FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Nedávno jsem převzala účetnictví jedné firmy. …

Nedávno jsem převzala účetnictví jedné firmy. Při kontole jsem zjistila, že v r. 1997 začali tvořit rezervu na opravy majetku. celkový rozpočet byl 400. tis rezervu tvořili 3 roky v r. 1997 v částce 200 tis v r. 1998 100 tis v r. 1999 v částce 100 tis. Protože nezačali s opravou ,rozpustili rezervu v r. 2000 do výnosů. Vím, že mají špatně rozpočítanou roční částku tvorby rezervy. Měla každý rok činit 133 tis. Kč. Zajímalo by mne, zda mám dát nějaké opravné danové přiznání za rok 1997, když tento rok je již z pohledu kontoly promlčený. Pokud dám opravné přiznání za rok. 97, mám dát i za roky 98 a 99 ? Děkuji za zodpovězení dotazu S pozdravem Zouharová

V prosinci jsem koupila počítač jako fyzická…

V prosinci jsem koupila počítač jako fyzická osoba,čtvrtletní plátce DPH. Počítač je hrazen přes spotřebitelský úvěr Home Creditu. Faktura vypadá takto: dat.splatnosti:11.12.01,datum vyst.fa:06.12.01, datum DPH:06.12.01.Cena:28 373. Zaplacena záloha hotově/příjmový pokl.dokl./5674,-dne6.12.01.Fa je vystavena na firmu vč. ičo a dič. Mohu si uplatnit DPH ihned,nebo po splacení úvěru, mohu si dát celou výši faktury do nákladů za rok 2001, nebo jen zaplacenou zálohu? Home credit-smlouva nemá splátkový kalendář,jen počet splátek jejich výši, a datum splatnosti každé splátky.Jak to mám řešit. Děkuji.Ś.

Naše společnost se 100% zahraničním majitelem…

Naše společnost se 100% zahraničním majitelem,požádala o prodloužení účetního období od 1.1.2001 - 30.4.2002 a zavedení hospodářského roku od 1.5.2002 - 30.4.2003 a dalších letech.Při prodloužené účetní závěrce,budeme účtovat období leden-duben 2002 dle platných zákonů pro rok 2001? Kdy zúčtovat kurzové rozdíly k 31.12.01,nebo 30.4.02? Není mi jasné zda k 1.1.02 mám zúčtovat dlouhodobý nehm.majetek do 60.000 a dlouhodobý hmotný majetek do 40.000 Kč na účty 013 a 022 dle platného zákona pro rok 2002,nebo zachovat účtování po staru a převést majetek na příslušné účty až k 1.5.2002. Děkuji za odpověď.

Dobry den, muj prijem pochazi ze zavisle…

Dobry den, muj prijem pochazi ze zavisle cinnosti, neboli ze zamestnaneckeho pomeru. Zamestnavatel me plati z grantu Phare. Musim odvadet dan z prijmu? Vztahuje se na me ramcova dohoda 207/1997 Sb.? Jsem obcanem CR, mam zde trvale bydliste, pracuji vsak v mezinarodni organizaci. Dekuji.

Prosím o informaci,zda když firma bude pø…

Prosím o informaci,zda když firma bude pøispívat svým zamìstnancùm na životní pojištìní, mùže uzavøít smlouvu pouze s jednou pojišovnou nebo muže uzavøít více smluv s více pojišovnami. Pøedpokladem je, aby èástky poskytnuté zamìstnancùm byly v nákladech uznatelných daòovì.

Jaká je průměrná cena benzínu natural 95 pro…

Jaká je průměrná cena benzínu natural 95 pro zdaňovací období 2001? Děkuji

Dobrý den. Mám nárok na odečet úroků z…

Dobrý den. Mám nárok na odečet úroků z překlenovacího úvěru a úvěru ze stav. spoření, když tyto úvěry byly čerpány na rekonstrukci nemovitosti, jíž nejsem majitel? Majitelem je manželka a ta je samozřejmě ve smlouvě o překl. úvěru uvedena jako spoludlužník. Překlenovací úvěr byl poskytnut k mému stavebnímu spoření, řádně splacen a nyní již splácím pouze úvěr ze stav. spoření. Překlenovací úvěr byl poskytnut před třemi roky a každý rok si úrok odečítám ze základu daně. Letos mi bylo oznámeno, že na to nemám nárok. Ten prý může uplatňovat moje žena. Jak to tedy je? Předem děkuji za jakoukoliv informaci.

Dobrý den. Rád bych vložil nìjaké volné…

Dobrý den. Rád bych vložil nìjaké volné osobní prostøedky do nemovitostí. Mám v úmyslu koupit asi 3 malé byty na hypotéku a tyto pak pronajímat. Hypotéky hodlám splácet z pronájmu. Nadále zùstanu i normálnì zamìstnaný a obávám se, že bych musel nejdøíve výnos z nájmu zdanit souèasnì se svým pøíjmem z práce a teprve pak bych mohl splácet hypotéky. Pomohlo by mi z daòového hlediska, kdybych byty koupil a provozoval jako živnostník pøípadnì jako spol. s r.o.? (tj. nájemné nejdøíve použít ke splácení hypoték a pøípadný zisk teprve pak danit) Mìlo by takové øešení i nìjaké nevýhody (napø. pøi likvikdaci spoleènosti)? Dìkuji, P. Svoboda

