FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den,jsem majitelkou velkého rodinného domu,který jsem se rozhodla prodat.Ještě než se mi to podaří,chtěla bych koupit jiný a na ten potřebuji 1,4 mil. Jsem rozvedená a mám jedno dítě(10let). V novém domě bych chtěla nejen bydlet,ale i podnikat,podnikám již 3 roky a myslím,že úspěšně a firmu bych chtěla rozvíjet a k tomu potřebuji prostory v novém domě. Na hypotéční úvěr nemám nárok, jelikož nesplňuji podmínky týkající se příjmů. Nevím,zda mám větší šanci koupit dům soukromě,nebo jako podnikatel-fyzická osoba.
Asi před měsícem jsem zadával dotaz do poradenství a dosud jsem neobdržel odpověď, zasílám tedy znovu: Prosím Vás zajímalo by mě jak je to při prodeji auta do 1 roka od koupě. Pořizovací cena 10000,- náklady na opravu 5000,- (na doklad), prodejní cena 16000,-. Budu muset zdanit 6000,- nebo jen 1000,- Děkuji za odpověď
Dobrý den, mám dotaz zda se od 01.01.2002 na zakladě změn v postupech účtování pro podnikatele považují za vedlejší náklady pořízení zaplacené leasingové splátky při zařazování majetku po řádném skončení leasingu do majetku firmy. Tedy zda se mu zařadit pořizovací cena ( kupní cena sjednaná v leasing.smlouvě) plus vedlejší náklady pořízení ( tedy zaplacené leasingové splátky) Dekuji Kaba
Je možné v roce 2002 používat jednorázový účetní odpis u majetku které dříve spadali do kategorie DDHM, DDNM a nyni se eviduji na zvlastnim analytickém účtu účtu syntetického 022,popřípadě 01*? Děkuji Kaba
Pri podnikani na ZL muze podnikatel davat prubezne do vydaju jizdne(vlak,autobus) pri dojizdeni do Prahy do firmy pro kterou vykonava praci na ZL.
Dobrý den, jsem OSVČ, neplátce DPH. Zabyvam se tvorbou webových stránek a nyní jsem začal působit i jako zástupce poskytovatele webhostingu. Já budu fakturovat zákazníkům webhosting jako součást celé tvorby webové prezentace (jako neplátce DPH bude na faktuře cena bez DPH), poskytovatel hostingu mi však bude fakturovat cenu sníženou o mou provizi ale včetně DPH (on je plátcem DPH). Nevím tedy jakým způsobem mám zákazníkům služby fakturovat, jestli mám raději vystavovat 2 různé faktury (jednu s DPH druhou bez) nebo mohu jednu kde bude započítána cena kterou mi fakturoval poskytovatel hostingu včetně DPH. Děkuji za pomoc.
Dobrý den, Náš zaměstnanec měl autonehodu, při které zemřel. Byl rozvedený a platil výživné na 10-leté dítě. V zákoníku práce jsem se dočetla, že při smrtelném pracovním úrazu, pozůstalému, kterému zemřelý poskytoval výživné, náleží náhrada průměrného výdělku. Což by v tomto případě znamenalo vyplácení náhrady do zletilosti dítěte. Ale v § 199 odst. 3)je ještě uvedeno: Náhrada nákladů přísluší, pokud není uhrazena dávkami důchodového zabezpečení poskytovanými z téhož důvodu. Prosím o radu, pokud dítě bude dostávat sirotčí důchod, budeme mu zároveň i my vyplácet výše uvedenou náhradu nákladů na výživu pozůstalého. Předem děkuji
Chtěl bych vyměnit menší byt za větší. Předpokládám, že v tomto případě je ze zákona povinnost zaplatit daň z převodu nemovitosti pouze jedenkrát a to z ceny bytu, která je vyšší. Dále by mě zajímalo, zda se na výměnu bytu nepohlíží jako na prodej a koupi bytu, což bych v tomto případě musel uvádět do přiznání o dani z příjmu a zaplatil daň jako bych prodával. Nebo nemusím, protože ve skutečnosti mi žádný příjem nevznikl. Děkuji. JR
Prosím, cizinec/Mongolec/,pracující zde v továrně na ŽL, platí smluvní komerční pojištění. Můžu toto pojištění, nebo část, dát do daňových nákladů? Nikde jem se o tom nedočetla. Odpově´d potřebuji ihned, dělám pro ně dodatečné daň.přiznání.
