FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den. Mám takový dotaz: je dána zákonem minimální a maximální výše poskytování stravenek zaměstnancům? A v souvislosti s tím, kdy mají zaměstnanci nárok na stravenku, pokud mají směnu strídavě a vyjde jim na sobotu a neděli, mají nárok na stravenku? A po kolika odpracovaných hodinách? Děkuji za odpověď.
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, zda se v případě rozšíření společného jmění manželů o pozemek, který manžel koupil ještě pře svatbou, platí nějaká daň (darovací, nebo daň z převodu nemovitosti). Děkuji.
Ze zákona vím, že povinný nástup na mateřskou dovolenou je 8-6 týdnů před termínem porodu. Ráda bych věděla, zda je možné nastoupit 5týdnů před termínem porodu. A případně, zda-li z toho může plynout nějaký postih? Může tento termín lékař napsat? Děkuji za odpověď
Dobrý den. Jsem FO, chci začít podnikat. Musím dokladovat vklad do podnikání? Mohu před zahájením činnosti dát do daň. výdajů rekonstrukci pronajatých prostor a nájemné, které už jsem musela zaplatit. Děkuji
Rad bych znal Vas nazor na problematiku, kterou jsem v zakone nenasel. Jsem jednatelem s.r.o., soucasne jsem zde na castecny uvazek zamestnan a krom toho podnikam jako OSVC. Nektere cinnosti vykonavam pro nasi firmu na zivnostensky list a firme je fakturuji. Je toto jednani z hlediska zakona napadnutelne? Dekuji za odpoved
Spolecnost s rucenim omezenym pro niz jsem v nedavne dobe byl zamestnan porusuje zakon /vim o falesnych fakturach v danovem priznani a dalsich nezakonnych praktikach/. Kam toto mohu ohlasit? Dekuji predem
Dobrý den, jsem fyzická osoba a v minulosti jsem podával daňové přiznání typu A. V letošním roce jsem prováděl expertní činnost pro belgickou firmu. Mám problém se stanovením daně za honoráře a výběrem formuláře pro přípravu daňového přiznaní za letošní rok. Děkuji za radu. S pozdravem SK
Pokud uplatňuji výdaje paušálem vedu i peněžní deník a všechny ostatní předepsané knihy? Je chyba, když v mém účetním programu je vedena jedna dokladová řada na příjmy a výdaje z pokladny ? Příklad: doklad h0001 .... výdaj h0002 .... výdaj h0003 .... příjem h0004 ..... výdaj atd. Je to chyba nebo stačí , když jsou doklady zakládány v této podobě, i když odděleně ve svých složkách ?
Dobry den, zajimalo by me, pokud jsem hlasen k pobytu jak v CR, tak v zahranici, pricemz v zahranici jsem vetsinu roku (>183 dni), jak se posuzuje 'bydliste'. Pokud se hovori o mistu, kde se clovek ma v umyslu trvale zdrzovat, mysli se tim onen rok? Muze se stat ze se o tom neda rozhodnout? Za jakych podminek? Dekuji.
Dobrý den, od 1. 10. 2002 budu OSVC (93 ... programování, konzultace). Současně s tím budu mít zaměstnanecký poměr (sociální činnost, max 5000 Kč / měs). Mohu uplatňovat výdaje stanovené paušální částkou. Díky :-)
dobrý den.Účtuji v JÚ a pro účely podnikání používám soukromé auto. Jak vyúčtuji kilometry ujeté pro soukromé účely ,. Služební jsou pr.spotřeba*3,40*ujeté km. PHM nakupuji ale i na soukromé kilometry na jeden doklad. Mám celkem za 5 tis doklady PHM a pro služ. účely jsem spotřeboval za 3.9 tis, jak na to ? Co dám do účetnictví ? Doklady na 5 tis a odečtu 1.1 tis ? druhá otázka: jsou lístky za parkování soukromého auta ale v daném okamžiku pro služební účely nákladovou položkou ? Děkuji
Dobrý den, potřebovala bych poradit, zda: mohu proplatit z hotovostní pokladny částku za tankování pohonných hmot zaměstnanci, který při tankování neměl peníze a zaplatil svou osobní platební kartou? (s platebními kartami jako firma nedisponujeme).
