FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Za zdaňovací období 2001 mi vznikl nárok na odečet úroků z překlenovacího úvěru ze stavebního spoření ze základu daně. Družstevní byt, na jehož pořízení jsem úvěr použil, byl kolaudován až v dubnu 2002. Z důvodu špatné informovanosti jsem tento odečet neuplatnil v daňovém přiznání. Je nějaká možnost, jak získat rozdíl v zaplacené dani zpětně?
Chtìl bych se zeptat, zda mám povinnost pøiznávat danì v ÈR. Celý rok jsem byl na základì visa J1 jako research scholar v USA, kde jsem mìl pronajatý byt a provádìl jsem výzkum na uznávaném vìdeckém a vzdìlávacím ústavì. Daòové pøiznání jsem podal v USA za celý rok a využil jsem èlánku 21 (5) a neplatil jsem tudíž daò. Problém je, že v tuto dobu jsem byl øádným postgraduálním studentem na èeské univerzitì a výzkum, který jsem v USA porvádìl byl pro mou disertaèní práci. Také jsem v USA složil nìkolik povinných zkoušek pro postg. studenta. Èeská univerzita nás do USA vyslala jako stážisty bez pøerušení studia. Co teï? Jsem u nás osvobozen od danì? Dìkuji Mirek
Dobrý den, předně bych Vám chtěl velmi poděkovat za Vaše skvělé stránky, které dle mého názoru nemají v daném oboru konkurenci a mám malý dotaz. Jsem drobný podnikatel a stala se mi nepříjemná věc. Ztratil jsem účetní doklady za dvě poslední zdaňovací období (jelikož jsem skutečně drobný podnikatel a měl jsem vše pohromadě v jednom šanonu, nemám paragony, peněžní deník ani knihu pohledávek a závazků) co dělat v případě kontroly ze strany správce daně a jaká mi hrozí sankce??? Předem velice děkuji za odpověd.
Vracim se jeste jednou k problematice zdaneni prodaneho auta jako vyhry (viz. odpoved 31.7.)Vyhra nad 10.000 spada sice do ostatnich prijmu, ale je na ni zvalstni sazba dane podle §36 odst.2, písm. b) a to 20%. Tuto dan ve velke vetsine pripadu odvadi organizator souteze. Pak by se teoreticky dalsi dan nemela platit zadna. V pripade dalsiho prodeje auta do jednoho roku je to pak jasne, dani se castka ziskana prodejem. Doplnujici otazka: ================== Pokud odvedl organizator souteze 20% dan z vyhry (za vyherce?), plati se jeste nejaka dan z vyhry? Kdo doklada zaplaceni teto dane FinUradu, vyherce nebo organizator souteze, ktery dan odvedl? Neboli musím mít doklad pro FU, ze organizator uz dan odvedl? Diky za odpoved, neradi bychom platili zbytecne moc ....
Sidlo me spolecnosti je v Ceske Republice. Mym zamerem je poskytovat marketingove sluzby spolecnosti se sidlem v USA. Jakym zpusobem se budou zdanovat tyto prijmy? Dekuji predem za odpoved.
Dobry den, prosim jeste o upresneni zodpovezeneho dotazu (viz nize). Jak postupovat v pripade, pokud jsem zauctoval v JU radny danovy doklad (do 10.000,- Kc) jako zjednoduseny a na doklad jsem uvedl nove vypocteny zaklad dane a dan. Jedna se o nekolik dokladu za ctvrtleti a rozdil ve vysi dane bude zanedbatelny (pokud nejaky vubec bude). Z danove pohledu jsou tyto doklady nespravne. Je treba mnou vypoctenou dan na dokladu preskrtnou a podat nove danove priznani? Dekuji Dobry den, Vas dotaz na serveru poradenstvi.finance.cz byl zdarma zodpovezen Dotaz: Dobrý den, prosím o zodpovězení následujícího dotazu. Pokud je vystaven doklad např. od Benziny, kde je uveden základ daně a daň (výpočet dle § 17 odst 2 ZDPH), lze ho zaúčtovat jako zjednodu?ený daňový doklad (ZDD)? Odpovědnost za správný výpočet má plátce, pro něho? se uskutečňuje zdanitelné plnění i v případě, ?e daň na ZDD uvedl plátce, který usketečnil zdanitelné plnění. Údaj musí být v?dy uveden na ZDD. Lze základ daně a daň vypočtenou výstavcem dokladu opravit (daňový doklad nesmí obsahovat dva základy daně) a uvést vý?i daně vypočtenou dle § 17 odst. 3 ZDPH? Děkuji Odpoved: Pokud daňový doklad není formálně správný, nelze jej zaměňovat za zjednodu?ený daňový doklad. V zásadě je třeba výstavce dokladu upozornit na vzniklé nedostatky daňového dokladu se ?ádostí o vystavení dokladu nového.
