FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, mám následující problém. Živím se jako truhlář.Prosím o radu: když nakoupím plovoucí podlahu s DPH 22%. Následně pak provedu pokládku u zákazníka.Za práci si naúčtuji 5% DPH?, za materiál(podlahu) 22% DPH? nebo za materiál rovněž 5% DPH? Děkuji za odpověď
potreboval bych vedet jak je rozdelen odvod DPH v oblasti sluzeb v oboru elektromontaznich pracech. Presne co se fokturuje v 22%dph a co v 5% Děkuji Machac
dobrý den. Prosím mám dotaz ohledně účtování leasingu v jednoduchém účetnictví. Jsem podnikatel a v únoru jsem si pro podnikatelské účely pořídil automobil škoda Felicia. Dle leasing. smlouvy. Záloha hrazená předem 150 tis. poplatek za uzavření 4000 Kč. 48 mesičních splátek po 4.900 včetně pojištění a finančních služeb, kde je 5 % DPH. Jak budu prosím účtovat v peněžním deníku ? děkuji za případnou odpověď. Zdeněk Drábek
Jakým způsobem je "pohlíženo" na ODMĚNU členům výboru Společenství vlastníků jednotek? Musí být na tuto odměnu sjednána nějaká smlouva (dohoda o provedení práce?); do jaké kolonky si příjemce odměny tuto zavede ve svém daňovém přiznání? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, ráda bych se zeptala, mám stálé zaměstnání a nyní bych chtěla na živnostenský list provádět distribuci letaků. jak mám postupovat, viz živnostenský úřad - co po mně budou chtít, dále co je možné odepsat z daní a jaké daně se vůbec platí .Děkuji
Dobry den! Mam nas´ledujici dotaz: manzelka si poridila v srpnu -98 chalupu k rekreaci za 560 000 kc a prodala ji v kvetnu -02 za 510 00 kc, tedy se ztratou. Za prodel platila 5% dan do mesice od prodeje. Musi platit jeste ze ziskanych prostredku dane z prijmu za rok 2002? Manzelka je na materske, nepracuje. Pokud ano, existuje moznost se osvobodit z placeni treba s tim, ze pouzije ziskane penize za koupe staleho bydleni? Dekuji moc predem odpoved a preji hezky den, P. Valtonen
Dobrý den, jsem OSVČ - živnostník (výdaje procentem z příjmu). Chtěl jsem se prosím zeptat, jak postupovat v případě, kdy mi zákazník omylem zaplatí částku vyšší než je na faktuře. Mohu tuto částku odečíst z další faktury, kde ji zahrnu jako položku "vrácení přeplatku faktury XXX"? Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Je možné, aby soukromá firma vystavila svým majitelům (5 zakládajících členů) rodinné domky v rámci nějaké podnikové výstavby? Existuje něco takového? Nebo jak při takovéto akci postupovat, jak by to bylo s lastnictvím domků? Firma se nezabývá stavebnictvím. Předem mnohokrát děkuji za laskavou odpověď. Ing. Vlasta Galuszková
Prosím o sdělení č. vyhlášky nebo fin.zpravodaje ve kterém jsou stanoveny sazby na stravné při služebních cestách v tuzemsku a zahraničí, jakož i úhrady za použití swoukromého automobilu. Děkuji.
Můj přítel založil s.r.o. a měl by vést podvojné účetnictví, ale neví jaký program koupit, který je nejpřehlednější atd. Poraďte nám prosím, kde se informovat, jaké programy jsou nejvhodnější, event. kde programy koupit atd. Děkuji a jsem s pozdravem Karin Skuplíková
Dobrý den. Prosím o vysvětlení problematiky ekonomická přidaná hodnota (EVA). Děkuji.
Ráda bych vás požádala o radu. Začala jsem dělat hostesku u jedné agentury a podepsala jsem smlouvu na 100 hodin ročně. Vzhledem k tomu, že jsem studentka, podepsala jsem též prohlášení, abych nemusela platit daň. Pokud chci ale pracovat ještě pro jednu agenturu, nebo přesáhnu pracovní dobu 100 hodin ročně, jaké daně budu platit? Děkuji za odpověď. Kateřina Litvanová
V roce 2001 jsem koupil družstevní byt v novostavbě. Na jeho financování jsem částečně použil překlenovací úvěr ze stavebního spoření. Nejde o byt se státní podporou, plná cena byla splacena ještě v průběhu stavby.Celá novostavba byla kolaudována až na jaře letošního roku a od dubna zde mám i trvalé bydliště. Jak je to s možností odečíst úroky z úvěru ze základu z daně - musím čekat až bude byt převeden do osobního vlastnictví? A je možnost vrácení daně ještě za rok 2001? Za tento rok je daňové přiznání již odevzdáno a já jsem odečet neuplatnil, protože se tato možnost prý nevztahuje na družstevní byty a je třeba prokázat trvalé bydliště v úvěrované novostavbě.
