FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Děkuji za odpověď ohledně koupě bytu (bytový…

Děkuji za odpověď ohledně koupě bytu (bytový prostor) v os.vl. firmou do dlouhodobého majetku. Můžete prosím odkázat na předpisy (číslo a paragrafy zákona), podle kterých se daně (asi z nemovitostí) zvýší až 10x? Asi zde nemůžete radit, jak to provést efektivně, ale přesto, alespoň naznačit můžete?

Danove uznatelny prispevek zamestnavatele…

Danove uznatelny prispevek zamestnavatele zamestnanci na soukrome zivotni pojisteni ve vysi 8000,- rocne se zapocitava do odpocitatelne polozky poplatnika (zamestnance) 12000,- rocne, nebo musi tech 12000,-, co lze odpocitat zaplatit sam poplatnik - zamestnanec (stejne jako u penzijniho pripojisteni)? Dekuji za upresneni.

za jakých podmínek je povinné (a jaké zákony to…

za jakých podmínek je povinné (a jaké zákony to upravují) zveřejnění účetní závěrky či dalších (a jakých) výkazů a kde lze poté tyto závěrky dohledat? Na serveru ČSÚ jsem nenašel.

Prosím o odpověď na následující dotaz : Lze…

Prosím o odpověď na následující dotaz : Lze uplatnit odpočet DPH při nákupu PHM u osobního automobilu v těchto třech případech : 1. vypůjčeného bezúplatně (smlouva o vypůjčce dle občanského zákoníku), 2. najatého za úplatu od fyzické osoby, která ho nemá zahrnutý v obchodním majetku (nájemní smlouva dle obchodního zákoníku), 3. na leasing (leasingová smlouva).

dobrý den, zajímalo by mě: studuji vysokou…

dobrý den, zajímalo by mě: studuji vysokou vojenskou školu, tzn. že jsem voják z povolání a student. hrubý plat činí 8400,- jsem jako student nějak daňově zvýhodněn a kolik % činní zdravotní a soc. pojištění, děkuji

Prosím o radu máme sdružení ,3 osob vedeme…

Prosím o radu máme sdružení ,3 osob vedeme jednoduché učetnictví a od 5/01 jsme zústali dva v jednom objektu a máme sdružení a vedeme společné účto a třetí kolega je úplně vzlášt a vede si samostatné účto.Mezi sebou jsme se vyrovnali ale jak v účetnictí když k rozpadu sdružení došlo během roku.Díky za odpověď a radu Prouzová

Jak byste krátce charakterizovali rozdíly mezi …

Jak byste krátce charakterizovali rozdíly mezi "spolupracující osobou" a osobou normálně pracující na živnostenský list (z hlediska daní)? Děkuji.

Rad bych vedel, jak vyuctovat zahr.sluzebni cestu…

Rad bych vedel, jak vyuctovat zahr.sluzebni cestu do Australie po delsi dobu (3-6 mes). Plati sazba na diety 37USD/den + 40%(pri dolozeni dokladu)?Vedu jednoduche ucetnctvi jako soukroma fyzicka osoba se ZL. Dekuji za pomoc. S pozdravem, M.Mervart

Jakou škodu mohu vymáhat po zaměstnaci za…

Jakou škodu mohu vymáhat po zaměstnaci za ztracený mobilní telefon v hodnotě ca. 12.000 Kč, který jsem pořídil za benefit body tj. za 1 Kč? Děkuji.

Jak se prosím provádí účetní závěrka a…

Jak se prosím provádí účetní závěrka a inventarizace ve stavební firmě, konkrétně mě zajímá ohodnocení materiálu již na místě stavby (pryc ze skladu) a rozpracované výroby (část materiálu je již zabudována). Přitom již jsou zaplaceny zálohy ze strany investora stavby. Je materiál na stavbě včetně zabudovaného ještě v majetku stavební firmy nebo již v majetku investora? Děkuji.

uvádíte: "Příjem z prodeje bytu v osobním…

uvádíte: "Příjem z prodeje bytu v osobním vlastnictví podléhá dani z příjmů fyzických osob. Tento příjem však může být od této daně osvobozen, pokud v něm poplatník měl bydliště alespoň dva roky bezprostředně před prodejem a pokud tento byt nebyl zahrnut v obchodním majetku..." Ptám se, mít bydliště znamená, že musím mít v něm hlášen trvalý pobyt, nebo přechodné bydliště, nebo v něm jen bydlet? Kde je to upraveno, v zák. o daních z příjmů? Tam je právě tato vágní formulace "pokud v něm prodávající měl bydliště nejméně po dobu 2 let bezprostředně před prodejem". Díky za objasnění, co je to bydliště...