Dobry den, mel bych take dotaz - aktualni. Letosni povoden nam znicila chatu, asi ze 75%. Z patrove zdene chaty zbylo prizemi a sklep. Kupodivu se nam naskytl zajemne o koupi toho co z chaty zustalo + pozemku. Zajemce si sehnal odhadce a bude tedy proveden odhad. Dotaz: je nutne platit dan z prevodu nemovitosti, pripadne jine dane? Chata byl a porizena 1988, od 1. majitele, ktery chatu postavil, kolaudace probehla tusim az pozdeji, za naseho vlastnictvi. Dekuji za odpoved. Jelinek, Praha
Dobrý den. Jsem FO, neplátce DPH. Dostala jsem od dodavatele fakturu za rekonstrukci prostor na kadeřnický salon v pronajatých prostorách. Součástí faktury je i zařízení kadeř. salonu, které je i s montáží fakturováno s 5 % DPH. Já ale chci toto zařízení evidovat jako majetek, protože, jestliže příp. půjdu do jiných pronajatých prostor, tak si ho vezmu s sebou. Myslím, že v tomto případě sazba 5% není pro mě důležitá. Je můj názor správný, že si toto zařízení mohu evidovat jako majetek?
Dotaz: uplatneni odpoctu DPH z majetku porizeneho pred registraci k DPH Podnikatel FO podnika od r. 96, stal se ze zakona platcem DPH od 1.2.2002. V jake vysi muze uplatnit odpocet DPH z majetku nakoupeneho v obdobi pred zaregistraci k DPH? HIM byl porizen v r. 99, odepisovan, ZC k 1.1.02 je 40 tis. Kc - odpocet z ZC 40 tis. Kc nebo pouze z 11/12 ZC nebo vubec, kdyz porizeni jiz v r. 99? HIM porizeny v 1/2002, 1. odpis bude proveden v 12/2002 ? odpocet z cele porizovaci ceny nebo pouze z 11/12 por. ceny? Evidovaný drobny IM (cely jednorazove v nakladech) - ma narok na odpocet z ceny majetku porizeneho v 2/2001 ? 1/2002? Dekuji za odpoved.
Jsem OSVČ,účtuji v jednoduchém účetnictví a chtěl bych se zeptat zda je někde upraveno,co jsou to výdaje na dosažení příjmu, co konkrétně si do výdajů na dosažení příjmu nebo zisku mohu dát eventuelně do jaké výše nebo procento mohu použít?V zák o dani z příjmu je vše velmi obecně,to samé je v z´ák.o účetnictví. Děkuji za odpověď.(každý FÚ má jiný výklad)
preji pekny den chtel jsem se zeptat,jestli je mozne nekde si stahnout aktualni cenik diet ,pro pracovni cesty po evrope.pripadne zda je mozne,mi tento cenik zaslat na mail.dekuji J.D.
Dobrý den.Do září jsem byl student VŠ,nyní pracuji na živnostenský list.Je mi 23 a uvažuji o studiu na jazykové škole.Jak to bude s platbou na "sociální" a "zdravotní", když bych na tuto školu nastoupil(denní studium).A co kdybych šel na vyšší odbornou školu, jak by to vypadalo tam, z hlediska plateb na soc. + zdrav. a z výší zdanitelného příjmu.Děkuji. Přeji pěkný den.
Dobry den, prosim Vas mam nasledujici dotaz, jsem podnikatel fyzicka osoba, dozvedel jsem se, ze vysla novela zakona o dani z prijmu, ktera jiz za rok 2002 umoznuje odecteni ztraty z prodeje podilovych listu otevr. podil. fondu, plati zde nejaka casova lhuta, nebo kdyz v jednom roce nakoupim a v druhem prodam se ztratou, tak tuto ztratu mohu uplatnit v tomto roce, udajne to plati i do minulosti, kdy jsem prodal se ztratou podil. listy jiz napriklad v roce 2000 a 2001. Jak mam tuto operaci zachytit v ucetnictvi a nasledne v danovem priznani ? kdyz uplatnuji vydaje procentem z prijmu. Dekuji.
Dobrý den. Otázka ohledně daně z příjmů. V období 3 - 6/2002 jsem byla na služební cestě v Maďarské republice - zaměstnavatel je česká firma. Od června jsem zaměstnána u maďarské firmy, místo zaměstnání Budapešť. Jak budu postupovat při dani z příjmu za rok 2002. V ČR - daň z příjmu ze závislé činnosti za období 3-6/2002. V maďarsku daň ze závislé činnosti za období 6-12/2002 anebo bude období od 3-12/2002 zdaněno v maďarsku a v čechách se pužije zápočtu. Děkuji a hezký den