FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Zahrnují se příjmy autorů podle §7 odst. 8 do…

Zahrnují se příjmy autorů podle §7 odst. 8 do příjmů v přehledu pro sociální a zdravotní pojištění? Děkuji

Studentka vysoké školy by chtěla půjčit právnické…

Studentka vysoké školy by chtěla půjčit právnické osobě, ke které má blízký vztah, částku cca 200000 Kč. Půjde v daňovém přiznání o příjem z kapitálového majetku a možnost uplatnění nezdanitelné částky ?

Dobry den, chtela bych se zeptat, zda z § 21…

Dobry den, chtela bych se zeptat, zda z § 21 odst. 3 zákona č. 119/1992 Sb. o cestovnich nahradach vyplyva, ze zamestnanec nesmi vratit vyssi castku, nez je nevyuctovany zustatek zalohy. Napr. dostane zalohu 500 eur, jeho celkove vyuctovani bude na 460 eur a on vrati 50 eur s tim, ze drobne nema a 10 eur mu doplatime v Kc. Za odpoved vam predem velice dekuji a preji prijemny den. S pozdravem Martina Odvarkova

Limity úrovně Euro 3 stanoví prováděcí předpis. …

Limity úrovně Euro 3 stanoví prováděcí předpis. Jak zní tento předpis, popřípadě kde je možné ho na internetu vyhledat. Děkuji.

Dobry den, mam na Vas dotaz, ale nevim, zda se…

Dobry den, mam na Vas dotaz, ale nevim, zda se obracim spravne. Zacinam podnikat (pouze jako fyzicka osoba) a potrebuji si tedy k tomu zalozit novy ucet v bance. A muj dotaz je, zda to musi byt bezny ucet, jak ho banky vetsinou oznacuji "podnikatelsky pro FO" - evidovany na ICO nebo staci bezny ucet evidovany na rodne cislo tedy ne primo pro podnikatele? Mockrat dekuji, Vera Vavrova

Prosím o odpověď na otázku:Jsem OSVČ,jak je to s…

Prosím o odpověď na otázku:Jsem OSVČ,jak je to s daňovou uznatelností nemocenského pojištění, pokud si je platím místo u OSSZ u jiné pojišťovny např.Kooperativa, jaká výše tohoto pojištění je uznatelná jako daňový výdaj. Jak je to s příjmem z takovéhoto pojištění, musím ho zahrnout do zdanitelných příjmů? Děkuji za odpověď

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat jestli mám nárok…

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat jestli mám nárok na odpočet daně na dceru a manželku za těchto podmínek: Já občan ČR,zaměstnán v ČR,trvalé bydliště mám také v ČR.Má manželka je občan SR, dcera také, bydliště mají v SR. Manželka je plně invalidní. Možná je to banální otázka ale naše účetní mi odmítá snížení základu provádět s tím, že by obě musely mít trvalé bydliště na území ČR.Děkuji Neumann Jan

Jsem FO,JÚ.Mám v evidenci stroj/hmotný majetek/, …

Jsem FO,JÚ.Mám v evidenci stroj/hmotný majetek/, který odepisuji./Není ještì odepsán/Nyní ho prodávám za nižší cenu než je zùstatková cena stroje.Jaký dopad to má v daòové evidenci. Dìkuji

Dobrý den,prosím o zaslání max.čisté mzdy,kterou…

Dobrý den,prosím o zaslání max.čisté mzdy,kterou je možné vydělat na mateřské dovolené?A zároveň, zda-li je možné uplatnit dohodu o provedení práce se srážkovou daní a přitom pobírat plnou částku MD.Děkuji

na ktorem webu najdu propocty pro hruby a cisty…

na ktorem webu najdu propocty pro hruby a cisty plat ako i vysku odvodu/ dane , zdrav, duch a soc. poisteni../

Dobry den. Uctuji v jednoduchem ucetnictvi. V…

Dobry den. Uctuji v jednoduchem ucetnictvi. V roce 2001 jsem si poridil pocitac (bez monitoru) v cene do 40000Kc bez DPH a tentyz rok ho zacal pouzivat (s vlastnim starym monitorem). V roce 2002 po zakoupeni monitoru presahla jeho hodnota 40000Kc bez DPH. Chtel bych poprosit o radu, jak spravne by se mel v tomto pripade pocitac odepisovat. (Zacal jsem ho odepisovat jako HIM, ackoli v r.2001 porizovaci cena byla nizsi nez 40000Kc, a nakup monitoru chci brat jako modernizaci a navyseni porizovaci ceny). Dekuji Stohr

MUZU SI ZALOZIT KONTO PRES INTERNET,KDYZ ZIJI V…

MUZU SI ZALOZIT KONTO PRES INTERNET,KDYZ ZIJI V JINEM STATE.dekuji za odpoved.JASEK

