FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, prosím o radu. Jsem fyzická osoba v…

Dobrý den, prosím o radu. Jsem fyzická osoba v reklamní činnosti s ročním obratem 1-1,5 mil. Kč. Mám pouze manželku, jako spolupracující osobu. Podnikám již 7 let a nevím, jestli není pro mne lepší založit spol. s r.o., protože všichni kolem mne to již udělali. Vzhledem k tomu, že neznám výhody a nevýhody spol. s r.o. prosím tímto o Vaši radu, jestli je to pro drobné živnostníky výhodné. Děkuji a jsem s pozdravem. Eduard Malota

V loňském roce jsem v měsíci lednu pracovala ve…

V loňském roce jsem v měsíci lednu pracovala ve Švýcarsku, kde jsem odváděla daně. Jsem povinna tyto výdělky ze zahraničí uvádět v daňovém přiznání? Zdravotní pojištění v ČR jsem si platila i během působení v zahraničí. Zbylých 11 měsíců jsem už pracovala v ČR jako zaměstnanec. Děkuji za odpověď.

Mohu uplatnit odčitatelnou položku na partnerku,…

Mohu uplatnit odčitatelnou položku na partnerku, která je soukromý zemědělec? Vim, ze podminkou je, aby jeji prijmy neprekrocily castku cca 38.000,-. Jeji vlastni prijmy (bez dotace) jsou pod touto hranici, ale obdrzela dotaci od statu na vysazeny les (35.000,-). Pokud ji zahrne do prijmu, dostava se nad tuto hranici a nemohu uplatnit odpocet. Chci se tedy zeptat, zda neexistuje nejaka vyjimka ohledne dotaci, abych mohl uplatnit onu odcitatelnou polozku na partnerku. Dekuji za odpoved.

jsem OSVC a jsem sportovec mam prijmy v Cechach…

jsem OSVC a jsem sportovec mam prijmy v Cechach ale i v zahranici(USA) vydelky ze spojenych statu mam uz zdanene tam jak mam zabranit dvojimu zdaneni nevim co mam pouzit jestli zapocet dane zaplacene v zahranici nebo vyneti s vyhradou progrese

Manželka je akcionářem soukromé společnosti a…

Manželka je akcionářem soukromé společnosti a zároveň jejím zaměstnancem a členem dozorčí rady. Současně této společnosti poskytla půjčku (z bezpodílového vlastnictví manželů), která je úročena 140% diskontní sazby. Manžel je členem představenstva. Vyplacený úrok je příjmem dle § 8 ZDP. Prosím o sdělení, který z manželů zahrnuje tento příjem do svého daňového přiznání, případně zda jej lze rozdělit a jakým podílem mezi oba manžely?

Jako fyzická osoba - podnikatel mám v majetku…

Jako fyzická osoba - podnikatel mám v majetku osobní automobil. Protože ho již pro firemní účely nemíním používat, rád bych ho prodal sám sobě jako soukromé osobě. Lze to vůbec a jaké doklady o této transakci jsou potřebné pro daňovou kontrolu ? > Odpoved: > Majetek, který je ve Vašem vlastnictví, nemůžete prodat sám sobě, a to bez ohledu na skutečnost, že majetek je zařazen pro účely daně z příjmů do kategorie obchodního majektu. Vyřazení majektu z obchodního majektu je provedeno v den, kdy je o majetku naposled účtováno, ve Vašem případě se vyřazení provede zápisem na příslušné majetkové kartě. Další dotaz: Děkuji za odpověď, nicméně mi to stále není jasné. Vozidlo musím převést na DI - to je jasné, protože je vedeno na IČO. Ale jak v účetnictví - pokud ho vyřadím z obchodního majetku, jak je to se zůstatkovou cenou ? Vozidlo je již dávno odepsáno, nicméně tuším, že by se v účetnictví měl objevit nějaký příjem, jako kdybych ho prodal cizí osobě. Nebo doporučíte provést tuto akci přes autobazar ? Možná, že jsem nepřesně formuloval prvotní dotaz - nechci prodávat vozidlo sám sobě, mým cílem je nemuset platit silniční daň, když vozidlo pro účely firmy prakticky nebudu používat, ale přitom se ho nechci zbavovat. Děkuji, snad jsem se vyjádřil dost přesně.

