FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Zajimalo by me, zda mam jako student doktorandskeho studia na VS (externi forma, jinak jsem v zamestnaneckem pomeru) na snizeni danoveho zakladu. Posledni tri roky mi byl zaklad snizovan, ale letos mi nase uctarka oznamila, ze to jiz neni mozne. Zmenilo se neco? Dekuji
Ráda bych si udělala sama daň.přiznání,ale nevím kde mám sehnat veškeré podklady k tomu,abych věděla kolik se odečítá za děti,jaké je životní minimum atd.Děkuji za odpověď. Míla
Prosím o radu, OSVČ ? použije vlastní auto /není ve jmění fa/ na služ. cestu. Lze při podání silniční daně využít denní sazbu? Děkuji za laskavost a přeji hodně úspěchů.
Dobrý den, jsem student a nemám živnostenský list. Mohu v takovém případě uzavřít smlouvu o dílo (jde o jednorázovou práci - naprogramování aplikace)? Objednatel by ale v takovém případě požadoval fakturu s tím, že mi tvrdí, že k vystavení faktury živnostenský list nepotřebuji a mohu ji vystavit i jako fyzická osoba. Má pravdu, nebo je nutné uzavřít jinou smlouvu, např. dohodu o provedení práce? Děkuji, Roman Novák
dobrý den, v prvním dotazu bych se rád ujistil, zda plný či částečný invalidní důchod je považován za vlastní příjem /a zda vzhledem k těmto skutečnostem může nebo nemůže manžel osoby, která pobírá tento důchod, uplatnit na tuto nezdanitelnou částku jako na vyživovanou osobu/, druhý dotaz se týká úpravy rozdílu mezi příjmy a výdaji(základu daně) v příloze 1 současného daňového přiznání ve smyslu § 23 ZDP. Je nutné v příslušné kolonce upravit příjem z jednoduchého účetnictví, když nastalo přerušení živnostenské činnosti a zároveň došlo k převodu části drobného majetku (v celkové hodnotě kolem 50 000,-) z firmy do osobního vlastnictví podnikatele? § 23 hovoří o úpravě rozdílu P a V v jednoduchém účetnictví o cenu nespotřebovaných zásob bez bližší specifikace. Zákon o účetnictví však drobný hmotný majetek nepočítá mezi zásoby. Děkuji Milan Valeš
Obracím se na Vás s dotazem. Přítel si koupil auto na leasing v březnu 2001. Teď mu zpracovávám přiznání za rok 2001 pro fyzické osoby (B) a ráda bych věděla, jestli i na koupi vozu na leasing si může uplatnit odčitatelnou položku 10 % z pořizovací ceny auta (jedná se o úplně nový vůz) Lze tuto položku uplatnit např. i u nákupu staršího vozidla na leasing? Děkuji Vám za odpovědi.
Muzu se prohlasit za neucetni jednotku, pokud jsem jako student vykonaval po 2 mesice praci na dohodu o provedeni prace v celkove vysi prijmu 30,000,-Kc a pote 2 mesice jako FO na svuj vlastni zivnostensky list (vyse prijmu na FO 35,000,-Kc) nebo jsem povinnen vest v tomto pripade alespon jednoduche ucetnictvi? Dekuji za odpoved
Jsme firma s.r.o.,máme 2 jednatele, kteří jsou zároveň i hlavními společníky firmy. Jsou to ovšem Rakušané. Tuto společnost řídí ředitel, který je zárovneň prokuristou. Nyní došlo k přestěhování firmy na jinou adresu a musíme tedy provést zápis o změně adresy do OR. Rádi bychom to provedli vlastními silami bez právníků. Můžete nám poradit, co všechno je třeba k vyřízení této změny na Městském soudu.Může to provést i prokurista - ředitel firmy, nebo musí mít plnou moc od jednatelů z Rakouska. Ještě je třeba změnit trvalý pobyt jednateků, který měli na staré adrese firmy a teď ho budou mít na nové adrese. Souhlas od pronajímatele máme písemně potvrzený. Prosím poraďte, jak máme správně postupovat.
