FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, manžel je zaměstnanec, daňové přiznání za něho podával zaměstnavatel a daňové vyrovnání již proběhlo. Já jsem OSVČ, teprve teď jsem zjistila, že můj příjem nedosáhl 68.000 Kč. Máme ještě nějakou šanci, aby mu mohlo být za mne odečteno? Prosím o podrobný popis toho, jak máme postupovat, nejsme v těchto záležitostech vůbec zběhlí. Děkuji
Dobrý den, mám dotaz ohledně přiznání dani z nemovitosti.Rodiče mi formou darovací smlouvy nechali přepsat byt.Vklad práva byl zapsán v katastru nemovitosti dne 21.2.2012.Je potřeba,již tento rok podat přiznání daně z nemovitosti a pokud ano,tak do kterého data?Děkuji za odpověd Vičanová
Dobrý den, chtěla bych vás požádat o radu ohledně podání či nepodání daňového přiznání. Manžel do května loňského roku studoval denni studium na vysoké škole. Poté by měsíc zaměstnán na klasický pracovní poměr a vydělal částku 22205 Kč hrubého. Další 3 měsíce v roce dělal na dohodu o provedení práce kde má k dispozici doklady na částku 4000 každý měsíc./nejsem si jistá jak je tento příjem daněn/22962 Přitom byl evidován na ÚP. Mimo to byl stále od září studentem kombinované formy studia. Je nutné, neboli vyplatí se nám podat daňové přizdání? Múže mu být něco vráceno? Děkuji moc za vaši odpověď
Dobrý den Bývalý zaměstnavatel mi neproplácel v roce 2010 daňový bonus na dítě. Ani jsme si neuvědomili, že neby vyplacen ve vyúčtování daní za rok 2010. Jde tento daňový bonus získat pozpátku když už je další rok na zdanění a jak postupovat. Děkuji Ivča
Jsem výhradní pojišťovací agent (VPA) registrovaný u ČNB. Chtěla bych danit paušálem, ale nějak se nemúžeme schodnout zda 40% nabo 60%.
Prosím o radu, jak zaúčtovat náklady na předčasně ukončený leasing : Leas.smlouva ze dne 27.6.2008 na dobu od 1.8.- 31.7.2013 Mimoř.leas.splátka 944666,94 + 179535,06 DPH 19% Celková cena leas. 2165376.00 + 411421.50 DPH 19% Zůst.hodnota 1000.00 + 190.00 DPH ¨ Od 1.8.2009 byly práva a povinnosti leas.smlouvy převedeny na další s.r.o. a na základě Kupní smlouvy a převodu leasingu uhrazena cena 1293797,50 + 245821,53 DPH 19%. Dne 21.3.2011 podepsána Smlouva o předčasném ukončení leas.smlouvy a kupní smlouva na prodej vozidla na lesig v ceně 531467.00 + 106293,40 DPH 20%. Firma má v nákladech na fin.leas. v r.2009 189242.80 2010 567728.40 2011 141932.00 Může si tyto náklady v účetnictví ponechat, nebo musí podat dodatečné přizní k dani z příjmu PO za r.2009,2010 a dodanit ??
