FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Jsem zivnostnik, platce DPH - tj. ucetni jednotka…

Jsem zivnostnik, platce DPH - tj. ucetni jednotka. Chtel bych uplatnit vydaje ve vysi 25 % z prijmu, ale v Pokynech k vyplneni priznani je uvedeno, ze tak to maji udelat jen ti, kdo nejsou ucetni jednotkou. V zakonu jsem nic takoveho nenasel. Mohu to udelat? Diky za odpoved.

Dobrý den, pracuji jako OZ na vlastní ŽL,…

Dobrý den, pracuji jako OZ na vlastní ŽL, zajímalo by mne, zda a v jaké výši mám nárok jako OSVČ na cestovní náhrady? Především stravné? Předem děkuji.

Prosím o radu při ukončení předčasném leasingové…

Prosím o radu při ukončení předčasném leasingové smlouvy z r.99. V r.99 a 2000 byly uplatňovány splátky a poměená část 1.vyšší splátky. V roce 2001 předčasně ukončena smlouva a odkoupeno auto za cenu vyšší než zůst.cena. Vzápětí následoval prodej tohoto auta. Co můžu dát do výdajů za část roku 2001? Musí se něco z již uplatněných výdajů dodanit ? Děkuji

mam dve otazky: 1- mam zelenou kartu a rok a pul…

mam dve otazky: 1- mam zelenou kartu a rok a pul pracuju v Nemecko, ta otazka zni, musim podat danove priznanim i v pripade jsem vubec nepracoval v Cesku za lonsky rok. 2- mam zivnostensky list ale nemam zadny cinnost musim take podat danove priznani.

Prosím o radu. Jsme Občanské sdružení ( neziskové…

Prosím o radu. Jsme Občanské sdružení ( neziskové ) - sportovní klub. Jak je to z daňovým přiznáním když jsme se zaregistrowali 17.10.2001 a neměli žádné příjmy v roce 2001. Někde jsem četl, že pokud jsme vznikli v době kratší než 3 měsíce před koncem roku tak nemusíme podávat daňové přiznání. Dále by mě zajímalo jak lze zaúčtovat prohozy do šipkařských automatů (jsme šipkařsky klub) za jednotlive zápasy a dále benzín nebo cestovné? Děkuji

Dobry den. Na "Smlouvu o vytvoreni role" v…

Dobry den. Na "Smlouvu o vytvoreni role" v divadelnim predstaveni, uzavrenou mezi mnou a obcanskym sdruzenim mi bylo vyplaceno 3 125,- Kc. Mam tuto castku zdanovat nebo ji ma zdanit obcanske sdruzeni. Dekuji J.S.

Dobry den, poradte mi,prosim. Jak bude zdanen…

Dobry den, poradte mi,prosim. Jak bude zdanen prodej stavebniho pozemku zakoupeneho pred 3 roky(od dedice), bude-li dnesni odhad na castku shodnou s puvodni kupni cenou pozemku ? Dekuji.

Dobrý den, v roce 2001 jsem měl příjem cca 40000…

Dobrý den, v roce 2001 jsem měl příjem cca 40000,- za zprostředkování pojištění u jedné pojišťovny. Mám živnost na počítačové služby a tento příjem není součástí činnosti mé živnosti. Do jaké kolonky uvedu tento příjem? Na tuto činnost jsem měl uzavřenou smlouvu s pojišťovnou. Děkuji a přeji pěkný den - O.Růžička

Mam uzavřenu leas.smlouvu 25.2.01. Kupní cena…

Mam uzavřenu leas.smlouvu 25.2.01. Kupní cena 319950 Kč. Byla zaplacena záloha 111982,5 Kč, která je odpočítána do 36 splátek - 3110,63 Kč. Bylo zaplaceno 7 prav. splátek /11 129.-Kč/a poté byla smlouva předčasně ukončena, auto odkoupeno za 225 196,9Kč 3.9. 01. Toto auto bylo poté dáno protiúčtem na novou leas. smlouvu. Je možné za dobu trvání leas.slmlouvy zaúčtovat do daň.výdajú zaplacených 7 splátek a akontaci za 7 měsícú nebo všechno půjde do nedaňových výdajú? Ale spotřebovaný benzín je v daň. výdajích.

Osoba, která byla šest měsíců studentem VŠ, 10…

Osoba, která byla šest měsíců studentem VŠ, 10 měsíců provozovala samost. výd. činnost (červenec, srpen přerušila činnost), přihlásila se na Úřad práce a za dva měsíce dostala příspěvek v nezaměstnanosti a příspěvek ze soc. péče. Od září začala pracovat. Kam zahrne tyto příspěvky v daňovém příznání za rok 2001? Děkuji za odpověď.

