FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, jsem FO zaměstnanec a zároveň mám s.r.o. Tuto společnost jsem prodala v dubnu 2011 za 5 tis Kč, jak se to projeví v přiznání DPFO a DPPO? Nebo za společnost bude dělat přiznání nový majitel za celý rok? Děkuji za odpověď.
Zdravím Vás. Chci se zeptat. Jsem student, živnosták mám od 15.8.2011, zahájení činnosti 6.9.2011. Do příjmu 56 000Kč neplatím zdrav. a soc. pojištení. Rozpočítává se to na měsíce? Tzn. můj limit za žáří - prosinec by byl cca 18 600Kč? Příjmy za tu dobu byly 20500Kč, výdaje 1700Kč. Můžu do výdajů zahrnout i oblek za 3500Kč, aby sem se dostal pod 18 600Kč? Mám k němu jen klasikou účtenku bez razítka ze dne 16.8.2011. Děkuji.
Dobrý den, začal jsem pronajímat byt, který jsem přestal užívat pro svoje bydlení. Byt jsem dříve koupil s využitím hypotečního financování a následně nesplacený zůstatek úvěru refinancoval úvěrem ze stavebního spoření. Mohu úroky ze stále spláceného úvěru ze stavebního spoření vykázat nako daňový náklad-výdaj na dosažení a udržení příjmu z nájmu? Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den, když budu jako OSVČ odvádět daně paušálním výdajem, je možné nějakým způsobem započítávat odečty z daní za životní nebo důchodové pojištění nebo za cokoliv jiného? Nebo se pouze odečte paušální výdaj z příjmu a není možné již cokoliv odečíst? Případně prosím uveďte cokoliv, co by daně snížilo. Děkuji za odpověď
Dobrý den, pronajímáme s manželem byt ve společném jmění manželů, ve smlouvě máme uvedeno, že nájem je 7500 měsíčně, z toho se 2500 započte jako záloha na služby (elektřina, plyn, teplá a studená voda, teplo, úklid společných prostor, výtahy a elektřina za společné prostory domu - tyto zálohy zúčtujeme nájemníkům přesně podle vyúčtování dodavateli). Myslela jsem si, že do přiznání jako příjem uvedu částku 5000 měsíčně a uplatním skutečné výdaje (daň z nemovitostí, opravy, fond oprav, pořízení zařízení, které je součástí nájemní smlouvy) nebo výdaje procentem - podle toho co bude ten který rok výhodnější. Teď jsem ale v nějakém článku četla, že pokud přeúčtovávám mimo elektřiny, plyn, vodu a teplo i jiné služby, v našem případě úklid, musím do přiznání uvést celkovou částku nájmu včetně záloh na služby a skutečně zaplacené služby také uvést do výdajů. Je to pravda? Pak bych tedy víceméně nikdy nemohla uplatnit výdaje procentem z příjmu, protože jenon ty zálohy na služby by dělaly více.Mohl byste mi poradit, kde přesně najdu toto v legislativě upraveno. Děkuji za odpoveď
Dobry den, jsem studentka denniho studia VS a privydelavam si prekladem knih. V roce 2011 jsem na licencni nakladatelskou smlouvu (dle zakona o pravu autorskem) mela vydelek 10 - 15 tis. VZP po mne vyzaduje doplatek zaloh za dobu od dubna do konce roku ve vysi 1007,- s oduvodnenim, ze jsem OSVC. Po cely rok mam statut studenta a zdravotni pojisteni za me plati skola. Muzete, prosim, poradit, zda je narok pojistovny opravneny? Dekuji, Lucie
Dobrý den, chci se zeptat jak je to se spotrebni dani u bionafty. Mam mesicne 500lit propaleneho oleje, ktery se da vyuzit na vyrobu bionafty. Je vyroba 100% bionafty osvobozena od spotrebni dane? Dekuji za odpoved.
Dobrý den chtěla bych věděď když spadám do do druhé skupiny u daně darovací a prateta mi daruje dům na základě darovací smlouvy jestli na FÚ stačí doložit darovací smlouvu a čestné prohlášení sousedů, že s ní žiji delé jak rok ve společné domácnsti nebo se musí doložit i jiné doklady děkuji moc za odpověď Kotulánová
mám dotaz můžu do deníku v danové evidenci dělat zápisy z různých účtů ? Jedná se mě o to - máme podnikatelský účet u KB Dobrý den,mám dotaz můžu do deníku v danové evidenci dělat zápisy z různých účtů ? Jedná se mě o to - máme podnikatelský účet u KB vzalajsem si úvěr 1.200 000,- na nákup busu – ten je na jiném účtu ,ale také u KB a oni nám peníze nedali a rovnou to zaplatili prodávajícímu, který mám vystavil fakturu. Fakturu jsem si zadala do PC a ted nevím jak ji zapsat,že je uhrazená když se mě neobjeví na podnikatelském účtu.
