FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
soukromý podnikatel,zemědělská výroba FO,vede JÚ, zakoupil při dražbě na FÚ nemovitost, kterou plně používá k podnikání (poř. c. cca 120.000,- Kč)-chov zvířat.Nicméně v katastru jsou uvedeny dle kupní smlouvy jeho nacionále-soukromé osoby. Jak tento majetek vložit do firmy,aby mohl být odepisován? Děkuji za odpověď.
Dobry den. Utrpel jsem pracovni uraz, po kterem nasledovala 13-ti denni pracovni neschopnost. Pri vyuctovani mzdy mi ovsem zamestnavatel zapocetl pouze 9 dni nemocenske s tim, ze se pocitaji pouze pracovni dny a svatky, ne vsak vikendy. Chtel jsem se tedy zeptat, jak je to s proplacenim nemocenske, zda se proplaci i vikendy a pripadne i o co se muzu oprit (o ktery zakon/paragraf). Dekuji a preji prijemny vikend.
Vážení, jsem penzista. Asi 3x až 4x do roka napíši článek do zájmového časopisu. Honorář (cca 2000 Kč za článek) dostávám poštou po odečtení daně. Teď se mi vyjímečně sešly dva honoráře v jednom měsíci, je to přes 5000 Kč a honorář je údajně nezdaněný. Můžete mi, prosím, poradit, jakou formou mám daň zaplatit ? Děkuji, zdravím
sme ceska sro, a zamestnávame slovakov. Kolko im mozeme vyplatit diety a ako je to s cestovným. Dakujem za odpoved
Dobrý den, zvažuji návrat k podnikatelské činnosti (OSVČ) Mohu se zeptat jaké mne čekají daně a odvody dle současné právní úpravy. Naposledy jsem podnikal v roce 95. Děkuji
Auto, které mám v leasingu na 4 roky potřebuji ve druhém roce trvání leasingu prodat do druhé firmy. Jak toto provést účetně v případě jednoduchého účetnictví pro firmu prodávající i pro firmu nakupující.
Jsem pozivatelem plneho invalidniho duchodu a drzitelem prukazu ZTP II. stupne (nikoliv tedy ZTP/P, ale pouze ZTP) a vzhledem k vysi inv. duchodu bych si v ramci mych moznosti rad neco privydelal at uz formou podnikani pres zivnostensky list, formou zamestananeckeho pomeru nebo formou autorskych honoraru. Prosim jake jsou me moznosti v souvislosti s plnym inv. duchodem, placenim dani (odecty, sazby apod.), pobiranim autorskeho honorare a pripadne moznosti meho pripadneho zamestnavatele (vyhody/nevyhody poskytovane statem, danove odpocty apod.)? Dekuji za odpoved pripadne za informaci, zda bude nutne odpoved zaplatit...
Dobrý den, prosím o zodpovězení následujícího dotazu. Pokud je vystaven doklad např. od Benziny, kde je uveden základ daně a daň (výpočet dle § 17 odst 2 ZDPH), lze ho zaúčtovat jako zjednodušený daňový doklad (ZDD)? Odpovědnost za správný výpočet má plátce, pro něhož se uskutečňuje zdanitelné plnění i v případě, že daň na ZDD uvedl plátce, který usketečnil zdanitelné plnění. Údaj musí být vždy uveden na ZDD. Lze základ daně a daň vypočtenou výstavcem dokladu opravit (daňový doklad nesmí obsahovat dva základy daně) a uvést výši daně vypočtenou dle § 17 odst. 3 ZDPH? Děkuji
Ještě jednou leasing. Jak převést auto do majetku společnosti po ukončení leasingu, je-li k dispozici jen leasingová smlouva a chybí její ukončení. Jak zaúčtovat zálohu na zůstatkovou hodnotu leasingu ve výši 1220,00 Kč včetně 220,00 Kč DPH. Částka na převod do majetku se rovná celkové částce na účtě 325?Děkuji P.
Dobrý den,chtěl bych se zeptat zda musim platit zálohy na zdravotní pojištění, když podnikám při zaměstnání a příjmy z podnikání nejsou zdaleka hlavním zdrojem příjmu
Moje matka je 10 let v důchodu, vdaná , otec má ZTP/P. Její důchod je 6100,-Kč. Nyní má uzavřenou dohodu o pracovní činnosti , kterou získá asi 3500,-Kč hrubého. Zajímalo by mě, zda z této činnosti musí plati zdravotní a sociální pojištění a jak se tato činnost u důchodců daní. Děkuji
Dobrý den, chci se zeptat, zda musí starobní důchodce zdanit příjem z Bankovního fondu penzijního nadlepšení /vlastní fond KB, kam si zaměstnanec přispíval 1% a zaměstnavatel 2% ze mzdy, přičemž tyto částky byly započteny do mzdy a zdaněny/? Dal by se použít v tomto případě tuším §4 zák. 586/92 o dani z příjmu, kde se říká, že ostatní penze a důchody do výše 114 tis. Kč nepodléhají dani? Děkuji za odpověď
Dobrý den! Jsem OSVČ (školení PC, příjmy cca 100000 Kč/rok) a vedu jednoduché účetnictví. Mohu uplatňovat výdaje procentem z příjmu (§7, odst. 9 c)? Jaké výdaje mám potom uvést v příloze 1 A? A mám vyplňovat údaje v příloze M, nebo se mám tvářit, že jednoduché účetnictví vůbec nevedu? V minulém roce jsem uplatňoval výdaje prokazatelně vynaložené , takže jsem tyto problémy neměl. Děkuji za odpověď.
