FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobry den, mam dozaz,existuji nejake metodicke postupy jak vytvaret normy prirozeneho ubytku.Vyrabime cukrovinky, ktere se produkuji po urcitych vyrobnich davkach, nekdy bohuzel dojde k znehodnoceni cele davky. Jak postupovat v tomto pripadu? Musime to vykazovat jako manka nad normu, cili danove neuznatelny naklad? Dekuji za odpoved
Dobrý den, potřeboval bych někde sehnat zvláštní předpis kterým se stanoví používání zákonných rezerv na opravu HIM. V zákoníku jsem nic podobného nenašel. Děkuji Koudelka
Prosím o zodpovězení tohoto dotazu.Pronajímám zařízený družstevní byt.Smlouva s nájemníkem je uzavřena na částku pronájmu včetně inkasa/inkaso-elektřinu,plyn,rozhlas platím já/.Z jaké částky mám vycházet při výpočtu základu daně z příjmu jestliže : nájemník platí měsičně 6000,-Kč,z toho zaplatím já byt.družstvu 3000,-Kč,zálohu na elektřinu a plyn 500,-,poplatek za televizi 100,-. Jestliže bych uplatňovala náklady % z příjmů, z jaké částky mohu vycházet?
1. Je třeba zaplatit daň z příjmů při prodeji domu vloženého do majetku firmy při ukončení podnikání a případně za jakých podmínek je tato daň osvobozena? 2. Je OSVČ - starobní důchodce povinen být účasten nemocenskému a důchodovému pojištění u OSSZ? Předem děkuji za odpovědi
V roce 2OO1jsem jako starobní důchodce byl také zaměstnán(závilá činnost) a v malém rozsahu jsem podnikal. V roce 2002 nehodlám podnikat. Dotaz: mám ohlašovací povinnost vůči FÚ a Okr. správě důch. pojištění o ukončení podnikání?
Je nutné ke každému dokladu o zaplacení v hotovosti tisknout (popř.vypisovat výdajový doklad když vedu jednoduché účetnictví na PC? Děkuji
dobrý den, prosím Vás o sdělění následujícího dotazu : Manželka OSVČ je vlastníkem a současně i provozovatelem pěstitelské pálenice, podniká na základě živnost. oprávnění, vede JÚ. Manžel je zaměstnán v zaměstnaneckém poměru a mimo tento poměr podniká příležitostně v autodopravě na základě koncese. Dotaz : Může manželka svého manžela v pálenici zaměstnat na základě dohody o provedení práce příp. dohody o prac. činnosti ? Jak nejlépe rozdělit příjmy v daňovém přiznání - každý samostatně nebo jako spolupracující osoby ? Údajně rozdělené příjmy jsou výhodnější než zdanění u zaměstnaneckého poměru ? Děkuji a jsem s pozdravem.
Dobrý den, prosím o radu s tímto problémem: v roce 2001 jsem vložil ze svého soukromého do obchodního majetku přívěs za osobní auto (2.leden 2001) v hodnotě 42.000 Kč. Mohu si uplatnit odpis za celý rok 2001? Lze odečíst 10% vstupní ceny tohoto majetku v daň. přiznání? Vedu jednoduché účetnictví. Děkuji za odpověď.
Pomůžete mi, prosím? Dlouholetý člen vystoupil ze zemědělského družstva. Družstvo mu vyplatilo podíl v naturální podobě (v mnohem menší výši, než on tam sám vložil). Na papíře, který k tomu dostal, stojí, že družstvo podíl nijak nezdanilo a bývalý člen nechť si s tím dál dělá, co chce. Poradíte mi, prosím, jestli podat v březnu daňové priznání?
Dobrý den, Chtěla bych se zeptat, zda je podmínkou pro zodpovězení dotazu zaplatit nějakou částku. Ptám se proto, že jsem vám odeslala již dva dotazy v měsíci listopadu a na žádný jste mi neodpověděli a ani jste mi nenapsali email, o tom, že by se jednalo o placený či neplacený dotaz. Předem děkuji. S pozdravem Dáša K.
