FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, vedu daňovou evidenci a mám zaměstnance. Vím, že do daňové evidence se zapisují příjmy a výdaje k datu pohybu peněz. Chci se zeptat, zda je nějaká vyjímka u mezd? Mám si do daňové evidence dát mzdy do listopadu nebo i za prosinec, když se ale vše platilo až v lednu? A jak tuto sumu mám pak rozdělit v daňovém přiznání v závěrce daňové evidence? Celková částka za mzdy v daňové evidenci je 170.404 Kč (z toho Hrubá mzda 135.657 Kč(není v DE uvedena), Sociální celkem 29320 Kč, zdravotní celkem 12568 Kč, zálohy na daň 0 Kč, Srážková daň 2250 Kč, Vyplacené čisté mzdy 124952 Kč, Urazové poj. 373 Kč a 941 Kč bylo uhrazeno na exekuci jednoho zaměstnance. V závěrce se mají uvést mzdy a pak pojistné zaměstnanců, jaké částky se tam uvádějí? A pak v příloze č. 1 je v oddílu D, řádek 9 a tam se také mají uvést mzdy, jaká částka? Ještě jeden dotaz, je nutné v závěrce k DAP uvádět peněžní prostředky v hotovosti? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, ráda bych se dozvěděla, do jakého výdajového paušálu jako oděvní designér/grafik spadám? Přesné znění na živnostenském listě je: Návrhářská a designérská činnost. Děkuji
Dobrý den, OSVČ, plátce DPH, vede DE, živnostenský list má na obchod, řemeslo a zemědělskou činnost, vkládá do obchodního majetku nemovitost, která je umístěna na jedné parcele s jedním číslem popisným, ale skládá se z několika budov. Jde o rodinný dům, ke kterému je přilepen bývalý chlév a stodůlka a samostatně stojící stodola s přilepeným chlévkem. Cena byla stanovena poměrnou částí kupní ceny dle znaleckého posudku, kde jsou jednotlivé části oceněny samostatně. Venkovní úpravy (ploty, vrátka, venkovní záchod), porosty a pozemek do majetku zahrnuty nebyly. Má být celá tato nemovitost vložena do majetku jednou položkou? Nebo může být v majetku uvedena každá část samostatně (tzn. 5 položek majetku)? A pokud v roce vložení vybudoval stáje za cca. 70 tis. Kč, nalepené ke stodole, jedná se o technické zhodnocení nebo vložíme do majetku další 6. položku? A případné budoucí opravy rodinného domu půjdou celé do nedaňových výdajů nebo můžeme uplatnit alespoň poměrnou část dle podlahové plochy využívané k podnikání? Co je správně? Děkuji za odpověď!
Dobrý den, již jsem se ptal, ale díky své neznalosti jsem asi neuvedl celý dotaz, případně jsem odpověď nepochopil, rozhodně nevím, co a kam mám do DP napsat. Jedná se o to, že jsem jako OSVČ na základě dohody o provedení práce odpracoval v roce 2011 do 150 hod, raději bych práci fakturoval, ale z admin. důvodů odběratele to nebylo možné. Odměna byla 20800 hrubého, vyplaceno mi bylo 17680 čistého. Domníval jsem se, že tedy daň byla zaplacena a že se v mém daňovém přiznání nic neobjeví. Na můj dotaz mi ale firma tvrdí, že daň byla zálohová. Nemohl byste mi napsat, v kterých řádcích DP k dani fyz. osob se objeví jaká částka ? Děkuji moc za trpělivost, Lubor Kovařík
Dobrý den.Od ledna 2011 jsem byla na nemocenské, v polovině břetna jsem nastoupila na mateřskou dovolenou a v polovinězáří přešla na rodičovskou dovolenou.Zároveň mi byla vyplácena dovolená od zaměstnavatele,nyní jsem podávala daňové přiznání, mohl manžel žádat slevu na manželku( i když jsem podávala daňové přiznání)děkuji za odpověď.