Prodej hmotneho majetku /zeměd.traktor/,získaného restitucí,z něhož byly uplatňovány odpisy. Platí se daň z příjmu,soc. a zdrav. pojištění ?
Dobrý den, děkuji Vám mnohokrát za Vaši odpověď, která však jednoznačná nebyla. Zkusím se tedy zeptat jinak a budu velmi vděčen, dostanu-li jednoznačnou odpověď. Podléhají dani z příjmu platby členů družstva placené na účet bytového družstva za poskytované služby a spojené s bydlením (nejedná se o nájem, ale úhradu za odebrané služby a energie), t.j. za el. energii, dodané teplo, příspěvek do fondu oprav na opravy obytného domu, odvoz odpadků, náklady na správu atd? A naopak, jsou uznanými výdaji na dosažení a udržení příjmu výdaje spojené s opravou obytného domu, platby za dodávky tepla pro byty, platby za odvoz odpadků atd? Podnikateli pronajatá výměníková stanice se nachází mimo prostory obytného domu a stojí asi 200 metrů od obytného domu jako samostatný objekt na jiném pozemku. Lze příjem z pronájmu výměníkové stanice eliminovat výdaji na opravu obytného domu a mzdy představenstvu a tím se vyhnout placení daní ze zisku Ještě jednou děkuji za Vaší ochotu a odpověď
Dobrý den. Jsem OSVČ a účtuji v JÚ. V roce 2001 jsem uhradila zálohy na OSSZ každý měsíc. Nemám bohužel žádné doklady o platbě, protože bydlím v jiném městě a rodiče zasílali peníze ze svého soukromého účtu. Na OSSZ jsem dostala přehled o platbách pojistného, kde jsou tyto platby vyčísleny. Lze dostat pojistné nějakým způsobem do výdajů za rok 2001 a jak postupovat v Přehledu OSSZ, pokud se platby v účetnictví v roce 2001 neobjeví. Děkuji Jungová
Dobry den, jsem zivnostnik uctujici v JU, neplatim DPH a chci si poridit firemni vuz na leasing, akontace 100,000Kc. Jakou cast akontace je mozne dat do nakladu za rok 2002? Jak je castka rozdelena behem let, jestli vubec? Jakou vysi mesicnich splatek je mozne odecist ze zakladu dane za rok 2002? Doporucte mi prosim pripadne nejakou publikaci, ve ktere tyto informace najdu. Mnohokrat dekuji a jsem s pozdravem.
Zaměstnanec předložil zaměstnavateli za nákup své pracovní obuvi, tento doklad mu pokladní proplatila. Chtěli bychom se zeptat zda se v tomto případě u zaměstnance jedná o plnění osvobozené od daně z příjmu ze závislé činnosti, když ZP § 133a odst. 5) stanoví, že ... "Poskytování osobních ochranných pracovních prostředků nesmí zaměstnavatel nahrazovat finančním plněním". Domníváme se, že zaměstnavatel musí sám ochranné pracovní pomůcky zajistit a vydat zaměstnanci - pak se jedná o osvobozené plnění. v případě, že zaměstnavatel předem vydá peníze nebo proplatí zaměstnanci doklad - jedná se o příjem ke zdanění. Budeme velic rádi, pokud nám náš názor zkonzultujete. Děkujeme
Potřebavala bych poradit jak postupovat při ukončení leasingu auta. Co s poslední zaplacenou částkou? A dle čeho převedu auto do majetku firmy? Děkuji s pozdravem P.M.
Musím zdanit příjem z převodu členského podílu u družstevního bytu ? (v tomto bytě jsem bydlela 9 let před prodejem členského podílu) zajímá mě informace, že se neplatí daň jen v případě,že příjem z prodeje byl použit na koupit bytu, já jsem ale část prostředků vložila do stavebního spoření, tedy nepoužila jsem jej na pořízení bytu. (Ten si budu moci pořídit až po nějaké době spoření v kombinaci s hypotečním úvěrem) Děkuji Hanáková Hana