FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Jaké má FU možnosti při vymáhání penále za pozdní platbu? V současné době umořuje tuto pohledávku nevracením DPH. Na základě článku V HN o státních symbolech na úředních razítkách, lze výměr penále považovat za nesplňující náležitosti? Petr Tamchyna
Dobrý den, je mi 22 let a studuji dalkove pri zamestnani, zajima me, jestli mam narok na nejake ulevy na danich.....popripade kolik % dekuji.
Dobry den, jsem fyzicka osoba-podnikatel a provozuji server s placenymi sluzbami na internetu. Protoze tento server administruji z domova pres modem, zajimalo by me, zda si mohu zahrnout poplatky za telefon do nakladu. Staci, ze mam obycejnou telefonni stanici nebo ji musim napred prevest na nejaky druh podnikatelske? Dekuji. Filip Rachunek
Jak postupovat v JÚ, pokud podnikatel používá dočasně os.auto, které má půjčené od známého. Děkuji
Dobry den,bydlime v pronajatem byte,kde mame hlasen trvaly pobyt.Chteli bychom zde zaregistrovat sidlo spo.s.r.o.Majitelka domu je osvobozena od dane z nemovitosti dle $9 odst.1 pism.i Zakona o dani z nemovitosti 338/1992.Bude mit sidlo spol.s.r.o.vliv na toto osvobozeni?Dekuji predem za Vasi odpoved.
Dcera studuje a je jí 17.let -pokud by chtìla uzavøít dohodu o provedení práce podle jakých krytérií se musí øídit a je povinna dát pøiznání k dani. Dìkuji
Prosím o radu. Naše firma pořizuje stroje, které budou umístěny v závodě II, což je asi 60 m od závodu I. Veškeré potřebné rozvody se vedou do závodu II ze závodu I protlakem. Do které odpisové skupiny zařadit tento protlak, el. rozvod a vodovodní rozvod jež vedou protlakem? Do které odp. skupiny patří chladící zařízení potřebné k chlazení strojů? Předem děkuji.
Dobrý den. Poplatník-FO, který vede JDU je nemocensky pojištěn u soukromé pojišťovny. Za kalendářní rok zaplatil této soukromé pojišťovně 6070,- Kč. Výše zákonného nemoc. pojištění stanoveného dle zák. o sociál. zabezpečení činí za tento kalndářní rok 6500,- Kč. Kterou částku lze považovat za daň. uzn. výdaj? Děkuji.
Dobrý den. Můj dotaz je z oblasti pronájmu. Jsem FO a mimo příjmů ze zaměstnání mám i příjmy z pronájmu družstevního bytu (samozřejmě se souhlasem družstva). Je možné uplatnit do výdajů i poplatek zaplacený realitní kanceláři za zprostředkování pronájmu bytu?
Zaměstnanec žádá v ročním zúčtování daní o odpočet úroků z úvěru stavebního spoření. V úvěrové smlouvě je uveden účel rekonstrukce domu. Vlastníkem domu je manželka zaměstnance, která je t.č. na rodičovské dovolené. Dlužníky jsou zaměstnanec a jeho manželka. Může si uplatnit odpočet úroků zaměstnanec, i když není vlastníkem, ale má tam trvalé bydliště?__
Koncem roku 1999 jsem uzavřel kapitálové životní pojištění do roku 2010 ( tj. 11let)s jednorázovou platbou pojistného ve výši 100.000 kč.Mohu uplatnit 1/11 částky t.j. 9.090Kč/rok jako odpočítatelnou položku daně z příjmu fyzických osob ? Při jednorázové platbě pojišťovna Generali nedává roční potvrzení. Stačí jako doklad finančnímu úřadu pojistná smlouva? Děkuji. J. Kenský
Dobrý den, rád bych se zeptal zda mám do účetního deníku vedeném na PC , zapisovat faktury zaplacené v hotovosti s částkou která je uvedena n adokladu nezaokrouhlena (např.999,94), nebo ji mohu zapsat tak jak jsem ji zaplatil tedy 1000,- kč. Děkuji
Dobrý den Zajímalo by mne zda mohu převést na manželku jako na spolupracujíci osobu převést 50% příjmů v případě, že máme s manželkou rozdílné trvalé bydliště, takže by jsme přiznání každý podávali na jiný FÚ. Děkuji
Jak účtovat v podvoj. účetnictví náklady za spotřebu energií na konci účet.období, v případě že ještě nebylo provedeno vyúčtování dodavatelem.Dodavatel. fa přišla na poč.násled.účet. období-jak ji zaúčtovat.Problém dohad.položek.
