FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, když OSVČ uplatňuje v předchozích letech paušální výdaje a za rok 2011 potřebuje vzhledem k přefinancování úvěru nastavit daňový základ na určitou výši, která je vyšší než po odečtu 60%paušálních výdajů, lze uplatnit jen část paušálních výdajů, abych tak dosáhl potřebného daň. základu? Nebo musím striktně dodržet odečet 60%? Děkuji za odpověď
Dobrý den, rád bych se zeptal, jak se se projeví v danění zaměstnavatele, jestliže přispívá zaměstnanci 4000 Kč měsíčně na jeho životní pojištění a to formou mimořádného pojistného navíc k částce 1000 Kč, kterou si zaměstnanec platí sám? Smlouvu s pojišťovnou má uzavřenu zaměstnanec. Pokud to bude možné uveďte prosím také paragrafy, ze kterých odpověď vychází. Děkuji
Dobrý den, chtěla bych darovat nemovitost synovi a vnukovi. Kolik budu platit daň? Jaké dokolady k tomu potřebuji? Děkuji s pozdravem Perlová
Dobrý den,v roce 2011 jsem byla OSVČ.Jeden měsíc jsem pracovala na základě smlouvy Dohoda o práci s výdělkem 9000 Kč,a jeden měsíc dohoda o pracovní činnosti v výdělken 5500 Kč(sociální a zdravotní my bylo strženo).Musím toto uvádět v danovém přiznání.
Dobrý den, prosím o radu při vyplnění DP fyzických osob: Od 1.1.2011 jsem byla na MD do 31.7.2011. Od zaměstnavatele jsem obdržela odstupné a mimořádnou odměnu v 6/2011. Z odměny bylo odvedeno sociální a zdr.pojistné.Z celku mi byla sražena daň z přijmu-zálohová. Nyní vyplňuji daňové přiznání, Od 10/2011 jsem zaměstnána. Zde jsem obdržela potvrzení o zdanitelných příjmech.Nejsem si jista, zda mám výši odstupného uvést jako příjem od zaměstanavatele.Také prosím o radu, zda si mohu uplatnit nezdanitelnou položku za celá kal.rok, když jsem pobírala MD. děkuji Zlata Králová
Dobrý den, zaměstnáváme na hlavní PP zaměstnance. Ale zároveň si najímáme každý měsíc od společnosti s.r.o. další zaměstnance na specifické práce, které bychom vlastními zaměstnanci nezajistili nebo na PP bychom jim nezajistili práci na plných 8 hodin denně. Neobcházíme tím "švarcsystém"? děkuji za odpověď.
Chci se zeptat na zdanění úroků z prodlení , které obdržím za neuhrazené pohledávky. Děkuji
Dobrý den, domnívám se správně, že pokud OSVČ odpracuje na základě Dohody o provedení práce v roce 2011 do 150 hodin s odměnou 20800 hrubého, nijak se to neobjeví v jeho vlastním daňovém přiznání ani výkazech pro pojišťovny ? Děkuji, Lubor Kovařík
Dobrý den, jsem OSVČ - poskytuji službu /zpracování mezd příspěvkovým organizacím/. Po sečtení příjmů jsem zjistila, že jsem překročila 1 mil. Kč. Mzdy zpracovávám s dcerou, obě dvě pracujeme na základě živnostenského listu. Fakturace se provádí pouze na mou osobu,své příjmy dcera fakturuje mně, jelikož jsem vlastníkem licence k zpracování mezd. Dosud nejsme plátci DPH. Můžeme rozdělit příjmy procentem jako spolupracující osoby? Můžeme použít v tomto případě 60 % paušál jako výdaj, anebo musíme vést daňovou evidenci. Vyhneme se placení DPH?
Dobrý den, pokud daruji Kojeneckemu či dětskému domovu oblečení, boty, hračky....mohu si toto odečíst z daní? Počítám, že bych jim odevzdala tak 4x ročně balík věcí v celkové hodnote cca 10.000 Kč. Vím, že jsou tam nějaké limity, o kolik mohu daňová základ snížit...nyní mě hlavně zajímá, zda vubec to mohu jako DAR v danovem priznani uplatnit. Děkuji za odpověd.
Dobrý den, jsem podnikatel plátce DPH, vedu daňovou evidenci. Začátkem roku 2009 jsou koupil automobil v hodnotě cca 600 tis. Kč do majetku firmy. Nechal jsem si vrátit DPH 100 tis. Kč a auto odepisuji rovnoměrně, takže na 5 let po 100 tis. Kč. Uvažuji letos o jeho prodeji za cca 300 tis. Kč. Z hlediska daní se tedy stane toto: daň z příjmů - provedu jednorázový odpis zbylých 200 tis. Kč za rok 2012. Do tržeb si dám prodejní cenu auta 300 tis. Kč a odvedu DPH, tedy 50 tis. Kč. Je to tak? Hraje nějakou roli, jestli auto prodám plátci DPH nebo neplátci? Rád bych se samozřejmě vyhnul tomu placení DPH. Pokud bych auto prodal až za 2 roky, kdy bude 100% odepsáno, pak už si jeho prodejní cenu nemusím dávat do tržeb a platit DPH, protože už nebude v majetku firmy, je to tak? Děkuji.
