FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

V pripade pronajmu nemovitosti jde o dan z prijmu…

V pripade pronajmu nemovitosti jde o dan z prijmu/jaka je aktualni sazba ci zda jde o klasickou progresivni sazbu DP FO???Je nutne v dan.priznani pocitat i s platem zamestanance coby prijmem????Dekuji

Prosím o radu. Jak se účtuje o poperativním…

Prosím o radu. Jak se účtuje o poperativním lesingu? Jak se dává do nákladů? Jak je to s DPH u plátců a neplátců DPH? Jakým způsobem se auto odepisuje? Je operativní leasing z hlediska nákladů výhodnější než finanční? Děkuji za odpověď.

Vážení přátelé, dovoluji si Vás požádat o radu,…

Vážení přátelé, dovoluji si Vás požádat o radu, jak správně zaúčtovat použití osobního automobilu. Jsem zaměstnán a zároveň podnikám jako OSVČ - plátce DPH, vedu JÚ. Při podnikání bych chtěl používat osobní automobil mého otce (de facto není jeho, ale leasingové společnosti, otec je "nájemcem" zmíněného vozu), avšak nevím, zda-li mohu zaplatit silniční daň a účtovat cestovní náhrady za automobil, který není ani v mém osobním vlastnictví ani v obchodním majetku mé firmy? Děkuji za odpověď. Zdeněk Jendřejčík

Manzel a ja vlastnime druzstevni byt v Praze,…

Manzel a ja vlastnime druzstevni byt v Praze, ktery pronajimame fyzicke osobe. Manzel ani ja nemame v CR zadne prijmy krome prostredku z pronajmu. Domnivala jsem se, ze staci na konci roku podat danove priznani a odvest dane z daneho pronajmu, ale ted jsem slysela, ze pokud chci byt dale pronajimat, musim si zaridit zivnostensky list na pronajem. Je to pravda? Pronajem cini Kc 10,000 mesicne, z cehoz platim poplatek druzstvu a zalohy na vodu a elektrinu a zbyde mi cca Kc 7,500 mesicne. Jaka je sazba dane? Prosim poradte. Dekuji a preji krasny den.

Dobrý den.Prosím o radu.Jsem FO,vedu jednoduché…

Dobrý den.Prosím o radu.Jsem FO,vedu jednoduché účetnictví.V daňovém přiznání typu B jsem za rok 2001 vykázal ztrátu(přeplatek,ř.125b)3000 Kč.Tuto částku mi FÚ vrátil na můj účet.Nevím jestli jí mám účtovat v peněžním deníku jako příjmy ovlivňující základ daně,nebo příjmy neovlivňující základ daně.Děkuji za odpovědˇ.

Dobrý den, jsem plátce DPH a chci koupit…

Dobrý den, jsem plátce DPH a chci koupit automobil zatříděný jako OA-M1-SP-MV tedy Osobní Automobil speciální montážní vozidlo. Prodejce uvádí že pro odpočet DPH u tohoto vozu je nutno zajistit souhlas Finančního úřadu a ten může povolit odpočet DPH. Máte s tím zkušenosti ? Děkuji za odpověď. Dalibor Bezecný

Nevím, kde spolehlivě zjistit výši prostředků na…

Nevím, kde spolehlivě zjistit výši prostředků na zpáteční cestu u zaměstnaých cizinců-požaduje Úřad práce. Lze cizinci určit prostředek, jímž bude cestovat/podle toho prostředky/?. Jak určit výši, kterou budu cizinci strhávat ze mzdy/nutno dodržet pravidla jako u srážek ze mzdy?/, co má obsahovat dohoda o srážkách, příp.lze cizinci nařídit/dohodnout, že prostředky si zajistí sám? Máte-li přehled o částkách na cestu pro Ukrajinu, Rusko, Bělorusko, Rumunsko a Ukrajinu, sdělte prosím přibližnou částku. Děkuji a přeji hezký den. celerýnová

Jaká je silniční daň pro vůz obahu do 1500cm3? …

Jaká je silniční daň pro vůz obahu do 1500cm3? Jindřich Matějka

Může jednatel s.r.o. (s většinovým podílem)…

Může jednatel s.r.o. (s většinovým podílem) prodat sobě jako soukromé osobě pozemek ve vlastnictví s.r.o.? Jestli ano, může pak sepsat smlouvu o pronájmu tohoto pozemku mezi sebou jako soukr. osobou a s.r.o.?

Važení, prosím o odpověď: Máme pohledávku ke…

Važení, prosím o odpověď: Máme pohledávku ke společnosti na kterou byl vyhlášen konkurz.Tuto pohledávky jsme však nepřihlásíli v termínu stanoveným soudem a nemúžeme proto k těmto pohledávkám tvořít opravnou položku dle zákona o rezervách. Správce konkurzu ale tuto pohl. uznáva. Je možné tuto pohledávku uplatnit jako daňově uznatelný výdaj po ukončeni konkurzu, když pohledávka nebude uhrazena? Lze tuto pohledávku postoupit na jiný subjekt a ten ji múže taktéž uplatnit do daň. účinných nákladů? Děkuji za odpověď a jsem s pozdravem.