V současné době prodáváme domek vedený na listu vlastnictví jako Rekreační objekt. Mám zde hlášený trvalý pobyt od 07/2000 a nemovitost jsem kupovala 11/1999. Chtěla jsem se zeptat kolik % budeme muset z prodeje zaplatit jako daň ? Mnohokrát děkuji a přeji hezký víkend.
Dobrý den. Příjem ze závislé činnosti mám 220.000,- čistý ročně, potřebuji k hypotéce měsíční čistý 35.000,-. Z pronájmu mám 100.000,- brutto. Kolik musím vyfakturovat abych dosáhl svého čistého za minimálních nákladů z poplatků. Mám čtyři vyživované děti z toho jedno 15 let ostatní do čtyř let věku. Manželka nepracuje. Pokud můžete poradit díky. D.D.
Jsem podnikatel, FO, zapsaná dobrovolně v OR. Nechal jsem se v r. 2001 vymazat z OR. Jakým způsobem mohu přejít z PÚ na JÚ.
Vážení, Chtěl bych Vás moc poprosit o radu jak správně vyplnit v daňovém přiznání typu B, přílohu číslo 1. ? M. Příloha pro popl. účtující v soustavě jednoduchého účetnictví ? Přehled o příjmech a výdajích. 1. Nevím, který ze sloupců vyplnit ? nebo mám vyplnit oba shodnými údaji? (sloupce-podle zákona o účetnictví a podle zákona o daních z příjmů). 2. Co mám napsat do řádků 7, 14 ? započtené příjmy a výdaje? 3. Vykazují se (a započítávají) příjmy jako je invalidní důchod, soc. dávky za úplnou bezmocnost, měsíční výplaty pojistky za úraz do ostatních příjmů v daňovém přiznání? 4. Do jaké kategorie v peněžním deníku mám správně zahrnout tyto platby: vrácení DPH, osobní vklad, úroky v bance (které jsou již bankou zdaněny) - Do příjmů neovlivňující DPH, nebo do kategorie tuzemsko - bez nároku na odpočet? 5. Když si sám vedu účetnictví na počítači, co všechno mám mít vytištěné na konci zdaňovacího období? (peněžní deník, seznam faktur???.?) Po úraze pobírám plný invalidní důchod, mám průkazku ZTP-P a přiznanou úplnou bezmocnost. Od pojišťovny za úraz dostávám měsíčně 2500,- Kč (místo jednorázové výplaty pojistky za úraz mi po domluvě pojišťovna vyplácí měsíčně tuto částku) Mám živnostenský list vystavený na ?Grafické práce ? prováděné na počítači a vedu si na tuto činnost sám účetnictví na počítači. Jsem plátce DPH. Za uplynulé daňové období jsem neuplatňoval žádné odpisy, neměl jsem žádné vedlejší příjmy ani výdaje, neuplatňoval jsem ani výdaje za jízdy služebním vozidlem. V účetnictví v peněžním deníku mám tyto údaje: Příjem 35000,- Výdej za materiál 21547,- Výdej režie 5823,- Výdaje celkem 27370,- Kč. Předem Vám moc děkuji za zodpovězení mých otázek. S pozdravem Milan Píbal Email: m.pibal@email.cz
Jsem zaměstnána na hlavní pracovní poměr a za rok 2001 mám ještě vedlejší příjem a to úrok z poskytnutého úvěru. Může v tomto případě provést zaměstnavatel roční vyúčtování daňových záloh a je tento vedlejší příjem zdaněn zvláštní sazbou daně? Děkuji
Dobry den, jsem fyzicka osoba podnikatel provozujici obchod s barvami na Smichove. Vzhledem k obcasnym navstevam nechtenych osob (drobni zlodeji), poloze prodejny a zamestancům (2 zeny) jsme se rozhodli poridit do prodejny psa obranare (americky pitbulterier, s radnym rodokomenem z chovne stanice, ze ktere odebira napr. i ministerstvo vnitra a policie CR) a to radne na danovou fakturu. Cena psa do 30.000,- Kc. Jakym zpusobem lze "dostat" psa do nakladu? Setkal jsem se s nazorem, ze je potreba aby mel pes zkousky, nebo ze psa dostanu do nakladu az po jeho smrti. Zaroven ale v Hospodarskych novinach vysel clanek, ze pokud prokazi souvislost mezi predmetem podnikani a vydajem je to naklad a ze toto lze aplikovat i na psa. Dekuji