FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Jsem student,a před několika dny jsem si zřídil…

Jsem student,a před několika dny jsem si zřídil ŽL v oboru poskytování software. Asi před třemi měsíci, jsem si jako nepodnikatel koupil počítač za 20 000 na splátky, které budu splácet ještě asi 5 měsiců. Je možná dát do uznaných nákladů kupní cenu počítače (zřejmě jako DHIM) i když byl zakoupen před tím, než jsem byl podnikatel? A jak postupovat při účtování v jednoduchém účetnictví? Děkuji za odpověď.

Chtel bych rozložit příjmy a náklady na manželku…

Chtel bych rozložit příjmy a náklady na manželku a syna. Musím je před podáním přehledu za rok 2001 zpětně zaregistrovat na PSSZ,VZP,FÚ? Děkuji.

Dostal jsem nabídku na zaměstnání od zahraniční…

Dostal jsem nabídku na zaměstnání od zahraniční firmy, která zde však nemá dosud zřízenou organizační složku. Nabídka spočívá v uzavření klasické pracovní smlouvy dle holandského pracovního práva a pracoval bych na území ČR. Co mě čeká a nemine ve smyslu soc. a zdr. pojištění, daní atd., včetně jiných povolení? Není zde ještě jiné řešení - např. živn. list a pracovat jako OSVČ, tzn. nikoliv na základě pracovní , ale např. obchodní smlouvy? Děkuji.

Dobry den. Mam dvoji obcanstvi Slovensko-Ceske.…

Dobry den. Mam dvoji obcanstvi Slovensko-Ceske. Od roku 2000 pracuji u ceske firmy na uzemi ceske republiky na plny uvazek, trvale bydliste mam na uzemi SK. O danove priznani se stara firma, ja jenom vyplnuji prohlaseni. - staci podani danoveho priznani v CR nebo je treba podat i na uzemi SR? - rodina /manzelka + rocne dite/ jsou obcany SR, pri jakych podminek muzu uplatnovat nezdanitelene castky na ne? Dekuji S pozdravem J.M.

Dobry den, zajimalo by me, zda-li je mozne jeden…

Dobry den, zajimalo by me, zda-li je mozne jeden rok uctovat u osoby, ktera ma hlavni prijem ze zavisle cinnosti a castecne podnika jako OSVC, v jednoduchem ucetnictvi a dalsi rok, protoze nema zadne vydaje snizujici danovy zaklad, misto ucetnictvi pouzit pro snizeni zakladu pouze procento z prijmu? Dekuji, Karoch Pavel

Dobrý den, moje účetní byla převezena s těžkou…

Dobrý den, moje účetní byla převezena s těžkou chorobou do nemocnice (její léčení si vyžádá cca 1-2 měsíce času), tudíž mi teď nemá kdo dopracovat účetnictví. Lze posunout podání daň. přiznání? Jakým způsobem informovat fin. úřad? Děkuji za odpověď.

Je možné vytvářet opravné položky k pohledávkám…

Je možné vytvářet opravné položky k pohledávkám dle zákona o Rezervách jako daňově uznatelné pohledávky, které jsou soudně vymáhány, všude se hovoří o konkursním řízení. Nevím jaký je rozdíl mezi rozhodčím, soudním a správním řízením. Jaký to má vliv na odpis těchto pohledávek. Děkuji.

Jak zaúčtovat odprodej pohledávky např. ve výši 1…

Jak zaúčtovat odprodej pohledávky např. ve výši 1.000.000,- Kč za 10%, tj. 100.000,- Kč. Jak zaúčtovat rozdíl?

Dobrý den, předem bych ráda vyjádřila poděkování…

Dobrý den, předem bych ráda vyjádřila poděkování a obdiv za Vaše služby, které také ráda využiji. 1)Chtěla jsem se zeptat, jak naložit v daňovém přiznání za rok 2000 s přeplatkem zdravotního a sociálního pojištění za rok 2000, které nebylo vráceno, nýbrž započteno při zálohových platbách za rok 2001. OSVČ si uplatňuje výdaje paušálem ( 25% z příjmů )a otázka zní, zda do pojistného se zahrnou výše zmíněné přeplatky. 2)OSVČ vedoucí dobrovolně podvojné účetnictví by ráda mimořádně za rok 2001 uplatnila výdaje paušální částkou. Chtěla bych od Vás radu jak v praxi naložit s § 23 odst. 8 zákona o daních z příjmů, který hovoří o povinnosti upravit závěrku za předcházející účetní období o zůstatky rezerv, opravných položek a účtů časového rozlišení - tedy bude nucen podat dodatečné daňové přiznání za rok 2000. Jak v něm konkrétně upraví základ daně když na dohadných položkách pasivních ( za telefon ) bylo 743,-Kč, náklady příštího období ( leasing -časové rozlišení nulté splátky ještě na rok 2001 a 2002)6.926,-Kč, pohledávky 4.600,-Kč, závazky 60.988,-Kč, zálohy 795,-KČ. Jak " oživím " podvojné účetnictví v roce následujícím, kde bude chtít daná OSVČ uplatňovat zase skutečné výdaje? Co účty 211,221,491 - ty si bokem vyčíslím za rok 2001 a v roce 2002 na ně navážu? Děkuji a přeji Vám příjemné dny v tomto pro daňaře tak náročném období. E.H.

