FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Vážení dovoluji si Vás dotázat na níže uvedenou záležitost Uzavřela jsem smlouvu o převodu (koupi) bytu, kde v závěrečných ustanoveních je, že náklady s převodem nese převodce a nabyvatel rovným dílem. Převodce mne téměř po čtyřech letech vyzval k zaplacení poloviny daně z převodu nemovitosti (daň mu byla vyměřena v r 2001). Po konzultaci s právníkem mi bylo řečeno, že daň není náklad související s převodem. Poplatek jsem převodci neuhradila a ten na mne nyní podal žalobu. Je daň nákladem související s převodem nebo nikoli? Za Vaši odpověď děkuji a jsem s pozdravem Eva Rumlová
Dekuji Vam za odpoved ohledne dani ve svycarsku. Znamena to tedy, ze pokud jsem byl v danem roce vice jak 183 dni v zahranici a mel tam i bydliste, v CR danove priznani nepodavam? Co tedy s temi ceskymi prijmy? Dekuji.
Prosím o radu při řešení následujícího problému: Budu účtovat kosmetický salon, který bude podnikat v pronajatých prostorách. V těchto prostorách byla provedena přestavba. Pokud tato přestavba bude činit méně než 40000,- Kč, je to pro nájemce (kosm.salon) daň. výdaj. Pokud to bude činit vice, je to již techn. zhodnocení budovy. Otázka odpisů ze strany buď pronajímatele neb nájemce a nutné náležitosti k tomu jsou mi jasné. Ale v této nemovitosti zároveň provádějí přestavbu ještě další tři živnostnice. Jestliže u každé bude činit přestavba méně než 40000,- Kč, bude to pro každou daň. výdaj, nebo se tyto částky musí sečíst a pak provádět odpisy? Já bych se spíše přikláněla k účtování do 40 tis. Kč -- přestavba - daň. výdaj pro každého jednotlivě. Vždyť každá si může myslet, že pokud ta její přestavba nepřesáhne tuto uvedenou částku, nemusí to dát nikomu na vědomí. I když nevím, zda nehraje roli to, že ty přestavby se uskutečňují v průběhu jednoho kalendář. roku v jedné nemovitosti. Děkuji moc předem za odpověď. Ještě jsem chtěla podotknout, že se bude účtovat jednoduché účetnictví. Poláková
Česká obchodní společnost nakoupila zboží od tuzemského výrobce a prodala je subjektu v zahraničí. Výrobce zboží odbavil pro vývoz, v JCD jako odesilatele vyplnil sebe, jako příjemce subjekt v zahraničí, obchodní společnost figuruje pouze v celní faktuře jako kupující. Přeprava do zahraničí byla realizována na objednávku obchodní společnosti,na CMR rovněž jako odesilatel tuzemský výrobce a jako příjemce zahraniční subjekt. Jsou obě plnění 1. výrobce-česká obchodní firma 2. česká obchodní firma-zahraniční subjekt osvobozena od povinnosti uplatnit DPH na výstupu? V kontraktu mezi českou obchodní firmou a výrobcem je uvedena jako místo určení resp. konečná destinace vždy země zahraničního subjektu.
Jsem v zaměstnaneckém poměru a začnu dálkově studovat doktorandské studium na vysoké škole.Mám nějakou možnost daňových úlev?
Dobrý den, nenašla jsem kolonku pro dotazy, týkající se mzdových předpisů, proto píši sem.Mám dotaz zda jsou dané mzdové příplatky pro zaměstnance ze zákona za jazykovou státní zkoušku nebo za hmotnou zodpovědnost. Díky za odpověď, Říhošková
Dobrý den, prosim o upřesneni odpovedi. Úroky na beznem účtu využíváném pouze pro podnikání přiznávám do $8, mohu potom bankou srazenou dan uplatnit do danove uznatelnych nakladu? Puvodni dotaz a odpoved: Dobry den, Vas dotaz na serveru poradenstvi.finance.cz byl zdarma zodpovezen Dotaz: Mám pro podnikání u ČS otevřený účet. Úroky na něj připisované dávám do §8, a poplatky placené bance za vedení účtu dávám do §7 (služby) a strženou zálohu na daň z připisovaných úroků započítávám na celkovou daňovou povinnost, ja zaplacené zálohy na daň. Je to tak správně? Odpoved: Zápočet sražené daně na celkovou daň z příjmu lze provést mj. pouze u daně sražené rezidentní fyzické osobě z úrokových příjmů z vkladů na vkladních knížkách a vkladových účtech, které jsou součástí obchodního majetku poplatníka. Poplatky za vedení bankovních účtů v obchodním majetku poplatníka jsou daňovým výdajem. U běžných účtů fyzických osob určených k podnikání a jiné samostatné výdělečné činnosti se srážková daň neuplatňuje a úroky podlehájí zdanění jako příjmy z kapitálového majetku. Tributum Company s.r.o.
Jsem důchodce a mám vkladový účet ke kterému mi jsou připisované úroky. Musím kvuli tento úrokům vyplňovat přiznání k dani z příjmu?
