FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Jako podnikatel platím z platební karty převážně naftu a benzín. Na nákupy mám doklady. Jsem plátce DPH. Dotaz: mám nákupy podle dokladů účtovat přímo do nákladů a na účet DPH v bankovním výpise, nebo vést samostatně platební karty jako sborník kde budu účtovat tyto výdaje a při zpracování výpisů z účtu pak tyto výdaje účtovat přes účet 335.
Dobrý den, mám auto na leasing a chci jej prodat je vhodnìjší leasing pøenechat (tìžce se hledá zákazník) nebo leasing ukonèit a potom auto prodat. Leasing: 48 mìsícù, od 3.1999, cena s DPH 268 400, zùstat. cena s DPH 1220, souèasná odkupní cena od CAC leasing 49 700
Halo, kde se dovim, jak snizit prijem z najemneho mimo opravy, spravce, pojistky. Zkratka co vse mohu uplatnit ke snizeni dani?
Vazena pani,pane.Mam dotaz, ktery se tyce me sestry.Kvuli operaci sveho syna nemohla od unora tohoto roku pracovat,do konce kvetna dostavala podporu pro nezamestnane a ted nedostava nic krome detskych pridavku.Jeji muz pracuje jako ridic u jedne firmy,ne soukromy.Zajimalo by mne zda mohou dostat nejake penize ze zaplacenych dani z uplynuleho roku zpatky.Dekuji predem za odpoved.
Vážení přátelé, naše společnost prodává hygienické výrobky a našimi zákazníky u určitých produktů jsou převážně občané v důchodovém věku. Rozhodli jsme se pronajmout autobus, který byl přistaven u domova důchodců a odvezl je do sídla firmy a zpět. Ve firmě byl pro ně uspořádán seminář, výroky představeny a předvedeny. Přímo během semináře jsme výrobky neprodávali, ale jednalo se pouze o propagační akci. Je dle vašeho názoru náklad za přepravu osob daňově účinným nákladem? Dalšími argumenty jsou malá kupní síla zákazníků a charakter výrobků, které jsou na lékařský předpis. Proto bez náležitého předvedení a seznámení s výrobky nejsme schopni dosáhnout a udržet obrat s těmito produkty. Děkuji za odpověď.
Babička darovací smlouvou daruje dům svému vnukovi. Chce zřídit doživotní břemeno užívání poloviny domku, kde babička bydlí. a) Je základ pro výpočet darovací daně snížen o cenu nemovitosti uvedené jako břemeno? b) Jaké další finanční náklady za zřízení doživotního břemene čekají vnuka nebo babičku? Děkuji.
Prosím o zodpovězení nebo aspoň navedení na sekci: V naší stavební firmě pracují na živnostenský list slovenští dělníci.Nevím, zda jako cizí státní příslušníci musí mít ve smlouvě o dílo (podle §536 a dalších ustanovení obchodního zákoníku č.513/1991 Sb.),které s nimi uzavíráme na stavební práce na konkrétní stavbě,jiné podmínky než český živnostník? Děkuji za odpověď.
Dobrý den. Může jednatel a společník sro v jedné osobě, který má auto na leasing jako fyzická osoba, v době trvání LS a se souhlasem leas.společnosti pronajmout toto auto právnické osobě tedy své sro a uplatnit LS jako daňově uznatelný výdaj? Může zároveň uplatnit výdaje za nakoupené PHM jako daňově uznatelný výdaj ? Děkuji za odpověď. S přátelským pozdravem I. Šímová
Dobrý den, prosím Vás zajímalo by mě jak je to při prodeji auta do 1 roka od koupě. Pořizovací cena 10000,- náklady na opravu 5000,- (na doklad), prodejní cena 16000,-. Budu muset danit 6000,- nebo jen 1000,- Děkuji za odpověď
Dobrý den, mám problém s mou zaměstnankyní na HPP, která často marodí /tím mi stojí výroba/ a v době nemocenské ji vidívám chodit po venku. Můžu jí napsat dopis, ve kterém ji upozorním na možnost výpovědi z důvodu podle § 46, odst.1 písm.f-soustavné méně závažné porušování prac.kázně podle ZP, abych jí na základě tohoto dopisu mohl dát výpověď? Nebo mi,prosím, poraďte jak mám správně postupovat pokud bych s ní chtěl z výše uvedeného důvodu prac.poměr ukončit. Děkuji za odpověď.