Vážený pane doktore Dytrichu, vážené poradenské centrum, rád by se Vás zeptal na váš odborný názor daňového poradce. Obdržel jsem od svého zaměstnavatele (mezinárodní společnost) bonus ve formě zaměstnaneckých akcií se slevou, přesněji za 0,- Kč. S tím jsem obdržel informaci, že musím podat svoje daňové přiznání sám. Až do dnešního dne jsem žil v domnění, že nabytí těchno akcií je nutno zdanit podle paragrafu 10 (ostatní příjmy) daně z příjmu fyzických osob s výší daně 15%. Dnes jsem se dozvěděl o alternativním výkladu který říká, že nabytí zaměstnanecké akcie jako benefit nepodléhá dani z fyzických osob, viz [1]. Jediné co je zřejmé a jasné je fakt, že prodej akcií podléhá dani v případě že je majitel držel kratší dobu než 6 měsíců. Danil by jste nabytí zaměstnaneckých akcií, nebo ne? Předem děkuji za Vaši odpověď. S pozdravem, František Řezníček [1] http://www.penize.cz/15658-jake-jsou-vyhody-zamestaneckych-akcii
Dobrý den, chci se zeptat k přiznání DFO. Pokud pronajímám byt, ale nezúčtovávám zálohy a výdaje na služby, teplo apod., jak to mám v přiznání vyplnit na příloze 2. Náklady na opravy, úvěr apod. nemám. Děkuji
Dotaz: Dobrý den, chtěla bych se zeptat na vyplnění daňového přiznání mojí kolegyně ze Slovinska. V roce 2011 pracovala i v ČR i ve Slovinsku a nyní nadále pracuje v ČR. Není nám úplně jasný bod 29a - zda li tu musí vyplnit součet částek tj. částku, kterou vyděla na území ČR i zároveň i tu, co vydělala ve Slovinsku? Předem děkuji Odpověď: Rozhodující je, zda je poplatníkem daně z příj ů v ČR nebo ve Slovinsku. POkud má v ČR bydliště nebo se zde zdržovala v r.2011 déle než 183 dnů a to i přerušovaně, je poplatníkem daně z příjmů v ČR a zde bude danit všechny své příjmy. K příjmům ze Slovinska musí doložit Potvrzení o příjmech a příp. sražených zálohách na daň a pojistném. Odpověděl: Dytrich Petr, JUDr. Děkuji, za odpověď, ale máme ještě další otázky. Jelikož zde žije již od května 2011, tak bude platit daně v ČR, tzn., že do kolonky 29a uvede součet částek, které vydělala i v ČR i ve Slovinsku, přičemž se musí řídit při přepočtu z eur kurzem ČNB? Dále nás ještě zajímá zda-li musí v daňovém přiznání vyplňovat i nějakou přílohu? Konkrétně přílohu 3? Děkuji
Dobrý den, v roce 2011 jsem ukončila studium a od října jsem byla zaregistrovaná na úřadu práce. V listopadu jsem nastoupila jako brigádník do Alberta a podepsala jsem prohlášení poplatníka. Hned na začátku letošního roku jsem si našla práci na hlavní pracovní poměr a brigádu jsem v lednu ukončila. Až letos jsem zjistila, že mi byla v Albertu strhávána daň formou srážky (i přesto, že jsem podepsala prohlášení poplatníka). Když jsem se obrátila na Albert, bylo mi řečeno, že moje prohlášení se muselo někam ztratit a tudíž to berou tak, že jsem ho prostě nepodepsala. Je nějaká možnost ještě zaplacenou daň dostat nazpět v daňovém přiznání? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, mám dotaz ohledně přenesené daňové povinnosti (PDP). Jako dodavatel, plátce DPH provádíme obklad a pokládku podlahových krytin (koberce a PVC) do přívěsů a návěsů (obytné i nákladní). Náš odběratel, plátce DPH si však není jistý tím, zda bychom nově od 1.1.2012 neměli tuto práci účtovat v PDP. Chci se tedy zeptat, zda tato práce spadá dle klasifikace produkce CZ-CPA pod kód "29.2 Karoserie motorových vozidel; přívěsy a návěsy, vč. subdodavatelských prací" a my bychom dále účtovali stejně s DPH jako dříve nebo je zahrnuta pod kódem "43.33 Obkládání stěn a pokládání podlahových krytin" a my musíme nově účtovat v režimu PDP. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, jsem studentka a mám dvě brigády. U zaměstnavatele A pracuji na dohodu o pracovní činnosti a podepsala jsem daňové přiznání. Pracuji zde v únoru a od května do srpna, zbytek roku pracuji u zaměstnavatele B. Nevydělám si víc než 5000 Kč, ale ještě jsme se nedomluvili na na podepsání žádné smlouvy. Máte prosím nějakou radu, co bych mohla udělat, abych odváděla co nejnižší daně? Děkuji, Katka
Dobrý den, potřebuji radu ohledně daní. Větší část roku jsem podnikala, část pracovala v SRN. Nevím, co s daní z příjmů. Musím podat daňové přiznání za rok 2011, více než 183 dní jsem byla v ČR. Mám si vyžádat od zaměstnavatele v SRN potvrzení o zaplacených zálohách na daň a uvést to do přiznání? Mám nárok na vrácení zaplacené daně v SRN? V ČR mám z podnikání daňovou povinnost 0 Kč, příjem jsem neměla téměř žádný. Nebo si o vrácení musím požádat v SRN? Děkuji za pomoc.
