FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Jsem studující na vyšší odborné škole, při studiju pracuji jako brigádník. Mohu zažádat po uplynutí zdaňovacího období o vyúčtování daně a co je k tomu potřeba.
Mohu u spolupracující osoby k jejím vypočteným nákladům přičíst uhrazené soc. a zdrav. pojistné této spolupracující osoby?
Pri praci na dohodu o provedeni prace byly moje prijmy zdaneny 20% dani. Je treba uvadet tento prijem do danoveho priznani, nebo jde o dan ktera se uz neuvadi podobne jako napr. dan z uroku bankovnich uctu ? Dekuji. D.S.
Dne 12.3. jsem k Vám vložila 3 dotazy a marně čekám na odpověď?! Už jsem myslela, že tuto službu neposkytujete, ale nyní mi přišla od Vás aktuální nabídka, kde v závěru tuto službu nabízíte - s termínem dodání do 24 hod. Můžete mi napsa v čem je problém? Děkuji E.H.
Zdravím. Jsem zaměstnán u americké firmy, která má pobočku v Čechách. Firma nám v roce 2000 nabídla opci na firemní akcie. V roce 2001 jsem realizoval opci na akcie naší firmy a akcie jsem se ziskem prodal na NYSE. Zajímá mne, jakým způsobem zdanit takto vzniklý příjem? Ve vašich "Otázkách a odpovědích" byl diskutován podobný problém, ale vztahoval se k roku 2000 a používali jste pojmu zaměstnanecká akcie. V tomto případě nejde o zaměstnaneckou akcii, ale pouze o opci.
Můj přítel zpěvák dostal v Německu honorář v markách (8/2001) a hned mu strhli daň. Peníze si utratil. Musí je zdaňovat ještě u nás? Jestli ano, jakou cenu za marku má vzít. Vede jednoduché účetnictví. Děkuji za radu. Milada Macháňová
Dobrý den. V r. 1998 jsem zakoupila (do firmy)bezdrátový telefon za 5900 Kč.Účtuji v soustavě jednoduchého účetnictví a eviduji ho v operativní evidenci na kartě drobného hmotného majetku. V daňovém přiznání pro r. 2001- typ B je v Příloze č.1 podrobný Přehled o majetku a závazcích. 1.Mám tuto položku v ceně 5900 uvést do ř. 4 sloupce 3? 2. a kde měla být správně uvedena v Přehledu o majetku a závazcích v loňském daňovém přiznání? Děkuji za odpověď.
Prosím o zodpovězení dotazu: v jedné "Odpovědi zdarma" bylo uvedeno, že příjmy z kapitálového majetku nejsou podrobeny sociálnímu ani zdravotnímu pojištění a neuvádějí se proto v přehledech pro tato pojištění. Jak je to ale s výdaji spojenými např. s vedením běžného účtu- konkrétně např. poplatky za vedení účtu (ze kt.pochází ony zmíněné kapitálové příjmy)? Mohu je zahrnout do celkových výdajů uváděných ve zmíněných přehledech? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, jsem plátcem DPH.Rád bych začal dovážet do ČR POUŽITÉ zboží pro diskžokeje.Šlo by převážně o duální CD a mix. pulty, mikrofony atp. Jednotlivý kus by nepřesáhl nákupní cenu 6000Kč. Zboží je zakoupené na burzách, dražbách a v obchodech s použitým zbožím v USA.Jak by se mě týkal zákon o DPH? Děkuji za odpověď.
Mám trvalé bydliště v jižních čechách a pro účely podnikání musím přes týden bydlet v praze. Je bydlení na základě smlouvy a dokladů o pronájmu nákladovou a odpočitatelnou částkou ze základu daně ?Děkuji za odpověď
Dotaz: Naše s.r.o. koupila v roce 2001 vyhořelou budovu. Rozhodla se vytvořit rezervu na její opravu v roce 2001 a 2002. Rezerva měla být čerpána od roku 2003. Při kontrole stavu budovy bylo zjištěno, že obvodové zdi jsou vychýlené a zdivo prasklé. Byl pozván statik a dle jeho vyjádření by bylo nejlepší a nejlevnější budovu zbourat a postavit znovu a opravu zahájit již v roce 2002. Statik dále zjistil, že zdivo praská proto, že pod celým obvodem nejsou základy. 1. je možno na základě posouzení statika zdivo zbourat a postavit budovu do původního stavu znovu v rámci čerpání rezervy na opravy ? Dostavbu základů pod celým obvodem je možno čerpat z rezervy ? 2. jaké důvody je nutno uvést, aby oprava mohla být zahájena již v letošním roce ? (2002) 3. je možno rezervu vytvořenou v roce 2001 v roce 2002 rozpustit do výnosů a veškeré náklady související s opravou budovy účtovat na účet 511 opravy a udržování ? S pozdravem
Měl bych ještě jeden dotaz: Mám auto jako fyzická osoba a začal jsem podnikat, jak ho mohu vložit do firmy ? Účtuji v JÚ. Jsou nějaké okolnosti na které bych přitom neměl zapomenout kromě silniční daně ?Děkuji
Dobry den, chtel bych vedet, ktere polozky by bylo mozne uvest jako vydaje v pripade pronajmu druzstevniho bytu (splatka bytu, fond oprav, naklady na rekonstrukci atd...). Pripadne jake dalsi danove zalezitosti mohou byt s pronajmem spojeny. Dekuji.
