FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobry den.Chtel bych se zeptat,jak mam postupovat pri vypoctu DPH za 2.ctvrtleti 2002.Zivnost jsem opravnen provozovat od zacatku kvetna 2002, ale platcem DPH jsem se stal az od 1.6.2002.V kvetnu ale doslo k nekolika platbam za zbozi a sluzby,ktere DPH obsahovaly.Muzu DPH z techto plateb take zapocitat do DPH na vstupu? .. nebo radeji,jak to mam vlastne spravne zaznamenat do priznani o DPH :)Za odpoved predem dekuji
Dobry den.Kdybych chtel vyuzit auto rodicu pro vlastni podnikani,jak mam vykazovat ujete kilometry? Mam si vest knihu jizd? Musim v tomto prirade zaplatit take silnicni dan? Pripadne, jake mi(a mym rodicum) vznikaji dalsi povinnosti.Dekuji L.K.
Vážení, podával jsem přiznání k dani příjmů fyzických osob za rok 2001. Vznikl mi daňový přeplatek. Do kdy musí být tento přeplatek příslušným FÚ vrácen ? Děkuji
Dobrý den.Velice rád bych Vás tímto požádal o radu.Ale na začátku mi dovolte,abych se představil a objasnil Vám svůj problém.Jmenuji se Petr Johan.Mám osobní auto na leasing.Leasing si platím jako soukromá osoba.V současné době jsem začal pracovat jako OSVČ a své auto využívám pro převoz výpočetní techniky a cesty za klienty,kterým poskytuji své služby.Začal jsem si platit silniční daň.A můj dotaz zní.Mohu si leasingové splátky a nebo alespon jejich část,zaúčtovat do nákladů a nebo si je musím platit ze svého zisku?A další otázka zní, jaké náklady si mohu v případě, že používám toto vozidlo,zaúčtovat.Je možné uplatnit pouze náklady za benzín a nebo si mohu uplatnit i náklady spojené s provozem tzn. i výdaje na opravy a nákup náhradních dílů.Za Vaší případnou odpověď Vám předem děkuji.S pozdravem Petr Johan
Pracujem v ceske softverove firme ako zivnostnik, zamestnavatel mi prislubil ciastku, ktora zodpoveda hrubej mzde. Kolko percent je povinny odvadzat zamestnavatel statu teda CR, ak chce vyplatit zamesnancovi urcitu ciastku. Myslim percento z hrubej mzdy. Mozete mi odporucit cislo a rok vydania prislusneho zakona? s pozdravom, Ivan Grajciar
Dobry den, Chci se zeptat. Jsem zamestnan u firmy, pobiram normalni mesicni plat. K tomu bych podnikal jako fyzicka osoba na zivnostensky list. Nemuzu presne odhadnout sve pripadne prijmy z teto podnik. cinnosti. Otazka zni jak se pocita zaklad dane v pripade, ze moje prijmy z podnik. cinnosti budou napr. 20000 tis. kc za rok a naklady (vydaje) na PHM a hlavne nakup HW a jinych vydaju bude napr 60tis.kc kde samozrejme ten rozdil je financovan z prijmu od zamestnavatele. Odecita se neco z dani (ze zaloh) ktere zaplati zamestnavatel ? Predem dekuji za odpoved.
Kdy vzniká povinnost platit silniční daň při koupi automobilu? Auto jsme zařadili do majetku na základě smlouvy a nabytí věci v dubnu 2002. Převod na dopravním inspektorátu byl až v červnu 2002.
Dobrý den, předem děkuji za odpověd na můj dotaz. Dcera - studentka je spoluprac. osobou v mé firmě, ale zároveň si ještě občas přivydělá na Dohodu o provedení práce u jiné firmy. Musí se pak příjem ze spolupráce a příjem za brigádu sčítat do daňového přiznání? Nebo daň za ni odvede organizace, kde brigádu vykonala? a Jak je to se zdrav. a soc. pojištěním ? Děkuji Ladislav
mam velkoobchodní firmu a chci se známou uzavřít smlouvu o dílo, tak aby mi vedla administraci a po dodělání kurzu i účetnictví. Známá má dosud živnostencký list na administrativní činnost. Slyšel jsem že při uzavření smlouvy o dílo může mít u mě výdělek max. 40% z celoročního výdělku. Děkuji za odpověď Svoboda
Pro svou známou na základě uzavřené dohody organizuji výstavu jejích obrazů (mám živn. oprávnění pro organizační činnost). Od sponzorů získala autorka příspěvky na uspořádání výstavy (uzavřeny darovací smlouvy), ale veškere finance (příjem darů i výdaje) jdou přes můj účet. Kdo a jakou platí daň? Děkuji, Fiedler.
Dobrý den, mám možnost koupit od svých rodičů rodinný domek na vesnici, odhad by byl cca 2.000.000,-Kč.Sjednaná cena by byla 1.000.000,-Kč - věcné břemeno. Jde nám o to převést regulérně tento domek na mě a mého přítele a vyplatit 2 sourozence. V připadě koupě by moji rodiče museli zaplatit 100.000,- Kč daň z převodu nemovitosti (5% z odhadu), ale my bychom mohli ručit tímto domkem a vzít si hypotéku. Nebo máme zvolit způsob darování domku (darovací daň I.skupina z odhadu 20.000,-Kč) a úvěr bychom mohli získat na přestavbu domku - 1. podlaží? Jak by to bylo v tomto případě se spoluvlastnictvím mým a mého přítele? Předem děkuji za odpověď. S pozdravem Dita K.
