FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Existuje nekde na internetu aktualni Danove…

Existuje nekde na internetu aktualni Danove priznani pro fyz. osoby Typ B vcetne priloh - aktualni pro priznani za rok 2001 ? Dekuji Stefan N

Dobrý den, prosím o odpověď na 2 dotazy s…

Dobrý den, prosím o odpověď na 2 dotazy s manželkou podnikáme ve stejném oboru a každý má svůj ŽL je možné převést na manželku určitou část příjmů mnou vystavených faktur v případě , že ano kolik a jak? Vlastníme ve spol. vlastnictví 2 činžovní domy musí pouze jeden z nás oba domy uvádět do DP nebo je mohu rozdělit každému po jednom do DP. Děkuji Hakl Stanislav Praha

Mám dotaz ohledně domény(internetové adresy).Tuto…

Mám dotaz ohledně domény(internetové adresy).Tuto doménu jsme odkoupili od jiného uživatele,který nám ji odprodal za 400 000 Kč.Jedná se o nehmotný dlouhodobý majetek, který se musí odepisovat a jak? Děkuji.

Prosím o zaslání nového tiskopisu k přiznání dani…

Prosím o zaslání nového tiskopisu k přiznání dani z příjmu fizických osob (MFin 5405 vzor č.8)

Dobrý den, chci Vás poprosit o radu. Měla jsem…

Dobrý den, chci Vás poprosit o radu. Měla jsem auto na leasing v podnikání. Leasing jsem předčasně ukončila a auto budu prodávat. Jsem plátce DPH, podléhá prodej auta DPH? A jakou sazbu mám použít sníženou nebo základní? Děkuji za odpověď. S pozdravem Petra Slámová.

Dobrý den, píšu ze strany zaměstnavatele…

Dobrý den, píšu ze strany zaměstnavatele.Provádím vyúčtování daně z příjmu fyz.osob ze závislé činnosti za rok 2001, a nevím přesně co mam vyplnit v bodu č.6 první stránky formuláře/tj.doplnit úhrn přeplatků za předchozí období/. Jelikož zaměstnanec u nás nastoupil v květnu 2001, musí tedy jeho bývalý zaměstnavatel, který prováděl vyúčtování za rok 2000 poslat jeho výpočet daně, abych tuto položku mohla dobplnit? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, chtěla bych jsem se zeptat, co mám…

Dobrý den, chtěla bych jsem se zeptat, co mám vyplnit v tiskopise POČET ZAMĚSTNANCU, který je přílohou k vyúčtování daně z příjmu fyz.osob ze závislé činnosti. V kolonce č.4 - počet zaměstnanců, nevím co mám přesně vyplnit jelikož první a zároveň poslední zaměstnanec u nás skončil k 30.11.01. Mám uvést v kolonce 1 nebo 0 ? A nebo vůbec tento formulář nemusím vůbec vyplňovat? Předem děkuji.

Dobrý den, pokud dovážím zboží ze zahraničí…

Dobrý den, pokud dovážím zboží ze zahraničí musím mít devizový účet ? Děkuii za odpověď Radek

Dobrý den, prosím o radu: koupili jsem s…

Dobrý den, prosím o radu: koupili jsem s manželem v r. 2001 chatu. Budu platit daň z nemovitosti a jakým způsobem - je na to formulář, kam daň poukážu, jak je vysoká. Děkuji Bertelsenová

Lze při uzávěrce v JÚ za r.2001 u OSVČ, které…

Lze při uzávěrce v JÚ za r.2001 u OSVČ, které jsou účastníky sdružení bez právní subjektivity nadále vycházet ze sdělení MF č.281/36 980/1994 ( K účtování ve sdružení bez právní subjektivity ) a na základě zvláštního účetního dokladu zavádět do účetnictví jednotlivých OSVČ poměrnou část příjmů a výdajů do účetnictví jednotlivých OSVČ tj. přímo do peněžního deníku (PD) ? Nebo má být uvedená záležitost řešena mimo účetnictví (mimo PD) v rámci dřívějších ?uzávěrkových operací? při zjišťování daňového základu. Pokud ovšem nebudou příjmy za sdružení účtovány přímo do PD jednotlivých OSVČ ? nebude mít OSVČ ve svém PD zdroje na úhradu výdajů, které nejsou společným výdajem všech účastníků sdružení (např. SpaZP ?) OSVČ nevykonávají mimo sdružení žádnou podnikatelskou činnost . Jaký doporučujete postup ? Děkuji za Váš názor