prosím, kde mám udat v daňovém přiznání…

prosím, kde mám udat v daňovém přiznání zůstatkovou cenu prodaného majetku v jednudechém účetníctví. Jedná se o fyz.osobu. Děkuji Pavlásková

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jak postupovat…

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jak postupovat při danění následujícího výnosu: Jsem majitelem podílových listů zahraničních otevřených fondů. Tyto fondy vyplácí jednou ročně výnosy, které dostávám. U některých vyplacených výnosů zahraničních cenných papírů je mi ovšem strhávána v Německu srážková daň u zdroje 15%. Vím, že existuje dohoda o zamezení dvojího zdanění. Mohu toto zdanění v Německu považovat za konečné? Neměl bych zažádat o vrácení daně a zdanit výnosy u nás? Děkuji předem

Zhruba pred mesicem jsem zadal do systemu dotaz a…

Zhruba pred mesicem jsem zadal do systemu dotaz a bohuzel zatim nedorazila odpoved. Rad bych vas poprosil o odpoved na nasledujici otazku. Zamezeni dvojiho zdaneni s Irskem. Do konce ledna 2001 jsem pracoval v CR a od te doby pracuji v Irsku. Protoze mam prijem ze zahranici budu podavat danove priznani typu B. Jakou metodu vypoctu dane (vyneti s vyhradou progrese nebo zapocet dane) mam pouzit v pripade Irska? Mohu pouzit tu vyhodnejsi nebo je to nejak dane. Cetl jsem sbirku zakonu c.163/1996, ktera upravuje zamezeni dvojiho zdaneni s Irskem, ve ktere je uvedena metoda zapoctu dane. Sam jsem si provedl predbezny vypocet a u metody vyneti s vyhradou progrese mi castka (doplatek dane)vychazi vyrazne nizsi nez u metody zapoctu dane (cca 3tis Kc oproti 100 tis Kc, protoze v Irsku jsou vyrazne nizsi dane). Dekuji a jsem s pozdravem Vladan Smetana

Od města jsem dostal příspěvek na vybudování…

Od města jsem dostal příspěvek na vybudování bytové jednotky.Musím z této částky zaplatit daň? Josef Neuman,Sokolov PS:heslo na přihlášení jsem ztratil.

jsem zamestnan pouze od 1.8.2001, do te doby jsem…

jsem zamestnan pouze od 1.8.2001, do te doby jsem byl studentem stredni skoly. mam narok na nezkracenou odecitatelnou polozku v celkove vysi 38040,- nebo pouze na pomernou cast ????

Děkuji za vyčerpávající odpověď.Nyní jsem…

Děkuji za vyčerpávající odpověď.Nyní jsem postaven před složitější problém. Je možné v JU převézt automobil požívaný k výdělečným účelům( autodopravce) do zboží?. V lednu 2001 jsem koupil auto s , kterým provádím autodopravu. vlistopadu jsem koupil další automobil s kterým jsem pokračoval v autodopravě. V době kdy jsem vlastnil dva automobily jsem sháněl kupce na 1, auto.Jakým způsobem převedu auto z investic do zboží. Živnostenský list mám jak na AUTODOPRAVU , tak na prodej zboží.Děkuji za odpověď a dofám , že již nebudu obtěžovat. S pozdravem

