FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Vážení. Jsem starobní důchodce (r. 1928), Moje…

Vážení. Jsem starobní důchodce (r. 1928), Moje známá podniká a chce, abych ji pronajímal své auto. Budu muset tento příjem z pronájmu svého auta nějak zdaňovat nebo dělat daňové přiznání? Případně do jaké výše mám takovýto příjem osvobozen od daně? Jednalo by se o příjem cca 6000-8000 Kč měsíčně. Děkuji za informaci. Jiří Hrabovský

Dobrý den, velice by mě zajímalo jestli se drobný…

Dobrý den, velice by mě zajímalo jestli se drobný dlouhodobý majetek v případě nehm. do 60000,00 a v případě hmotného do 40000,00, který se účetní jednotka rozhodla evidovat na majetkových účtech např. PC za 30000,00 Kč může odepsat najednou v roce pořízení, nebo jej musí také nějakým způsobem odepisovat více let? Předem děkuji Petra Mottlová

Dobrý den, jsem studentka, která si příležitostně…

Dobrý den, jsem studentka, která si příležitostně přivydělává v oblasti specializovaného maloobchodu a vedu jednoduché účetnictví. Chtěla bych se zeptat, zda musím mít podepsané příjmové a výdajové pokladní doklady od "druhé" strany. Většina mých zákazníků jsou fyzické osoby. Děkuji za odpověď

Rad bych se zeptal jakym zpusobem se vypocitava…

Rad bych se zeptal jakym zpusobem se vypocitava dan z prevodu nemovitosti a kolik tato cini v konkretnim pripade: V roce 1999 jsem prodal byt za 800000 Kc 3 spoluvlastnikum (odhadni cena byla 231000 Kc) Dekuji Petr B.

Naše společnost prodává zboží distributorům,…

Naše společnost prodává zboží distributorům, kteří jej pak prodávají dále koncovým uživatelům. Můj dotaz se vztahuje k daňovým aspektům reklamace zboží (DPH a daňová uznatelnost). V případě, že koncový uživatel bude reklamovat zboží a naše společnost reklamaci prověří (dojde k šetření a sepsání protokolu) a sezná její oprávněnost, nabídneme konečnému zákazníkovi stejné zboží zdarma. V praxi to bude vypadat tak, že vystavíme fakturu se 100% slevou na distributora, který pak dodá zboží koncovému uživateli. Jsou náklady takto rozdaného zboží daňově uznatelné? Nejsme povinni odvést DPH z ceny běžně užívané pro toto zboží? Předem díky za pomoc.

Jsem OSVČ soukromá lékařka. Nastupuji v srpnu…

Jsem OSVČ soukromá lékařka. Nastupuji v srpnu mateřskou dovolenou, na které budu nejméně 1 rok. Na VZP i OSSZ jsem nahlásila přerušení resp. ukončení činnosti. Jsem v takovém případě povinná nahlásit přerušení činnosti i na finančním úřadě? Jde mi o to abych nemusela do nejbližšího daň.přiznání zahrnovat stav pohledávek a zásob ke dni předcházejícímu přerušení činnosti. Děkuji

Prosím o radu, kde mohu najít seznam účtů…

Prosím o radu, kde mohu najít seznam účtů rozdělených podle jednotlivých řádků rozvahy a výsledovky v plném rozsahu. Děkuji.

V roce 2001 jsem byla zaměstnána až od října a…

V roce 2001 jsem byla zaměstnána až od října a můj hrubý příjem ze zaměstnání nedosáhl částky 38040 Kč. V měsíci lednu až září jsem byla na další mateřské dovolené do věku 3 let dítěte s příjmem vztahujícím se k této další mateřské dovolené. Zajímalo by mne, zda si může manžel na mne uplatnit nezdanitelnou částku a pokud je to možné zda může podat dodatečné DP protože v tom, které již na FÚ podal tuto nezdanitelnou částku neuplatnil. Děkuji.

Dobrý den, prosím o zodpovězení následujícího…

Dobrý den, prosím o zodpovězení následujícího dotazu. Provozuji jako f.o. lékařskou praxi. Manžel je zaměstnancem nemocnice, není spolupracující osobou. Může poskytnou sponzorský dar na provozování mé ordinace a jeho výši (odpovídající 2-10% daň. základu) odečíst ze svého daňového základu? Děkuji za odpověď.

Jsme plátci DPH a nakoupili jsme službu v…

Jsme plátci DPH a nakoupili jsme službu v zahraničí ( pernamentky na lyže ).Službu jsme prodali svým klientům včetně ubytování, stravování a dopravy. Podléhá nákup pernamentek DPH?

