FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, našla jsem teď v pokynu Generálního finančního ředitelství D-300 k § 9 příjmy z pronájmů se uvádí, že zálohy na ceny služeb (např. za vytápění, za dodávku teplé vody...), které pronajímatel po uplynutí roku zúčtuje se skutečnými výdaji za tyto služby, nezahrnuje pronajímatel do zdanitelných příjmů a ani platby za tyto služby nezahrnuje do daňových výdajů. To je ale v rozporu s odpovědí z 9.3. nebo je to tak, že když zahrnu zálohy tak musím zahrnout i vyúčtování? Když zálohy nezahrnu,tak nezahrnu ani vyúčtování a odvádím daň jen z čistého nájemného, bez zálohových plateb? Děkuji moc za odpověď K.
Dobrý den, prosím o radu v jaké výši lze uplatnit paušál na "služby dramaturga"? Nevím, zda se toto řadí pod nezávislá povolání (paušál tedy 40 %) anebo mohu využít ŽL na obor činnosti: Reklamní činnost, marketing, mediální zastoupení (paušál 60 %)? Děkuji a přeji hezký zbytek víkendu.
Dobrý den. Moje vážně nemocná matka mi před třemi roky ( červen 2009) darovala byt, jehož znalecký odnad činil 549 tis. Kč. Po dvou letech jsme se se sourozenci dohodli jej prodat. Kupní cena byla s RK dohodnuta na 335 tis. Kč, ale znalecký odhad odhad zněl na 416 tis. Kč. Mé vícenáklady s prodejem bytu činily 36 tis. Kč (provize RK, daň z nemovitosti atd.), takže čistý příjem byl 299 tis. Kč. Z jaké částky a v jaké výši by měla být vypočtena daň z příjmu pro účely daň.přiznání. Jsem nepodnikající invalidní důchodce. Děkuji za informace. sabes
Dobrý den, do srpna minulého roku jsem byl na mateřské dovolené a od září pracuji v Německu kam denně dojíždím,prosím o radu: Mám podat daňové přiznání v obou státech?Vím,že v Německu zatím vzhledem k dosaženému výdělku nemusím,ale je to pro mě značně výhodné ohledně odpisů(daňová třída,dojíždění a pod.) Děkuji za odpověď s přátelským pozdravem Jiří Borovička
Dobrý den, loni jsem koupila od soukromé osoby notebook v hodnotě 19.758,- Kč, který chci používat pro podnikání. Co všechno musím doložit, abych si o tuto částku mohla snížit daňový základ (smlouva o prodeji nebo stačí doklad o zaplacení?)? Děkuji A.J.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat takto: máme s manželem garsonku, kterou pronajímáme, jinak máme příjmy jen jako zaměstnanci. Můžu si do výdajů zahrnout odpis bytu? Pokud ano, byt zatřídím podle kupní ceny? A druhý dotaz: Měsíční zálohy na el.energii a plyn mohu taky uplatnit do výdajů nebo až skutečné výdaje po vyúčtování (jenže vyúčtování přichází různě a neuplatním výdaj v platném období)? Mockrát děkuji za ochotu.
