FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na vyplnění daňového přiznání mojí kolegyně ze Slovinska. V roce 2011 pracovala i v ČR i ve Slovinsku a nyní nadále pracuje v ČR. Není nám úplně jasný bod 29a - zda li tu musí vyplnit součet částek tj. částku, kterou vyděla na území ČR i zároveň i tu, co vydělala ve Slovinsku? Předem děkuji
Dobrý den. Jsem student (celý rok) a v r. 2011 jsem měl 2 zdroje příjmů. Jeden je DPČ za listopad a prosinec, celkem cca 4500 Kč, podepsal jsem zaměstnavateli prohlášení (teď nevím, jak se jmenuje, takové to, že za mě neplatí zálohu na daň nikdo jiný). Tam za mě zaměstnavatel sociální i zdravotní pojištění platil formou zálohy. Druhý zdroj příjmů byla soutěž od Evropské kosmické agentury (ESA), tedy ze zahraničí (u ESA se vážně těžko určuje, z jaké země vlastně je, ale určitě je to EU). Tam jsem jednorázově dostal 1000€, které zatím nebyly nikým nijak zdaněny. Jediná smlouva, kterou k tomu mám, je jakýsi "Commission Agreement", kde jsme se dohodli, že já odevzdám soutěžní práci do daného termínu a ESA mi pošle peníze. Podle mnou pochopených informací bych už daňové přiznání měl mít povinnost podat (4500 Kč + 1000€). Ale nevím si moc rady, jak tam zaúčtovat ten zahraniční příjem. Potřebuji k němu Potvrzení o zdanitelných příjmech od ESA? Oni se k jeho vyplnění moc nemají. A jak je to se zdaněním toho zahraničního příjmu? Děkuji moc za odpověď.
Dobrý den, již jsem Vám zaslala dotaz ohledně záměru předčasně ukončit smlouvu o živ. pojištění a že jsem v letech 2003-2009 uplatňoval těch 12tis. Kč jako odpočet základu daně. A dostala jsem od Vás odpověď, že těchto 7x12000,-Kč budu muset zdanit podle paragrafu 10 ZDP. Děkuji za Vaše vyjádření. Vzhledem k tomu, že se v problematice vůbec odborně neorientuji, prosím o doplnění informace, neboť se stále teprve rozhoduji, zda z pojištění skutečně odejdu, jakou konkrétní částku bych tedy musela finančnímu úřadu doplatit? Žiji sama a jsem v domácnosti, nemám žádné jiné zdanitelné příjmy, nejsem OSVČ a žádné daňové přiznání již léta tedy nepodávám. V současné době žiji jen z úspor. Výše daňového „doplatku“ je klíčovou finanční informací, zda se mi vyplatí z pojištění vystoupit či nikoli. Děkuji, M. Boučková
Zaměstnanec používá soukromý telefon pro potřeby podniku.Lze mu vyplácet paušál 500.- měsíčně.Jestli ano,tak,prosím,jakým způsobem.Děkuji Duchek
Dobrý den, prosím o radu. OSVČ ukončila činnost k 31.5.2011. Po datu ukončení jěště obdržela provize za sprostředkování pojistných smluv a také jí byla nějaká provize stornována. Mimo to obdržela před ukončením činnosti nepeněžní plnění. Kam se toto uvádí do daňového přiznání? Na jaké řádky? Děkuji, M.
Dobry den. Muzete mi prosim poradit ohledne zruseni obcanskeho sdruzeni vlaastniku ? Na co nezapomenout a co je potreba udelat ? Moc dekuji za odpoved.
Dobrý den, doufám, že při podání daňového přiznání musím přikládat jen přílohy, které se mne týkají, tedy že nemusím přikládat např. přílohu, kde jsou uvedeny příjmy z pronájmu nebo daň z příjmů ze zahraničí, pokud v těchto oblastech příjmy nemám. Na Vašich stránkách je v souboru, který umožňuje vyplnění na PC jen formulář DPFO, u příloh a souhrnů pro pojišťoven to nelze, je to ? Děkuji
Dobrý den, žena odešla za manželem do Norska, v Česku pronajímá byt - zdaňuje podle §9, podává DPFO za rok 2011. Bydliště má na území ČR. Manžel pracuje v Norsku jako OSVČ, ona je jeho spolupracující osoba, příjmy tam si budou dělit a zdaňovat je v Norsku. Daň.přiznání v Norsku se odevzdává později než u nás. Může žena uvést a zdanit příjmy z Norska až v DPFO za rok 2012 kdy dostane potvrení o dani zaplacené v Norsku? Jaká metoda zápočtu se používá při zamezení dvojího zdanění s Norskem? Děkuji za odpověď. milada.suchardova@seznam.cz
Dobrý den, v tomto roce jsem po otci zdědil ideální část pozemku. Jak jsem zjistil od ostatních spolumajitelů pozemek má v užívání jiná fyzická osoba. Uživatel také platí daň z nemovitosti a to i za mojí část. Mám podávat přiznání k dani z nemovitosti?
Dobrý den. Můj nevlastní otec,mi chce darovat pozemek. Mě by zajímalo jestli budu muset platit darovací daň? Děkuji.
Dobrý den, jak lze daňově uplatnit náklady spojené s koupí družstevního bytu, který je následně pronajímán? Kupní cena (dohoda o převodu členských práv a povinností) byla zčásti (cca 50%) hrazena hypotečním úvěrem zajištěným jinou nemovitostí. V případě osobního vlastnictví by bylo možno kupní cenu odepisovat, ale jak postupovat u družstevního bytu? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, mám dotaz ohledně danoveho priznání. Pokud podnikatel zacal podnikat v breznu 2011 a do te doby byl zamestnan v rakousku, jak se tyto prijmy uvadeji v danovem priznani? Mockrát dekuji za odpoved
Dobrý den. Manžel pobírá letos první rok důchod z Norska, kde žil a pracoval 35 let. V Norsku mu důchod zdanili, má na to potvrzení. Částka důchodu po přepočtu nedosahuje 288 tisíc Kč . Trvalý pobyt má v Česku, český důchod nepobírá. Musí podat daňové přiznání? Díky za info.