Dobrý den, viz níže: Prosím o sdělení,kam mám úroky uvést, resp. do které části daňového přiznání. Nenašla jsem nikde příjmy podle §8. Je tam §9, §10, ale §8 ne. děkuji Zuzana Pokorná Dobrý den, půjčila jsem kamarádovi peníze a dohodli jsme se na výši úroků z této částky. Úroky mi ke 31.12.2011 zaplatil v dohodnuté výši. Nejsem OSVČ, jsem zaměstnanec a peníze byly ze soukr. úspor. Kam mám v daňovém přiznání zařadit přijaté úroky ke zdanění? Děkuji Zuzana PokornáOdpověď: Pokud jsou úroky vyšší než 6000 Kč, jedná se o příjem podle §8 ZDP a takto je také zdaníte.Odpověděl: Dytrich Petr, JUDr.
Dobrý den, vlastním a pronajímám byt v OV. Byt jsem koupila pomocí úvěru ze stavební spořitelny (nyní už úver ze stavebního spoření) Po rozvodu jsem investovala nějaké peníze (cca 400tis Kč)do domu přítele, kde nyní bydlím. Uvažujeme o tom, že by si přítel vzal pouze na sebe bezúčelnou hypotéku na splacení celého mého bytu (800tis Kč)a rekonstrukci domu, kde bydlíme. Ráda bych věděla, zda budu muset platit nějakou daň. Děkuji a hezký den
Dobrý den, snad naposled, ohledně DP při činnosti OSVČ a jednoho příjmu na základě dohody o provedení práce v roce 2012, kde odběratel zaplatil zálohovou daň, jste mi napsal :K přiznání musíte přiložit Potvrzení o příjmech od firmy. Vyplníte přílohu přiznání k §6 ZDP a dále údaje z této přílohy uvedete na 31 až 34 přiznání a dále na ř.36 a 84 přiznání. Rozumím všemu, jen nikde nemohu najít formulář "příloha přiznání k §6 ZDP", nejedná se o "potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé....." Jestli ne, dá se někde formulář na Vašich stránkách nalézt ? Děkuji
Dobrý den, prosila bych o radu ohledně DPFO 2011: OSVČ - plátce DPH. 1) Počítá se do příjmů a) osobní vklad v hotovosti? a b)vratka daně z PFO za rok 2010? 2) zálohy na silniční daň a dph jsou dáňové uznatelené výdaje? Děkuji a přeji krásný den.Součková
Dobrý den, jsme občanské sdružení, které dostalo dotaci, má příjmy z členských příspěvků, a také příjmy z dětského letního tábora. Zjistila jsem, že pokud bych měla příjmy pouze z dotace a členských příspěvků, nemusela bych ani podávat daňové přiznání. Jak je to ovšem s příjmy z letního tábora? Zřejmě asi tyto příjmy osvobozeny nebudou... Děkuji za odpověď.
Dobrý den, jaště doplňující dotaz k předchozímu (půjčila jsem kamarádovi peníze a dohodli jsme se na výši úroků z této částky. Úroky mi ke 31.12.2011 zaplatil v dohodnuté výši. Nejsem OSVČ, jsem zaměstnanec a peníze byly ze soukr. úspor. Kam mám v daňovém přiznání zařadit přijaté úroky ke zdanění?) Je možné u tohoto příjmu uplatnit výdaje paušálem, pokud ano jakým procentem? Zuzana Pokorná
Dobrý den, půjčila jsem kamarádovi peníze a dohodli jsme se na výši úroků z této částky. Úroky mi ke 31.12.2011 zaplatil v dohodnuté výši. Nejsem OSVČ, jsem zaměstnanec a peníze byly ze soukr. úspor. Kam mám v daňovém přiznání zařadit přijaté úroky ke zdanění? Děkuji Zuzana Pokorná
Otec mi chce darovat chatu, musí se nechat udělat odhad? A kolik se bude platit daň z darovací smlouvy? Děkuji za odpověď.
Jedná se mi o prodej darovaného pozemku, který nesplňuje 5-letý časový test pro osvobození. Darovaný byl v roce 2009 jako louka, dnes prodávaný jako stavební nezastavěný pozemek. Mohu použít do daň. přiznání částky pro výpočet daně ty z oceňovacích vyhlášek (vč. příjmu) nebo musím mít vypracovaný znalecký posudek? Co všechno lze použít jako výdaj? Děkuji
Dobrý den, jak bude postupovat zaměstnanec, který byl od 1.1.2011 do 30.6.2011 ( potvrzení od zaměstnavatele) zaměstnán v ČR, ale od 15.6.2011 pracuje v Thajsku na pracovní smlouvu. Bude podávat daň přiznaní v ČR? Domnívám se, že ne. Děkuji a přeji hezký den.
Dobrý den, jsem teď na doktorském studiu v Praze a jelikož jsem měla nějakou práci na dohodu od školy, tak jsem si nechala vypracovat daňové přiznání od nich. Teď nám ale doma došlo, že je na mě napsaný byt, který pronajímáme. Takže bych asi měla přiznat i tento příjem, ne? Jenže teď mám problém, že už škola za mě daňové přiznání podala...nevíte, jak by se to dalo řešit? Kromě té podnájemní smlouvy nemám v ruce žádný jiný doklad, že ty peníze dostávám. Ve smlouvě je napsáno 6000Kč + energie (na ty neexistuje taky žádný doklad). Náklady na byt jsou ve výši cca 4000Kč, takže by se dalo říct, že čistý zisk z nájmu jsou 2000Kč.