FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den.Rád bych se zeptal na dvě věci.Chtěl bych odkoupit 1/10 bytu v osobním vlastnictví a přítelkyně by měla zbylých 90%. Hypotéční smlouva by byla uzavřená na mě a na přítelkyni.1) Mohuu si uplatňovat úroky z hyp.úvěru ze základu daně, pokud jsem jen částečným (v podst.minoritním vlastníkem)? 2)Je vůbec možné odkoupit pouze 10% bytu? (odkup by byl od jejího otce, který uzavřel původní hypoteční smlouvu a zbylých 40% by daroval přítelkyni).Děkuji.
Jsem živnostník a plátce DPH, 1, plánuji výstavbu bytu, v kterém budu mít i kancelář, jaké jsou mé možnosti při odpočtu DPH ze stavebních nákladů ? 2, zaslechl jsem, že se bude rušit dobrovolné plátcovství DPH a plácem už bude osoba jen od určitého obratu, co je na tom pravdy ?
Dobry den, mel bych jeden dotaz tykajici se danovani prijmu z fyzikych osob. Byl bych velmi rad, kdyby mi nekdo na tu otozku dokazal korektne opovedet. Dotaz: Mam dvoji obcanstvi Sloveksko-Cesky, trvaly pobyt na uzemi SR (obcansky prukaz SR), dlouhodobym pobytem v CR. Mam pronajaty byt v CB. Od roku 1998 mam trvaly pracovni pomer v CR u jedne akciove spolecnosti. Nemam zadne vedlejsi prijmy, danove priznani za me podava zamestnavatel. Pred rokem jsem se ozenil na Slovensku. Manzelka ma obcasntvi Slovenske. Taky pred mesicem nam narodilo dite - na uzemi slovenska - ma slovenske obcasnstvi. Manzelka je na materske dovolene a pobirana uzemi SR rodicovsky prispevek 2700.-SK/mes. S rodinou ziji ve spolecne domacnosti. Muj dotaz se smeruje na vysku me nezdanitelne castky. Jestli mam narok pri uvedenych skutecnostech zvyseni nezdanitelne castky o castku na dite a na manzelku? Dekuji za pomoc. Preji Vam prijemny den S Pozdravem J.Molnar
Mohu odečíst částku pensijního připojištění ze základu příznání daně fysických osob? Děkuji M. Navrátil
Mám uzavřenu smlouvu o životním pojištění od roku 1995. Tato smlouva byla uzavřena do roku 2017 (tj. do 55 let mého věku), od 1.12.2001 dodatkem ke smlouvě došlo k prodloužení do roku 2022 (tj. s výplatou se začne až po dosažení 60 let). Pojišťovna mi poslala potvrzení zaplaceného pojistného za rok 2001 na odečet od základu daně. Naše mzdová účetní mi však nechce uznat celou částku, ale pouze částku za měsíc 12/01 - tedy až od doby platnosti dodatku. Myslíte, že postupuje správně. (V zákoně jsem se dočetla pouze o změnách "budoucích"). Děkuji za odpověď.
Dobrý den, v r. 1998 jsem koupil počítač včetně monitoru za 28000,- Kč. V této ceně jsem ho uváděl do Výkazu o majetku a závazcích v položce Zásoby ve formuláři daňového přiznání. V r.2001 jsem provedl výměnu celého PC mimo monitoru z důvodu celkového nedostatečného výkonu. Cena výměny byla 7000,- Kč bez DPH. Jakou hodnotu uvádět do Výkazu? Děkuji.
Podávám na FÚ daňové přiznání typu B. Vznikl mi daňový přeplatek - musím o jeho vyplacení FÚ žádat nebo jej vyplácí automaticky? Do kdy musí FÚ přeplatek vrátit? Má na to vliv datum podání daňového přiznání nebo je rozhodujícím dnem 31.3. Děkuji
Vážení, jsem dědic v řadě přímé, dne 16.06.1999 zemřel děda a já zdědila 1/8 nemovitosti. Přiznání k dani dědické jsem nemusela dle FU podávat. Ted se babička, která zdědila 7/8 nemovitosti rozhodla, vyplatit mi 1/8, aby byla 100% vlastníkem ona. V zákoně o dani z příjmu fyzických osob se píše (§4 odst.b), že bych daň z příjmu neměla platit. Doba pěti let, se tam zkracuje o dobu, po kterou zůstavitel (děda) vlastnil nemovitost (cca 15let). Zajímá mne, zda mi daňoví poradci radí správně a já z příjmu cca 190 000,-Kč (1/8 nemovitosti), který mi zaplatí babička, nemusím platit daň. Musím ale podat daňové přiznání?? Velice Vám děkuji za včasnou odpověď a přeji příjemný den. Michaela
Prosím o odpověď na dotaz:zaměstnanec, který má založeno soukromé životní pojištění a zaměstnavatel mu nepřispívá podávat sám daňové přiznání nebo toto přiznání může podat zaměstnavetel a odečíst mu ze základu daně částku 8000,-Kč?Zaměstnanec zaplatil za zdaň.obd.2001 částku 33125,-Kč. Děkuji za odpověď Nevařilová
Jsme společnost s.r.o. s italskými vlastniky. Jeden ze spolecniku poskytl penize spolecnosti jako nenavratnou dotaci. Muzu zauctovat na ucet 347 a jestli ano, jakym zpusobem, pokud spolecnik chce penize pouzit na nakup zbozi, uhradu najmu. Staci smlouva o pouziti dotace?