Dobrý den. Pronajímám byt a chtěl bych se zeptat, zda mohu částku, kterou posílám do SVJ jako platbu za služby a za opravy dát do nákladů daňového přiznání.Děkuji Petr
Dobrý den, V r. 2010 jsem podal DP paušálem, v letošním roce má připravé DP dle skutečných nákladů a příjmů. Dotaz zní: 1. Na skladě za r. 2010 bylo zboží za pořizovací hodnotu 32.000, z důvodu přechodu na skutečné náklady udělám DAP za r. 2010 (zvyšující základ daně),jak mám zaúčtovat zboží za r.2010 do r.2011. Je to pro mě v r.2011 příjem neovlivňijící základ daně. Nebo to můžu převést jako příjem do r.2011 a zdanit ho v r. 2011 aniž bych dělal DAP za r 2010. Děkuji
Dobrý den, mám dotaz ohledně podání přiznání daně z příjmu FO. Jsem již několik let v Plném inv. důchodu (3. stupně) a v polovině loňského roku jsem začal podnikat (vedlejší zdroj příjmu). Vedu si daň. evidenci za pomoci free programu Profit. Teď při uzavření účetního období 2011 a automat. výtahu položek k daň. přiznání si program žádá výši výdělku z hl. prac. činnosti (hrubá mzda). Jak už jsem řekl pobírám inv. důchod a teď nevím kde mám získat hodnotu hrubá mzda. Předem děkuji za rady Kotík
Dobrý den, měla bych dotaz ohledně daně z příjmů. V loňském roce jsem prodala pozemek do vlastnictví státu. Šlo o pozemek na kterém je veřejná komunikace. Při prodeji nám bylo řečeno, že se tento prodej nebude uvádět do daňového příznání, protože prodej do vlastnictví státu je již zdaněn. Je to opravdu tak? Pokud ne jakým způsobem jej uvedu do daňového přiznání (jaké příjmy a výdaje). V loňském roce jsem jako OSVČ měla příjem z podnikání pouze za leden, 2-6 jsem byla na nemocenské a 6-11 na mateřské, od té doby jsem na rodičovské dovolené. Navíc jsem měla ještě pronájem 6045 Kč za rok. Ještě ohledně odpočtu na dítě. Může si manžel uplatnit odpočet na dítě za 2011 pokud jeho celkový příjem činil 100 000 za rok 2011, neodváděl tedy žádnou daň a tudíž mu bude úměrná výše slevy vrácena? Děkuji za odpověď Volejníková
Dobrý den, chtěl bych se zeptat ohledně daňového přiznání. V loňském roce jsem využil zaměstaneckého benefitu a od října do listopadu nakupoval zaměstanecké akcie. Jednalo se o nadnárodní firmu a mateřská centrála v USA mi ke každému nákupu přispěla 15% z nakupované částky. Nyní mi dorazil formulář, že výše příjmu ze závislé činnosti za zdaňovací období 2011 byl XY Kč a že tento příspěvek nebyl vyplácen ani hrazen na území ČR, proto z něj nebyla sražena záloha na daň z příjmu. Nyní již v této společnosti nepracuji a došlo k automatickému prodeji těchto zaměstnaneckých akcií. Jak mám prosím postupovat v dańovém přiznání dle jakého § budu tyto příjmy přiznávat? Domnívám se, že se jedná o dva přijmy: a) příspěvěk bude nějakým příjmem ze zahraničí b) prodej akcií bude bude dle §10 ?
Dobrý den, od roku 2003 si platím životní pojištění a v období od 2003 - 2009 jsem uplatňovala částku 12000,-Kč jako odpočet ze základu daně z příjmu. teď mám v úmyslu tuto smlouvu na životní pojištění předčasně ukončit a v této souvislosti jsem byla Generali Pojišťovnou a.s., u které zmíněnou smlouvu mám, informována, že jestliže jsem na tuto smlouvu životního pojištění uplatňovala daňové zvýhodnění dle zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, jsem povinna v následujícím daňovém období dodanit celou částku, o kterou jsem v uplynulých letech snižovala daňový základ. Můj dotaz spočívá v tom, o jakou částku se jedná. Lze to vyčíslit? Děkuji za odpověď. Magda Boučková
Dobrý den, pronajímám dům podle §9, uplatňuji skutečné výdaje i odpisy. Na konci roku 2011 jsem koupil druhý dům k pronájmu, ale ještě jsem nesehnal nájemníka. Mohu do Přiznání již uvést výdaje (vpodstatě jen odpisy) i za tento druhý dům? (Vpodstatě jde o situaci, jak postupovat v případě, že jeden rok neseženu nájemníka). Pokud ne, jak mám příští rok zahájit odpisy druhého domu - začnu počítat až od roku 2012 nebo to bude z pohledu odpisů již druhý rok? Děkuji!
