FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Vážené dámy a pánové, v pátek tj. 7.6., mám…

Vážené dámy a pánové, v pátek tj. 7.6., mám absolvovat zkoušku z ekonomiky, marketingu, účetnictví a daňového systému. Chtěl bych vás požádat o odbornou konzultaci (pomoc), po dobu zkoušky. Vím, že je tato žádost poněkud nestandardní, ale věřím, že společně najdeme cestu, jak tuto věc vyřešit. Cenu za tuto průběžnou konzultaci respektuji a budu rád když mi ji sdělíte s předstihem. Předem děkuji za odpověď. Roman Čech

Dobrý den. Jsem profes.sportovec. Do r. 01 jsem…

Dobrý den. Jsem profes.sportovec. Do r. 01 jsem vedla jednoduché účetnicví. Od r. 02 prý mají sportovci vést poddvojné úč. Může te mi tedy poradit jaké vlastně mám vést účetnictví? Děkuji

Společník a jednatel / v jedné osobě/ukončil…

Společník a jednatel / v jedné osobě/ukončil zaměstnanecký pracovní poměr ve své společnosti a uzavřel s ní mandátní smlouvu na poradenskou činnost za kterou je mu vyplácena měsíční odměna. Vztahuje se na vyplácenou odměnu daňová povinnost srážená společností? Lze "mandatáři" proplácet účty ,cestovní dokl.ubytování atd. týkají-li se činnosti pro společnost? Vztahuje

Za jakých podmínek, lze použít formu odměny do …

Za jakých podmínek, lze použít formu odměny do 10 tisíc "příležitostné zaměstnání ,nahodilá činnost" jaké povinnosti z této výplaty vyplývají společnosti, pro účely sociálního a zdravotního pojištění a forma danění? jaké náležitosti mají provázet výplatní doklad. lze tuto formu odměňování použít na různou neopakovanou činnost víckrát do roka? Lze ji použít i na zhotovení nějakého atypického výrobku? děkuji

Pracovnice uplatňuje nezdanitelnou částku na…

Pracovnice uplatňuje nezdanitelnou částku na dceru,která studuje druhý ročník na lékařské FA UK obor Ergoterapie- dceři bude 26.7.2002 26 let Může na ni pracovnice i po dovršení dceřiných 26 let uplatňovat nárok na nezdanitelnou částku? Za jakých podmínek? děkuji H.

Dobrý den,zajímalo by mě,jestli je možné někde…

Dobrý den,zajímalo by mě,jestli je možné někde zjistit,zda při výpočtu daně z příjmů fyz.osob ze závislé činnosti a funkčních prožitků došlo k přeplatku,protože si myslím že ano,ale zaměstnavatel nic nepředložil?!

Pracovník zaměstnaný na pracovišti v Hodoníně…

Pracovník zaměstnaný na pracovišti v Hodoníně doprovázel 16tiletou dceru na ošetření na dermatologii v Brně. Ošetření vč. cesty trvalo objektivně 4hod. Má zaměstnanec nárok na náhradu mzdy za celý den. Potvrzení není od ošetřujícího lékaře z Brna, ale od dorost. lékařky v Hodoníně

Jako zaměstnanec státního podniku mohu u…

Jako zaměstnanec státního podniku mohu u zaměstnavatele uplatňovat snížení daňového základu v souvislosti s finančním darem nemocničnímu zařízení. Darovací smlouvu a příjmový doklad mám.Děkuji.

Chtěl bych se zeptat je mě 17 a studuju střední…

Chtěl bych se zeptat je mě 17 a studuju střední průmyslovou školu a chtěl bych pracovat ,ale nevim jesti by tatovy mohli sebrat sirotci a vdovskej důchod a taky nevim jestli je to limitovaný třeba částkou kterou si mužu vydělat maximálně.Děkuji za odpověd.

Dobry den. Hledam danoveho poradce, ktery by za…

Dobry den. Hledam danoveho poradce, ktery by za me podal danove priznani v Nemecke Spolkove Republice. Pomerne jednoduche - zamestnanecky pomer v CR a BRD v roce 2001. Dekuji, Vladimir Koci

1.Manžel je fyzická osoba a má soukr. vozidlo ke…

1.Manžel je fyzická osoba a má soukr. vozidlo ke služebním účelům a vede si knihu jízd.Doklady o nákupu PHM má a ptám se,zda jako plátce DPH si vedle cest.náhrad může nárokovat i odpočet DPH /při služebním použití/. 2. Cestovní náhrady a proplacení PHM může být uděláno jednou měsíčně dohromady nebo doklady jsou proplaceny hned a cestovní náhrady jednou měsíčně? 3. Prodej kávy a čaje jako nápoje je zdaněno DPH 22% nebo 5% jako služba /v pohostinství/. Děkuji Vám za odpověď, nevím si rady.

