FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Jak se zdaní podíl na zisku jednatele? Musí se z podílu na zisku statutárních orgánů platit i odvody(soc.a zdrav.)?
Dobrý den. Minulý rok jsem pracoval na smlouvu O dílo. Mám nyní vyplnit daòové pøiznání typu A nebo B? Dìkuji, Kozumplík.
Může můj manžel zdanit příjem z pronájmu družstevního bytu, který před svatbou byl psán na mne (žádnou změnu práv jsme nevyřizovali). Manžel byl celý kalendářní rok na civilní službě.
musí se v příloze k dan. přiznání B v tabulce přehledu o příjmech a výdajích zahrnovat příjem od zamestnavatele,zamestnání neprobíhalo souběžně s podnikáním.zamestnavatel za me dan.přiznání nepodává.píjde tento příjem i do přehledu VZP dekuji
Dobry den, jsem student VS a v roce 2001 jsem si na letni brigade vydelal 11000 Kc. Byl jsem zamestnan na Dohodu o provedeni prace a podepsal jsem Prohlaseni k dani. Z uvedene castky mi byla srazena dan asi 800 Kc. Mohu v tomto pripade podat Danove priznani a zadat FU o vraceni preplatku dane onech 800 ? Diky.
V minulém roce jsem měl zisk z obchodování z cennými papíry, mohu uplatnil ztrátu z obchodování s cennými papíry z předchozího roku? Pokud chci nakoupit akcie v rámci svého podnikání, musím si založit jiný účet v SCP než který používám pro osobní obchodování.
Dobry den. Mel bych jeden dotaz. Zde ve Svedsku jsem dostal auto (proto prosim omluvte absenci carek a hacku) a rad bych ho prevezl do Ceske republiky. Jedna se mi o kompletni platby spojene s prepisem do ceskych podminek. Pokud to neni primo vas obor tak mi prosim alespon doporucte kde mam hledat. dekuji :)
Mám následující dotaz: V minulých zdaňovacích obdobích jsem uplatňoval výdaje z podnikání (živnostenský list) procentem (25%) plus pojištění. V roce 2002 jsem se rozhodl uplatňovat výdaje v plné výši. To znamená za základě ustanovení § 23 (8) zvýšit daňový základ za rok 2001 o pohledávky. Nespotřebované zásoby nemám. Přijde mi logické, že by se z těchto pohledávek (které vznikly během uplatňování výdajů procentem) mělo také odečíst 25% výdajů. Nemohu však v zákoně nikde najít ustanovení které by to umožňovalo. Pokud je možno uplatnit 25% výdaj z pohledávek měl by se zřejmě objevit v daňovém přiznání v Příloze 1 tabulka C v řádku 7. Děkuji předem za radu. S pozdravem Martin Blagoev
podnikatel byl během roku i příjmy ze závislé činnosti. Zaměstnavatel mu však nechce poskytnout výpočet daně, jako důvod uvádí, že nemají k dispozici potřebné dokumenty, údajně si je vyžádal majitel společnosti, který se odstěhoval do zahraničí, jelikož je cizinec a jedna z jeho společností je v konkurzu.Ne však ta vníž byl podnikatel zaměstnán. Za poslední dva měsíce, ještě ani neobdržel mzdu. Podnikatel má k dipsozici pouze některé výplatní pásky. Jak by měl postupovat při vyplnění daňového přiznání?
Manželka je v současné době na mateřské dovolené. Měla by možnost si občas v jedné firmě přivydělat. Jednalo by se maximálně o částku 3000,- Kč měsíčně. Je nutné pro toto mít živnostenský list nebo to lze řešit jiným způsobem. Např. nějakou smlouvou o dílo? Kolik si může maximálně vydělat, aby nepřišla o rodičovský příspěvek? Děkuji.
Kolik by činily mé nezdanitelné částky které bych uplatňoval na sebe, 2děti a manželku na MD.
