FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Manzel ma penz. pripjisteni, plati 1500 CZK, na 500 KC manzel dostane prispevek a 1000 KC si kazdy mesic odepise z dani. V pripade, ze si budu chtit penzijne sporit i ja, ale nemam sve vlastni prijmy (materska dovolena) a prispevek do penz. fondu bude za mne ve stejne vysi hradit manzel, muze si z dani odecist dalsich 1000 CZK? Dekuji
Jaký je rozdíl mezi uzavřením Dohody o provedení práce a Dohody o pracovní činnosti? Jaká jsou rozdílná práva a povinnosti obou smluvních stran vyplývajících z uzavření těchto smluv? (Např. v otázce přiznávání a placení daní, atd.) Jaká smlouva je pro mne výhodnější, pokud jsem student a chci vytvořit SW aplikaci pro jednu firmu? Děkuji za odpověď.
Dobrý den. V roce 2000 jsme prodala byt v osobním vlastnictvi. Nedávno jsem byla FÚ vyzvána, abych podala priznání daně z převodu nemovitosti. Můj dotaz je, zda si může FÚ účtovat penále od doby, kdy mi podle zákona vznikla povinnost podat přiznání. Pokud ano, jak vysoké si účtuje penále. Díky
Dobrý den Zajímá mě jestli si může začínající podnikatel jehož příjmy nedosahují životního minima požádat o doplatek do výše ŽM. Jakým způsobem doložit podnikatelův příjem pokud ještě nepodával daňové přiznání a poslední tři roky byl veden na ÚP a podporu nedostával.Na našem Městském ůřadě mi ůřednice oznámila že dnem kdy začnu podnikat zastaví vyplácení sociálních dávek na celou rodinu a to i v případě že budu mít příjem nulový. Je to v souladu se zákonem? Děkuji za brzkou odpověď S pozdravem Moravec
Dobrý den, klient - soukromý zemědělec, uplatňuje dle vyhlášky č. 76 nárok na vrácení spotřební daně za spotřebovanou motorovou naftu. Jak posuzovat vrácenou spotřební daň z hlediska daně z příjmů? Je to příjem, který má vliv na daň z příjmů a nebo je to příjem bez vlivu na daň. Děkuji
minule utery jsem polozila dotaz, ktery mi nebyl zodpovezen, tazi se tedy znovu. Pronajimam byt a protoze jsem v zahranici bez dalsiho prijmu, je toto muj jediny prijem. Musim odevzdat danovy formular typu B se vsemi slozkami nebo staci vytisknout a zaslat jen casti tykajici se pronajmu? Mam zaslat dvakrat a bude mi zaslano nejake potvrzeni o obdrzeni
Potrebovala bych vedet ktery formular pro danove priznani mam vyplnovat, formular typu A nebo B. Ke konci minuleho roku jsem si vyridila zivnostensky list. Muj prijem byl pouze 3600 za doucovani. Vydaje cinily 2000. Musim odvadet dan.
Vážení. Dovoluji se na vás obrátit s prosbou o informaci ohledně vyúčtování daně z příjmů z funkčních požitků za rok 2001 u zaměstnanců. Jedná se o s.r.o., v níž je společník současně zaměstnancem a tudíž pobírá mzdu, ze které jsou prováděny zálohové srážky daně ze mzdy, protože podepsal Prohlášení. Žádné jiné příjmy nemá. V roce 2001 mu nebyly poskytnuty žádné výplaty z rozdělení zisku. Otázka: Může se i u tohoto zaměstnance provést roční vyúčtování daně z příjmů ze závislé činnosti a funkčních požitků a nebo si musí společník udělat své daňové přiznání typu B, kde budou zahrnuty i příjmy a výdaje za s.r.o.? Otázka 2.: Zaměstnanec přinesl potvrzení o tom, že jeho dcera studuje na střední škole ve školním roce 2000/2001. Nebylo mu toto zohlednění uplatňováno v odpočtu daní v průběhu roku. Chce provést vyúčtování daně z příjmů a funkčních požitků. Má se provést odpočet jen do září 2001 a nebo to potvrzení obecně platí až do konce roku 2001? Ovšem v důsledku jeho odpočtu za rok vznikl nárok na vrácení daně, který převyšuje měsíční daňovou povinnnost za zaměstnance celé s.r.o.. Jak dlouho se lze započítávat daňová povinnost týkající se ročního vyúčtovní daní z funkčních požitků proti řádné daňové povinnosti? Předem Vám děkuji za čas, jenž jste věnovali zodpovězení mých dotazů. S pozdravem Petr Vaverka
Dobrý den. Dělám daňové přiznání pro mého kamaráda. Vystřídal za minulý rok několik zaměstnání a pak přešel na ŽL. Od února do května, ale nebyl nikde vedený, ani na pracovním úřadě. Chci se zeptat jestli se to nějak do daňového přiznání promítne, jestli se to někde uvádí, to samé i v přehledech na OSSZ a VZP. Předem děkuji za odpověď. S pozdravem Kateřina Hubalová.
