FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Rád bych se zeptal, jaké potvrzení potřebuji pro mého zaměstnavatele pro podání daně z příjmu, když jsem v rozhodném období (2001) a: 2 měsíce pracoval jako OSVČ b: jeden měsíc nebyl evidován na žádném úřadě? (v ostatních odobích jsem potvrzení předal)
Jake povinnosti vyplyvaji zamestnavateli a zamestnanci pri zamestnani na dohodu - do 100 hodin za rok. Je zde nejake zvyhodneni co se tyce placeni zdravotniho a socialniho pojisteni, dani? Existuje nejaka moznost zamestnani, kde se neplati tak vysoke soc. a zdrav. pojisteni jako u hlavniho pracovniho pomeru? Dekuji.
Dobrý den, mohu vás poprosit o radu? Obdrželi jsme fakturu za inzerci (DUZP 27.12.01),byla uvedena cena bez daně, daň i cena celkem. K úhradě- cena celkem (tj. cena X) Pokud uhradíme fakturu do 10 dnů, činí sleva 2%. ,tedy cena Y. Uhradili jsme 4.1.02 cenuY. 17.1. přišel daňový dobropis (DUZP 15.1.2002)na cenu Y,kde se snižuje základ daně i daň. Je to správné? Já jsem přesvědčena, že se jedná o platební podmínku, tedy dobropis nelze vystavit. Dodavatel tvrdí, že oni mají tuto2% slevu stanovenou v cenových podmínkách( v platném ceníku) firmy, tudíž jde o cenovou podmínku a dopropis lze vystavit. Kde je pravda? Poradíte mi, jak tento případ správně zaúčtovat? Děkuji
dobry den, kde mohu na Internetu najit (nebo zda mi muzete sdelit), kolik je Spotreba pohonnych hmot a amortizace soukromeho osobniho automobilu pro rok 2001, automobil Skoda 105L (do 1.250 cm3)? Mnohokrat dekuji. Iva Svabenicka
Dobry den, prosim o radu. Druzstvo uzavrelo pracovni smlouvu na 15 hod. tydne na 4 050.-. Nastup je od 10.1.2002. Jak se bude postupovat pri vypoctu mzdy za leden? Dekuji za odpoved. Zuzana Krupickova.
Za roky 94,95,96 jsem vykázal ztrátu. Ztrátu za uvedené roky jsem uplatnil v daňovém přiznání podaném za rok 1997.Zajímá mne, které roky může podle novely zákona kontrolovat-doměřit.Od uvedených let neučinil FÚ úkon směřující ke kontrole... děkuji.
Dobrý den, v daňovém přiznání ? 8. oddíl, řádek 130, je možno odečíst nezdanitelnou částku z daňového základu. Výjimku s několika úpravami tvoří starobní důchod? Jak je to ale v případě, když jsem sice ve věku pro přiznání starobního důchodu (přes 70 let), ale pobírám stále důchod i n v a l i d n í. Mohu si tuto částku také odečíst? Nejedná se mi o další řádky, kdy je možno dalších odečtů z důvodu invalidity, ale jen o řádek 130. Děkuji.
Starobní důchodce dostal za brigádu(7 dnů -zednické práce) odměnu 5000,-Kč. Je možné tento příjem brát jako příležitostný a tudíž osvobozený od daně (když příjem nepřesáhl 10000.-Kč v roku.)
Nákladní automobil nezahrnutý v obchodním majetku firmy. Náhrady poskytovány paušálem a v JÚ jako výdaj. Lze do výdajů zahrnout i zaplacenou silniční daň?