Dobrý den. Mám takový dotaz: jakou cenu…

Dobrý den. Mám takový dotaz: jakou cenu zaúčtovat při částečném prodeji pozemku v PÚ? 1.) Podrobnosti: - Pozemek byl koupen o celkové výměře 3372 m čtverečních v pořizovací ceně 130000,- Kč za celou výměru. - Část pozemku o výměře 436 m čtver. Byla prodána za smluvní cenu 500000,- Kč. Tato cena je vyšší než odhadní cena (za 1 m čtver.). Jakou cenu je třeba zaúčtovat do účetnictví? Vypočtu si cenu za 1 m řtver. Z mé pořizovací ceny a výslednou cenu násobím počtem prodaných metrů? (tzn. Vzorec by byl pořizovací cena: celkový koupený pozemek v m čtver.= cena za 1 m řtver. X výměra prodaného pozemku = cena, o kterou se sníží hodnota pozemku?). 2.) Účtování: a) prodej pozemku: 541/031 b) faktura za prodej pozemku: 311/641 Je má úvaha správná? Děkuji za jakýkoliv Váš názor a přeji klidný a spokojený zbytek dne. S pozdravem

Byla nám poskytnuta dotace z úřadu práce na…

Byla nám poskytnuta dotace z úřadu práce na vytvoření pracovních míst. V roce poskytnutí jsem jí zaúčtovali do výnosů na účet 648. Z důvodů, které jsme nemohli ovlivnit, jsme podmínky dotace nesplnili a máme za povinnost jí vrátit. Zatím jsme vrátili část takovou formou, že nám finanční úřad nevrací nadměrný odpočet DPH. V literatuře jsme našli pouze jak zaúčtovat poskytnutí dotace, ale nikde jsme nenašli, jak zaúčtovat povinnost vrácení dotace a její úhradu a související daňové dopady (při poskytnutí jsme si zvýšili daňový základ, při vrácení si jej můžeme zase snížit?). Stejný dotaz jsme zaslali již 10.3., avšak dotazy z tohoto období nejsou zodpovězeny - převzetí dotazu mi bylo na mail potvrzeno. Děkujeme za odpověď.

FÚ mi v lednu 2002 poslal výměr na zaplacení…

FÚ mi v lednu 2002 poslal výměr na zaplacení penále za nezaplacenou zálohu na daň z příjmu fyz. osob za roky 1996 až 2000. Každý rok jsem řádně celkovou daň zaplatil, ale FÚ mi nikdy nesdělil, že mou platbu daně vlastně používá na splacení penále z r. 1996 a částka neúměrně stoupala. Je jednání FÚ správné ?

Od jakého data platí, že pronájem nebytových…

Od jakého data platí, že pronájem nebytových prostor se v případě, že je začleněn do majetku firmy /fyzická osoba - živnostník/, posuzuje podle §7 ZDP a ne §9 ZDP? Jde mi o vazbu na sociální a zdravotní pojištění. Údajně to řeší nějaký Pokyn D-190 MF. Kde ho najdu?

Při uplatňování výdajů procentem se do příjmů…

Při uplatňování výdajů procentem se do příjmů zahrnují všechny faktury nebo jen faktury proplacené v daném roce? Děkuji F. Mošna

Při přechodu od jednoduchého účetnictví k…

Při přechodu od jednoduchého účetnictví k uplatňování výdajů procentem je potřeba rozdíl příjmů a výdajů navýšit o pohledávky a zásoby. Patří do těchto zásob i drobný majetek (tzv. DKP) Děkuji F. Mošna

Jako fyzicka osoba, ktera uvadi udaje pausalem 25…

Jako fyzicka osoba, ktera uvadi udaje pausalem 25%: musim mit pro zasilani plateb za faktury tzv. podnikatelsky ucet, nebo mi staci obycejny ucet pro fyzicke osoby? Jsou nejake sankce za to, ze podnikatelsky ucet nemam?

Vážení, já i manželka podnikáme (OSVČ). Používám…

Vážení, já i manželka podnikáme (OSVČ). Používám ke svému podnikání osobní vozidlo nezahrnuté v majetku firmy ( majitelem vozidla dle TP jsem já ). Jelikož občas toto vozidlo použije i manželka pro podnikatelské účely, ptám se, jestli může také manželka za používání tohoto vozidla uplatnit cestovní náhrady do nákladů ? Předem děkuji. S pozdravem Pavel Vecko