Dobry den! Jsem FO. Uvazuji, ze se stanu platcem DPH. Vytvarim www stranky. V zivnostenskem liste mam uveden predmet podnikani Automatizovane zpracovani dat. Nyni vytvarim zakaznikovi reklamni prouzky tzv. bannery. Jakou sazbu DPH budu pro fakturaci www stranek a reklamnich banneru pouzivat? Jsou to reklamni sluzby tzn. 22%? Pokud si uctuji zprostredkovatelsky poplatek za vyrizeni reklamni kampane za zakaznika na vyhledavacich serverech je tato sluzba se zaklani nebo snizenou sazbou? Dekuji za odpovedi.
Dobrý den, ráda bych Vás požádala o radu. Jsem zaměstnaná a od září budu dálkově studovat vysokou školu (je mi 22 let). Slyšela jsem, že jako "pracující" student můžu mít i snížené odvody na zdravotním pojištění. Nevím však, kolik přesně. Děkuji za odpověď.
Dobry den, nevim, jak mam vyresit dane, kdyz bych devet mesicu v roce pracoval ve svycarsku a tri v cechach. Ve svycarsku jsem pritom platil radne jejichh dane. Jak tomu rozumim, mam tento rok danovy domicil ve svycarsku a tim padem bych mel vsechno danit tam? Je tomu tak? Jak to mam udelat s ceskym prijmem? Staci ze mi zamestnavatel radne strhaval dan nebo musim podavat danove priznani? Co do nej uvest? Pouze cesky prijem? Jde mi o to, zda je ok kdyz jsem svycarske prijmy danil ve svycarsku a ceske v cechach, a timpadem nemusim uz v cechach podavat danove priznani (a danit prijmy ze zahranici v cechach). Dekuji.
Dobrý den, rád bych se zeptal na následující záležitost: podnikatel - živnostník, vede JÚ, neplátce DPH, firemní automobil už před třemi lety odepsal a nyní by ho rád používal pro vlastní potřebu - tzn. převod do osobního vlastnictví. Jak převod proběhne - bude se muset nechat vyhotovit odhat ceny automobilu a ten zanést do daňového přiznání a zdanit příjem nebo se automobil jen převede. Bude muset podnikatel odpovídajícím poměrem snížit veškeré náklady vynaložené v tomto roce na automobil, když ho převede v průběhu roku nebo bude nejlepší ho převést k 31.12.2002 - jestli to jde tak přesně? Děkuji za odpověď a těším se na další spolupráci. Karel Kremláček
Jestli se daň z příjmu platí podle zisku, při jakém zisku se platí jaké daně (kolik procent ze zisku)?
Dobrý den, ráda bych se zeptala jak zcela legálnì poskytnout finanèní dar (nevratnou pùjèku)zamìstnanci, který pøišel o bydlení pøi povodních. Je potøeba na to uzavírat nìjakou smlouvu, musí to zamìstnanec zdanit??? Dìkuji.
Jak se standardně účtuje finanční leasing automobilu s pravidelnými splátkami u nájemce?
Zajímalo by mě, zda manželka může uplatňovat do výdajů cestovní náhrady za využití soukromého mot. vozidla k podnikatelským účelům ( obch. jednání nebo nákup zboží) i v případě, že není vlastníkem tohoto mot. vozidla a nevlastní ŘP ( tzn. že jí vozí na výše uvedené cesty manžel, nebo někdo jiný)
Děkuji Vám za odpověď k používání služebních mobilních telefonů k soukromým účelům zaměstnanců. V této souvislosti nás zajímá Váš názor, jak evidovat právě soukromé hovory u každého zaměstnance (má si zaměstnanec odhadnout výši protelefonovanou soukromými hovory, nebo máme stanovit průměrnou částku - limit za nějaké předchozí období z již zaúčtovaných faktur dle rozpisů k jednotlivým telefon. číslům, a nebo máme stanovit měsíční paušální částku například podle GO karet např. ve výši Kč 300,-- za měsíc. V písemné dohodě máme uvést souhlas zaměstnance s tím, že mu bude pravidelně měsíčně srážena z čisté mzdy právě částka Kč 300,--???? Jde nám o to, jak nejlépe vyčíslit soukromé telefon. hovory, když si zaměstnanec během volání žádnou evidenci nevede. Předem děkujeme za rychlou odpověď mzdová účetní
Zajimalo by me kde jaka je vyse socialniho pojisteni, kdyz si ho chci platit sam. Uvazuji o tom, ze bych na nekolik let vycestoval do ciziny studovat anglictinu a socialni pojisteni bych si rad platil dal.
Jsem podnikatel, fyzická osoba, neboli OSVČ. Poslal jsem nemalou částku na konto Červeného kříže na postižené povodněmi. Lze tuto částku nějakým způsobem odečíst z daní, daňového základu, zahrnout do nákladů???? Děkuji
Může se státní podnik vrátit k již schválenému rozdělení zisku za předchozí rok?