FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Jsem podnikatel účtující v jednoduchém…

Jsem podnikatel účtující v jednoduchém účetnictvía prosím o sdělení, jak dávat do nákladů auto pořízené na leasing: Auto jsem pořídil 16.9.2002 na rovnoměrné měsíční splátky na dobu 3 let, při zaplacení zálohy 30% tj.103470Kč a celková hodnota vozu je 344900Kč. Jak budu účtovat v letošním roce a v příštích letech? Předem děkuji.

Podnikatel FO se stal plátcem DPH. Může uplatnit…

Podnikatel FO se stal plátcem DPH. Může uplatnit odpočet z drobného majetku (pořízeného během 1 roku před registrací), když byla v době pořízení pořizovací cena zaúčtována plně do výdajů (JÚ)? Dle §5 odst.7 zákona o DPH má být proveden odpočet ze zůstatkové ceny dle zákona o účetnictví, tj. pořizovací cena? Děkuji.

Uplatneni uroku z uveru ze stav.sporeni: Behem…

Uplatneni uroku z uveru ze stav.sporeni: Behem roku 2001 cerpan uver ze stav. sporeni, koupen pozemek na stavbu RD, v r. 2002 zahajena stavba, predpokladany termin dokonceni: 2003-2004. Lze zaplacene uroky z tohoto uveru zapocist do danove odcitatelnych polozek v DP za r. 2002? (Nevadi, ze RD se teprve stavi, neni tedy jasne, zda bude pouzivan k trvalemu bydleni?). Dekuji.

Lze pri pronajmu bytu v rod. domku se zahradou,…

Lze pri pronajmu bytu v rod. domku se zahradou, kterou najemce spoluuziva na zaklade ustni dohody, v danovem priznani z prijmu z pronajmu uplatnit do nakladu vydaje spojene s opravou oploceni pozemku? V pripade, ze alespon castecne ano, prosim o sdeleni za jakych podminek a v jakem rozsahu? Za konkretni odpoved predem dekuji

Prosím o radu, lze došlou fakturu, která nebyla…

Prosím o radu, lze došlou fakturu, která nebyla zaúčtována v roce 2001, s nímž i souvisí, dodatečně dát do daňově uznatelných nákladů v roce 2002? Děkuji

Mám šanci ještě dostat zpět srážkovou daň 15% za…

Mám šanci ještě dostat zpět srážkovou daň 15% za rok 2001? Nestihl jsem termín 15.2. - zpětné podepsání prohlášení k dani. Je možné zažádat o vrácení v rámci Daňového přiznání do 2.4.? Je možné se se zaměstnavatelem dohodnout i po 15.2.? Jsem student. Děkuji za rady. Vojtěch Vlček 0732 717110

Bývalý zaměstnavatel poslal na můj běžný účet…

Bývalý zaměstnavatel poslal na můj běžný účet omylem jistou finanční částku.Jsem povinen mu ji podle nějaké vyhlášky vrátit nebo to záleží pouze na mém rozhodnutí.

Dobrý den. Potřebovala bych vědět, jestli…

Dobrý den. Potřebovala bych vědět, jestli důchodce uplatňující skutečné výdeje podle §10 příjmy ze zemědělství může uplatnit výdeje z předchozího roku, naftu do traktoru podle účtenek a jestli příjmy i výdeje je možné rozdělit na půl mezi důchodce manželé. Děkuji

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda se do…

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda se do přehledu na soc. a zdrav. pojištění do výdajů uvádějí i odpisy, když v účetnictví se nyní již jako uzávěrkové operace přímo do výdajů neuvádí. Učtuji v jednoduchém účetnictví. Děkuji

Jako soukromá osoba pronajímám byt a podávám…

Jako soukromá osoba pronajímám byt a podávám daňové přiznání k dani z příjmu. Z bytu jsem se vystěhoval v 02/2001. Následně jsem začal shánět nájemce a byt jsem pronajal od 11/2001. Mohu do nákladů zahrnout poplatky související s držením bytu od 03/2001, nebo až od 11/2001? Děkuji za odpověď

Otec zemřel v únoru 2000. Zdědil jsem po něm 1/6…

Otec zemřel v únoru 2000. Zdědil jsem po něm 1/6 nemovitosti, která byla ke dni úmrtí pronajímána a nadále je pronajímána. Usnesení soudu o dědictví nabylo právní moci až v lednu 2002. 1) Od kdy mohu uplatňovat odpisy, když nabytí dědictví je zpětně ke dni úmrtí? (dosud jsem nic neuplatňoval, chtěl bych poprvé za rok 2001 - je to 1. rok nebo už 2. rok ?). 2) Budou odpisy z ceny uvedené ve vyčíslení dědictví (cena v posudku = vstupní cena)? Pokud přikoupím dále další podíl, ten bude odpisován z kupní ceny = vstupní cena? Každý díl tedy bude mít jinou vstupnícenu a výši odpisů? Děkuji