V roce 2001 jsem byla na tzv. další mateřské dovolené (syn 23.9.2001- 2 roky). Dne 10.9 2001 jsem nastoupila do zaměstnání a do konce roku byl můj hrubý příjem celkem 41 751,-Kč(čistý příjem 36 530,- Kč).Do mého nástupu do zaměstnání jsem dostávala od OSSZ čádtku přibližně 2600,-Kč ( tzv. rodičák a dávky na dítě. Stále jsem vedena jako OSVČ-kde zaměstnání je hlavním příjmem. Za rok 2001 byl celkový příjem 2000 Kč a po odečtení výdajů 1209,- Kč. Zajímalo by mě, zda částka pro odpočet manžela na manželku v domácnosti 38040,-Kč je uvedena v hrubém nebo čistém příjmu. A zda se tento odpočet týká a mého případu. Děkuji
Dobrý den. V r.2001 jsem byla studující VŠ do 25.9.2001 a 9.6.2001 jsem dosáhla věku 26 let.Od 17.4.2001 jsem začala podnikat. Na které a v jaké výši mám nárok na odečitatelné položky ze základu daně.Děkuji G.Titlová
Dobrý den, tento dotaz jsem již jednou zasílala, ale nepřišla mi odpověď, tak se ptám ještě jednou, třeba jste jej nedostali. Mám živnost na prodej grilovaných kuřat. Účtuji v jednoduchém účetnictví. Musím a jestli ano, jakých způsobem vést sklad? Někde jsem se dočetla, že snad vést sklad korunový jako u maloobchodního prodeje. A jaké asi tak ztratné je možné si v tomto případě dát. Děkuji za odpověď.
Přecházím z vykazování skutečných nákladů (ještě za rok 2001) na náklady procentem z příjmů (od přiznání za rok 2002). Musím dát DKP, které mám v evidenci (počítač za 32 000,-) do příjmu, nebo je to letos opravdu odbouráno?
Prosím - jsme sdružení 4 fyzických osob. 2 účastníci odcházejí. Máme nějaký drobný majetek - inventovaný. Oni mají každý dle smlouvy nárok na 1/4 - budou to nějak danit? V jednoduchém účetnictví jsme to dávaly do nákladů, ale máme to v evidenci. Děkuji
Dobry den, mel bych takovy dotaz ktery se netyka primo ucetniho nebo danoveho problemu. Potreboval bych pojmenovat pozici ve firme. Jak najpravneji pojmenovat funkci cloveka ktery zpracovava komplexni ucetnictvi spolecnosti vcetme mezd a dani a dela to sam v jedne osobe. Pouzivane oznaceni ucetni se mi moc nelibi a jine napr. hlavni uctni je zavadeji kdyz je na to dotycny clovek sam. Dekuji Mgr. Petr Leitz
Mám nárok na proplacení náhrady cestovních výdajů(použitím vlastního osobního automobilu k jednání u soudu jako soudní znalec) např.dle §119/1992, a to v počtu 10-12krát za rok , tj. jednou za měsíc pravidelně . Jak mám postupovat , abych nemusel platit silniční daň . Cesta jiným dopravním veřejným prostředkem není možná . Celková výše náhrad mi pokryje akorát výše platby silničního daně .Děkuji a s pozdravem .
Prosím o odpověď na následující dotaz: V roce 2001 jsem koupila od bytového družstva nájemní smlouvu na garsonku spolu se členstvím v družstvu(výše členského podílu je zanedbatelná). Tento byt mi nevyhovuje, chtěla bych jej letos prodat a koupit jiný. V případě, že byt letos prodám za stejnou cenu jako jsem jej koupila v roce 2001, budu platit nějaké daně? Musím toto vůbec uvádět do daňového přiznání? Popř. mohu částku za prodej navýšit o provizi realitní kanceláře a doložitelné úpravy v bytě aniž bych musela platit daň z příjmů?Děkuji za odpověď.
Dobry den, dekuji za odpoved a omlouvam se, ze jsem spatne polozil muj dotaz :( Polozim ho znov a presneji-doufam-prave jsem odmaturoval a jdu na vysokou skolu, pobiram vyzivne+pridavky na dopravu+pridavky na dite. V soucasne dobe pracuji jako na brigade a chtel v te praci pretrvavat jako pracujici pri vysoke skole, ale nechtel bych byt zamestnan v primem pracovnim pomeru, ale formou externiho pracovnika, tj. na zivnostensky list. A chtel jsem se prave zeptat, zda je mozne takto pracovat a zaroven mit narok na vyse zminene davky a nebo za jakych podminek by to bylo mozne?! Predem dekuji, s pozdravem
Prosím o stručné vysvětlení rozdílu účetních a daňových příjmů a výdajů - příloha daňového přiznání. Jedná se o jednoduché účetnictví, plátce DPH. Děkuji a přeji hezký den. Šalerová M.
Dobrý den,potřebovala bych vědět,jak zaúčtovat v jednoduchém účetnictví nákup stravenek a následně vyúčtování u mezd zaměstnanců v peněžním deníku.Stravenky byly koupeny hotově a 45% z hodnoty stravenek odečteny zaměstnancům z mezd.Předem děkuji.
Dobry den, poradte mi,prosim. Jak bude zdanen prodej stavebniho pozemku zakoupeneho pred 3 roky(od dedice), bude-li odhadnut na castku shodnou s puvodni cenou pozemku ? Dekuji.