FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, spolupracuji se zahraniční firmou, která mi poskytuje pro služební účely automobil. Ten je pronajat od zahraniční autopůjčovny. Vznikl mi problém se zdaněním a zaúčtováním nákladů na PHM. Náklady na PHM jsem nucen platit z vlastních prostředků a jsou mi jednou měsíčně propláceny na můj účet, na základě odevzdaného CAR REPORTu a účtů za PHM. Vzhledem k žádným provozním nákladům uplatňuji paušální náklady ve výši 25% z příjmů. Proplacené náklady na PHM pro mne představují položku v účetnictví (jednoduchém), kterou nemohu účetně doložit a také navýšení daňového základu. Prostředky, z kterých pořizuji PHM jsou však již jednou zdaněné. Dá se nějakým způsobem v tomto případě vyhnout dvojímu zdanění těchto prostředků? Děkuji za odpověď. Nový T.
Zajímalo by mě, jak se vypočítá daň (z převodu nemovitosti, z příjmu) a jaká je její výše při prodeji pozemku za cenu 400.000 Kč a ve lhůtě kratší než 5 let od jeho nabytí. Děkuji mnohokrát.
Dobrý den, ráda bych se zeptala, jaké budou daňové důsledky při vyřazení majteku (počítače)z obchodního majetku poplatníka. Majetek je odepisován, důvodem vyřazení není škoda, ale fakt, že poplatník daný majetek již k dosahování zdanitelných příjmů nesloží - příliš zastaral. Poplatník proto hodlá počítač vyhodit, protože se jedná o speciální sestavu, která se nedá jinak použít. Může si uplatnit zůstatkovou cenu do daňově uznatelných nákladů? Předem děkuji za odpověď.
Naši zaměstnanci si nechávají zasílat část mzdy, jako jsou splátky úvěrů, stavební spoření, penzijní připojištění apod., přímo na své účty u bank, staveb.spořitelen, penzijních fondů apod. Můj dotaz zní, jak o těchto částkách do doby zaplacení máme my, jako zaměstnavatel, účtovat: 1. stejně jako mzdy na účtě 331 2. jako ostatní závazky vůči zam. na účtě 333 3. jako jiné závazky na účtě 379 ? Děkuji mockrát za odpověď. S pozdravem Vlastimil Morc
Dobrý večer, chci se zabývat tvorbou internetových prezentací na ŽL, jako plátce DPH. Součástí této činnosti je grafický návrh prezentace, následuje vytvoření zdrojových kódů a nakonec zajištění prostoru pro umístění prezentace - zde mám dohodu s provozovatelem serveru (který je neplátce) o nižších cenách než běžný klient, takže i zde mám prostor pro vlastní zisk. Zajímá mne, jakou výši DPH budu fakturovat na jednotlivé fáze vzniku prezentace. Děkuji předem za odpověď.
Mohu jako fyzická osoba a plátce DPH uplatnit výdaje podle § 7 odst.9 zákona 586/92 Sb. ? Děkuji za odpověď.
Od září 2001 jsem mimo území republiky, na území cizího státu pobývám legálně, mám zde placené zdravotní pojištění, v České republice jsem u VZP z toho důvodu odhlášena. Budu zde pobývat déle než do konce roku 2002. Mám možnost uzavřít dohodu o pracovní činnosti, předmět práce tlumočení na území třetího státu. Jakým způsobem a jakou částkou bude daněn tento příjem? Budu muset platit v ČR nějakou částku na zdravotní pojištění a jakou? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, mám problém s zařazením dobíjecích kupónů k mibilním telefonům (TWIST a Go karta). Je možné je brát z hlediska zákona jako ceninu? nebo/i jako něco jiného?
Prosím o zodpovězení následujícího dotazu. Jaké účetnictví vede fyzická osoba, která má příjmy dle §7 (odst.1 písm.b)-ze živnosti a zároveň z autorských práv (§7 odst. 1 písm.c)? Je považována za jednu účetní jednotku? Dle §9 odst.3 a dle §1 odst. 2 písm. d) zákona o účetnictví mohou v soustavě jednoduchého účetnictví účtovat fyzické osoby o nichž to stanoví zvláštní předpis. Odkaz v zákoně je na §37 obchodního zákoníku. §37 Obch. z. stanovuje možnost vést jednoduché účetnictví podnikatelům, kteří nejsou zapsáni v obchodním rejstříku. § 2 Obch.z. definuje, kdo je podnikatel. Domnívám se, že z platného znění vyplývá, že osoba, která má příjmy z autorských práv, není podnikatel, protože nepodniká na základě žádného zvláštního předpisu a měla by vést podvojné účetnictví. Nevím zda je můj výklad správný a jaké účetnictví vede fyzická osoba mající oboje příjmy (živnost a autorská práva). Děkuji za odpověď.IS
Dobry den. Jsem student, 28 let. Prijmy jen ve forme dohody o provedeni prace, "zamestnavatel" mi strhava pouze zalohu na DPFO. Sam si platim zdravotni pojisteni, sam podavam danove priznani. Financni urad mi nyni tvrdi, ze si nemohu uplatnit toto mnou zaplacene zdravotni pojisteni jako naklad vuci temto prijmum. Jsem presvedcen, ze to neni pravda. Dekuji. Jiri
Dobrý den, Mám elektro obchod. Chtěl jsem se zeptat jesti pokud prodám např. pračku a zajistím odbornou montáž zdali mám nárok na vrácení dph.