Dobrý den,mám takový problém. Naše firma je s.r.o. a v tomto roce jsme podávali přiznání DPH za 1q. Poté jsme podali přiznání DPH za měsíc duben a za květen jsme nepodali.Nyní budeme podávat přiznání DPH, ale nevím jestli mám podat za květen a zvlášt za červen nebo jako 2q bez toho jednoho měsíce? Děkuji za odpověď.
prosim o radu, zda dle novely zakona o ucetnictvi se musi provadet inventarizace pokladni hotovosti a cenin v roce 2002 zase 4 krat rocne, nebo jiz postaci jednou za 2002
Vážení mám tento dotaz: Vroce2000 jsem vystavil fakturu na určitou částku dodavateli.Ten do dnešního dne neprovedel platbu. Začátkem roku jsem celu věc předal k soudu a vtěchto dnech jsem obdržel zprávu,že uvedená fy byla v konkurzu a je vsituaci ,že nemůže uvedenou fakturu proplatil.Dotaz jakým způsobem múžu uvedenou fakturu odepsat do strát mého podniku.Fa byla vystavena na výrobu nábytku včetně práce.Děkuji za odpověď.
Dobrý den. Můj dotaz se týká prodeje družstevního bytu. Chci přenechat práva a povinnosti k družstevnímu bytu 3+1. Můžete mi poradit zda se částka, kterou za tento byt obdržím musí danit a v případě že ano jak vysoká bude tato daň a KDY a KDE mám daňové přiznání podat. Předem děkuji za vyřízení. Jakjová
Společnost byla odsouzena k úhradě škody jiné firmě, byl vydán exekuční příkaz. Poté společnost částku exekuce "dobrovolně" uhradila. Částka se skládá z položek: náhrada škody, úrok z dlužné částky, soudní poplatky, náklady na exekuci a odměna exekutora. Jsou tyto položky daňově uznatelnými náklady? Děkuji za odpověď.
Dobrý den! Můj dotaz se týká výpočtu průměrné mzdy: Pracuji na pile, kde máme úkolovou mzdu a máme stanová procenta prémií. Chtěl bych vědět, zda se do půměrného vydělku započítává úkolová mzda+pémie/počet odpracovaných hodin a nebo úkolová mzda/počet odpracovaných hodin a prémie se připočítávají až k výsledku tohoto výpočtu. Mzdová účetní nám tvrdí, že nelze počítat úkol. mzda+prémie/počet odpr. hodin ... Předem Vám velmi děkuji
Prosím o radu při řešení následujícího problému. Dle §9 odst.3 a dle §1 odst.2 písm.d) zákona o účetnictví mohou účtovat v soustavě jednoduchého účetnictví fyzické osoby, o nichž to stanoví zvláštní právní předpis. Odkaz v zákoně je na §37 Obchodního zákoníku. §37 Obch. z. stanovuje možnost vést jednoduché účetnictví podnikatelům, kteří nejsou zapsáni v obchodním rejstříku. §2 Obch. z. definuje, kdo je podnikatel. Z platného znění vyplývá, že osoba, která má příjmy např. z autorských práv, není podnikatel, protože nepodniká na základě žádného zvláštního předpisu. Dotaz: Jaké účetnictví vede osoba, která má pouze příjmy z autorských práv dle §7 odst. 2 písm.a) zákona o daních z příjmů. Dle mého názoru (výše popsaný myšlenkový postup) se nejedná o podnikatele a tudíž tato osoba by byla povinna vést podvojné účetnictví. Dotaz: Jaké účetnictví vede osoba, která má příjmy dle §7 - ze živnosti a zároveň z autorských práv? Je považována za jednu účetní jednptku? Může s ohledem na výše popsaný problém vést jednoduché účetnictví? Děkuji za Vaši pomoc. I.S.
Dobry den, prosim o sdeleni informaci, jake udaje a kam zasila spolecnost s.r.o. z ucetni zaverky (na rejstrikovy soud?) Dekuji Eva Kramolisova
Dotaz se týká účtové třídy 0. Od letošního roku jsem nastoupila do firmy ,která stále účtovala na účtě 023 -dopravní prostředky a 083 -oprávky k dopravním prostředkům, podle mých znalostích tyto účty byli již v minulosti zrušeny. Na jaké účty mám zůstatky převést, aby bylo vše v pořádku podle platných norem v roce 2002?
Dobrý den.Prosím o zodpovězení tohoto dotazu.Jsem OSVČ,podnikám na IČO v oboru autoopravárenství,jsem plátcem DPH.Od března souběžně s touto činností podnikám na rodné číslo jako pojišťovací agent.Zajímalo by mě,zda mohu také u výdajů souvisejících s pojišťovnictvím např. PHM uplatňovat odpočet daně DPH na výstupu,když nemám DPH na vstupu.Na obě činnosti vedu oddělené účetnictví a budu je zdaňovat v přiznání typu B.