Dobrý den, podnikám jako živnostník a chtěla bych se zeptat, jaký roční hrubý výdělek bych měla mít (sleva na 2 děti), mnou předpokládané náklady na provoz pojištění 3.500,- Kč/měsíc, doprava 5.000 km/rok, opravy a ochranné pomůcky 14.000,-Kč/rok, stravné 16,000,-/rok, tak abych si vydělala více než jako zaměstnanec (měla jsem 16.000,- Kč/měsíc čistého). Stačí mi roční příjem Kč 200.000,- hrubého? Mám po loňském roce pocit, že to není dobré, ale potřebovala bych vědět, jaký roční příjem bych měla mít, abych na tom byla lépe než jako zaměstnanec (samozřejmě nepředpokládám obrovské příjmy, ale asi tak jako kdybych jako zaměstnanec vydělávala 18.000-20.000,-/měsíc čistého. Děkuji za odpověď K.
Dobrý den pane doktore. teď jste mi odepisoval na dotaz ohledně podpisu daní. za odpověď děkuji a ještě bych se zeptala zda to tedy chápu dobře. peníze jako takové mi tedy dodatečně vzít nesmí. výplatní pásku již mám a vzala mi zpětně 2x 2070. max. bych tedy přišla o ten přeplatek ale o nic víc. takže by mi tu daňovou slevu měla zpětně vyplatit je to tak když mi ji strhla neoprávněně. děkuji.
Dobrý den. Vybavili jsme prodejnu drobným hmotným majetkem (pult, vitríny, mycí pult apod.). Jednotlivé majetky jsou v ceně do 40.000 Kč. Fakturováno tedy položkově, jednou fakturou ,celková částka však činí cca 120.000 Kč. A já se ptám: 1. zda zaevidovat majetek jednotlivě ?(může se pak rozprodávat jednotlivě) nebo 2.jako soubor věcí a odepisovat. 3.Pokud v rámci opatrnosti mám odepisovat, na jak dlouho? Děkuji předem za odpověď a přeji krásný den.
Dobrý den, mám dotaz ohledně podpisu daní u zaměstnavatele. Resp. jsem nikde nenašla co z toho plyne pro mě a zda na to má účetní právo. Konkrétně: Ten růžový papír by se měl podepsat do 15.2. Co se stane v případě že ho u zaměstnavatele podepíši později??? Měli jsme termín na podepsání až 20.-22.2. jenže když sem tam šla účetní jsem tam stejně nezastihla. šla sem to k ní tedy podepsat až první týden v březnu. Začala mi vyhrožovat že když to nepodepíši půjdu si s tím na fin.úřad a že mi sebere od ledna těch 2070,- slevu na dani. Má na něco takového vůbec právo?? Nemám ještě výplatní pásku ale výplata mi oproti jiným měsícům o cca 4000,- nižší přišla. Tak nevím zda díky tomuto. Ale když jsem to u ní podepsala, i když po termínu. Nikde sem nenašla zda na to právo má. a vím že kolega to nepodepsal dva roky a nikdo mu nic nevzal. a nebo ti co si to podávají sami na fin. úřad taky od nich sem nikdy neslyšela že by na tom takto tratily. Je něco takového možné nebo jak sr mohu bránit. Velice děkuji za odpověď a radu
DOBRY DEN CHTĚL BYCH SE ZEPTAT ZASLECHL JSEM ŽE JE MOŽNOST SE VZDÁT ROČNÍCH DANÍ S JEDNORAZOVYM VYPLACENIM CHTĚL BYCH SE ZEPTAT JESTLY JE TO PRAVDA A ZA JAKÝCH JE TO PODMÍNEK A V JAKE VYŠI PŘEDEM DĚKUJI ZA ODPOVĚD KOVAL
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je možné pro laika, si někde přepočítat roční zúčtování daně? Jsem půl roku v pracovní neschopnosti a při průměrném čistém měsíčním výdělku cca 8500kč, mi za loňský rok bylo vráceno 581kč. Zdá se mi to málo. V porovnání s předloňským rokem, kdy jsem z celého roku byla doma jen 9dní (hlídačenka) a bylo mi vráceno 490kč, mi to přijde nesrovnatelné. Je pravda, že jsem měla ten rok výplaty asi o 1500kč vyšší, ale i tak se mi to nezdá. Za vaši odpověď předem moc děkuji.
Dobrý den, manželka (OSVČ)z důvodu nemoci neměla vlastní roční příjem přesahující 68000 Kč. Mám jako zaměstnanec nárok na slevu na dani? Jestli ano, tak jakým způsobem a do kdy jí mám uplatnit? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, naše firma, plátce DPH v CZ, chce začít poskytovat služby (čištění podlah v halách) na Slovensku (plátcům DPH).Myslím si správně, že tyto služby se vztahují k nemovitosti a tedy MUZP je na Slovensku a my bychom se měli zaregistorvat k placení DPH na SK. Také si myslím, že v oblasti služeb neexistuje žádný limit obratu,od kterého bychom se museli povin.registrovat.Snažila jsem se prozkoumat slov.zákon o DPH a myslím,že se řídí stejnými pravidly jako u nás.Je to tak? Děkuji za odpověď
Dobrý den, jsem v důchodu, ale ještě jsem minulý rok pracovala. Jeden měsíc jako zaměstnanec, zbytek roku na dohody o provedení práce. Při vyplňování daňového přiznání nevím, jakou položku mám uvést do řádku 64 (uplatnění slevy na dani), formulář automaticky uvádí částku 23640,-Kč. Pak vychází velký přeplatek a to se mi nezdá správmé. Můžete mi prosím poradit Marta Blatecká