Jsme tři podíloví spoluvlastníci (každý má 1/3)…

Jsme tři podíloví spoluvlastníci (každý má 1/3) samostatného rodinného domku se zahradou, v němž 78% obytné plochy pronajímáme. Příjmy z pronájmu však vzhledem k opravám (výměna oken v pronajatém bytě) a poměrné části odpisů k pronajaté obytné ploše RD nedosáhly v r. 2001 výše výdajů; z hlediska daně z příjmu jsme tedy v mírné ztrátě. Prosím o sdělení: 1) zda musíme podávat tři daňová přiznání - za každého spoluvlastníka na 1/3 příjmu a výdajů - nebo zda stačí podat jedno daňové přiznání jedním ze spoluvlastníků na celkové příjmy a výdaje 2) zda lze do nákladů uplatnit rovněž náklady na opravu oplocení zahrady poměrnou částí k pronajímané obytné ploše v domku a zda by v takovém případě bylo nezbytné mít spoluužívání zahrady uvedeno v nájemní smlouvě na byt, když nájemník na základě ústní dohody užívá zahradu volně k rekreaci. Za Vaši radu jak situaci optimálně řešit Vám předem děkuji. J. Bulička

Prosím o radu v oblasti jednoduchého účetnictví.…

Prosím o radu v oblasti jednoduchého účetnictví. Jedná se o provoz restaurace. Jak zaúčtovat zálohy na vratné lahve a přepravky. Na jednom dokladu je obaly přijaté i obaly vrácené. Jak s DPH - krátit? Děkui¨ji

Dobrý den Chtěl bych se zeptat jak vypočítám…

Dobrý den Chtěl bych se zeptat jak vypočítám sazbu na jeden kilometr pri používání soukromého vozidla ve firmě děkuji

PROSÍM O RADU: JAK MÁM VYÚČTOVAT ZA TELEFON,KTERÝ…

PROSÍM O RADU: JAK MÁM VYÚČTOVAT ZA TELEFON,KTERÝ MÁM K PODNIKÁNÍ.NEVÍM KOLIK %.JSEM PLÁTCE DPH.DĚKUJI

Dobrý den, dovoluji si na Vás obrátit s…

Dobrý den, dovoluji si na Vás obrátit s následujícím problémem. Vzhledem k tomu, že nesplňuji všechny podmínky pro provozování vázané živnosti ( délka praxe) bylo mi řečeno, že mohu podnikat prostřednictvím odpovědného zástupce. Tento zástupce musí být prý v pracovněprávním vztahu vůči mně. Dotaz č. 1 : Vzniká pracovně právní vztah pouze na základě pracovní smlouvy nebo lze uzavřít i jinou smlouvu (dohodu)? Pokud lze uzavřít i jiné smlouvy prosím o jejich uvedení (názvy), popř. je-li to možné zaslání i jejich vzorů. Dotaz č. 2 : Jak dlouho musím podnikat prostřednictvím odpovědného zástupce ? Stačí pouze doba povinné praxe uváděná v Živnostenském zákonu? Dotaz č. 3 : Chtěla bych ŽL - masérské, rekondiční a regenerační služby. V zákonu v §24 v odst. 1 u vázaných živností je uvedeno, že je nutná čtyřletá praxe v oboru, ale v příloze k tomuto zákonu je u konkrétní této služby uvedena nutná tříletá praxe v oboru. Jakou praxi tedy vlastně musím mít ? Dotaz č. 4 : Může mi odpovědný zástupce, se kterým uzavřu pracovněprávní vztah potvrdit praxi, kterou se prokážu ŽÚ pro následující pokračování v živnosti bez odpovědného zástupce ? Děkuji za odpovědi. S pozdravem G. Tyšlerová

Jsme nově založené občanské sdružení (šipkařský…

Jsme nově založené občanské sdružení (šipkařský sportovní klub). Registrace je provedena od 17.10.2001. Musíme podávat daňové přiznání i když jsme zatím neměli žádné příjmy?

Dobrý den, žádám Vás o odpověď na tento dotaz: V…

Dobrý den, žádám Vás o odpověď na tento dotaz: V roce 2001 jsem podával daňové přiznání za rok 2000 jako účetní jednotka s vedením JÚ(výdaje ve skutečné výši), letos chci za rok 2001 uplatnit z důvodu malých skutečných výdajů výdaje paušální částkou. Zůstávám za toto období (2001) účetní jednotkou s povinností vyplnění údajů pro účetní jednotky v daňovém přiznání(příloha přiznání? Děkuji předem za odpověď, kterou žádám zaslat na e-mail: vaclav.kape@quick.cz

Mam vedlejsi prijmy z autorske cinnosti a jako…

Mam vedlejsi prijmy z autorske cinnosti a jako hlavni vydaj jsem uplynule 2 roky uplatnoval pomernou cast nakladu na osobni automobil, ktery mam porizen na financni leasing. Je mozne za lonsky rok uplatnit naklady v pausalni vysi (30%), kdyz predtim byli uplatnovany na zaklade realnych vydaju? Co v pripade autorske cinnosti znamena zapsani automobilu do majetku firmy (po skonceni leasingu), kdyz v podstate zadnou firmu nemam, podnikam bez zivnostenskeho listu a mam pouze DIC?

Dobry den! Jak mám opravit chybu v danovem…

Dobry den! Jak mám opravit chybu v danovem priznani pro predlonsky rok. Na financnim urade si toho zrejme nevsimli a bojim se, ze kdyz na to prijdou, ze mi to nauctujou i se vsema poplatkama z prodleni. Jedna se omyl pricteni vydelku z dohod o provedeni prace s vydelkem z podnikani. Dekuji za jakoukoli odpoved. Robert