Jsem živnostník a o mé ůčetnictví se starala…

Jsem živnostník a o mé ůčetnictví se starala ůčetní firma 8 dní před podáním daňového přiznání mě ůčetní zdělila že mám velký zisk který jsem nemohl vydělat. Tak jsem požádal o vydání dokladů a protiže sew v tom nevyznám sám tak to chci nechat překontrolovat někým jiným. Podal jsem tedy žádost o odklad daně z důvodů změny ůčetní firmy. Žádost jsem předal v podatelně. DOTAZ je tímto žádost přijata? a daňové přiznání mě teď musí spracovat nějaká daňová poradkyně nebo to můžu udělat sám . Děkuji

Dobrý den, chtěl bych se Vás zeptat jestli mám…

Dobrý den, chtěl bych se Vás zeptat jestli mám nárok na odpočet daně na dceru a manželku pokud jsou obě občany SR a máme rozdílný trv.pobyt ale žijeme v jedné domácnosti.Já jsem zaměstnán a občan ČR. Mnohokrát děkuji Neumann Jan

Pronajímám svůj byt. Prosím o informaci od jaké…

Pronajímám svůj byt. Prosím o informaci od jaké částky získané za pronájem bytu musím podávat daňové přiznání pro fyzické osoby. děkuji Petr Masopust

hezké odpoledne,dosud jsem neobdržela odpověd na…

hezké odpoledne,dosud jsem neobdržela odpověd na můj dotaz ze dne 29.3.2002.Je nějaký problém? Prosím odpovězte,děkuji.

jsem zaměstnanec a přivydělávám si na…

jsem zaměstnanec a přivydělávám si na živnostenský list cca 50 000 kč ročně.Zaměstnavatel mi strhává z platu sociální a nemocenské pojištění,musím toto platit i z toho co si přivydělám?.Daňové přiznání podávám.Děkuji za vysvětlení.Josef Šlosar.

Chtel jsem se zeptat, existuje neco jako dvoji…

Chtel jsem se zeptat, existuje neco jako dvoji zdaneni? Jiz nekolik let ziji ve Spojenych statech, kde platim dane, ale jsem obcanem Ceske republiky, do budoucna se planuji vratit zpet, je mozne, aby se muj prijem a nebo penize, ktere si dovezu do Ceske republiky budou znovu danit?

Jsme a.s. a máme na Slovensku organizační složku.…

Jsme a.s. a máme na Slovensku organizační složku. Této OS jsme na základě rozhodnutí valné hromady dali pokyn ke zrušení, ale dodnes (více než 2 roky) k tomu nedošlo. V účetnictví máme zůstatky téměř na všech účtech, které se této OS týkají. Je možné přes opravné položky tyto zůstatky vynulovat? Jak by to mělo účetně vypadat a jedná se o nedaňové? Děkuji. K.Š.

Jak opravit u zamestnance vypocet dane z prijmu…

Jak opravit u zamestnance vypocet dane z prijmu fyzickych osob, ktery podal muj zamestnavatel a zapomel jsem pozadat o uplatneni nezdanitelne castky na manzelku na materske dovolene ? Dekuji za radu.

Může mi firma půjčit více než 100000 s nulovým…

Může mi firma půjčit více než 100000 s nulovým nebo nižším úrokem než je v bankách a za jakých podmínek.

Prosím o pomoc v následujícím: od 1.5.2002…

Prosím o pomoc v následujícím: od 1.5.2002 začínám podnikat jako FO, plátce DPH. Mám podepsanou smlouvu o budoucí kupní smlouvě na objekt samoobsluhy. Při podpisu této smlouvy jsem zaplatila první splátku z kupní ceny, celá kupní cena bude zaplacena do 1 roku, s tím, že v okamžiku úhrady poslední splátky bude podepsána kupní smlouva. Před začátkem prodeje budu nemovitost rekonstruovat (dlažba, topení, nátěry, apod.). 1) Kdy mohu začít nemovitost odepisovat? 2) Mohu si uplatnit náklady na rekonstrukci již nyní nebo až po vkladu do katastru? 3) Budou tyto náklady vstupovat do ceny nemovitosti, pokud ji budu moci odepisovat až po vkladu do katastru, jako technické zhodnocení? 4) Mohu si uplatnit odpočet DPH z nákladů na tuto rekonstrukci, pokud ještě nebudu majitelem nemovitosti? Děkuji mnohokrát. Píchová