Dobrý den, mám pracovní smlouvu s německou firmou /obch.zástupce/ ve smlouvě je uveden fixní plat s tím, že veškeré odvody na sociální a zdravotní pojištění a daně musím odvést v ČR. Jak správně postupovat? Danit podle §7 s uplatněním paušálních výdajů? A jak s DPH, služba bude poskytnuta v různých zemích i mimo EU a firma nechce žádné faktury.Děkuji.
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, od kdy mohu uplatnit slevu na manželku na mateřské dovolené a její ditě z prvního manželství. Spolu máme jedno díte a je na mateřské dovolené od roku 2010. Manželé jsme od poloviny září 2011. Jejímu dítěti je 18 let a ještě studuje. Mohu uplatnit slevu na dani za manželku a její první dítě už za celé září 2011 nebo jen poměrnou část za počet dnů, ve kterých jsme byli manželé nebo až od října 2011? Jeho vlastní otec si na něj odpočet neuplatňuje. Musím přikládat nějaké doklady, kterými dokážu, že je moje manželka a moje nevlastní dítě (oddací list, rodný list dítěte, potvrzení o studiu, potvrzení o přijmu manželky)? Má nějaký vliv to, že mám jiné trvalé bydliště i když bydlíme v jedné domácnosti? Děkuji za odpověď
Dobrý deň, mám v ČR živnosť a nie som platca DPH. Mal by som klientovi za poskytnuté služby vystaviť faktúru, avšak je to adresa/spoločnosť v USA. Podľa jeho informácií nemajú IČ ani DIČ a na otázku, či sú platci DPH teda odpovedal že nie. Chcel by som sa teda opýtať, či by som sa po tejto faktúre/prijíme musel povinne stať platcom DPH. Jedná sa o sumu cca 1000 Kč, faktúra by bola vystavená v Kč. Ďakujem za informácie.
Dobrý den, ve SJM vlastníme byt a měsíční nájem včetně enerií je 5000,- měsíčně.Zajímalo by mě od jaké výše příjmu z nájmu je povinnost platit daň z příjmu z nájmu bytu. Další dotaz zní: Celý rok 2011 jsem pobírala "dávky za rodičovskou dovolenou". V roce 2011 jsem ukončila soukromé pojištění. Mám tedy povinnost zdanit odpočty, které jsem uplatňovala jako odpočet ze základu daně z příjmu. Částka činí 13.200,-Prosím o sdělení, jak mám postupovat. Je to správně, pokud budu postupovat následovně? : Do konce března 2012 podám daňové přiznání, kam uvedu příjmy ve výši 13.200,-. Dále si nevím rady, jestli si můžu uplatnit odpočet na poplatníka? Další dotazy směřují k daňovému přiznání manžela: jak se projeví u manžela to, že si podám výše uvedené daňové přiznání? - může si i přes to uplatnit odpočet na vyživovanou manželku? i v případě, že si mám uplatnit odpočet na sebe jako na poplatníka? Snad jsem to popsala srozumitelně. Předem moc děkuji za odpovědi.
Dobrý den, prosím o radu: Firma vlastní budovu, kde v prvním podlaží provozuje restauraci. Druhé podlaží pronajímá, uskutečňuje tedy podle §51 o DPH příjem osvobozený od daně bez nároku na odpočet daně, tedy u přijatých plnění musí krátit nárok na odpočet. Můj dotaz zní u jakých plnění musím krátit nárok na odpočet DPH? Firma uskutečňuje nákupy potravin z Makra atp., u takovýchto přijatých plnění se domnívám, že krátit nemusím - je daný účel využití. Ale firma dále pořídila auto, nechala jej opravit, dále nakoupila PC, inzerovala reklamu, nakoupila spotřební kancelářský materiál atp. U těchto plnění už krátit nárok na odpočet musím či nikoliv? Děkuji za zodpovězení (tímto nás trápí ve škole a my studentíci si s tím nevíme rady :)) Pěkný den
Dobry den, chci se zeptat, jak danit vestovane akcie. Jako firemni benefit dostavame (zdarma) akcie americke "matky". V roce 2011 mi byla takto vestovana prvni varka akcii. Jak tyto akcie zdanit? Podle rocniho dolaroveho kurzu CNB spocitam hodnotu techto akcii, rekneme napr. ze toto cini 10000 Kc. Dani se tato vysledna castka 15 % a nebo musim nejdrive pripocist 34 % ("superhruba mzda") a az nasledne z teto castky 15 %. Tj. cini dan 1500 Kc a nebo 2010 Kc? Dekujic za odpoved.
Dobrý den, od září 2011 pronajímám byt a budu uplatňovat náklady paušálem, tedy ve výši 30 % z příjmů z pronájmu. Zvolila jsem tento typ uplatnění nákladů, protože byt je nově zrekonstruovaný, tedy nemám téměř žádné náklady na jeho opravy a ostatní poplatky si hradí sám nájemník. Zajímalo by mě, když je nyní byt zatížen hypotékou, zda si mohu začít budoucnu případně uplatňovat za určitých podmínek (vedení účetnictví a nákladů) odpisy bytu. Kupní cena bytu je 1 080 tis. Kč, jaké si mohu případně uplatňovat odpisy (po dobu 30 let)? Děkuji za Vaši odpověď. S pozdravem Petra Kazmířová