FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Zajímalo by mne jestli v případě tvorby rezervy na opravu majetku je možné zněmit v průběhu tvorby rezervy délku tvorby rezervy např. ze původních 3 let na 5, v přídadě, že dopředu zjistím že z provozních důvodů nebudu moci začít opravu v původním termínu. Vím, že změna částky je možná v případě např. valorizace nebo přepočtu nákladů.
Začínám podnikat jako živnostník. Chtěl bych se zeptat na dvě věci: 1, Mohu si mezi odpočitatelné částky z daň. zákadu započítat náklady spojené se začátkem podnikání? ( mob.tel, auto, ost. náklady) za 2 měsíce zpět ? 2, K podnikání používám osobní auto, jak mohu toto uvést jako náklad v jednoduchém účetnictví ? Mám ho sám sobě pronajímat, vložit ho do firmy-fyzická osoba ? Jak s opravami atd ? Předem děkuji za odpověď
a) Doslechla jsem se, že osvobození od daně podle paragrafu 4 odst. 1 písm e) nelze využít u pronajatých zařízení. Je tato informace správná, případně od kdy platí. b) Zákon uvádí osvobození na 5 let, od kalendářního roku, kdy bylo zařízení uvedeno do provozu. Jedná se provoz trvalý nebo i zkušební, kdy dodavatel zařízení ještě nepředal? Kde jsou tyto pojmy definovány? Děkuji za odpověď
V pátek jsem Vám zasílala dotaz, ale nevím zda Vám byl dorucen. Mela bych prosbu. Manzel ma prijmy ze zahranici a dale prijmy z pronajmu, ale v tomto roce vyuzije ztratu z minuleho roku. Pak by mu mela z logickeho hlediska vychazet dan 0, ale bohuzel po doplneni do noveho priznani do CH mu vychazi dan 14 000. Jelikoz v tomto roce se do CH r. 1 prnasi zaklad dane z r 75 kde neni uplatnen ztrata z minulych let. V r 2000 to tak bylo. Mohl by jste mi prosim nekdo poradit co s tim. Zda neni chyba v dan. priznani? Dekuji mnohokrat. Lenka Vlckova
Dobry den, dovoluji si vyuzit Vasi sluzby poradny. Predem se omlouvam za svou absolutni neznalost danovych pravidel. Mam tento dotaz. V breznu minuleho roku mi byl vystaven zivnostensky list. V te same dobe mi bylo nabidnuto zamestnani a ja tuto nabidku vyuzil. Zivnostensky list jsem zalozil, a neudelal jsem jedinou sluzbu v ramci "zivnostnictvi". Mam neco hlasit uradum? Kterym a co? Predem dekuji za odpoved. Srdecne zdravi Tom
Jsem klasicky zamestnanec, od sveho zamestnavatele mam moznost prividelku na živ. list. Chtel bych se zeptat, zda musim jako zivnostnik platit zdrav. a social. pojisteni, kdyz ho vlastne za me plati zamestnavatel. A jak je to ze zalohou na dan, musim ji platit, kdyz nevim, kolik bude ten prividelek delat. Ramcove by se mel pohybovat okolo 100 000 za rok.
Dobry den, jsem OSVC a pracoviste mam doma. Mesicni poplatky za pouzivani pevne linky od Telecomu si davam 60% do nakladu jako provozni rezii. Platba je vsak provadena ze soukromeho (sporoziro) uctu. Uctuji to pres pokladnu. Je to spravne nebo to mam byt uctovano na konci obdobi jako zaverkova operace. Pokud bude tento dotaz bezplatny, predem dekuji. V opacnem pripade mi nejdrive sdelte cenu a ja se rozhodnu. Dekuji.
Dobrý den. V pokynu D-190 k zákonu o daních z příjmů, se v §24 odst. 2 zákona pod bodem 19. píše, že pro účely uplatnění výdajů na pohonné hmoty, se vede evidence jízd. Zde musí být mimo jiné uveden cíl jízdy. Co se rozumí pod pojmem cíl jízdy - celá adresa včetně ulice nebo postačí uvést pouze město.
Jsem zaměstnaná a pracuji na živnostenský list jako vedlejší zdroj peněz. V minulém roce jsem však byla 4 měsíce v pracovní neschopnosti v hlav. prac. poměru. Při vyplňování daňového přiznání a přehledu pro soc.pojištění kolik mám započítat měsíců na důchod. pojištění - 8 ? Můj roční výdělek nedosáhl ani vyměř. základu 19 800,-Kč. Musím platit zálohy v letošním roce na soc. pojištění? Děkuji, Kateřina Černá
V loňském roce jsem měl mimořádný jednorázový příjem, daněný dle § 10 z. o daních z příjmů(ostatní příjmy) - cca 1 milion Kč. Musím daň z příjmů zaplatit najednou nebo ji lze rozložit na více splátek? Děkuji, M. Vlasák
Podnikám jako fyzická osoba na ŽL - montáž a opravy vyhrazených elektrických zařízení. V minulých letech jsem vedl jednoduché účetnictví. Mohu uplatnit za rok 2001 výdaje paušální částkou a jaké výši?
kolik j ezdanění povodňových dluhopisů? a ještě komický dotaz musím odevzdat celý dluhopis nebo mi základní část bez kuponů zústane a můžu si ji třeba zarámovat?? děkuji
Dobrý den. Prosím o stanovisko, jak se pohlíží z hlediska daňové uznatelnosti na nájemné za nehmotný majetek (SW)placené jeho poskytovateli. Děkuji.
Dobry podvecer.chtel bych se zeptat jestli musim mit zivnostensky na kavarnu a kolik stoji.A hlavne jestli ho muzu mit v prubehu studiji.Dekuji
Chtel bych se zeptat, do jake castky se musi odvadet dan z prijmu za rok. Je to do 20 000 Kc za rok nebo je castka nizsi ci vyssi? Dekuji za odpoved.
Mužete mi říci zda bude zdaněn prodej obchodního podílu, který fyzická osoba drží déle jak 5 let, ale před dvemi lety došlo k navýšení základního jmění dodatečným vkladem této fyzické osoby?
Dobrý den,nevím na koho se obrátit. Třeba mi poradíte. Je mi 28 let a byl jsem přijat na vysokou školu na kombinované studium, tedy při zaměstnání. Platí se tam školné. Mne zajímá, jestli třeba část školného nemůžu nějak odpočítat z daní. Opravdu nevím na koho se obrátit, na fin. úřadě mne vyhodili. Děkuji za radu
Prosím o zodpovězení následujících dotazů: Co musím učinit ve vztahu k FÚ pokud chci začít pronajímat družstevní byt? Platí se z pronájmu bytu sociální a zdravotní pojištění? Mohu při výpočtu daně z pronájmu zahrnout do nákladů i splátku, případně úrok z půjčky ze stavebního spoření, který jsem před cca pěti lety na tento byt získala? Jak se výše uvedené změní pokud půjdu na mateřskou dovolenou? Děkuji
Dobrý den, chtěl bych Vás požádat o radu. Do kterého řádku v daňovém přiznání zapíši odpisy HIM (budova,auto). Děkuji za odpověď Radek Mazáč
Potřebuji si vypočítat mzdu (s podepsaným prohlášením, student) na dohodu o provedení práce. Dá se to někde najít?? Děkuji