Prosím o informaci, zda lze uplatnit školné placené za syna studujícího na soukromém gymnáziu (Buďánka) jako odčitatelnou položku v daňovém přiznání. Děkuji za odpověď. Ladislav Kurc
Dobrý den. Chystám se prodat družstevní byt, který jsem koupil před 2 lety a získané peníze použít na koupi většího opět družstevního bytu. Jeden známý mi říkal, že nemusím platit daň z příjmu v případě, že získané peníze použiji na řešení bytové potřeby. Je to pravda? Předem děkuji za odpověď. Pavel Mádr
Dobry den,dostal jsem prilezitost pracovat v Rakousku od tamniho zamestnavatele.Chtel bych se zeptat, jak je to s danemi, socialnim a zdravotnim pojisteni. Pracovat tam budu po cely rok, tedy se v CR nebudu zdrzovat vic nez 100 dnu. Kdo bude platit dane, musim si platit u nas zdravotni/socialni pojisteni a jak je to s cestovnim pojistenim, musim jej mit? Rad bych vedel vse co me muze pripadne dost nemile prekvapit. Dekuji
Prosím o radu. Zemřela mi maminka, která měla příjmy z pronájmu domu dle §9. Tento dům po ní zdědím, dědické řízení vąak jeątě probíhá. Je nutno úmrtí plátce daně oznámit FÚ? Do půl roku musím podat za maminku přiznání k dani z příjmu, jak ale naloľit s vytvářenou rezervou na opravu, uzavřít a vloľit do příjmu, nebo mohu pokračovat? Musím se zaregistrovat na svém FÚ jako plátce daně z příjmu, pokud ano kdy? Je pro účely dědického řízení nutný odhad nemovitosti pokud jsem jediný dědic? Pokud bude nově stanovena cena domu jak bude třeba postupovat při výpočtu odpisů, pokračovat ve stávajícím nebo začít odpisovat z nové ceny? Jak mohu uzavírat resp. rozvazovat nájemní a jiné smlouvy do doby uzavření dědického řízení? Děkuji mnohokrát.
Dobrý den, prosím o informaci v jakém vztahu může být jednatel spol. s r.o. ke společnosti. Je možné, pokud jednatel již podniká v jiném oboru než společnost, platit jednateli na základě fakturace na jeho ŽL, aby se za něho nemuselo platit sociální a zdravotní pojištění? Eventuálně, existuje jiná varianta vztahu jednatele a společnosti, kde není nutné odvádět uvedené pojištění? Děkuji,
Dobry den, jsem zivnostnik uctujici v JU, nejsem platce DPH. Za praci jezdim do Prahy, kde proto kupuji byt. Je mozne uplatnit kupni cenu nebo jeji cast jako naklad podnikani? Jakym zpusobem? Je mozne odecist kancelar v byte z dani? Jak se stanovuje urcita cast bytu? Jak se definuje kancelar? Musi tam byt pocitac? Predem mnohokrat dekuji za odpoved a preji hezky den,
Dobry den, je smluvni poplatek za uzavreni leasingove smlouvy danove uznatelnym vydajem. Mohu u tohoto poplatku uplatnit DPH? Dekuji za odpoved. Dale prosim o kontrolu zauctovani: Leasingova smlouva byla podepsana 29.7.2002 na 3 roky. Zalohu na leas. splatky 291.200Kc rozlozim na 6/36 (1.rok), 12/36 (2.rok), 6/12 (3.rok) Leasingove rovnomerne splatky budu uplatnovat do danovych vydaju kazdy mesic. Z toho u financni sluzbu uplatnim jeste DPH 5%. Povinne smluvni pojisteni take uplatnim do danovych vydaju s nulovym DHP.