Příspěvek na rekreaci (20000Kč na osobu) hrazen z fondu. Faktura vystavená na firmu, způsob úhrady - může být faktura uhrazena hotově? Děkuji.
Dobrý den,manžel mimo zaměstnání vykonává činnost lesního hospodáře.Živnostenský list má až od října 2011.Odměny za tuto činnost dostává měsíčně a vykonával ji celý rok 2011. Může si uplatnit paušál ve výši 60% ? A za celý rok, nebo poze za 3 měsíce a příjem za 9 měsíců musí uvést do ostatních příjmů podle §10?
Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem ohledně darovací daně. Máme s manželem byt ve SJM. Tento byt bychom chtěli darovat sestře, popř. matce podle toho, co by bylo výhodnější. Vůči matce jsem v první daňové skupině a k sestře ve druhé, ale nevím, jak je pro tento účel posuzován můj muž. Já bych tedy měla být daně zproštěna v obou případech. Jak to bude s polovinou manžela? Předem velice děkuji. Zuzana
Manželé, on podniká, ona 10 měsíců 2011 bez příjmu. Od 1.11. se přihlásila na PSSZ,ZP a FÚ jako spolupracující osoba, platí minima z hlavní činnosti na zdravotní a sociální. Teď zjistili, že pokud on na ni bude rozdělovat příjmy a výdaje, nemůže ani za část roku 2011 uplatnit slevu na manželku. Dotaz 1.je možné na manželku za tyto dva měsíce nepřevádět nic a uplatnit slevu 2. pokud ano, musí manželka podávat za r. 2011 daňové přiznání-neměla v 2011 žádný příjem 3. pokud by musela podávat (s nulou), uvádějí se zde navzájem jako spolupracující osoby 4. i kdyby manželka nepodávala daňové přiznání, přehledy na ZP a PSSZ přdpokládáme že podat musí (daňový základ bude nula)
Dobrý den, Jsem zaměstnaný,daňové přiznání mi vypracovává můj zaměstnavatel.Chci žádat jako Fyzická osoba zemědělské dotace-tzv.jednotná platba na plochu,které podléhají zdanění.Jakým způsobem bych měl postupovat při zdaňování těchto dvou příjmů? Děkuji za odpověd
jako OSVČ vedu DE, jsem plátce DPH. Výdaje odečítám od příjmů podle dokladů, nikoliv paušálem.Používám osobní vůz pro služební i soukromé účely. Auto není zahrnuto v obchodním majetku firmy.Platím silniční daň, náklady za provoz odečítám paušálem 4000/měs.,odpočet DPH na PH nenuplatňuji, nevedu proto knihu jízd. l/ je to správné? 2/ Zahrnuje tento paušál i povinné a havarijní pojištění, nebo ho mohu účtovat v DE zvlášť jako výdaj (krácený o 20%), i když není v OM ?. Děkuji
Dobrý den, měla bych na Vás dotaz ohledně uplatnění nákladů za koupené auto. Jsem OSVČ, vedu daňovou evidenci. Koupila jsem si ojeté auto. Zaplatila zálohu Kč 100000,-- zbývající část za mě zaplatila GE Money Auto, která vlastní i velký technický průkaz. Celková částka je Kč 264900,--. Firma, která mi auto prodala má vše zaplacené, já teď splácím každý měsíc cca Kč 5000,-- firmě GE Money Auto. Můžu si tedy dát do nákladů Kč 100000,-- a zároveň každou měsíční splátku? A výdaje na opravu auta? Nákup pohonných hmot? A musím si vložit auto do majetku, tedy spíše - můžu? Doufám, že je to trošku srozumitelné :-( Moc děkuji za odpověď a přeji pěkný den. Poláková