Jsme zaměstnavatelem, na kterého se nevztahuje…

Jsme zaměstnavatelem, na kterého se nevztahuje vyhláška Ministerstva financí č. 310/1995 v platném znění (obec).Je zřizován sociální fond, jehož pravidla stanovuje vedení obce. Podle zákonné úpravy je možno ze sociálního fondu věnovat zaměstnanci nepeněžitý dar. Ten je do úhrnné výše 2000,- Kč ročně osvobozen od daně. Podmínku nepeněžitého plnění splňuje poukázka k odběru zboží a služeb - dárkový šek. Je možné toto daňové zvýhodnění využít v případě, že jej zaměstnavatel poskytne v rámci pravidel sociálního fondu pro poskytování tzv. ošatného (zaměstnanec obdrží při splnění určitých podmínek dárkový šek v hodnotě Kč 2000,-)? Děkuji. Oderska

Sluníčkový den, jakým způsobem mám vyplnit daňové…

Sluníčkový den, jakým způsobem mám vyplnit daňové přiznání nezdaněných honorářů (příspěvky do novin) a je nutné k tomu přiložit doklad o všech příjmech za uplynulý rok (tedy i zdaněných)? ŽL nemám. Děkuji za odpověď.

2 OSVČ (jednoduché účetnictví) vytvořily sdružení…

2 OSVČ (jednoduché účetnictví) vytvořily sdružení bez právní subjektivity k 1.1. 2001. Jeden z podnikatelů vložil do sdružení zásoby určené podle druhu k datu 1.1.2001. Zásoby byly nakoupeny v r. 2000 před vznikem sdružení a v tomto roce byly současně uplatněny do daňových výdajů tohoto podnikatele. Musí podnikatel v souvislosti s vložením těchto zásob upravovat svůj daňový základ za období r.2001. Děkuji za odpověď

Lze uplatnit odpočet DPH při nákupu osobního…

Lze uplatnit odpočet DPH při nákupu osobního automobilu, které má v technickém průkazu uveden údaj o druhu vozidla jako: osobní automobil M1 montážní. Vozidlo bylo pořízeno v 12/2001. S pozdravem Ing.Eva Šmahlíková

Dobrý den. Prosím o odpověď, zda je již letos …

Dobrý den. Prosím o odpověď, zda je již letos možné odečíst si z daňového základu zaměstnance úroky z úvěru stav.spoř, který by byl použit na nákup družstevního bytu, popř. zda nebude v tomto roce novela umožňující odpočet. Děkuji

2 jednatelé s.r.o.,založené v roce 2000 převádí…

2 jednatelé s.r.o.,založené v roce 2000 převádí úplatně své obchodní podíly na nové 2 jednatele. Vklad do společnosti byl 100000,-Kč (každý po 50 000,- Kč,poplatky spojené se založením společnosti byly 6000,- kč). Cena za převod jednoho podílu byla stanovena na 54000,- Kč.Jakým způsobem je potřeba tento převod zdanit? Děkuji za odpověď a přeji hodně úspěchů v novém roce. P.S. Tuto otázku jsem již pokládala 21.12., ale bohužel jsem neobdržela odpověď, pouze zprávu, že bude zodpovězena v co nejkratší době. Tak pokud mohu poprosit ještě jednou...

Byla jsem 3 mesice prihlasena jako spolupracujici…

Byla jsem 3 mesice prihlasena jako spolupracujici osoba s manzelem- zivnostnikem, JU. Podle zakona o dani z prijmu na me muze prevest max.50% prijmu (a pomernou cast vydaju) max.45000/mesicne. Je tim mysleno, ze na me muze prevest skutecne 50% nebo 50% ze tri mesicu (3/24 z celkoveho prijmu)?Dekuji za odpoved.

Dobrý den. Chtěla bych vědět, jestli si firma…

Dobrý den. Chtěla bych vědět, jestli si firma účtující v PÚ, plátce DPH, může uplatnit DPH (na vstupu) z účtenky za ubytování obchodního partnera, který není ve firmě zaměstnán. Děkuji.

Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o radu. V roce…

Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o radu. V roce 2001 jsem byla do 30.4.2001 OSVČ. Za tuto dobu jsem neměla žádný příjem, platila jsem si zdravotní i sociální pojištění. Od 1.5.2001 jsem zaměstnána u státního podniku. Jak mám postupovat při daňovém přiznání? Musím mít nějaká potvrzení pro mého nynějšího zaměstnavale? Děkuji za odpověď. Bártová Ivana

Dobry den, koncem r. 2001 jsem koupil osobni…

Dobry den, koncem r. 2001 jsem koupil osobni automobil v ceně 480 tis. Kč a zahrnul jsem jej do majetku firmy. Poraťe, jak tento automobil nejlépe odepsat - dát do nákladů - v jakém poměru, abych co největší část odpisu mohl uplatnil ještě do r. 2001. S přáním do nového roku děkuji za odpověď.