FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Postoupení leasingu Jak ma nazvat pri…

Postoupení leasingu Jak ma nazvat pri postoupeni leasingu novy najemce castku, kterou zaplati nad ramec smlouvy jako tzv. odstupne, aby pro nej tato castka byla danove uznatelnym nakladem.

Prosim o radu: podnikatel uzavřel jako soukromá…

Prosim o radu: podnikatel uzavřel jako soukromá osoba leasingovou smlouvu na osobní automobil a měsíc poté se rozhodl, že chce tento vůz používat ve firmě a leasing hradit z firemních financí.Je možno toto provést pouze účetně, tj. bez změny leasingové smlouvy, když se jedná o podnikatele- FO? Děkuji za odpověď

Dobrý den, přečetla jsem si, že částku hrazenou…

Dobrý den, přečetla jsem si, že částku hrazenou zaměstnancem za stravenky má být zdaňována 5 % (účtovat 335 MD x 343 D). Např. zaměstnavatel poskytuje zaměstnanci denně stravenky v hodnotě 80,- Kč, přispívá 55 % (44,- Kč)a zbytek hradí zaměstnanec (36,- Kč). Z této částky má za něho podnik odvést daň na výstupu - zaměstnanec by tedy měl platit 36 + 5 % DPH - 37,80 Kč. Je tato informace pravdivá? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, chtìla bych Vás poprosit o radu.…

Dobrý den, chtìla bych Vás poprosit o radu. S pøítelem chceme koupit družstevní byt 3+1 za 450000,- Kè. V hotovosti máme 200000,- Kè, kde zažádat o potøebných 250000,- Kè. Který penìžní ústav nabízí nejvýhodnìjší pùjèku, úvìr èi hypotéku. Za odpovìï pøedem dìkuji. Rašková

Při nákupu materiálu musíme kupovat cela balení…

Při nákupu materiálu musíme kupovat cela balení součástek, tj. musíme nakoupit např. 100 nebo 200 nebo 300 atd. kusů. Ve výrobě ovšem spotřebuji pouze 85 kusů, zbytek (15 kusů) nespotřebuji, neboť na ně nemám zakázky. Jejich odprodej je téměř nemožný, neboť: 1) zahraniční dodavatel toto množství již neodkoupí ani za nižší cenu 2) tuzemský odběratel neexistuje a náklady na prodej do zahraničí by převýšil příjmy 3) sb. suroviny tento materiál nevykupují Po čase (1 rok) označím tento materiál za morálně zastaralý a nepoužitelný. Otázka: Mohu takto zlikvidovaný materiál označit jako daňově uznatelný náklad? Není šance ho odprodat a v případě, že objednám o jedno balení (100 ks) méně, přijdu o prodej 85 ks hotových výrobků, resp. celou zakázku. Děkuji

Přeji hezký den. Mohu si uplatnit odpočet DPH u…

Přeji hezký den. Mohu si uplatnit odpočet DPH u nápojů které poskytujeme řidičům vozidel v horkých dnech. Na jaký nákladový účet tento výdaj papří? Děkuji MP

Chtěla bych se zeptat.Mám již uzavřenou hypotéku…

Chtěla bych se zeptat.Mám již uzavřenou hypotéku u GE Capital Bank, kterou jsem uzavřela v tomto roce s úrokem 9,3%.Dozvěděla jsem se, že by tato hypotéka byla možno přeúvěrovat do jiné banky s nižším úrokem,ale nevím jaké bych musela zaplatit sankce.Děkuji Katka

Dobry den. Jsem autorka clanku, poskytujici je…

Dobry den. Jsem autorka clanku, poskytujici je vsak temer 100% jedinemu subjektu. V praxi to odpovida praci na plny uvazek pro jednoho zamestnavatele. Prosim o strucne vysvetleni, zda je lepsi uzavirat pracovni smlouvu, nebo zda je vyhodnejsi mit svobodne povolani (a o co vsechno bych se v tom pripade - oproti pracovni smlouve - musela starat).

Dobrý den, 19.3. 2001 jsem si půjčil od moji…

Dobrý den, 19.3. 2001 jsem si půjčil od moji firmy částku 1000 Kč, tuto částku jsem vrátil, dostal jsem kopii dokladu o vrácení. Nyní se v účetnictví mé firmy objevila chyba, že jsem nezaplatil. Jelikož je dnes červen 2002, chtěl bych se zeptat, jestli se nevztahuje na tento výdajový doklad nějaké časové ohraničení. Samozřejmě jsem výdejku po čase vyhodil, takže nemůžu doložit, že jsem peníze vrátil. Je divné, že firemní účetní originál dokladu mého vrácení nenašla. Děkuji za radu, Mirek.

Jsem obycejny zamestnanec a nemam podane danove…

Jsem obycejny zamestnanec a nemam podane danove priznani za posledni 2 roky. Je to problem? Nemam zadny jiny prijem nez mesicni mzdu. Prosim o odpoved, jelikoz ted jsem na materske dovolene. Dekuji predem.

Pokud bych používala při podnikání auto a…

Pokud bych používala při podnikání auto a zapisovala si počet kilometrů, kolik peněz si budu odečítat na 1 km (Jedná se o Opel Vectra 1,6). Kdy a kolik se pak platí daň na FÚ?