Vážení, mohu rozpustit rezervu,když ji tvořím pouze jeden rok a oprava nebude realizována. Jak to mám udělat v dańovém příznání? DĚKUJI.
Prosím o stručnou odpoveď v přiznání fyz.osob týkajícího se sdružení fyz.osob, zda psát do ř.42 celkové přijmy sdružení nebo jen jeho podíl a totéž v ř. 43. Děkuji za brzskou odpověď.
Dobry den, prosim o radu - pri podnikani jsem pouzival osobni automobil sve sestry. Musi sestra v tomto pripade zaplatit z automobilu silnicni dan, kdyz sama nepodnika? Dekuji, Jaroslav Vojta
Když je pracovník na mateřské a zaměstnavatel mezitím zkrachuje, jaké plynou povinnosti pro zaměstnavatele? Díky za poradu.
Jednoduché účetn. - Kam patří v daňovém přiznání náhrada za spotř. poh. hmoty, kterou účtuji koncem roku (auto nezahrnuté do majetku), Je to nepeněžní výdaj stejný např. jako odpisy ? Tedy patří na ř. 47 - částky snižující hosp. výsledek? Děkuji za odpověď Ivana
účtuji pro podnikatele v jednoduchém účetnictví, tento podnikatel však od 1.1.01 do 30.6.01 měl uzavřenu smlouvu o sdružení, kde se dělili příjmy a výdaje 50%. Vzhledem k tomu, že již není možné do peněžního deníku uvést uzávěrkové příjmy a výdaje se sdružení, prosím o radu, kde se v daň.přiznání "B" tyto údaje vyplní a jak se v tomto případě vyplní přehled o majetku a závazcích a přehled o příjmech a výdajích? Podotýkám, že ve svém jednoduch.účetnictví má příjmy a výdaje (např. pojištění) a výstupy ze sdružení jsou předány účetním dokladem, kde jsou vyčísleny zůstatky pokladny, banky, závazků, pohledávek a drobného majetku, dále pak příjmy a výdaje podle jednotlivých druhů. Je tam uvedeno také vypořádání při skončení sdružení. Děkuji za odpověď a přeji pěkný den Jiřina Benediktová zprávu můžete podat i na mail jirina.benediktova@quick.cz
v roce 2001 byla zakoupena nádrž na topný olej a zároveň byl vybudován přístřešek nad tuto nádrž. Olej slouží k vytápění haly. Stavební kolaudace proběhla až v roce 2002. Může se v roce 2001 uplatnit v daň přiznání odpočet 10% za novou nádrž (odpis.skupina 3) nebo se odpočet uplatní až po kolaudaci včetně hodnoty dodavat.staveb.prací. Má se zařadit nádrž i přístřešek samostatně nebo jako 1 poříz.majetek (nádrž)? Zdraví Djukanovičová
Prosím o radu. Jsme dva známí a máme na jednu nájemní smlouvu pronajaté rybníky. Známý se při- hlásil k platbě DPH a já ne. Zajímalo by mě jestli nejsem povinen se také přihlásit jako plátce dle zák. 588/92 par. 5 pdst. 2. Nejsme sdružení, ale nevím jak chápat "pokud celkový obrat těchto osob v rámci jiné obdobné smlouvy překročí "... Obrat znamená příjem obou těchto osob dohromady? A co znamená "obdobná smlouva"?
Prosím o odpověď na otázku, zda fyzická osoba pobírající plný invalidní důchod a současně podnikající musí k daňovému přiznání doložit potvrzení o výši důchodu za rok 2001. Děkuji
Prosím o odpověď na otázku, zda fyzická osoba pobírající plný invalidní důchod a současně podnikající musí k daňovému přiznání doložit potvrzení o výši důchodu za rok 2001. Děkuji