Je možno účtovat platby z korunového účtu v devizách kurzem, který použila pro přepočet moje banka, nebo se musí použít kurz ČNB? Děkuji moc.
Dobrý den, rád bych se zeptal, jestli podléhá goodwill DPH a případně i na sazbu daně. Předem velmi děkuji.
Potřebovali bychom poradit v případě, že zaměstnavatel poskytne zaměstnanci služební mobilní telefon, který zároveň zaměstnanec používá i pro soukromé účely. Sdělte nám prosím, veškeré daňové dopady z hlediska účetnictví a zpracování mezd. Děkujeme mzdová účetní
Máme převedený byt do osobního vlastnictví (5/2002), v bytě bydlíme od r.1996. Budeme platit nějaké daně (z příjmu/převodu nemovitosti), když byt nyní prodáme? popř. po jaké době nebudeme platit daně? Předem děkuji za odpověď.
Musi se odvest a v jake vysi dan u nas pri vyplate provize za sprostredkovani obchodu soukromemu cizozemci pokud s danou zemi neni smlouva o zamezeni dvojiho zdaneni? Dekuji.
Dobrý den. Od 1.9.2002 chci nastoupit na neschopenku(těhotenství). Pracuji jako zdrav. sestra, kde mám tabulkově dáno základní plat např.: 7000,-Kč/měs.Dále např. hrubá mzda je 10000,-Kč/m(obsahuje různé příplatky za noční, atd.).Jak se v tomto případě počítá moje nemocenská? Od 1.1.2003 budu nastupovat na mateřskou.Jak a z čeho se bude mateřská počítat? Prosím, zda můžete, tak prosím o jednoduchý výpočet.Mám nárok na 1/2 13.platu? Fyzicky ji dostáváme v prosinci.
Prosím o radu. Máme v úmyslu rekonstruovat topení ve výrobní hale a to instalací plynových infrazářičů. Do které odpisové skupiny lze tyto zařízení zařadit, respektive je zde nějaká možnost jak zdůvodnit 6-leté odepisování?. Setkávám se s různými názory, dokoncel velké některé leasingové společnosti jsou ochotny to leasovat a jiné ne v návaznosti na výše uvedený problém. Děkuji Ing. DAVID
Je možno v případě studenta zaměstnaného na základě dohody o provedení práce (který není jinde zaměstnán) uplatnit základní nezdanitelnou částku?
Chtela bych se zeptat, zda osvobození cena ze sportovní soutěže v hodnotě nepřevyšující 10.000 Kč se posuzuje za zdaňovací období nebo jako jednotlivá výhra. Děkuji za odpověď
Dobrý den, rád bych se zeptal jak postupovat v případě, že během povodní došlo ke zničení účetních dokladů. Zůstaly zachovány pouze doklady z aktuálního roku, protože byly na jiném místě. Je třeba toto zničení někam nahlásit? Nebo nějak zdokladovat tuto skutečnost pro případ nějaké kontroly? Jsem osoba podnikající na živnostenský list. Děkuji,
Prosím o radu, jak zaúčtovat odpisy v příspěvkové organizaci (souvztažnosti), kdy zřizovatel vymezil organizaci majetek s právem hospodaření a stanovil jako závazné ukazatele povinný odvod v konkrétní výši z odpisů do rozpočtu zřizovatele. Příklad: Hodnota ročního odpisu = 120000 Odvod z odpisů = 54000 Děkuji
Prosím o odpověď na otázku, jakým nejjednodušším způsobem lze prokázat hodnotu peněžitého daru obětem povodní pro účely snížení daňového základu v době, kdy není čas na korespondenci a razítka. Nestačil by výpis z mého účtu s veřejně známým číslem účtu například Charity ? Děkuji za brzkou odpověď.
Co je danove vyhodnejsi: 1) Zahranicni firma z EU, platce DPH, dovazi do CR zbozi a primo jej dodava ceskemu odberateli, platci DPH. nebo 2) Zahranicni firma dodava zbozi dovozci v CR a ten jej dodava ceskemu odberateli.
Prosím o odpověď: K nákupu akcií jsem jako fyz. osoba použil své úspory. Při kontrole údajně fin. úřad vyžaduje,aby poplatník prokázal, že tyto peníze, použité na nákup akcií, byly zdaněny. Který zákon ukládá poplatníkovi tuto povinnost? Domnívám se, že v současné době není v platnosti žádný zákon ukládající poplatníkovi tuto povinnost, ani povinnost prokazovat původ majetku. Děkuji.