FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Před 2roky jsem zakoupila os.automobil na leasing…

Před 2roky jsem zakoupila os.automobil na leasing.Akontace činila 100.000Kč.Leasing na 4roky.Rozpouštění akontace na 48měsíců.Zahrnuje se toto rozpouštění akontace /každy rok 12/48/ do nákladů pro výpočet plateb na sociální pojištění?Děkuji.

Soukromá osoba - živnost autodoprava. Můžu si…

Soukromá osoba - živnost autodoprava. Můžu si ještě ke stravnému při jízdách do zahraniční připočíst 40% kapesného a dát do nákladů?Pokud ano,jak při případné fin.kontrole toto budu prokazovat??Děkuji.

Prosím o odpověď.Jsem ¨fyz.osoba - osobní a…

Prosím o odpověď.Jsem ¨fyz.osoba - osobní a nákladní doprava.Dopravu materiálu provozuji osobním automobilem hlavně do zahraničí a ze zahraničí.Spotřebu pohon.hmot - tankování PH v zahraničí zahrnuji do nákladů bez daně přepočtem aktuálního kurzu.Je to správné??Děkuji.

Společnost s ručením omezeným chce vyplatit…

Společnost s ručením omezeným chce vyplatit zaměstnancům společnosti odměnu formou podílů na hospodářském výsledku, která by byla vyplacena jednorázově ze zisku po zdanění. Jak je tento podíl zdaněn? Zda spolu se mzdou, zda se z podílů platí odvody na sociální a zdravotní pojištění, eventuelně zda existují nějaké okolnosti, které brání výplatě podílů. Počítají se podíly na HV do průměrné mzdy pro účely náhrad za nemoc a na dovolenou? Děkuji za odpověď JČ.

Dobry den, chtel jsem se pozeptat kolik cini…

Dobry den, chtel jsem se pozeptat kolik cini nezdanitelna castka pro normalniho pracujiciho cloveka. Stahl jsem si danove priznani a nenasel jsem v pokynech k vyplneni o tomto nic. Moc by mi vase pomoc pomohla. Dekuji

Prosím o odpověď na následující dotaz. Podnikám…

Prosím o odpověď na následující dotaz. Podnikám na živnostenský list a vedu jednoduché účetnictví. Dle dobrých výsledků v roce 2001 mi vyšly vysoké zálohy na daň z příjmu a soc.a zdrav.pojištění. V roce 2002 to ale vypadá hůře a vysoké zálohy mne zatěžují. Je nějaká možnost je snížit ?

Mám dotaz, jakou výší DPH zdaňovat dodávání…

Mám dotaz, jakou výší DPH zdaňovat dodávání technických příspěvků do odborného časopisu. Vydavatel tvrdí, že mám fakturovat 5%. Je to správně ?

Student VS prodal vyhrane auto cca 3 mesice od…

Student VS prodal vyhrane auto cca 3 mesice od predani vyhry v roce 2002. Jakou plati dan z prijmu? Muze uplatnit neodecitatelnou polozku (nepodnika)? Existuje moznost neplaceni dane? (jisty reditel FU zminuje pojem "neprime naklady" = naklady organizatora na vyhru = porizovaci cena auta, zapocitat u studenta). Existuje predavaci protokol od organizatora souteze s cenou auta, a kupni smlouva s bazarem pri prodeji na nizsi castku. Dekuji predem za odpoved.

Dobrý den, jakým způsobem se prosím vystavuje…

Dobrý den, jakým způsobem se prosím vystavuje dobropis k faktuře, když odběratel omylem zaplatil dodavateli vyšší částku, než mu byla fakturována? Předem děkuji za odpověď.

Jaka sazba DPH odpovida sluzbe webhosting? Predem…

Jaka sazba DPH odpovida sluzbe webhosting? Predem dekuji.

Mám živnost na psychologické poradenství, přičemž…

Mám živnost na psychologické poradenství, přičemž sídlo firmy mám doma v obecním bytě a nikde jinde jinou kancelář nemám. Účtuji náklady ve skutečné výši a rád bych věděl, jestli je možné do nákladů zahrnout i určitý podíl výdajů na osvětlení, topení, vodu, resp. nájem, které za byt platím. Děkuji za odpověď

Dobry den, prosim o odpoved na tento dotaz: Muj…

Dobry den, prosim o odpoved na tento dotaz: Muj znamy mel v lonskem roce prijem z dohody o provedeni prace (do 3000 za mesic). Z tohoto prijmu byla odvedeny 15% srazkova dan. Nyni vyplnuje sve danove priznani a nevi, zda tam tento prijem nema uvest a odecist odvedenou dan, pripadne zda nepotrebuje od platce srazkove dane potvrzeni. Dekuji

Dobry den. Po cast roku jsem podnikal na ziv.…

Dobry den. Po cast roku jsem podnikal na ziv. list v CR, po zbytek roku pracuji v Nemecku jako zamestananec (zavisla cinnost). Do dan. priznani v CR jsem uvedl i prijmy ze zav. cinnosti v SRN, nevim ale jakym zpusobem zabranit dvojimu zdaneni - jakym zpusobem v Nemecku zdanene prijmy zpetne odecist.