Dobrý den. Jsme obchodní společnost s r.o. a v roce 2000 jsme přesáhli roční obrat 40 mil.Kč. Podle tehdy platného zákona o účetnictví máme povinnost nechat provést účetní audit za rok 2001. V roce 2001 nebyly splněny podmínky pro provedení auditu dle novely zákona o účetnictví. Setkala jsem se s rozdílným výkladem účinnosti tohoto zákona. Komora auditorů trvá na výkladu účinnost zákona od počátku roku 2002 a ministerstvo financí připouští retroaktivní výklad právní normy. Jsme co do vedení účetnictví velice jednoduchá společnost, s orientací na vývoz zboží. Nevytváříme zásoby, nevlastníme majetek, nemáme půjčky a naše účetnictví je čistě o nákupu a prodeji. Vzhledem k tomu bychom nechtěli zbytečně vynakládat náklady na provedení auditu, pokud to není nezbytně nutné. Děkuji za odpověď
prosim jak a v jake vysi lze ze zakladu dane v jednoduchem ucetnictvi zivnostnika snizit zaklad dane o kapitalove zivotni pojisteni. dekuji V. Merunka
Jsem podnikatel FO, JU, plátce DPH. Mám v majetku firmy nové vozidlo 3,5 roku. 3 roky bylo v leasingu ten již skočil. Nyní je vozidlo havarované. Překročí-li cena oprav 40.000,- Kč bude se jednat o technické zhodnocení a tedy odepisovatelnou hodnotu nebo vše půjde do nákladů přímo? Děkuji.
Dobry den, v CR nepodnikam. V lonskem roce jsem byl do konce 10 mesice zamestnan v SR, kde jsem mel prijem ze zavisle cinnosti. Od 11/01 jiz jsem zamestnan v CR. Musim podavat danove priznani? Jestlize ano, tak je to formular typu B? Kdo a kde mi prideli DIC do danoveho priznani? Prijmy ze SR budu prepocitavat metodou zapoctu? Jestlize budu mit V SR preplacenou dan (radek6, odstavec K, z prilohy dan priznani - bude kladny), jakym zpusobem si tento preplatek mohu uplatnit v roce 2002, kdyz nepodnikam? Za zodpovezeni techto dotazu Vam predem dekuji.
Dobrý den, mám dotaz z oblasti DPH. Jsme družstvo a chceme si najmout firmu, která by se nám za určitý měsíční paušální poplatek starala o společnou TV anténu. /tzn. případné opravy do několika dní apod./ Dostal jsem dvě nabídky, v jedné je DPH 5% a ve druhé je DPH 22%. Ta nabídka s 5% je o něco levnější. Družstvo není plátcem DPH. Zajímá mě, jaká je správná sazba DPH u této služby. Družstvo chce tu levnější variantu, ale já tvrdím, že pokud by byla finanční kontrola, tak DPH doplatíme do 22%. Samozřejmě, pokud se má použít 22%. Jinak mi není jasné, proč mají firmy v tomto takový rozpor. Děkuji Novotný
Dobrý den. Prosím Vás o zodpovězení následujícího dotazu. Byt byl vyjmut ze SJM notářským zápisem a na KÚ jsem nyní zapsána jako jeho vlastník. Jsem povinna tuto skutečnost ohlásit do 30 dnů finančnímu úřadu a zaplatit daň z převodu nemovitosti? Děkuji.
Dobrý den, chci se zeptat jestli nevýdělečná sportovní organizace (podle §18 ost. 3)musí podávat daňové přiznání. V případě že ano, do jaké finanční částky je při kladném hosp. výsledku osvobozená od daně z právnických osob? Předpokládám, že se povolená částka píše do řádku 251 daňového přiznání. Za zodpovězení děkuji. S pozdravem Petr Lukáš
Dobrý den, obracím se na Vás s následující prosbou o radu: v loňském roce jsem podnikala na ŽL, mimo to jsem pobírala i podporu v mateřství po dobu 5 měsíců. Nyní sestavuji své dańové přiznání a ráda bych věděla,kolik si můžu vydělat, abych nemusela vracet mateřskou. Prosila bych jasnou a jednoznačnou odpověď, bude-li to možné, a hlavně jestli se pro tyto účely posuzuje rozdíl mezi daňovými příjmy a daň. výdaji, tj. zisk před zdaněním, nebo je to včetně odpočtu min. nezdanitelné částky na poplatníka, tj. podle základu daně. Jiné příjmy než podle paragr. 7 nemám. Pokoušela jsme se tuto informaci zjistit na různých pracovištích OSSZ a správě soc. pojištění, ale obdržené informace byly různé, pokuď k tomu vůbec byli schopni něco říci. Podle mě, by to mělo být zcela jasné, ale pro normálního smrtelníka je tato informace velmi těžko dostupná a zjistitelná, podle mých zkušeností. Ještě mě napadlo, mohli by jste mi říci, kde se tento, pro mě dost podstatný údaj, nachází, zda na DP(asi ne), nebo na hlašeních pro SP a ZP (asi ano)? Děkuji předem za odpověď.
prostrednictvim webovych stranek zprostredkuji prodej vyrobku a registrace pro zahranicni firmy...od nich za to dostavam sekem provize. Jak je to s danemi? dekuji jiri novak