Dobrý den, 1.Při podnikání používám auto, které mám v nájmu. Uplatňuji si paušální výdaje 5000,- Kč měsíčně. Mohu si kromě tohoto výdaje uplatnit rovněž sazbu základní náhrady 3,70 Kč/km? 2. Měla jsem v obchodním majetku auto,ale po havárii v únoru 2011 jsem ho musela vyřadit. Zůstatková cena byla 130 709.- Kč. Příjem od pojišťovny a příjem za prodej vraku činil 195316,- Kč. Prosím o radu co si můžu jěště uplatnit do nákladu a co mám dát do výnosů a zda tyto všechny položky patří pod §7. Děkuji
Dobrý den, v průběhu roku 2011 jsem byl 8 měsíců v evidenci ÚP kde jsem nepobíral ani korunu podpory, od 1.9.2011 jsem nastoupil do zaměstnání na HPP, kdy pobírám doposud hrubou mzdu cca. 9500,- Kč, tedy zálohu na daň zaměstnavatel neodvádí. Nyní si budu podávat dobrovolně daňové přiznání za rok 2011. Mohu v přiznání uplatnit slevu na dani nebo nějak získat jakýkoliv přeplatek? Po celou dobu evidence na ÚP jsem nepobíral žádné dávky ani podporu v nezaměstnanosti, jelikož mám trvalé bydliště u rodičů, kteří mají dostatečné důchody na to, aby mne dle platné legislativy vyživovali. Děkuji za Vaši odpověď. S pozdravem T.Š.
Dobrý den, minulý rok jsem darovací smlouvou dostala od svého otce nemovitost, kterou jsem ještě ten rok prodala. Zaplatila jsem daň z převodu nemovitosti a byla jsem upozorněna, že je třeba uhradit ještě daň z příjmu (15%), protože jsem danou nemovitost nevlastnila minimálně 5 let. Chci se zeptat, zda existuje nějaká vyjímka, abych tuto daň platit nemusela. Odhadní cena nemovitosti byla vyšší než cena, za kterou jsem novitost prodala.
Dobrý den, manžel podléhá osobnímu bankrotu od 1.1.2011 a nyní mu vyšel přeplatek daní z příjmů za loňský rok jelikož nějakou část byl na prac.úřadu a má odpočítatelnou položku i na našeho syna. Podléhá tento nezdaněný příjem tomuto řízení (zabavitelný příjem)nebo má tento přeplatek manžel dostat vyplacen(nezabavitelný příjem)? Děkuji za odpověď Sedláková
Dobrý den, pracuji na uzemí čr pro zahraniční televizi /Slovensko/ - vykonávám svou práci pouze na českém uzemí - placená jsem v českých korunách - jsem OSVČ - jak mám podat přiznání k dani z příjmu? Kromě toho mám malé příjmy /cca 10 tis za rok/ z práce pro divadlo - taktéž na českém území. děkuji
Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o radu. Jedná se o rozdělení příjmů a výdajů na spolupracující osobu. Spolupráce družky s druhem od ledna do října 2011 max. 10 x 15000,-. Začátkem listopadu se vzali - spolupráce trvala do konce roku 2011. Spolupráce za listopad a prosinec 2 x 45 000,- Celkem za rok 2011 příjem minus výdej max. 240 000,- Kč. Je to správně? Děkuji za odpověď. Dana
Dobrý den, jsem studentkou VŠ a v průběhu léta 2011 jsem prostřednictvím brigády v zahraničí (Německo) obdržela nezdaněný příjem cca 1000 €. Prosím tedy o radu, jak tento příjem zobrazit v daňovém přiznání, případně jaký kurz použít pro přepočet měny a zda mohu uplatnit celou výši slevy na poplatníka i studenta. Děkuji za odpověď. Kamila