Dobrý den! Mohu do nákladů započítat koupi dobíjecích kupónů do mobilního telefon? Děkuji.
Starobní důchodce, JU, v roce 2000 nedosáhl průměrného měsíčního příjmu 3150 Kč, ale celý rok platil zálohy na ZP a SZ. Ty mu byly v roce 2001 na požádání vráceny. Domnívám se, že to není zdanitelný příjem pro rok 2001. Je to správně?
dobry den, mam jednu prosbu. jak se prosim vypocita dan, kdyz zaklad dane je nizsi nez odcitatelne polozky. prosim uvedu priklad zaklad dane je 12 500 - bez odecteni nezdanitelne castky na poplatnika - a uroky z hypotecniho uveru jsou 13 600. moc dekuji. Nikola
Samostatny objekt zkolaudovany jako garaz, ale pouzivany jako sklad, kulna: Je nutno vyplnit priznani jako garaz nebo mozno jinak (levneji)? Dekuji.
V roce 2001 jsem pracoval a zaroven odvadel zalohy na dan, ale jen 8 mesicu v roce. Kolik cini zakladni nezdanitelna polozka ? Zustava stejna tj. 38 040,- Kc ? dekuji za odpoved
Preji vam krasny den. Memu tatinkovi je proplacena nahrada za pracovni uraz, ktera je hrazena pojistovnou Kooperativa. Prosim o radu, zda by si mohl pozadat o plny invalidni duchod - aniz by prisel o nahradu za pracovni uraz,na ktery PRY ma narok do 65 let. Velmi vam dekuji za pravni pomoc. Jirina Forsterova
Prosím o odpověď. OSVČ-jak se zapíšou a kam do přiznání úroky běžného ůčtu,napsal jsem je na řádky:48,55,57,70 je to správné? Děkuji.
Dvě fyzické osoby uzavřeli sdružení bez právní subjektivity za účelem výroby určitých výrobků. První člen sdružení vložil do sdružení majetek-stroje na výrobu a zásoby materiálu a výrobků a druhý člem sdružení vložil peníze. Chtěla bych se zaptat, zda je možné za dobu trvání sdružení rozdělovat příjmy a výdaje podle podílu, tj. 50% a 50% a po ukončení sdružení si každý vezmě zpět to co do sdružení vložil. Nebo musí člen, který vložil zásoby, za první zdaňovací období rozdělit příjmy tak, aby příjmy které se týkají zásob nerozděloval na druhého člena sdružení? A jak je to s odpisy majetku. Musí je mít pouze ten člen sdružení, který je vlastníkem nebo je mohu rozdělit podílem, tj. 50% a 50%. Děkuji za odpověď. Ivana
Dobry den, prosim o odpoved na problem: Jsem OSVC. V roce 2001 jsem doplatil omylem nezaplacene platby za zdravotni pojisteni VZP za roky 1996-2001 a prislusne penale. Lze neco z techto plateb pouzit do danoveho priznani za rok 2001 jako naklad? Predem dekuji.
Vážení, prosím o odpověď: 1) Před vstupem do manželství jsem se stal 100%-ním podílníkem sro. Sro v průběhu manželství existovala a vytvářela zisk - zvýšilo se vlastní jmění sro. Může manželka v případě rozvodu požadovat část z majetku sro ? 2) Jakou hodnotou se oceňují podíly v sro v případě dědictví a darování? Za odpověď děkuji.
Dobrý den, chtěla bych Vás poporosit o pomoc při řešení následujících problémů: 1) Je možné, abych si jako OSVČ uplatňovala do nákladů základní sazbu za km 3,40 na automobil, s nímž jezdím pro mé podnikatelské účely, ale hlášený je na manžela? 2) Je možné daňově uplatnit do nákladů polokošile pro zaměstnance s logem? 3) Je možné chápat sekání, odplevelování střelnice, která je v podnájmu a slouží firmě pro podnikatelské aktivity jako údržbu a jednorázově daňově odepisovat?(najmuta je na základě podnájemní smlouvy, v které je údržba napsána jako povinnost firmy). Děkuji předem mockrát za odpovědi.