Dobry den, chtela jsem se zeptat, jestli je…

Dobry den, chtela jsem se zeptat, jestli je mozne si odecist ze zakladu dane zivotni pojisteni u CP. Smlouvu jsem uzavrela v breznu 2001, na dobu 5 let a zaplatila dopredu celou castku, tj. 79916,-Kc. Prosim vas o radu kolik je mozne si odecist ze zakl. dane pro rok 2001. Dekuji moc Machovcova

Rád bych se zeptal, zda je nutné podávat daňové…

Rád bych se zeptal, zda je nutné podávat daňové přiznání jsem-li VŠ student, mám ŽL a můj roční příjem z živnosti je cca 15000 Kč? děkuji za odpověď.

Dobrý den, prosím o radu, zda si mohu vyúčtovat…

Dobrý den, prosím o radu, zda si mohu vyúčtovat zaměstnance se ZPS,účtuji v jedn.účetnictví. Odpočet mám uplatnit na řádku 104 daň. přiznání?

Chtela bych se zeptat, jaké má daňové dopady,…

Chtela bych se zeptat, jaké má daňové dopady, když podnikatel - fyzická osoba - po ukončení leasingu automobil vyřadí z obchodního majetku (převede do svého vlastnictví) a poté daruje "bývalé manželce". Děkuji za odpověď Eva Šmahlíková

Coby začínajícího podnikatele mne poněkud děsí…

Coby začínajícího podnikatele mne poněkud děsí velikost penále při případném neúmyslném daňovém nedoplatku. Pokud jsem to správně pochopil, tak daň lze doměřit až do tří let, což je 1095 dní. Podle zákona se tedy za prvních 500 dní počítá penále 0.2% a pak 140% z cca 3%, tedy přibližně 5% z částky za každý další den. Při případném nedoplatku 1000Kč by se to tedy mohlo vyšplhat až na (1000 * 500 * 0.002) + (1000 * 595 * 0.05) = 30750 Kč ? Děkuji.

Vážení, Vaše garance si strčte za klobouk,asi…

Vážení, Vaše garance si strčte za klobouk,asi před měsícem a půl jsem se Vás tázal a dostal jsem pouze odpověď, že dostanu odpověď - té jsem se ale již nedočkal. Ještě jednou to zkusím: Dobrý den, malé bytové družstvo (5 členů) účtuje v podvojném účetnictví. Jeden z jeho členů byl zhruba před dvěma lety z družstva vyloučen pro neplacení aj. Nájemní smlouvu se s ním nepodařilo uzavřít i když byla ze strany družstva nabídnuta. Dotyčný člověk nadále nic neplatí, je na něj podána žaloba na vyklizení bytu, která se neřeší, protože zároveň on pomocí soudu zjišťuje, zda byl právoplatně vyloučen?.. Naše účetní je přesvědčená (a potvrzují jí to školitelé na semináři), že družstvo musí z tohoto nájmu (který družstvo ani jednou nedostalo a smlouva není podepsána) platit daň z příjmu. Již za předchozí rok 2000 družstvo tuto daň zaplatilo. Dosud se v této věci soudní cestou nic nevyřešilo a prostředky družstva jsou velmi omezené ? možná ani na zaplacení této daně nebude mít peníze. Je postup placení daně z příjmu správný? Jak postupovat při nedostatku finančních prostředků na zaplacení daně? Děkuji za odpověď Josef Koudelka

Dobrý den, moje dcera studentka VŠ (18 let) byla…

Dobrý den, moje dcera studentka VŠ (18 let) byla během r. 2001 postupně na dvou brigádách u dvou zaměstnavatelů. U obou podepsala dohodu o provedení práce na 100 hodin a "Prohlášení" k dani z příjmů (uplatnění nezdanitelné částky na studenta).n Ani jeden ze zaměstnavatelů ji nestrhával daň ze mzdy (výdělek u prvního za 3 měsíce byl 3x3.700=11.100 Kč, a u druhého za další 3 měsíce 3x3.900= 11.700 Kč). Činili tak správně? Nemusí dcera doplácet daň? Děkuji za odpověď.