Dobry den, mam hypotecni uver, smlouva je napsana na me a moje rodice.Vlastnikem financovane nemovitosti jsou pouze rodice. Muzu uplatnit odpocet uroku pouze ja? Dekuji Vam Martina Volkmerova
jaká je cestovní náhrada , kterou mohu uplatnit v jednod. účetnictví pro nákladní automobil nezahrnutý do majetku firmy ? Děkuji za odpověď Ivana
cca před deseti dny jsem Vám zaslala dotaz týkající se koupě starého nákl. auta-fekálu od starobní důchodkyně v hodnotě cca 7000,- Kč. Šlo mi o to, že tato movitá věc nemá SPZ ani TP, jezdí se s ní pouze po pozemcích nového vlastníka (OSVČ). Šlo mi o to, zda na straně důchodkyně se opravdu jedná o příjem od daně osvobozený a nemusí tedy podávat daňové přiznání přesto, že má příjmy z pronájmu ve výši 8000,- Kč- důchodkyně není podnikatelka ani soukr. hosp. rolník. Na straně nového majitele mám za to, že není povinen platit silniční daň, ale může si uplatňovat pohonné hmoty, případně opravy. Byla bych ráda, pokud byste mi odpověděli. Je to trochu zamotané, nerada bych někoho poškodila. Děkuji. Jarmila
Mohu si jako nezaměstnaný, nepodnikatel, s nějakými příjmy z pronájmu bytu (podávám daňové přiznání - § 9), odečíst z daňového základu platby za zdravotní a sociální pojištění. V případě, že ano - kde, jak ? Děkuji
Dobry den. Prosim o osvetleni problematiky silnicni dane u automobilu, ktery byl zakoupen v listopadu 2001 a v temze mesici zahrnut do majetku firmy. Obsah automobilu je 1,9 a dotaz zni. Jak je to s platbou silnicni dane jeste za rok 2001 a pote nasledne na rok 2002? Je nutne mit zaplacenu silnicni dan za rok 2001 - pomernou cast? Dekuji
Je silniční daň zaplacená za jiného poplatníka daňově uznatelným nákladem? Jedná se o případ, kdy jedna firma prodala na základě kupní smlouvy osobní auto jiné firmě, ovšem nedopatřením zaplatil nový majitel silniční dań, i když není zatím přepsán v technickém průkazu jako držitel vozidla? Lze ťakto zaplacenou silniční daň přefakturovat na původního vlastníka/držitele/? A co daňové přiznání?Jak tam vyúčtovat platby?
Dobrý den. Slyšela jsem, že od 1.1.2001 se v jednoduchém účetnictví nesmí v peněžním deníku účtovat o uzávěrkových operacích, např. odpisy, časové rozl.leasingu atd. Jakým způsobem mám tedy v JÚ odpis a leasing zaúčtovat a ovlivnit tak zisk na správnou velikost? Děkuji za odpověď. Dagmar Krasničková
Jakou sazbu DPH použít při provádění dražeb (aukce knih) a při jejich prodeji v antikvariátě 5 či 22%? Děkuji Jirčíková
Dobry den, rada bych se zeptala na danove odepisovani 'drobneho dlouhodobeho majetku' (tez i nehmotneho drob. dl. maj.) po novele zakona o ucetnictvi, kdy tato kategorie byla zrusena. Pokud se poplatnik rozhodne majetek od urcite vyse porizovaci ceny evidovat na uctech dlouhodobeho majetku, je povinen tento 'drobny' majetek zatridit do odpisovych skupin podle zakona o dani z prijmu a danove je odepisovat podle tohoto zakona? Nebo lze pro danove ucely pouzit i nadale jednorazovy odpis? Dekuji. Martina Simova
Jsem zamestnancem a soucasne drobne podnikam na ZL, a zajimalo by mne, jak se po odvodu dani budou resit zalohy na dan a socialni pojisteni pro pristi rok. Staci zalohy ktere bude platit podnik nebo je treba platit navyseni zvlast? Dekuji za odpoved.
Dobrý den, jsem FO nepodnikající (příjmy pouze ze závislé činnosti). V roce 2001 jsem prodal spoluvlastnický podíl na bytovém domě, který jsem koupil v roce 1998. Podle novely zákona č. 492/2000 Sb., § 4 písm. a) jsou od daně osvobozeny příjmy z prodeje rodinného domu, bytu atd. za podmínky, že v něm měl prodávající po dobu nejméně 2 let trvalé bydliště. Je možno toto osvobození využít i v případě, kdy v uvedené nemovitosti měla úřední bydliště pouze moje manželka a dcera (moje trvalé bydliště bylo úředně jiné, ale v uvedené nemovitosti jsem bydlel ve společné domácnosti). Děkuji Karel Stawiarz