FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobry den, prosim o vysvetleni pojmu "obrat uctu" a "obrat strany uctu". Tyto pojmy se mi neustale pletou a neumim mezi nimi rozeznat rozdil. Pokud mi muzete pojmy vysvetlit na prikladu, bude to uplne nejlepsi... Dekuji Jitka Andraskova
Dobry den, chtela bych se zeptat, zda je mozne optimalizovat vysi DPH (napr. offshore reseni) v pripade, ze ja jsem platce DPH a moji dodavatele jsou neplatci (nemam vyjednavaci silu, abych je presvedcila o prechodu na platce DPH). Tudiz ztracim tim, ze si nemohu odecist DPH na vstupu a musim zaplatit DPH na vystupu. Dekuji mnohokrat V.Vadurova
V roce 1999 jsem zakoupil nemovitost za 150 000 Kč, nyní ji mám možnost prodat za 300 000 Kč. Jaké daně budu muset zaplatit a kolik budou činit? Děkuji za odpověď a jsem s pozdravem. Štefek
Lze uznat náklady spojené s poskytnutím ochranných nápojů zaměstnancům dle nař. vlády 178/2001 jako nákladovou položku?Nápoje poskytujeme v letních a zimních měsících na stavbách ve venkovním prostředí, jsme stavební firmou provádějící převážně výkopové práce.
Prosím o informaci jaké budou rozdíly ve výši daně, případně dalších poplatků, pokud svůj družstevní byt nechám jako dědictví / dar / prodej mému synovi anebo vnukovi. Děkuji za odpověď. Jan Magnusek
jakou dobu se odpisuje nákladní automobbil /9tun/
Dobrý den, asi před 3 měsíci jsem získal darem (dárce je přímý příbuzný)osobní automobil. Dárce koupil tento automobil asi před 6 měsíci. V současné době jsem nucen tento automobil prodat a zajímá mě jaké bude mít tento prodej daňové dopady.
Dobry den, vloni jsem koupil dum za ucelem podnikani a zacal jej linearne odepisovat (30 let). V poslednim priznani jsem uz tedy mel prvni linearne spocteny odpis. Je mozne nyni zpusob odepisovani zmenit na zrychlene? Pokud to neni mozne primo, existuje nejaky jiny zpusob? (neco "mirnejsiho" nez treba prodat a znovu koupit) Dekuji pekne
Zdravim Vas, k podnikani vyuzivam automobil rodicu, ktery vyuzivam kazdy den na cestu k zakaznikovi. Muzu si odecist z dane naklady na provoz tohoto auta? Musim platit silnicni dan? A musim mit s rodicema smlouvu o vyuzivani auta? Dekuji za odpoved.
Dobry den, rad bych se zeptal, zda je nutne v pripade podnikani na zivnostensky list jako vedlejsi pracovni pomer podavat danove priznani za zivnost i za zamestnanecky pomer soucasne nebo zda je mozne podat danove priznani pouze za podnikani na zivnost s tim, ze muj zamestnavatel dela ucetnictvi za podnik jako celek. Dekuji a s pozdravem P. S.
Dobrý den, zajímalo by mne jestli mohu jako podnikatel uzavřít smlouvu o provedení práce se svou manželkou a jakožto ménu "zaměstnanci" hradit cestovní náklady (základní sazba + cena spotř. PHM). Jedná se mi o problém, kdy chci vyřešit odepisování základní sazby 3,40 Kč/km u vozu, který není ani můj ani mé manželky. Zdá se mi, že tento postup by měl být v pořádku, ale přesto prosím o vaše potvrzení. Děkuji Jendřejčík
Dobre odpoledne, ma matka vlastni byt,ve kterem jiz rok bydlim na vlastni naklady jsem jej zrenovovala,a ktery mi chce darovat, chtela jsem se zeptat jakou dan a v jake vysi budu muset zaplatit. A dale jsem se chtela zeptat jake nalezitosti k tomu potrebuji. Predem dekuji. PReji pekny den
Dobrý den.Jmenuji se Jan Bašta.Mám osobní auto na leasing a používám ho pro podnikání.Přihlásil jsem se k placení silniční daně.Zajímalo by mě jaká je sazba daně a jaké náklady mohu uplatnit do daňového přiznání a jaká náklady spojené s provozem si mohu vykazovat v účetnictví?