Prosim o radu, jak mohu zrusit sve "spolecenstvi" ve V.O.S. ? Spolecnost ma dva spolecniky a jiz vice nez sest let neprovozuje zadnou cinnost. Dekuji Kunc
Mohu provozovat tvorbu webových stránek bez jakékoliv oprávnění jen jako smlouvu o dílo? děkuji Tomáš Holík
Na našich fakturách uvádíme, že zboží je majetkem naší společnosti až do úplného zaplacení. 1. Máme nárok v případě nezaplacení odběratelem (nebo v případě prohlášení konkurzu na odběratele) si nezaplacené zboží dojet k odběrateli vyzvednout? 2. Má výše uvedený dodatek na fakturách vliv na DUZP z hlediska zákona o DPH? Děkuji za odpověď. S pozdravem Vlastimil Morc
Prosím o zodpovězení dotazu: Maminka vlastní rodinný dům s přístavkem a chce ve vymezených prostorách poskytovat příležitostné ubytování podle živnostenského listu. ŽL má na ubytovací služby.Zároveň v tomto domě bydlí. Jaké výdaje k těmto příjmům může ulatnit? Odpisy - z jaké ceny, když dům vlastní již hodně let. Náklady na energii, vodu a odpady - musí tyto náklady krátit v poměru k metrům, které sama obývá? Náklady na opravy domu - střecha, okna atd. musí také krátit? Prosím vás zdvořile o poradu a pokud by jste nemohli poradit, tak bych vás poprosila, zda k tomuto tématu neexistuje odborná literatura s výkladem. Předem děkuji za odpověď. Jiřina Benediktová Odpověď můžete odeslat na adresy: jirina.benediktova@quick.cz nebo do zaměstnání j.benediktova@ratiopharm.cz
Pokud se až v průbehu, resp. na konci, zdaňovacího období rozhodnu přejít k uplatňování výdajů procentem z příjmů, měl jsem na konci předchozího období pohledávky a podám tedy dodatečné (opravné?) daňové přiznání za minulé období zohledňující tyto pohledávky, lze očekávat vyměření penále z rozdílu daní? S díky a s pozdravem...
Dobry den, krome prijmu ze zav. cinnosti v CR, kde uplatnuji narok na odpocet polozky na dite a manzelku jsem v roce 2001 pracoval jeste 2 mesice ve Svycarsku. Dvoji zdaneni je pry zamezeno smlouvou z r.1996, ale nevim jestli mohu volit metodu vyneti s vyjimkou progrese. Take nevim, jaka castka se vezme za prijem, byl-li ve Svycarsku jeste pricten socialni prispevek na deti, a odectena napr. pojistna castka, penzijni sporeni a dan z prijmu. Posledni otazka, do jake kategorie tento prijem vlastne spada, jednalo-li se o pracovni navstevu na svyc. univerzite na zaklade pracovni smlouvy na dva mesice? Dekuji pekne Jan
1. Je třeba vést účetnictví (jednoduché), jsou-li účtovány veškeré náklady paušálně v poradenské firmě, která není hlavním zdrojem příjmů? 2. Firma vykázala v loňském roce menší ztrátu. Je možně si tuto ztrátu letos odečíst celou nebo jen část a jakou? Děkuji
Dobrý den dovoluji si požádat o radu s mým daňovým přiznáním DzFO. Použil jsem úvěr ze stavebního spoření na koupi členského podílu v bytovém družstvu od původního člena a nyní splácím úvěr. Mohu si uplatnit zaplacené úroky jako položku snižující daňový základ????? Předem děkuji kraus
Vážení, prosím o odpověď, zda samostatně pracující lékaři jsou podnikatelé ve smyslu Obchodního zákoníku a zda jejich příjmy jsou zdaňovány podle § 7, ods.1 písm.c anebo ods. 2 Zákona 586/1992 Sb. o daních z příjmu? Děkuji. S pozdravem Anna Matyášová Valašské Klobouky