FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Jsou příjmy z dohody o provedení práce a dohody o…

Jsou příjmy z dohody o provedení práce a dohody o pracovní činnosti příjmy podle §6? Je možné uplatnit nějaké úlevy (na poplatníka, na studenta)? Děkuji

Vlastník nemovitosti je členem sdružení.…

Vlastník nemovitosti je členem sdružení. Nemovitost sdružení užívá ke své činnosti. Ostatní dva členové podnikají ve stejné činnosti. Dělí se na tři díly. Nemovitost neodepisoval, ani stroje od 1998 neodepisují (jsou společně pořízené). Sdružení tuto nemovitost udržuje opravami. Odhad je z roku 1998. Lze dodatečně k tomuto datu zařadit, tj. v r.2001 bude cena odhadní, pokud se neodepisovalo. Prosím moc o odpověď pro svého známého.

Prosím o radu zda musím a jaké (typ) DP musím…

Prosím o radu zda musím a jaké (typ) DP musím vyplnit,když jsem zaměstnán v TPP a zaměstnavatel za mně podává DP.Ale v roce 2001 jsem dělal sčítacího komisaře a měl za tuto činnost odměnu asi 14 000 Kč hrubého a z tohoto příjmu mi byla stažena záloha na daň ve výši asi 2800 Kč.předem moc děkuji za odpověď.

DP 2001 FO JÚ příloha č.1 Přehled o příjmech a…

DP 2001 FO JÚ příloha č.1 Přehled o příjmech a výdajích: Jaký je rozdíl mezo Příjmy a Výdaji podle zákona o účetnictví a podle zákona o daních z příjmu (ř.č.1) a co jsou ostatní příjmy a výdaje ve stejném smyslu (v účetnictví mám pod pojmem ostatní výdaje a příjmy,výdaje a příjmy bez vlivu na zisk,to asi není údaj,který se má vyplnit,nebo ano?).Předem děkuji.

Dobry den , prave vyplnuji priznani a mam problem…

Dobry den , prave vyplnuji priznani a mam problem.Treba je maly ,ale radsi se zeptam. Mam dva zivnostenske listy a v Priloze c.1 - udeje k druhu podnikani nevim ,jestli musim musim napsat prijmy a vydaje z kazde cinnosti zvlast tedy rozdelit kdyz v peneznim denniku mam vsechno dohromady. Dekuji

Dekuji za odpoved z 29.7. a dovolte mi se k teto…

Dekuji za odpoved z 29.7. a dovolte mi se k teto problematice vratit. Na internetu jsem si precetla pravidla verejne souteze, kterou vyhlasuje ministerstvo hospodarstvi, ve kterych uvadeji, ze odmena fyzickym osobam bude snizena o dan § 36 odst.2b a pravnickym osobam bude vyplacena v plne vysi a dan si odvede pravnicka osoba sama ve svem radnem danovem priznani. Nevim, co pro vyhlasovatele znamena odvest dan jako nepenezite plneni. Prosim proto o sdeleni, zda ma vyhlasovatel souteze odvest dan a v jake vysi z castky 10 000,- Kc a 2 500,-Kc pravnicke osobe. Dekuji za vysvetleni.

Vážení, v předchozích dnech jste zodpověděli…

Vážení, v předchozích dnech jste zodpověděli dotaz o ubytování zahraničních pracovníků - organizace hradí zaměstnancům ze Slovenska, kteří jsou v této organizaci v hlavním pracovním poměru ubytování a tento výdaj je nákladem organizace. Z ustanovení kterého zákona tato možnost vyplývá? Předem děkuji za Vaši odpověď. S pozdravem

Organizace vyšle zaměstnance na pracovní cestu,…

Organizace vyšle zaměstnance na pracovní cestu, jeho soukromým vozidlem. Zaměstnanec nemá na své vozidlo uzavřenu havarijní pojistku. Stane se havárie, může zaměstnanec nárokovat náhradu škody na organizaci, když ho vyslala na pracovní cestu? Je možné havarijně pojistit soukromé vozidlo zaměstnance a je tento výdaj daňově uznatelný? Děkuji za odpověď Jelínková

Dobrý den, chtìl jsem se zeptat, když jsem…

Dobrý den, chtìl jsem se zeptat, když jsem OSVÈ a používám soukromý automobil k podnikání zda-li se musím zaregistrovat na FU, a pokud ano, zda-li to jde udìlat zpìtnì (podnikám od záøí 2001 a od té doby automobil využívám). Dìkuji

Má vliv na vyplácení rodičovského příspěvku…

Má vliv na vyplácení rodičovského příspěvku příjem z pronájmu garáže? Kromě tohoto příjmu mám příjmy ze spolupráce (převod od manžela) po odpočtu výdajů ve výši 27.490 Kč za rok. Mohu přijít o rodičovský příspěvek z tohoto titulu?