Podle § 64c zákona č. 199/94 Sb., o zadávání…

Podle § 64c zákona č. 199/94 Sb., o zadávání veřejných zakázek jsme požadovali od uchazečů úhradu nákladů za použití reprodukční techniky při poskytnutí zadávací dokumentace. Náklady na zhotovení vícetisků jsme zaúčtovali na pořízení DHM 042. Budou úhrady od uchazečů snižovat toto pořízení DHM? Nebo by se mělo o celé operaci účtovat výsledkově? Na vstupu nám projektantská firma fakturovala za zhotovení vícetisků DPH 5%. Jakou sazbu máme použít na výstupu?

Dobrý den, prosím o radu při řešení následujícího…

Dobrý den, prosím o radu při řešení následujícího problému: Manžel podniká, vede JÚ, je plátce DPH. Na firmu, pro kterou vykonává autodopravu, byl podán konkurs. Pohledávky manžel řádně přislásil u Obchodního soudu. Je stanoveno zákonem kolik a v jakém časovém úseku bude z pohledávek uhrazeno? DPH z výše uvedených pohledávek bylo zahrnuto do daňového přiznání za dané období a řádně odvedeno. Jak postupovat dále (daň z příjmů, DPH), když nevím, zda a kolik vůbec od dlužníka dostanu zaplaceno? Mockrát děkuji za pomoc.

Jake dane se plati v pripade prodeje stavebniho…

Jake dane se plati v pripade prodeje stavebniho pozemku ve vlastnictvi fyzicke osoby? Muzete prosim pro jednotlive dane specifikovat - jaky typ dane - vyse dane (%) - z ceho se vypocitava - zda existuji podminky pro prominuti - napr urcita lhuta od okamziku nabyti pozemku. Diky

Dobrý den, mám dotaz ohledně danění příjmů…

Dobrý den, mám dotaz ohledně danění příjmů manželů žijících již přes rok v Německu, pracuje pouze manžel, manželka je v domácnosti, v ČR máme byt v osobním vlastnictví, který pronajímáme. Díky tomu máme v ČR i trvalý pobyt. Je možná násl. úvaha: 1) manžel odvádí daně pouze v Německu, protože jeho jediné příjmy jsou od zaměstnavatele (pomíjím příjem z bytu, jakožno společný majetek manželů) 2) manželka podává daňové přiznání v ČR, kde uvádí příjmy z bytu, odečítá paušál na výdaje se správou bytu, a rozdíl zaplatí. Není mi zde jasné, zda rovněž od příjmu z pronájmu odečítá fixní odčitatelné položky? 3) Máme odložený termín podání příznání do konce června, v Německu je přiznání podané, ale zatím bez odpovědi. Je potřeba znát nějaké částky z Německa pro "započtení daně"? Děkuji za odpověď, David.

Pokyn D 231 - Stanovení jednotných kurzů ... …

Pokyn D 231 - Stanovení jednotných kurzů ... Je chybou, když poplatník, který není účetní jednotkou, použil v r. 2000 aktuálních kurzů ČNB platných v den připsání platby na jeho účet a ne vyhlášených kurzů. (Pokyn 231 sice platí pro rok 2001, ale zřejmě obdoba byla již v r. 2000) Děkuji K. Seliger

Dotaz: Dobrý den, v r. 1998 jsem koupil počítač…

Dotaz: Dobrý den, v r. 1998 jsem koupil počítač včetně monitoru za 28000,- Kč. V této ceně jsem ho uváděl do Výkazu o majetku a závazcích v položce Zásoby ve formuláři daňového přiznání. V r.2001 jsem provedl výměnu celého PC mimo monitoru z důvodu celkového nedostatečného výkonu. Cena výměny byla 7000,- Kč bez DPH. Jakou hodnotu uvádět do Výkazu? Děkuji.

Před 5 lety jsem koupil byt do osbního…

Před 5 lety jsem koupil byt do osbního vlastnictví (novostavba). Protože jsem této záležitosti něvěnoval patřičnou pozornost, stalo se to, že jsem daň zaplatil. Nedávno mi přišla od FÚ složenka na tento rok. Někde jsem však slyšel, že novostavby jsou od daně (do stáří 10 let) osvobozeny. Zajímalo by mne: 1) jak mám postupovat, abych tu daň už letos platit nemusel, 2) jak mám postupovat, aby mi FÚ mé peníze za daň z předchozího roku vrátil. Děkuji. Pavel Kameník

Dobrý den, ráda bych se zeptala na řešení…

Dobrý den, ráda bych se zeptala na řešení dvojího zdanění v oblasti občanského sdružení. Jedná se o nejmenovaný aeroklub. Pokud člen tohoto aeroklubu zprostředkuje poskytnutí daru tomuto sdružení, má nárok si připsat část z toho to daru na své "konto" z kterého potom může čerpat fin.prostředky na létání. Aeroklub odvede řádně darovací daň a dá tuto celou částku do svých příjmů. Problém nastává ve chvíli, kdy se znovu platí daň za příjem na kontech těchto členů. Jak tento problém vyřešit? Předem děkuji za odpověď

Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu: Jaké…

Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu: Jaké náklady může upatňovat OSVČ (plátce DPH) na provoz automobilu, který má zahnutý v obchodním majetku a jaké u automobilu, u kterého splácí leasing? Děkuji za odpověď.