Chtela bych poradit s autem vypujcenym k podnikani od rodicu. do jake vyse si mohu uznat naklady do JU? mohu rodicum platit alespon minimalni opotrebeni aniz by ho oni museli nejak danit? a naopak u me by bylo uznatelnym nakladem? a pak - musim shromazdovat doklady o nakupu PHM nebo mohu vypocitat naklad jen dle ceny v zakone? dekuji.renda
Dobry den.Vedu ucetnictvi s.r.o, kde neni zadny zamestnanec a o vsechno se stara pouze majitel-jednatel firmy,ktery nepobira mzdu, ale je mu vyplacen pouze jednou za rok podil ze zisku. Ted si na firmu koupil auto, ktere poouziva samozrejme i k soukromym ucelum.Chtela jsem se zeptat, zda je mozne uplatnovat do nakladu pomernou cast DPH u benzinu a k cemu pripocitavat 1%ze vstupni ceny automobilu, jako je tomu u zamstnancu, pokud dostatnou firemni auto. Dekuji za odpoved. Romana Petrlikova
Chtela bych se zeptat, k beznemu zamestnani na trvaly pracovni pomer, si chci udelat zivnostensky list, a ve volnem case spravovat za "uplatu" jen internetovy portal. Chtela bych se zeptat jak resit dane, zdrav. a soc. poj. Dekuji za odpoved. Hana Hegedusova
Zaměstnavatel chce vyslat zaměstnance na zahraniční služební cestu do Velké Británie. Zaměstnanec si před vysláním na tuto cestu dohodl se zaměstnavatelem (na základě žádanky o dovolenou), že po ukončeném výkonu práce na pracovní cestě má zájem o čerpání řádné dovolené. Zaměstnavatel mu poskytne pro tuto zahraniční služební cestu firemní vozidlo, které mu svěří na základě pověření. Zaměstnanec chce po dobu tohoto pobytu v zahraničí být ubytován u svých přátel, tudíž zaměstnavateli nedoloží doklad o ubytování. Dotaz: 1) jak má zaměstnavatel ukončit pracovní cestu zaměstnance v případě následného čerpání dovolené? 2) jaké pojištění má zaměstnavatel uzavřít se zdravotní pojišťovnou pro tuto cestu a zaplacení tohoto pojištění bude pro zaměstnavatele daňovým nákladem? Nebude zmíněné zaplacené pojištění naturálním příjmem zaměstnance, které by se muselo zdanit ve mzdě po návratu zaměstnance ze služební cesty? 3) pokud zaměstnanec bude v tomto případě využívat svěřené služební vozidlo po zbytek pobytu v zahraničí k soukromým účelům a k návratu zpět do ČR - musíme mu po návratu v následujících mzdách připočítat ke mzdě 1% z pořizovací ceny služebního automobilu? 4) 1% pořizovací ceny automobilu se rozumí i cena s DPH, pokud je zaměstnavatel plátcem DPH? 5) jak má zaměstnavatel postupovat s ubytováním pokud zaměstnanec se skutečně ubytuje u svých přátel?
Dobry den, rada bych vedela jakou sazbou DPH se dani poskytovani sluzeb ceskym studentum a sice ucast v mezinarodnim vymennem programu. Konkretni cinnosti jsou - pomoc pri ziskani viza, informacni setkani pred odletem, preklad nabidky zamestnavatelu, zpracovani prihlasek apod. Dekuji za odpoved.
Dobry den, rad bych se zeptal, jak mam postupovat. Nabizime tvorbu webovych prezentaci, zivnostensky list take jeste nemame, v soucasne dobe jeste studujeme. Jedna se mi o to, jak danit prijmy. Zda nasi cinnost mame delat na smlouvu o dilo (popr. jak ta se dani) nebo ci nejak jinak, abychom nemeli problemy s danema... Dekuji, M. Betka
Žiju 6let s družkou a máme spolu 8-letou dceru.Dcera se jmenuje podle mě a družku živím.Přesto mě má účetní odečítá s daně odečitatelnou položku pouze na dceru s tím, že na družku to nejde.Prosím o váš názor. Děkuji Landa J.
Dobrý den. Prosím o informaci, zda existuje nějaký předpis, který by upravoval podmínky započtení vzájemných pohledávek a závazků mezi tuzemskou a zahraniční firmou. Pokud se u tuzemské firmy jedná o vývoz služeb, je možno zápočet považovat za zaplacení služby z hlediska požadavků zákona o DPH ? Děkuji za odpověď.
Dobry den, chtela bych se zeptat, jak se postupuje pri ukonceni leasingu v jednoduchem ucetnictvi. Jak se zauctuje cena za odkoupeni predmetu pronajmu (automobil)? Dekuji za odpoved. S pozdravem Eva Smahlikova