Dle "Postupů pro účetní jednotky účtující v soustavě jednoduchého účetnictví" Čl. VII. Peněžní deník, odstavce 9 se částečná úhrada pohledávky u plátce DPH přednostně vypořádá s pohledávkou z titulu daně z přidané hodnoty a až zbylá část se zaúčtuje do příjmů, které ovlivňují základ daně z příjmů. K mému dotazu : Platí výše uvedený postup v jednoduchém účetnictví při tomto konkrétním případu ? V lednu 2001 byla uhrazena na základě vydané zálohové faktury záloha ve výši 100 000 Kč. V prosinci roku 2001 byla k této zálohové faktuře vydána vyúčtovací faktura : základ daně 300 000,- Kč DPH 22% 66 000,- Kč Celkem 366 000,- Kč ------------------------- - záloha -100 000,- Kč K úhradě 266 000,- Kč ------------------------- Vyúčtovací faktura z prosince /respektive doplatek 266 000 Kč/ však nebyla v roce 2001 uhrazena, protože termín splatnosti je až v roce 2002. 1.Dotaz zní: Lze zálohu 100 000 Kč zaplacenou v lednu 2001 považovat jako částečnou úhradu pohledávky-vyúčtovací faktury- tak, že přijatá záloha 100 000 Kč bude snížena o DPH 66 000 Kč, takže základ daně z příjmů pro rok 2001 zůstane po této operaci místo 100 000 Kč jen 34 000 Kč ? 2.Pokud by byla na první dotaz kladná odpověď, jak správně zaúčtovat tuto peněžní operaci a jak ji správně konkrétně promítnout v přiznání k dani z příjmů fyzických osob ? Za odpověď předem děkuji. Veselý
Jake jsou lhuty pro vymereni darovaci dane? Po jake dobe od radneho podani priznani daru vam jiz financni urad nemuze dan vymerit, pokud to jeste neudelal?
Vazeni preji hezky den a mam nasledujici dotaz: v roce 2001 jsem rozdelil prijmy z podnikani na spolupracujici osoby (babi a dedu) a s cestneym prohlasenim, ze zijeme ve spolecne domacnosti, na dvou adresach, 1. v miste podnikani a 2. v mem rodinnem domku kde oni maji trvale bydliste. Financni urad nyni pozaduje abych dolozil pravdivost spolecne domacnosti, napadaji mne, ze neni obvykle aby vnuk mel spolecnou domacnost se svymi prarodici. Nevim co mam delat ? prosim o radu jak dolozit spolecnou domacnost ? dekuji.
Na jaky minimalní plat ma narok absolventka (MUDr.zubarka) pracujici pod lekarem skolitelem (9 mesicu)? Po nastupu mela volbu, ktera neni v souladu se zakonem=smlouva urcita a nastupni plat kolem 8000 Kč. Jaky plat muze opodstatnene pozadovat? Oboustranne spokojenosti v soucasne dobe brani pouze vyse platu.
Dobry den, mam obecny dotaz jak po 1.1.2002 uctovat zarazeni majetku porizeneho na fin.leasing pri radnem ukonceni smlouvy - pouze v zustatkove cene nebo v cene leasingu,ktera obsahuje zustatkovou cenu? Dekuji Kaba
Dobrý den, jmenuje se Tomáš Holík, jsem studentem oplývající znalostmi internetových aplikací. Mám zájem vydělávat na vytváření stránek pro firmy, avšak se chci vyhnout podnikatelského statu, konkrétně např. živnostenského oprávnění, a tím spojené složité povinnosti typu účetnictví, daňová přiznání. Tak tedy musím mít ŽL? Ptám se proto, že můj kamarád to provozuje bez něj a s firmami podepisuje smlouvu o dílo. Děkuji předem za zodpovězení mého speficky zvláštního dotazu Tomáš Holík
Vážení přátelé, cca. před deseti dny jsem Vám posílal dotaz, ale pravděpodobně se někde zatoulal, proto prosím o odpověď na následující dotaz ještě jednou. Jsem zaměstnán a zároveň podnikám jako OSVČ - plátce DPH, vedu JÚ. Při podnikání bych chtěl používat osobní automobil mého otce (de facto není jeho, ale leasingové společnosti, otec je "nájemcem" zmíněného vozu), avšak nevím, zda-li mohu zaplatit silniční daň a účtovat cestovní náhrady za automobil, který není ani v mém osobním vlastnictví ani v obchodním majetku mé firmy? Děkuji za odpověď. Zdeněk Jendřejčík
Dobrý den, rád bych se zeptal, zda-li je možné zažádat o odložení splacení daně z převodu nemovitosti, popřípadě jak ověřit, zda-li byla vypočtena správně. Děkuji, M.Křemenák
Vážení přátelé, žádám Vás o radu v oblasti odpisu ochranné známky. Naše společnost má registrovánu ochrannou známku, která je součásti ZK - 49 mil.Kč. Paní auditorka nám nařídila odepisovat tuto ochrannou známku účetně 20 let. Podle nás ale zákon nikde neříká, jak dlouho ji můžeme odepisovat. Protože se jedná o velkou částku - 2.450 tis. Kč ročně - chtěli bychom odepisovat tuto ochr.známku alespoň 50 let nebo více. Je možné si stanovit ve vnitropodnikové směrnici, že známku budeme odepisovat 50 let, popř. více let? Nemá to vliv na základ daně, pouze na HV. Děkuji za Vaši odpověď. S pozdravem Eva Bělohlávková
Jsme s.r.o. a koupili jsme a také máme v majetku karavan,který ale využívá naše odborová organizace k rekraaci našich zaměstnanců.Máme nárok na odpočet DPH při koupi karavanu? Přijmy za pronájem nemáme.
Dobry den. Byla bych rada, kdybyste mi mohli zodpovedet nasledujici dotaz. Nase firma prodava automobil. Jeho prodejni cena je shodna s cenou odhadni. Ta je ovsem nizsi nez cena zustatkova. Je mozne zahrnout rozdil mezi zustatkovou a prodejni cenou do danovych nakladu nebo se jedna o naklad nedanovy? Dekuji za odpoved.