Potrebuji vedet, jakym zpusobem uctuje obcanske sdruzeni? OS bylo zalozeno v lonskem roce, nyni bychom chteli zorganizovat urcite kulturni akce (az dosud nebyly zadne prijmy a vydaje) chteli bychom nakoupit vypocetni techniku, kancelarske potreby, pronajmout si kancelar. Muzeme nakupovat zbozi BEZ DPH. Je OS osvobozeno od nejakych dani. Diky za odpoved.
Dobrý den, chtěla bych vás poprosit o odpověď, jak správně účtovat z hlediska DPH a DPPO následující případ. Naše firma poskytuje odběratelům při odebrání určitého množství zboží kupony s body. Když odběratel nasbírá určité množství bodů může si vyzvednout určitou prémii: olej do auta ( v hodnotě 250,- Kč vč. DPh, sadu nářadí nebo si např. nechat umýt auto (provádí to jiná firma, které mi to platíme). Můžeme si uplatnit DPH? Pokud ne, můžeme celou částku, tj. cenu oleje vč. DPH účtovat přímo do nákladů? Jedná se o daňově uznatelné náklady? My to nedáváme každému odběrateli, ale jenom tomu,kdo od nás odebere určité množství zboží a chápeme to jako určitou formu slevy. Děkuji za odpověď
Dobrý den, mám kontrolu z finančního úřadu. Mám dotaz týkající se knih jízd, ve kterých není uvedený stav ujetých kilometrů k 1.1. a k 31.12 kalendářního roku. V účetnictví jsem uplatňoval výdaje související s provozem vozidla. Může finanční úřad vyloučit veškeré náklady(celý leasing, PHM, a jiné) z účetnictví. Děkuji S pozdravem
Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem, jak proúčtovat výsledek konkurzního řízení, kdy byla přiznána úhrada pohledávky ve dvou splátkách v rozmezí dvou účetních období a pohledávka byla již odepsána. Kkonkrétně mě zajímá, zda je zdanitelný výnos v roce výsledku konkurzu, či dle inkasa jednotlivých splátek? Děkuji Vám předem za odpověď Marta Prachařová
Dobrý den, prosím o odpověď na následující dotaz. Musí fyz. os. - podnikatel, uplatňující výdaje procentem z příjmů (tzn. není účetní jednotkou), rozlišovat majetek určený k podnikání a soukromý majetek? Má si v případě pořízení věci, kterou bude potřebovat k podnikání (ale může ji využít i jako soukromá osoba), nechat vystavit doklad (fakturu) na své IČO nebo na sebe jako fyz. osobu - občana? A poslední otázka - musí v případě, že něco prodá, zahrnout výnos z prodeje do daňového přiznání? Předem děkuji za odpověď.
Jsem zaměstnanec s vedlejšími příjmy.Vyplňuji daňové přiznání typu B. Asi za měsíc se mé družce narodí naše společné dítě.Družka je vdova a má již jedno dítě. Bere tudíž vdovský i sirotčí důchod. Mé dítě si chci zapsat na sebe abych mohl uplatnit odpočet daně z příjmu. Naše učetní v práci mi však řekla ,že se musím přihlástit k pobytu ( prý stačí přechodný pobyt) ke své družce.Zatím mám trvalé bydliště u svých rodičů. Družka má však obavy aby nepřišla o vdovský důvod. Prosím o vyjádření k této situaci a radu jak věci co nejlépe vypořádat. Děkuji Mádr
Dobrý večer, chtěla bych se zeptat ohledně cen pro perzonál. Máme penzio se zaměstnaným perzonálem. Jsme plátci DPH. Perzonálu prodáváme nápoje a studené jídlo za perzonální ceny. Př. cena zákaznická /káva/50Kč , perzonál.15Kč. Z jakého základu se dělá výpočet DPH. A jak se stanoví DPH, ze zákaznické ceny či perzonální ceny. A může se vůbec perzonálu prodávat za perzonál. ceny i studené jídlo /toust/.Nemyslím prodej na stravenky, pouze prodej za perzonál. ceny. Děkuji.