Dobrý den, můj dotaz se týká obchodování na…

Dobrý den, můj dotaz se týká obchodování na burze. Vím, že v případě kladného výsledku si mohu odečíst jednak poplatky a pak také i případné ztráty z prodeje akcií. Ale: abych mohl tuto činnost provádět musel jsem a) zakoupit počítač, b)platím Telecomu poplatky za připojení. Lze tyto částky také nějak uplatnit? Doplňuji: Fyzická osoba bez jiných zdanitelných příjmů. Děkuji. S pozdravem, Mlčák L. Pozm: V případě zveřejnění, os. data, prosím neuvádět.

Dobry den. Koupil jsem byt na hypoteku jako…

Dobry den. Koupil jsem byt na hypoteku jako investici. Byt pronajimam a z najemneho hypoteku splacim, v podstate tak vydelam jen 500 Kc mesicne. Musim danit cely vynos z najmu (7000 Kc) nebo pouze onech 500 Kc? Pokud celych 7000 Kc, pak by mne zajimalo, jak lze danovou zatez optimalizovat (udelat z tohoto minipodnikani firmu?,...) Dekuji, Svoboda

Dobry den, společnost ZFP mi nabídla výhodnou…

Dobry den, společnost ZFP mi nabídla výhodnou kombinaci sociálních programů (Penzijní připojištění, Kapitálový program, stavební spoření a daňové úlevy). Chtěla bych vědět jestli tento program může přinést něco i člověku, který, v žádném případě nehodlá být aktivním článkem v jejich MLM(Multilevel Marketing). Případně jakým rizikům se člověk přijetím takovéhoto programu vystaví. Děkuji mnohokrát.

Dobrý den. Ještě prosím o odpověď na dotaz.…

Dobrý den. Ještě prosím o odpověď na dotaz. Podnikatelé účtující v jednod.účetnictví na základě smlouvy o sdružení. Slyšela jsem, že podle nového zákona o účetnictví se musí poměrná část příjmů i výdajů připadající na každého člena sdružení zaúčtovat přímo do peněžního deníku každého člena. Není mi jasné, pokud je to pravda, jak by se to praktikovalo. Děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Prosím o odpověď. Vedu jednoduché účetnictví a…

Prosím o odpověď. Vedu jednoduché účetnictví a mám ŽL na obchodní činnost.Nakoupil jsem výrobky řady HERBELAIFE. Většinu z nich se ziskem prodám, ale některé bych si chtěl nechat na vzorky. Je to možné? Jak mám zaúčtovat ty výrobky, které si nechám na vzorky. Děkuji za odpověď.

Mám prosbu: Jsem studentka a příležitostně si…

Mám prosbu: Jsem studentka a příležitostně si přivydělávám na Dohody o provedení práce. Nedávno se mi ale naskytla možnost a v současnosti vykonávám práci na Dohodu o pracovní činnosti u zaměstnavatele, který za mě podá daňové přiznání. Je možné nějakým způsobem požádat o vrácení srážkové daně z předchozích Dohod o provedení práce?

Dobrý den, mám dotaz z oblasti daní darovací a z…

Dobrý den, mám dotaz z oblasti daní darovací a z převodu nemovitostí. Situace: Manželé chtějí požádat o rozvod. V současné době sepisují dohodu o zúžení společného jmění manželů. Předmětem tohoto úkonu je mj. nemovitost, která je ve společném jmění manželů, a na kterou byl v minulosti čerpán hypoteční úvěr. V úvěrové smlouvě jsou zavázáni oba manželé jako spoludlužníci. Výsledkem zúžení SJM by mělo být odstoupení manželky ze závazku vůči bance (se souhlasem banky) a převod nemovitosti do výlučného vlastnictví manžela. Dotaz: Bude v tomto případě některý z manželů nucen platit některou z výše uvedených daní? V případě, že ano,jak bude stanovem daňový základ? Díky Libor Halas

Zalozila jsem si bezny ucet v jinem state z…

Zalozila jsem si bezny ucet v jinem state z duvodu snadnejsiho financovani pecovatelskych sluzeb pro svoji nemocnou maminku. Dotcena banka me nabidla moznost nezdanovani penez na zavedenem uctu v pripade, ze prinesu potvrzeni z danoveho uradu v domovske zemi, kde platim dane, ze je radne platim. Od meho zamestnavatele jsem prinesla potvrzeni o danovem priznani, zadne jine prijmy nemam, ale i tak tak to nestaci. Rada bych se podridila tomuto pozadavku, ale nevim, na koho se mam obracet. Dekuji. S pozdravem, D.Liptakova

Dobry den! Vedu jednoduche ucetnictvi a jsem…

Dobry den! Vedu jednoduche ucetnictvi a jsem platce DPH. Pred rokem jsem koupila osobni pocitac vcetne monitoru, tiskarny a scaneru. Pozizovaci cena byla 38 tis. Kc. Pocitacovou sestavu vedu jako DHIM. Nyni jsem si koupila lepsi monitor - porizovaci cena je 15 tis. Kc. Jak mam prosim tuto situaci zauctovat? Stary monitor prodam za 4 tis. Kc, takze snizim hodnotu DHIM na 34tis. Kc a prictu 15 tis. Kc za monitor? To uz ale presahne 40tis. Kc a z DHIM se stane HIM? Dekuji za odpoved.