Uklidí-li důchodce jednorázově sklady v naší…

Uklidí-li důchodce jednorázově sklady v naší firmě, lze jeho příjem pozuzovat jako ostatní příjem z příležitostné činnosti, který je do 10.000 Kč osvobozen od daně z příjmu FO? (Jako firma nemáme žádné vlastní zaměstance).

Nevim zda tento dotaz bude bezplatny, ale…

Nevim zda tento dotaz bude bezplatny, ale zajimalo by me zda odvod 1 čtvrtletní zálohy na DPPO, jež má být do 15.3. znamená, že záloha je vypočtená z daň. povinnosti za rok 2000 nebo z daň. povinnosti za rok 2001 ? (zdaň. období se shoduje s kalendářním rokem a posled. známá daň. povinnosti přesáhla 150 000,- Kč). Velice dekuji

Dobrý den, mám následující dotaz. V roce 2001…

Dobrý den, mám následující dotaz. V roce 2001 jsem koupil byt do osobního vlastnictví. Koupi jsem financoval prostřednictvím hypotéčního úvěru. Tento byt v současnosti pronajímám a zajímalo by mě co mohu z níže uvedených položek mohu uplatnit do výdajů dle zákona o daních z příjmů. -Poplatky související se získáním hypotéčního úvěru -Zaplacené úroky z hypotéčního úvěru -Odpisy bytu -Daň z nemovitosti -Pojištění bytu -Opravy bytu (např. štukování, malování apod.) Děkuji za odpověď. R.Putna

jsem soukromě hospodařící rolník. Mám v nájmu …

jsem soukromě hospodařící rolník. Mám v nájmu pole, ze kterých platím daň z nemovistostí. Mohu si tuto daň odečíst jako vydaj na dosažení a zajištění příjmu? Děkuji

Dobrý den, jako soukromý zemědělec jsem dostala …

Dobrý den, jako soukromý zemědělec jsem dostala státní finanční podporu ke zmírnění následků škod na porostech způsobencý suchem. Domnívala jsem se, že tato podpora není zdanitelným příjmem, ale dozvěděla jsem se, že tomu tak není. Musím tedy do svých příjmů ke zdanění zahrnout i tuto státní podporu? Děkuji.

Dobrý den. Vlastním dům s restaurací,kterou…

Dobrý den. Vlastním dům s restaurací,kterou pronajímám. V letošním roce ještě uplatňuji část ztráty z předcházejících období a výdaje z roku 2001. Chci se zeptat, zda mám zatrhnout některou z položek na str.2 ve spodní části, dále kterou část mám vyplnit v příloze č.1 str.(1) až (4). Za odpověď děkuji.

Prosím o zodpovězení dotazu a předem děkuji za…

Prosím o zodpovězení dotazu a předem děkuji za odpověď. Důchodkyně pronajímá část obytné budovy k podnikání cizí FO k provozování pohostinství, roční nájem je do 10.000,-. Dále měla příjem ze závislé činnosti ? práce v družstvu, kterou družstvo danilo a odvádělo zdrav. a soc. pojištění. A ještě měla v roce 2001 příležitostný příjem 14.000,- za prodej dřeva vytěženého ve vlastním lese, který byl vrácen v r. 1991. Je příjem za dřevo zdanitelným příjmem, když se jedná o příjem z restituce? Pokud ano, lze odečíst paušální výdaje 50% ?

Dcera bydlí v domì, který nám patøí a…

Dcera bydlí v domì, který nám patøí a neplatí nájem. Je tøeba, aby to uvedla jako nepenìžitý pøíjem, pøípadnì jak urèí výši tohoto pøíjmu? Dìkuji, AF

Jsem fyz. osoba a mam 2 ŽL a jeden podnikatelský…

Jsem fyz. osoba a mam 2 ŽL a jeden podnikatelský účet, jak vest učetnictvi pokud mě na tento účet chodí platby z obou podnikani? Nebo mohu vest jedno spol. učetnictvi?

Vážení ,dle Vašich odpovědí vidím,že jste…

Vážení ,dle Vašich odpovědí vidím,že jste fundovaní odborníci ,takže bych prosil Váš náhled na následující problém: fyzická osoba,která má příjmy pouze ze závislé činnosti půjčila na základě smlouvy o půjčce spol.s.r.o. .Jak vyplnit daňové přiznání když úroky /včetně jiných peněz/jsou na sporožirovém účtě na kterém jsou úroky 5% a z těchto výnosů je bankou sraženo a odvedeno 20%.Děkuji za odpověď.