dobrý den. Fakta: Smlouva o úvěru na nákup vozidla. Dealer je vlastníkem až do doby úplného zaplacení kupní ceny . Nejde tedy o pořízení majetku na úvěr ,ale o leasing.V pořádku. Jenže ve Smlouvě o úvěru jsem našla bod: "Plná moc", kde je uvedená tato větička, : Klient (já) výslovně zmocňuje Věřitele k provedení příslušné změny v zápisu vlastníka v registru vozidel, pro případ, že se Věřitel stal vlastníkem vozidla.Platné po celou dobu platnosti smlouvy o úvěru. Tedy ve velkém TP jsem jako vlastník vozidla uvedená já (klient). Dle tohoto platím jako vlastník i silniční daň. Tak se ptám. nejsem tedy nakonec opravdu vlastníkem vozidla já, když jsem uvedená ve velkém TP? Netříští se věty: dealer je vlastníkem vozidla až do úplného zaplacení s větičkou o uvedení majitele vozidla v TP, děkuji za odpověď na komplikovanou otázku.
Dobrý den. Jsem OSVČ soukromý zemědělec a vedu daňovou evidenci, pobírám dotace od SZIF (SAPS jednotná platba na plochu, LFA podpora méně příznivých oblastí, AEO agroenvironmentální opatření). Tyto dotace daním, je tosprávně? Dále pobírám dotace od PGRLF. Jedná se o dotaci části úroků ůvěru. Mám tuto dotaci danit? Ještě dostávám zpět část spotřební daně ze zelené nafty. Mám tento příjem danit? Předem děkuji za odpověď a přeji krásný den.
Dobrý den, pobírám starobní důchod ve výši 45850Kč za rok a ze zahraničí měsíční rentu. Celkový roční příjem mi nepřesáhne 840000Kč. Mám průkaz ZTP/P. Musím podávat DP, případně jaká bude výše daně. Děkuji za odpověď. VB
Dobrý den! Prosím musím platit z nadvýdělku sociální a zdravotní pojištění? Mám plný úvazek ve nemocnici (platí za mě soc i zdrav. pojištění) a přivydělávám si přednáškovou a publik. činností např. S ohledem na tento přivýdělek podávám si daňové přiznání sám, ale nevím jestli nemusím platit také zdravotní a soc. pojištění.
Dobrý den pane doktore, v r.2011 zaměstnanci měli uata i v osobním užívání, benzin hradí měšíčně, takže odvádíme měsíčně i DPH Fú. Za opravy za soukromé km jsme uhradíli také FÚ DPH.Účtuji tuto operací správně MD 538/ DAL 343? Bude tento náklad daňově na účtu 538 uznatelným. při sestavení příznámí k dani z příjmů za r. 2011? Předem Vám děkuji za odpověď. S pozdravem a příním pěkných dnů M.Volfová.
Dobrý den, v roce 2011 jsem byla zaměstnána u jednoho zaměstnavatele (základ daně 291.668,00 Kč tj.příjmy + pojistné). Dále mám jinde uzavřenu Smlouvu o dílo (myslím dle občanského zákoníku),příjmy z této smlouvy byly v roce 2011 celkem 45.000,00 Kč. Kam a v jaké výši zapsat do daňového přiznání tyto příjmy? Platí se daň z celé částky(do 20.000 se myslím neplatí)? Platí se z této částky SZ a ZP? Pokud ano, jaké použít formuláře, prosím pošlete na ně www odkazy - jsem registrována u OZP. Pokud mám ještě nějakou další povinnost - napište prosím jakou. Předem Vám děkuji za odpověď.