Dobrý den, navazuji na svůj již podaný dotaz,…

Dobrý den, navazuji na svůj již podaný dotaz, neboť mě v souvislosti s ním napadla ještě jedna věc. Jednalo se o přechod na výdaje paušálem u OSVČ vedoucí podvojné účetnictví. Když podám opravné daň.přiznání za rok 2000, ve kterém upravím základ daně o dohadné účty a časová rozlišení a přistoupím k řešení roku 2001 - co zahrnu do příjmů - všechny příjmy plynoucí z vystavených faktur ( jako tomu je v podvojném účetnictví )nebo pouze z uhrazených faktur ( skutečných příjmů - jak tomu je v jednoduchém účetnictví)? Jak se bude postupovat v případě záloh, závazků? Děkuji E.H.

Prosím o radu. V roce 2001 jsem byl zaměstnán…

Prosím o radu. V roce 2001 jsem byl zaměstnán postupně u dvou zaměstnavatelů, a také jsem měl příjmy z podnikání na základě živn. listu, které nepřesáhly 4000 Kč za rok. Musím příjmy z podnikání zdanit a odevzdávat přehled příjmů na zdravotní a soc. pojišťovnu?

Jak postupovat v JÚ při uvažovaném darování…

Jak postupovat v JÚ při uvažovaném darování automobilu, který byl vyřazen z obchodního majetku fyzické osoby k 1.1.2002. Je zde vhodnější dodržet časový odstup jeden rok vzhledem k daním z příjmů? Děkuji.

Dobrý den, prosím Vás o radu k možnosti…

Dobrý den, prosím Vás o radu k možnosti odepisování pronajímané nemovitosti. V roce 95 jsme zakoupili rozestavěnou nemovitost. Několik let po dokončení jsme ji začali pronajímat. Jakým způsobem lze začít uplatňovat odpisy (jakým spůsobem nemovitost ocenit a k jakému datu - dokončení stavby,počátek pronájmu,počátek uplatnění odpisu ?) ? Děkuji za odpověď

Dobry den,chtela bych s ezeptat jak je to s…

Dobry den,chtela bych s ezeptat jak je to s uctovanim zivotniho a urazoveho pojisteni v prubehu roku do penezniho deniku.Slysela jsem,ze zivotni(na konci roku se cast odecita ze zkladu) je do nezdanitelnych vydaju a urazove do zdanitelnych.Dekuji sl.Marketa Stukbauerova.

Náklady spojené se zavedení ISO 9001:2000 jsou…

Náklady spojené se zavedení ISO 9001:2000 jsou náklady běžného účetního období (provozní náklady - cestovné, faktury dodavatelských firem)nebo se o nich účtuje jako o pořízení dlouhodobého nehmotného majetku? Děkuji za odpověď

Je mozne zazadat o odklad/pozdejsi podani…

Je mozne zazadat o odklad/pozdejsi podani danoveho priznani PO? Za jakych podminek?

jsem zenaty, jsem zamestnancem, manzelka je tez…

jsem zenaty, jsem zamestnancem, manzelka je tez zamestnancem, mam hypoteku na byt u zamestnavatele (pracuji v bance) - ja i manzelka mame jine trvale bydliste nez je financovany byt, byt je zastaven ve prospech financujiciho ustavu ktery je v dome s nebytovymi prostorami s urcitym vynosem. zamestnavatel mi odmita spocitat danove priznani. dotazy: 1] asi musim vyplnit priznani k dani B - kvuli vynosu z pronajmu nebytovych prostor? 2] mohu si odepsat uroky z hypoteky? 3] mohu uplatnit 20% pausal na naklady spojene z pronajmem nebytovych prostor? dekuji

Dobrý den, chtěla jsme se zeptat zda se můžu…

Dobrý den, chtěla jsme se zeptat zda se můžu řídit podle $ 17 odst.4 -zákon o DPH v tomto případě. Za provedene služby /5% DPH/dávám zdarma zboží /22% DPH/ v poř.hodnotě 1000Kč Faktury vystavuji za provedené práce s 5%DPH a zbozí zdarma fakturuji za 1 Kc s 22%DPH. Je to správně? Nemohu toto zboží prodávat za 1 Kč 5% DPH. Korunu uvádím, abych nemusela odvádět DPH z celé pořizovací hodnoty zboží Děkuji za odpověd.

Obdrzel jsem od jedne firmy potvrzeni, ze v roce…

Obdrzel jsem od jedne firmy potvrzeni, ze v roce 2001 mi byla vyplacena odmena, ktera nebyla zdanena. Jelikoz mi ale penize na muj bankovni ucet nebyly pripsany, vyplatila mi tato firma honorar az v roce 2002, tzn. mam pokladni vydajovy doklad o vyplaceni teto odmeny dne 10.1.2002. Musim tento prijem zahrnout do danoveho priznani za rok 2001 anebo az za rok 2002. Za Vasi odpoved Vam predem dekuji

Dobrý den, Letos poprvé podávám daňové přiznání,…

Dobrý den, Letos poprvé podávám daňové přiznání, jsem naprostý laik, a tak bych Vás poprosila o základní informace. Jsem studentka živnostenský list mám na překlady a tlumočení a zatím jsem dostala dva příjmy, které budou spadat do roku 2001. Během roku 2001 jsem pracovala pro státní střední školu, pro soukromou jazykovou školu a pro firmu vyrábějící jazykový software. U všech jsem pracovala na dohodu o provedení práce, takže předpokládám, že z těchto příjmů mi byla daň stržena. Zajímalo by mne, co všechno k přiznání potřebuji, jestli je možné, abych si ho dělala sama. Dále jestli jako studentka mám nárok na vrácení nějaké částky z toho, co jsem už ze svých příjmů odvedla a jestli musím předložit u přiznání potvrzení o těch příjmech, které mi byly už zdaněny a jestli si budu vypočítávat daň jen z těch příjmů cca 13000,na které jsem vystavovala fakturu. Děkuji Wolná