8.8.2002 se budu zenit. Nastavajici manzelka je uzivatelem druzstevniho bytu. Po uzavreni snatku bychom chteli vymenit byt s moji babickou - jeji byt je v osobnim vlastnictvi (je clenkou "druzsva vlastniku bytu". Existuje neco jako smlouva o vymene bytu nebo je nutne pouzit 2 transakce: "Prevod clenstvi v LBD" a "Darovani (bezuplatny prodej) bytu"? V pripade darovani, je nutne vedle dane darovaci, zaplatit jeste dan z prevodu nemovisti? Bude nutne jeste odvedst jine dane nebo polatky? Dekuji Jakub Tuma
Chci vyměnit byt v osobním vlastnictví za podobný o jeden pokoj větší. Domnívám se, že to nelze jinak než formou prodeje mého bytu a koupě jiného. Cenový rozdíl za jeden malý pokoj navíc je asi 200 tis. Kč. Doslechla jsem se, že bych musela platit daň z převodu nemovitosti, což by v mém případě dělalo něco kolem 80 tisíc za můj byt a 90 tisíc za byt druhého účastníka směny, který nemá jinou motivaci ke směně, než ten cenový rozdíl a proto bych mu musela uhradit i tuto daň. Tak by mne ale 10 m2 navíc přišlo na nesmyslných 370 tisíc. Jinak řečeno, považuji daň z převodu nemovitosti v případě takovéto směny bytu za znerovnoprávnění proti těm, kteří směňují byty v jiné vlastnické formě. Skutečně je v tomto případě nutno daň z převodu platit? Existují nějaké výjimky, kdy ne? Proč v roce 2000 daň byla odpuštěna Ústavním soudem? Děkuji za odpověď L. Ziková
V roce 1998 zapůjčil zahraniční společník firmě nakladač, dovoz byl uskutečněn v režimu dočasného použití. Protože jej firma dosud nevrátila, měla požádat po 3 letech o propuštění do volného oběhu. Protože tak firma neučinila, vystavila celnice Rozhodnutí o vyměření cla a DPH. Je možno na základě tohoto Rozhodnutí uplatnit odpočet DPH na vstupu nebo je nutno zajistit nějaký jiný doklad a pokud ano, tak jaký? Přejeme hezký den a děkujeme za odpověď.
Vážený pane, vážená paní, tento rok chodím na brigádu a mám dotaz, který by mě zajímal. S firmou, ve které pracuji mám uzavřenou pracovní smlouvu jako normální zaměstnanec s běžnými právy a povinnostmi na dobu určitou (2 měsíce). Avšak má měsíční mzda je nižší než minimální mzda. Tedy zajímalo by mě, jestli nemám právo na minimální mzdu a pokud ano, jaká je její přesná hodnota. Děkuji Vám za laskavost Petr Svoboda
Naše účetní jednotka je auditovaná, zajímalo by mě jestli, musí vést skladové hospodářství, pokud ano, tak který zákon tuto alternativu upravuje. Děkuji předem za odpověď Jelínková
Dobrý den, Zajímalo by mne zda: 1) Je pro společnost, která uzavře ?pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou členy představenstva, dozorčí rady a jednateli společnosti? ve prospěch jednatele této společnosti, uhrazené pojistné daňově uznatelným nákladem. 2)Je ze strany pojištěného ( jednatele společnosti) pojistné, které za něj uhradila společnost, považováno za příjem ze závislé činnost se všemi důsledky pro poplatníka i plátce příjmu? Děkuji za Vaši odpověď
Dobrý den, mám dotaz ohledně daňového přiznání. Nejsem podnikatel a nemám IČO. Na mé rodné číslo jsem si v minulém roce vydělal cca 15 tisíc Kč. A teď se Vás ptám: mám zajít na FÚ ve svém bydlišti, podat i zaplatit 15% daň ze zisku? Předem děkuji za odpověď. D.M.