Vážení pánové,prosím o radu v následující věci:V roce 2001 jsem pracoval jako fyzická osoba s příjmem ze živnosti.Nárok na starobní důchod mi vznikne letos v červenci.Celý minulý rok jsem zároveň pobíral ze zahraničí měsíčně marky z důchodového připojištění , které za mě platil v zahraničí můj bývalý zaměstnavatel.Otázky mám tyto : 1.Je tento příjem úplně osvobozen od daně , anebo se na něj vztahuje§4 odst.h zákona 586/92, t. zn že jej musím zahrnout do daňového základu 2.Protože chciukončit živnost, mohu jít s tímto příjmem žádat o podporu v nezaměstnanosti na dobu 6 měsíců, než mi vznikne nárok na důchod / nechci žádat o předčasný , protože by byl důchod trvale krácen/. 3. Kdybych onu část z důchodového připojištění , musel zahrnout do příjmu za minulý rok, jak,se správně přepočítá na cs měnu -, musel bych počítat za každý měsíc zvlášť dle aktuálního kurzu ČNB na konci kěsíce , kdy mi peníze naběhly na účet? Děkuji předem a zdravím Bedřich Chlumecký
Manžel chce začít od ledna 2002 podnikat jako instalatér. Sám bez zaměstnanců. Musí vést podvojné účetnictví nebo stačí jednoduché?
Prosím o praktickou ukázku zápočtu daňové ztráty v roce kdy je vykazován daňový zisk. Zajímáme mě: - započítává se ztráta kumulovaně za 7 let - nebo jen taková část, která je potřebná pro sní- žení daňového zisku a to od nejvzdálenějšího 7 roku - pro výši daňové zdráty v jednotlivých letech je rozhodující daňové přiznání. Nedostal jsem žádný výměr od finančního úřadu. Děkuji!
dělám daňové přiznání pro 22 sv.matku s dítětem (4 roky) 1.,2./2001 pracovala na dohodu o prac. činnosti. V 3./2001 neměla příjmy a od 1.4.2001 podnikala. a) může si odečíst 3.170 Kč na poplatníka a 1.960 Kč na vyživované dítě za celých 12 měsíců? b) dohoda o prac. činnosti spadá pod §6 ??? Děkuji za rychlou odpověď
jaké jsou sazby za použití soukromého auta zaměstnance pro služební účely v roce 2001 a 2002(mám na mysli paušál + za PHM).Děkuji.
Dobrý den, moje firma se zabývá montážemi anténní techniky. Při montáži používám na materiál DPH 22% a na vlastní montáž DPH 5%. To je v pořádku, ale zajímá mě, jak je možné, že můj odběratel /např. stavební firma/ prodá dále celé anténní dílo s DPH 5%. Např. v ceně nového bytu /domu/ je vždy DPH 5%. Myslím, že když já jako subdodavatel účtuji na materiál 22% /dle zákona o DPH/ tak pak má být při dalším prodeji rozdělen základ daně u anténního systému na 22 a 5%. Nikdo to však nedělá, tyto naše práce jsou vždy zahrnuty ve stavebních pracech a tím pádem daněny 5% DPH. Neuvažuje se o změně zákona o DPH, kde by byl anténní materiál daněn 5% při montáži ?, je v tom velký zmatek, mnoho firem dává DPH 5% na materiál a kašle na to. My ostatní, co dodržujeme DPH jsme na tom biti, protože jsme dražší než jiní o rozdíl v účtované DPH. Děkuji.
Vážení mám dotaz v souvislosti s novelou zákona o účetnictví.Potřebovala bych znát Váš názor na to, na jaký účet mám účtovat nehm.a hmotný drobný dlouhodobý majetek od 1.1.2002.Setkala jsem se s názorem,že místo účtu 028 se má používat 029, a nehm.drobný dlouh.majetek do 60 tis. účtovat na 518.Zajímá mě, zda je tento postup správný.Děkuji.Jana Králová.
Potrebovala bych vedet, jestli mohu povazovat osobu, ktera pro nas delala na dohodu o provedeni prace jako naseho zamestnance a proplatit mu tedy sluzebni cestu......presne uvedeno hotel. dekuji Potockova
Jsem OSVČ, vedu JÚ, mám počítač jako HIM z roku 2000, v roce 2001 jsem jej technicky zhodnotil ve výši 15 000,-. Jak se to zaúčtuje? Zvýšení hodnoty HIM a odepisovat, nebo je to náklad? Děkuji za odpověď.
Žiji tři roky v ČR, prozatím z úspor. V březnu t.r. jsem začal pobírat starobní důchod ze Švýcarska, kde jsem žil 29 let a to měsíčně 1 350 sFr. Zárověň od stejného data, 31.03.01, pobírám 4 000 Kč Důchodu zdejšího. Moje žena nepracuje a důchodu veze Švýcar dosáhne až za 6 let. Prosím o údaje ohledně způsobu a doby registrace a placení daně z příjmu. Děkuji předem, s pozdravem Dr.Ivan Venclík