Uplatňuji jako odečitatelnou položku dar na…

Uplatňuji jako odečitatelnou položku dar na zdravotnictví a platby životního pojištění. Je nutné přikládat tyto dokumenty jako přílohy DP?

V roce 2000 jsem zdanil jednorazovy prijem ktery…

V roce 2000 jsem zdanil jednorazovy prijem ktery jsem obdrzel za napsani pocitacoveho programu. Tento prijem byl vyssi nez 30000 Kc. Nejsem zivnostnik a dane jsem platil na zaklade autorskeho zakona. Je spravne, kdyz mi na zaklade tohoto jednorazoveho prijmu FU vypocetl zalohu na dane pro rok 2001.

Dobry den, budu na sluzebni ceste v Jizni Koreji…

Dobry den, budu na sluzebni ceste v Jizni Koreji priblizne dva mesice. V podniku nam rekli ze dostaneme 36 USD/den. Kolegove mi ale rekli, ze bychom meli mit narok az na 50 USD/den. Podle ceho se tyto diety uznavaji a kolik tedy vlastne mame obdrzet? Za odpoved predem dekuji Marketa Klofacova

V roce 2001 jsem koupil rodinny domek vcetne…

V roce 2001 jsem koupil rodinny domek vcetne pozemku, na kterem se nachazi a zahrady. Objekt byl postizen zaplavami v roce 1997. Byvaly majitel domek po zaplavach rekonstruoval a z tohoto duvodu - jak mi sdelil - byl na nekolik let osvobozen od placeni dane z nemovitosti. Ja jsem tedy letos nepodaval priznani dane z nemovitosti ani nic neplatil. Existuje skutecne tato uleva na dani? Pokud jsem byl povinen podat priznani dane z nemovitosti, jak mam nyni postupovat? Dekuji za odpoved.

OSVČ (truhlář) koupil ke svému podnikání stroj …

OSVČ (truhlář) koupil ke svému podnikání stroj (pilu) za cca 200000Kč (splácí půjčku ne leasing). Uplatnil nárok na odpočet DPH a uvedl ho ve svém daňovém přiznaní jako HIM. V dalším roce (2002) uzavřel smlouvu o sdružení s další osobou a ve smlouvě o sdružení je uvedeno mimo jiné, že stroj vkládá do sdružení, příjmy a výdaje si dělí rovným dílem. Prosím o radu v následujícím. Zůstává i po vložení stroje do sdružení majitelem? Jak uplatňovat odpisy na stroj (celý odpis majitely stroje)? Případně jak ošetřit aby odpisy mohly využívat oba? Šlo by případně smlouvu o sdružení doplnit o vložení půjčky na nákup stroje, půjčku společně splácet a odpisy dělit 50-50? Velmi děkuji za odpověď Nykrýn, Liberec, Kozinova 1073 P.S. Vaše poradenství je velmi dobré, díky.

Dobrý den, já se v daních moc nevyznám. Takže Vám…

Dobrý den, já se v daních moc nevyznám. Takže Vám rovnou píši. Je mi 21 let, jsem svobodná, nemám děti. Můj příjem je 8000 hrubý plat. Teď jsem měla prémie 3000. Takže mám hrubý plat 11000,- Kč. Odečte se mi zdravotní a sociální pojištění(495 Kč+880Kč). Záloha na daň je 1940,-. Můj čistý příjem je 7685,-. Není to trochu málo z 11000,-? Nemám zálohu na daň moc vysokou? Děkuji Kastnerová

Jaká sazba DPH se uplatňuje při tvorbě…

Jaká sazba DPH se uplatňuje při tvorbě diapozitivů, zajímá mě sazba za materiál i službu. Děkuji.

Dobry den, prosim o zodpovezeni dotazu. Muze…

Dobry den, prosim o zodpovezeni dotazu. Muze akciova spolecnost, u ktere probiha likvidace, uplatnovat odpisy majetku do danove uznatelnych nakladu? Dekuji.

Dobrý den, měl bych na Vás dotaz, který je spojen…

Dobrý den, měl bych na Vás dotaz, který je spojen se vznikem společenství vlastníků jednotek (dále jen SVJ) v červnu 2002. Mám-li jako státní zaměstnanec zakázáno podnikat, mohu vykonávat funkci ve výboru SVJ a pobírat za ni odměnu schválenou shromážděním? Bude-li tato činnost odměňována měsíčně částkou cca 1000,-Kč, jak mám postupovat při podání daňového přiznání. Někde jsem zaslechl, že pokud vykonávám činnost spojenou se zajišťováním svého bydlení, není to v rozporu se zákazem podnikání, který se týká státních zaměstnanců. Děkuji za odpověď. Miroslav Kříž

Je prosím Vás ůčetně,daňově i právně možné,aby se…

Je prosím Vás ůčetně,daňově i právně možné,aby se společník v.o.s. odstupující z firmy formou výpovědi vzdal dobrovolně nároku na výplatu vypořádacího podílu ? Děkuji za odpověď.