Musím vyplňovat nějaké údaje v příloze 1 daňového…

Musím vyplňovat nějaké údaje v příloze 1 daňového přiznání, když mám příjmy z pronájmu nemovitosti (činžovní dům)? Děkuji

Prosím o odpověď na následující dotaz. Zahrnují…

Prosím o odpověď na následující dotaz. Zahrnují se do řádku 42 daňového přiznání (příjmy ovlivňující základ daně podle zákona) také úroky z běžného podnikatelského účtu, když uplatňuji výdaje procentem z příjmu? Zahrnují se tyto úroky do příjmů v přehledech na sociální a zdravotní pojištění? Předem děkuji za odpověď. M. Koumal

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jakým způsobem…

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jakým způsobem vykázat v DP úrok z BÚ (FO, JÚ, výdaje procentem z příjmů). Zahrnuje tento úrok se do příjmů podle §7? Formulace v pokynech není příliš jasná - "42 Příjmy ovlivňující základ daně .... (podle druhu vaší činnosti jsou v tomto úhrnu zahrnuty např. i příjmy podle §8 .... ". Uvádí se tyto úroky i do ř. 48, nebo pouze do ř. 57? Zahrnují se příjmy z těchto úroků do přehledu příjmů pro platby zdravotního a sociálního pojištění? Děkuji za odpověď.

Je odměna společníkům s.r.o. pro společnost…

Je odměna společníkům s.r.o. pro společnost daňově uznatelným nákladem? Lze zahrnout do výdajů rovněž pojistné na SZ a zdravotní pojištění hrazené za společníky. Děkuji předem za Vaši odpověď.

Jako clen predstavenstva pobiram plat, ze ktereho…

Jako clen predstavenstva pobiram plat, ze ktereho je mi srazena zaloha na dan ve vysi 20%. Jak mam postupovat pri vypoctu sveho danoveho zakladu a dane. Krome prijmu za clenstvi jsem take nekolik mesicu pobiral prijem ze zavisle cinnosti od zamestnavatele. Dekuji Stanislva Coufal

Dobry den, prosim o zodpovezeni nasledujiciho: …

Dobry den, prosim o zodpovezeni nasledujiciho: Podle §35 odst. 3) lze odecist jednu polovinu dane srazene podle §36 z podilu na zisku z ucasti na spolecnostech s. r. o. z danoveho zakladu nebo primo z dane? Dekuji Eva Merxbauerova

Podnikatel-fyzická osoba- má v obchodním majetku…

Podnikatel-fyzická osoba- má v obchodním majetku automobil, který byl pořízen formou finančního leasingu a nájemné zahrnuto do výdajů. Lze u tohoto automobilu nějakou formou uplatnit výdaje na pracovní cesty, když podnikatel nemá k dispozici doklady za nákup pohonných hmot? Děkuji

Dobrý den, prosím o radu k přiznání k dani z…

Dobrý den, prosím o radu k přiznání k dani z příjmu fyzických osob. Jsem občan ČR, pracuji v České Republice (plat je zdaňován) a dále jsem zaměstnanec na částečný úvazek na Slovensku, kde je mi plat také zdaňován. Při vyplňování přiznání k dani (typ B) mi není jasné, kterou metodu výpočtu mohu použít: metoda vynětí s výhradou progrese nebo metoda zápočtu. Ze smlouvy mezi ČR a SR o zamezení dvojího zdanění to jasně nevyplývá - mohu si tedy vybrat? Vím, že v ČR se používá metoda zápočtu, ale pro mne v tomto případě by byla výhodnější metoda vynětí s výhradou progrese. Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den, jsme velkoobchod s nápoji. Chtěla…

Dobrý den, jsme velkoobchod s nápoji. Chtěla bych znát Váš názor na stanovení rozumné výše rozbitného (daňově uznatelného). Vzhledem k velkému pohybu zboží dochází velice často k drobným nehodám (rozbití skleněných lahví, proražení plastových lahví...). Na "nehody" většího rozsahu jsme pojištěni. Děkuji. Markéta Kováčová

Dobrý den, vyplňuji daňové přiznání pro fyz.osoby…

Dobrý den, vyplňuji daňové přiznání pro fyz.osoby typu B. (úč.jednotka vedoucí jedn.účetnictví). Ráda bych se zeptala, co se vyplňuje v příloze M ve sloupci 3 - v cenách podle z. o účetnictví. Mám to přeci už uvedeno ve sl. 1 a 2. Druhý dotaz se týká odpisů - v roce 2001 účtuji o úč. odpisech. Daňové jsou nulové. Uvádím výši úč. odpisů v daň. přiznání? V kterých řádcích? ( V celkových výdajích na ř.43 uvádím výdaje snížené o tyto odpisy?) Děkuji za odpověď.