Zamestnavatel se rozhodl, ze zamestnanci prispeje…

Zamestnavatel se rozhodl, ze zamestnanci prispeje jednorazove na jeho penzijni pripojisteni na cely rok 2001 zpetne ve vysi 3% z jeho hrube mzdy. Smlouva byla sjednana k 25.12.00. Jednorazova platba zamestnavate bude pro nej danove ucinna? Plati to i v tomto pripade, kdy zamestnavatel zaplati jednorazove za cely rok 2001 az v prosinci 2001 namisto pravidelneho mesicniho prispevku k penz. pripoj. zamestnance? A co, kdyz zamestnavatel zaplati az v lednu 2002, pri vyplatnim terminu mzdy za obdobi 12/2001, byl by to pro zamestnavatele naklad roku 2001 nebo 2002 (za predpokladu, ze je mozno prispet jednorazove)? Diky za Vasi odpoved. Druha cast dotazu se tyka toho, kdy zamestnanec nasledne zrusi (po 12 mesicich pripojisteni) penz. pripoj. a pozada o odbytne (prijde o mesicni statni prispevek 150Kc), nemusi prispevky zamestnavatele dodanovat a dodanovat odpocet na danich max. 12000? Predpokladam, ze (zatim) ne, podle zakona o danich z prijmu. Taktez diky za potvrzeni me hypotezy.

"Zdanitelným příjmem zaměstnance je 1% ze vstupní…

"Zdanitelným příjmem zaměstnance je 1% ze vstupní ceny vozidla za každý i započatý kalendářní měsíc bezplatného poskytnutí vozidla zaměstnanci k soukromým účelům, a to za každé vozidlo takto poskytnuté zaměstnanci." Jak se to prakticky technicky provádí? Zaměstnavatel při výpočtu mzdy zvýší hrubou mzdu zaměstnance o 1% z vstupní ceny vozu a co dál? Udělá srážku z čisté mzdy v jaké výši? Díky za příklad. Druhý dotaz je na to, když je to 5 let staré vozidlo, i odepsané, stále se zdaňuje 1% z jeho vstupní ceny? Příklad by se hodil.

Firma si chce koupit byt v os.vl. a používat jej…

Firma si chce koupit byt v os.vl. a používat jej k podnikání, je to možné (předpokládám odpisování v 5 skupině - 30 let)? Jaké aspekty se projeví, např. zvýšení daní z nemovitostí a dalších poplatků, za energie, teplo, vodné apod.?

Prosím o odpověď na následující otázku: existuje…

Prosím o odpověď na následující otázku: existuje nějaká "norma", kde je určeno, na kolik zaměstnanců může mít fy auto? Asi ne. Takže když má firma 2 zaměstnance, může mít třeba 4 os. auta? Např. pro každého jedno "všední" a jedno reprezentační? Děkuji za odpověď.

"Do výnosů lze účtovat duplicitní částku v…

"Do výnosů lze účtovat duplicitní částku v případě, kdy je závazek promlčen nebo nepožaduje-li odběratel jeho úhradu." A kdy (po jaké době) dojde prosím k promlčení?

Proč nemohu podat dodatečné daňové přiznání u…

Proč nemohu podat dodatečné daňové přiznání u příjmů z pronájmu, když jsem použil procento nákladů a nyní jsem zjistil, že skutečné výdaje by byly vyšší (odpisy nemovitosti jsou vyšší díkysnížení doby odepisování). Děkuji Tesař

Manželka podniká jako OSVČ a zároveň je…

Manželka podniká jako OSVČ a zároveň je společníkem s.r.o., kde pobírá i mzdu jako zaměstnanec. K 31.12.2001 chce ukončit činnost OSVČ. Kolik daňových přiznámí musí za zdaňovací období 2001 vlastně podat a v jakých termínech? Při ukončení činnosti OSVČ je nutné zdanit také zásoby. Zdaňuje se i počítač a mobil, které byly v plné výši uplatněny ve výdajích (jednoduché účetnictví). Když ano, z jaké hodnoty se daň počítá, z pořizovací ceny ? Děkuji.

Manželka pobírá mateřský příspěvek, žádné jiné…

Manželka pobírá mateřský příspěvek, žádné jiné příjmy nemá. Má uzavřeno životní pojištění splňující podmínky pro daňový odpočet, mohu tento daňový odpočet uplatnit já ve svém daňovém přiznání? Děkuji za odpověď. Radomír Zavíral

Jsem plátce DPH, vedu jednoduché účetnictví, chci…

Jsem plátce DPH, vedu jednoduché účetnictví, chci prodat část hmotného dlouhodobého majetku (počítač bez monitoru), na který dosud nebyly uplatněny odpisy z důvodu nízkého příjmu. Počítač byl zakoupen od neplátce DPH. Musím k ceně, za kterou jej prodávám, připočítat a odvést DPH? Musím příjem z prodeje zdanit daní z příjmu a odvést zdravotní a sociální pojistné? Děkuji.