorázový příjem z prodeje pozemku, musím podávat za tento rok přiznání k dani z příjmu fyzických osob?
Kazetová klimatizace pořízená v témže roce 2 měs po kolaudaci,v ceně 150 tis je součástí vstupní ceny stavby nebo může být zařazena samostatně v jiné odpis. skupině? Děkuji za odpověď
Michal Horák Ve firmě máme služební auta určená pro služební cesty a k soukromým jízdám. Náš společník tvrdí, že je možno autoprovoz takového vozu účtovat tzv. "paušálem", kdy není potřeba dokládat účty za nákup pohonných hmot. Je prý nutno pouze vést knihu jízd. Podotýkám, že většina ujetých km na služebních vozech je pro služební účely a máme ve firmě stanoven limit ve výši 2000km za měsíc, přičemž km ujeté nad tento limit, pokud se nejedná o zvláště schválenou služební cestu (zahraniční cesty) musí uživatel vozidla (t.j. společník uhradit jako soukromě ujeté km). Děkuji za odpověď. Michal Horák
Když prodává restituent nebytový dům, musí tuto částku zahrnout do výpočtu daně z příjmu ? Tato osoba v domě nebydlí, dům pronajímá, není podnikatel a příjmy má pouze z pronájmu budov. Nebo bude pouze platit daň z převodu nemovitosti? Děkuji J.G.
Dobrý den.Jsem FO plátce DPH.Dne 3.10. jsem zakoupil pro podnikání osobní automobil.Dodavatel mi vystavil dvě faktury.První je kupní smlouva na automobil za 243000Kč.Druhá je za montáž zabezpečovacího zámku na řadící páku.Technický průkaz na vozidlo byl vystaven 4.10. Budou obě faktury součástí vstupní ceny automobilu,nebo mohu u faktury za 7 500 Kč uplatnit odpočet DPH ? Děkuji za odpověď.