Jsem účetní jednotka a vedu jednoduché účetnictví…

Jsem účetní jednotka a vedu jednoduché účetnictví. Nevím si rady s vyplněním bodu M, přílohy č. 1 daňového přiznání, údaje o hmotném majetku. Hledám na Internetu Finanční zpravodaj č. 12/2000 a 4/2001. Je na Internetu někde přístupný bez poplatku ? Na stránkách MF je pouze obsah, nikoliv plné znění. V přehledu o majetku a závazcích se vyplňuje na řádku 3 pořizovací hodnota hmotného majetku a nebo zůstatková hodnota ? Pokud můj majetek je již odepsán, uvedu nuly a nebo pořizovací hodnotu majetku ? Děkuji. Kunert

Dobrý den, měla bych na Vás dotaz : OSVČ…

Dobrý den, měla bych na Vás dotaz : OSVČ platí zálohy pojistného na důchodové pojištění (29,6 %) a zálohy pojistného na nemocenské pojištění (4,4 %) a dále pojištění denní dávky pro případ pravovní neschopnosti u pojišťovny ZDRAVÍ. V r. 2001 utrpěla úraz a následně obdržela nemocenské dávky od PSSZ a plnění od pojišťovny ZDRAVÍ. 1. Jakou část pojistného je možné zahrnout do daňově uznatelných výdajů ? 2. Zahrnují se nemocenské dávky od PSSZ / plnění pojistného od pojišťovny ZDRAVÍ v případě nemoci do daňově uznatelných příjmů ? Děkuji moc a přeji příjemný den

Mám nárok na proplacení cestovného pouze asi…

Mám nárok na proplacení cestovného pouze asi jednou měsíčně dle 119/92 Sb. od státních orgánů . Výše všech plateb jen taktak pokryje silniční daň za celý rok . Jak mám postupovat , abych silniční daň platit nemusel ?

Dobry den, chtěl bych se zeptat, zda FO -…

Dobry den, chtěl bych se zeptat, zda FO - podnikatel, který uplatňuje výdaje procentem z příjmů a vrátil odběrateli přeplatek faktury prostřednictvím dobropisu, si může, až bude podávat daňové přiznání a přehledy k pojištění, tuto vracenou částku odečíst z příjmů nebo se tato částka považuje za součást paušálních výdajů. Předem děkuji za odpověď.

Občas si přivydělávám a vedu jednoduché…

Občas si přivydělávám a vedu jednoduché účetnictví, náklady nevykazuji, na náklady uplatňuji paušální odečet 25 % z příjmů. Kdybych si koupil privátně, ne jako podnikatel, akcie a byl nucen je prodat (se ziskem, nebo dokonce se ztrátou) dřív než za půl roku, co s tím? Naskočí mi při mém jednoduchém účetnictví jako příjem místo zisku celková částka z prodeje (aniž odečtu náklady na nákup)?

Dobrý den, prosím Vás o odpověď na otázku, zda…

Dobrý den, prosím Vás o odpověď na otázku, zda firma zabývající se prodejem a opravou kopírovacích strojů může za práci účtovat 22% DPH- kontrola a výměna součástky vysokého napětí , za součástku pak 22% DPH. Resp. Celá faktura byla zdaněna 22%. Děkuji a jsem s pozdravem P.Psotová

Prosím o odpověď na otázku: K podnikání budu…

Prosím o odpověď na otázku: K podnikání budu používat automobil ale v technickém průkazu je napsán jako majitel manžel. Musím automobil přepsat na sebe a nebo může být nadále majitel manžel. Předem děkuji za odpověď.

Dobry den, jsem zamestnana na hlavni pracovni…

Dobry den, jsem zamestnana na hlavni pracovni pomer a zaroven dalkove dodelavam vejsku, mohu si na konci roku v priznani dane odecist od zakladu penize ktere jsem vynalozila na skolne jako výdaje (náklady) na dosažení, zajištění a udržení příjmů ? Dekuji za odpoved. Marketa

Jaká je výše daně z úroků, daně z termínovaného…

Jaká je výše daně z úroků, daně z termínovaného vkladu?

Poskytnutí sponzorského daru fyzické osobě, dar v…

Poskytnutí sponzorského daru fyzické osobě, dar v peněžní hodnotě ve výši 30 000 Kč. žádám o radu s zaúčtováním Děkuji Hamouzová

Prosím o sdělení SKP a zařazení DPH 5% nebo 22…

Prosím o sdělení SKP a zařazení DPH 5% nebo 22%pro "ověřování stanovených měřidel určených pro platební styk" ve smyslu paragrafu 9 zákona č.119/2000 Sb. o metrologii v platném znění. 6.8.2002

Vážení poradci, od května 1991 nepřetržitě…

Vážení poradci, od května 1991 nepřetržitě podnikám na ŽL, mám pension. Díky mým chybám i náročnosti kolaudačního rozhodnutí budu kolaudovat nemovitost až letos (v roce 2OO2). Chtěl bych se zeptat zda faktury za materiál a stavební práce z let 1993 až 1994 mohu zahrnout do 30ti letého odpisování (v hrubé výši 2mil. Kč - potvrzené kontrolou z finančního úřadu), které začne až letos. Popř. zda-li je možné aby mi soudní znalec ohodnotil rozdíl mezi stavbou, která zde stála v roce 1991 (popř. na konci roku 1992) a mezi tím, co nyní zde fakticky stojí a tento rozdíl odpisovat 30 let. Dům je v mém osobním vlastnictví po celou dobu. Jsem plátce DPH od roku 2000. Je vůbec možné odpisovat na základě odhadu soudního znalce nemovitost nebo na základě rozdílu mezi tím co tu stálo na základě fotografií a plánů na stavebním úřadu a na základě toho co dnes tu fakticky stojí? Podstatnou část stavby jsem stavěl svépomocí s zaměstnanci (zedníky). Děkuji Vám za odpověď případně i úskalí.