Dobrý den - v roce 2011 jsem odkoupil obchodní podíl ve společnosti s.r.o. za 200000kč. Letos budu obchodní podíl prodávat jiné osobě. Je možné se vyhnout zdanění 15% z převodu obchodního podílu tím, že přenechám tento podíl třeba za 1kč nebo za 10000kč - nebude s tím nějaký problém? Nebo lze oboje (nákup i prodej) obchodního podílu uvést do daňového přiznání až za rok 2012 (i když k nákupu obch.podílu došlo v roce 2011)?? Děkuji za radu
Dobrý den, jsem plátce DPH. Mohu do daňového přiznání k dani z příjmů fyzických osob dát náklady paušálem, nebo musím vést alespoň daňovou evidenci. Záznamní povinnost pro DPH samozřejmě vedu. Jiřá Pokorný
Dobrý den, budu prodávat po 8mi letech nemovitost. Chtěla jsem se zeptat zda budu kromě daně z převodu nemovitosti (3%) platit ještě nějaké další. Například daň z příjmu atd. Dále by mě zajímalo, protože v červnu budu nastupovat na mateřskou, zda bude i tento příjem zohledňován při výpočtu výše mateřské. Předem děkuji
Dobrý den. Jsem zaměstnaný na poloviční pracovní úvazek v ZD. Přitom si doma přivydělávám opravami startérů. Zároveň mám na svém domě fotovoltaickou elektrárnu o výkonu 2,5 kw od roku 2008. Do posavaď jsem měl na FVE daňové prázdniny. Ale jak to mám řešit teď? Jak mám zdanit FVE? Sčítá se všechno do sebe? Část vyrobené elektřiny spotřebovávám přes zelený bonus. Jak se to dělá s odpisy z pořizovací ceny FVE? Předem velice děkuji za odpověď. S pozdravem Gébl.
Dobrý den, v roce 2011 přijala s.r.o. finanční dary (na základě darovacích smluv) celkově v hodnotě 30.000 (jednotlivé smlouvy nepřesahují 20.000). Jak je, prosím, zaúčtovat? A zahrnují se do hospodářského výsledku před zdaněním nebo se daní úplně zvlášť (na základě podání přiznání k dani darovací)? Abych to potom nedanila dvakrát... Moc Vám děkuji, Karasová Ester
Dobrý den pane doktore, jsem osvć, platím si zálohy na zdravotní a soc. pojištění (neplatím si nemocenské poj.)Pochopila jsem správně, že si toto pojištění nemohu dát podle Novely ZDP § 25 odst. 1 písm. g) do nákladů?...je danově neuznatelné. Děkuji za odpověd.
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jak správně vyplnit adresy v daňovém přiznání. Moc tomu nerozumím. V odstavci Adresa místa pobytu v den podání DAP má být adresa trvalého pobytu, který mám uvedený v občanském průkazu nebo adresa, kde momentálně bydlím? Nebydlím na adrese nahlášeného trvalého pobytu. Stejně tak nerozumím kolonkám 19 - 21 (Adresa místa pobytu k poslednímu dni kalendářního roku, za který se daň vyměřuje). Zde má být adresa trvalého pobytu z občanského průkazu nebo adresa, kde momentálně bydlím? Děkuji
Dobrý den, v roce 2009 jsem na základě objednávky od jedné firmy vystavila na zakoupení materiálu zálohovou fakturu bez DPH - ne daňový doklad. Bohužel jsme materiál nakoupili a té firmě dodali ještě před splatností zálohy. Firma zálohu neuhradila a po 2 letech jsme na firmu podali trestní oznámení. Vedeme daňovou evidenci a dosud jsme uplatňovali výdaje ve skutečné výši. Za rok 2011 bychom chtěli uplatnit výdajový paušál 80%. Zřejmě jsem udělala chybu, když jem v DP za rok 2010 uvedla tuto zálohovou fakturu jako pohledávku. Nakoupený materiál/ k dnešnímu dni tou firmou stále nezaplacený/ máme uvedený ve výdajích. Jak mám postupovat? Co dělat s tou pohledávkou? Mohu uplatnit paušální výdaje? Děkuji moc za odpověď.
Dobrý den. uzavřeli jsme Smlouvu o úvěru na úhradu KC vozidla mezi věřitelem (který zastupuje dle plné moci dealera) a námi jako klientem. Jsme s.r.o. V bodě 1. - žádost o úvěr je napsaná větička: Dealer je vlastníkem financovaného vozidla.Otázky: 1.Jak mám o této skutečnosti účtovat? 2.Zaeviduji do majetku a budu odepisovat? 3.Jsem vůbec vlstníkem tohoto vozidla? Splátky obsahují: jistinu, úrok a havarijní a zákonné poijštění vozidla. Kyž nebudu moci odepisovat, co můžu dát do daňových výdajů? Co mám dát do nedaňových výdajů při jenltivých splátkách úvěru? děkuji za odpověď.