Dobrý den. Je mi 25let, jsem ve stálém…

Dobrý den. Je mi 25let, jsem ve stálém zaměstnaneckém poměru a od září jsem studentem distančního studia na VŠ. Podal jsem daňové přiznání, ve kterém jsem mimo jiné uplatnil za měsíce září - prosinec odpočitatelnou položku od základu daně pro studenty do 26 let. Na finančním úřadě mi ji však nechtějí uznat, podle jejich výkladu se tato vztahuje pouze na klasické denní studium a nikoli na dálkové. Prosím poraďte mi jestli jsou v právu popř. jak postupovat. Děkuji

Jsem OSVČ, místo podnikání mám v místě bydliště.…

Jsem OSVČ, místo podnikání mám v místě bydliště. S kolegou máme smlouvu o sdružení a společnou kancelář, kam dojíždím veřejnou dopravou. Mohu uplatnit náklady na dojíždění jako daňové výdaje? Musím v účetnictví dokladovat každou jednotlivou jízdu? Děkuji.

Dobry den, jsem OSVC a doposud jsem byla platcem…

Dobry den, jsem OSVC a doposud jsem byla platcem DPH, nyni chci podat odhlaseni z registrace platce DPH. Jak potom budu vystavovat faktury? Napr. u platce DPH: zaklad .... 10.000,-- DPH 22%.... 2.220,-- celkem .... 12.200,-- Jak tato fakturace bude vypadat u neplatce? Dekuji za odpoved a jsem s pozdravem. K.

Na dotaz, který jsem odeslala nám bylo sděleno,…

Na dotaz, který jsem odeslala nám bylo sděleno, že odpověď byla zařazena jako diskrétní. V této odpovědi bylo uvedeno, že jsou však potřebné další doplňující informace. Tyto jsme odeslali. Na tuto zprávu jsme obdrželi odpověď, že se jedná o další dotazy a tak je máme odesílat. Pouze jsem doplnila, že původní dotaz se týkal jednoduchého účetnictví a byl zaměřen na postup účtování výroby v JÚ. Sdělte nám proto za jakých podmínek lze získat Vámi uváděnou odpověď, zařazenou v diskrétních dotazech. Děkuji Marta Nováková

Přejeme hezký den a prosíme o radu v našem…

Přejeme hezký den a prosíme o radu v našem následujícím problému: dne 28.12.2001 jsme zakoupili např.za cenu 10 mil Kč depozitní směnku, vydanou KB a splatnou dne 2.1.2002. Částka úroku před zdaněním činila 5 000 Kč a daň 750 Kč. Při závěrečných účetních operacích loňského roku byla částka hrubého úroku časově rozlišena a část připadající na rok 2001 byla byla zaúčtována jako dohadná položka a tím zahrnuta do výnosů roku 2001. Zbývající část výnosu je proúčtována až v roce 2002 jako výnos roku 2002.Dle potvrzení banky byla dne 2.1.2002 sražena srážková daň v plné výši,t.j. 750 Kč. Žádáme Vás proto o Váš názor, která varianta z pohledu DPPO je správná : 1. celkovou částku sražené daně časově rozlišit ve stejném poměru jako hrubý úrok a příslušnou poměrnou část započíst na celkovou daň.povinnost v roce 2001 a 2002 2. celkovou částku sražené daně započíst na daňovou povinnost až v roce 2002 s tím, že výnosy roku 2001 se sníží (v daň.přiznání za rok 2001) o zaúčtovanou poměrnou část hrubého úroku a o tuto částku se zvýši (v daň.přiznání za rok 2002) výnosy roku 2002 3. celkovou částku daně započíst na daňovou povinnost až v roce 2002 s tím, že ve výnosech roku 2002 je jen poměrná část hrubého úroku (dle účetnictvi). V roce 2001 tak zaúčtovaná poměrná část zůstane k plnému zdanění. Řešení prosím uveďte na výše uvedeném příkladu. Děkujeme a prosíme o odpověď na elektronickou adresu: jeseticka@pvl.cz S pozdravem

Dobry den. Jsem platce DPH a vedu jednoduche…

Dobry den. Jsem platce DPH a vedu jednoduche ucetnictvi. Mam dotaz : pøed 4 lety jsem nakoupil zbozi v hodnote 200 000 Kc. Do dnesniho dne jsem jej neprodal. Narokoval jsem si DPH. Mohu toto zbozi prodat za 1/10 kupni ceny ? Budu muset vyrovnat rozdil DPH ? Dekuji M. Petele

Dobry den, vraci se v CR DPH i z uctu za opravu…

Dobry den, vraci se v CR DPH i z uctu za opravu vozidla prihlaseneho v zahranici(SRN)a pokud ano, jak to funguje? Dekuji

Truhlář vyrobí komponenty vestavěné skříně popř…

Truhlář vyrobí komponenty vestavěné skříně popř kuch. linky (vestavěné) a u zákazníka ji zabuduje. Může použít pro výslednou fakturu jednotnou 5% sazbu DPH. Jaký text pro fakturaci zvolit, aby nebyl napaden od fin. úřadu. Je vhodná např. formulace: Fakturujeme Vám výrobu a zabudování vestavěné skříně dle přiložené specifikace (je přiložen výkres, popř. rozpis materiálu)